Šta je novo?

Pomoc oko ploce.... Plz...

dzonika

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2007
Poena
319
Posle dugotrajnog razmisljanja i smaranja gomile ljudi na forumu (puno hvala doticnima),i dileme izmedju intela e2140 i amd-a 4000+ i biostara 690g,odlucih se za intel....Dobar izbor ili ne,saznacu :)
Odluka je pala zbog toga sto amd opet menja slot,na am2+,a na 775 cu moci
jednog lepog dana :),kada budem imao dovljno crvenih,da stavim i neki najnoviji proc...
U najgorem slucaju quad core... Nadam se da ne gresim.... :)
E sad,sto se tice ploce... Nisam ni sam siguran sta?
Gigabyte -P31-DS3L,koja podrzava nove 45nm procesore,ali je P31...
Biostara P35-D2-A7 i koja je razlika imzmedju ovog modela i modela istog naziva ali sa prefiksom TP?
Uglavnom za plocu imam max 60-tak eura....
Ako neko zna neku plocu koja je ekstra za ove pare,ili ima neko pozitivno iskustvo sa ovim plocama (NEGATIVNO BI TREBALO POSEBNO NAGLASITI!!!),molim da mi pomogne....
Predloge molim POD HITNO postovati OVDE, po mogucstvu sa obrazlozenjem... :)
Ide nova god,pa se plasim da tih 13000 din sto imam za plocu proc i ram ne potrosim na neki jako fin alkohol.... :)
Da,i ne rekoh,2*1gb gaila,na 800mhz...E sad,onaj sa narandzastim hladnjacima (cuh da su oni sa belim zivi shit), ili black dragon...
Proc bih kloknuo na 2.8 ili 3.0...

MOLIM ZA POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Prvo AMD menja slotove lai su svi kompatibilni tako da ces recimo na najnovijem AM2+ slotu moci da stavis i K8 i AM2 i AM2+ i AM3 procesore. A Intel koristi s775 jos godinu dana i prelazi na nove sa Nehalmom.

Cek,jel hoces da kazes da na am2 slot,mogu da stavim proc koji je am2+ i am3. i da ce isto raditi kao na am2 slotu?

ispravka,pitanje je da li moze i da li ce raditi procesor pravljen za am2+ i am3 slot,na am2 slotu????
I ako bude radio,da li ce raditi isto?? Tj,da li bi bilo gubitaka u performansama???
Razmisljao sam da uzmem biostara 690g,koji ima am2 slo,ali trenutno najjaci x2 proc je 6000+. aA da li ce taj am2 podrzavati nove tri-core i quad core amd procesore...
Dok slot 775 podrzava i jedne i druge...
To je bila jedna od razloga zasto sam se odlucio za 775 slot...
I please,ispravi me ako gresim...

Ne citas sta sam napisao. Na najovijem AM2+ slotu moci ces..... Rekao si da kupujes pa sigurno neces kupovati nesto "starije". Na AM2 ploci rade AM2 procesori i AM2+ uz bios update ali ne bas full. Na AM2+ ploci radi sve, a na AM3 ploci radi samo AM3 procesor. AM3 podrzava i DDR2 i 3 pa moze raditi i sa AM2+ plocom a AM2+ procesor podrzava samo DDR2. i K8 procesore mozes staviti na AM2+ plocu, ne mozes na AM3 jer ne podrzavaju DDR3 a na prvoj nece ostvariti full potencijal ploce.

cek,ok. Razmisljao sam da uzmem biostara 690g,ali ako recimo uzmem biostara tf 570 sli am2+,noviji ce raditi ok.
P.S. Ima li iko iskustva sa ovom plocom???? Klok??????????

Iskreno nijedna AM2 ploca mi se nije dopala, nekako su mi bile losije od truda ulozenog u K8 platformu. Jedino sto bih preporucio a jeste da kosta su nove AM2+ ploce npr Gigabyte RD790-DQ6. Nadam se jos necijem misljenju.

Pa pazi ovako,dasi na mom mestu,i sa mojim kesom,sta bi ti uzeo? am2 biostara 690g i athlona 4000+ ili e2140,ili 2140, i gigabyte p31? Ili nesto trece...daj pomozi,leba ti..... :)

Imas dole u 'gde i sta da kupim',link tj temu ploca i proc do 140e? Aj pogledaj plz.pa mi reci sta ti mislis?
Da,samo mi je budzet porastao za 2000 din, pa je sada baksuznih 13000...
Daj savet,plz...

Papazi ovako,znam daovaj intel ide i na 3.4 a sa box-culerom,bez problema na 2.8, ili 3Ghz...
nE ZNAM STA MOZE DA SE IZVUCEIZ AMD-A? Ali,najveci problem je socket?
Sta je isplatljivije,i kada se pogleda malo vise napred,sta ce duze ostati,i nasta moze da se stavi bolji proc?

Brate cemu ce tebi da sluzi taj komp? To nam reci pa cemo a vidimo za dalje. Bitna je namena. Ako ces da picis igre onda uzmi amd. Ne zato sto je bolji nego sto ce manje da kosta a preformanse u igrama ce biti tu negde, tj. neces ni primetiti da li je amd ili intel.
Za bilo koju kombinaciju da se odlucis nijedna te nece sluziti na"duge staze".

Pa naravno,igre,nista bez toga!!! Sluzi za filmove,muziku,net,i ibavezno pikanje igara... Treba i neka dobra grafa,ali polako...za metar dana...
Cena amd-a 4000+ i e2140 je ista 54e. A cena biostara 690g i gigabayta p31 je ista,tj 63e.
E sad,znam da nijedno nije na duge staze,ali pitanje je sta od ta dva?
Koliko znam najjaci amd koji mogu da stavim na tu plocu,jednog lepog dana naravno, je 6000+,
a najjaci intel koji mogu da stavim je Q6800.

sta je u tom smuslu dugorocnije? I da koji ram? Razmisljao sam geil ultra 800mhz,on kosta 4000din. Ili black dragon? Cena je za 200 din veca????
I kako se klokuju,neki kazu ekstra,neki kazu nikako???
Ali koja ploca i koji proc??? A za ram,to cemo valjda lako....

e bre ljudi,koliko mogu da kloknem tog 4000+ ali sa box-om?
A koliko intela?
I sta je lakse za klok,tj dali u oba slucaja moram da dizem volt? Posto to nikada nisam radio?

AMD može do 2.7Ghz a Intel ~3Ghz.
Intel se bolje slaže sa raznim memorijama dok je AMD kombinacija obično jeftinija.

dzonika brate otvaras 15 tema sa istim pitanjem.... receno ti je svuda da uzmes intela ali ocigledno si zaljubljenik u amd stoga kupi mrtvi amd i resena stvar... ne kapiram te stvarno... intel je kompatibilniji sa raznim memorijama i bolje se klokuje od amd.... amd trenutno nema sta da trazi pored intela i to je to, ovu bitku je izgubio .... stoga INTEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
dzonika brate otvaras 15 tema sa istim pitanjem.... receno ti je svuda da uzmes intela ali ocigledno si zaljubljenik u amd stoga kupi mrtvi amd i resena stvar... ne kapiram te stvarno... intel je kompatibilniji sa raznim memorijama i bolje se klokuje od amd.... amd trenutno nema sta da trazi pored intela i to je to, ovu bitku je izgubio .... stoga INTEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pa jedino ako hoce da da 200E za procesor. A posto je on naveo da se dvoumi izmedju procesora koji kostaju oko 60 evra, AMD JE APSOLUTNI IZBOR. AMD treba uzimati do 130E. Za 130E moze se uzeti X2 6000+ , i SIGURAN SAM da za iste pare NE MOZE da se uzme bolji intelov procesor. AMD ima loshije (sporije) procesore, i zato je bio primoran ZNACHAJNO da spusti cene, i sada kad je ZNACHAJNO spustio cene, totalno je druga pricha, i apsolutno je konkurent intelu.

Dzonika, ako hoces dobar procesor sa 2 jezgra za manje para, AMD obavezno uzmi.

Druga stvar sto se tiche plocha. Ti sad uzimas procesor koji je relativno slab, i ne vidim sta je problem sa socketima. AM2+ je napravljen za PHENOM procesore sa 4 jezgra, a ti uzimas jedan od najjeftinijih X2 procesora. I da je ostao isti socket, ti dok odlucis za koju godinu da promenis procesor, do tad ce izaci nove i bolje ploche, sa boljim chipsetovima, i onda ces samo iz tog razloga menjati plochu, a ne zbog socket-a.

Tako da, ponavljam, sobzirom da dajes manje para za procesor, uzmi AMD bez razmisljanja, do 130E svi AMD-ovi procesori su brzi od Intelovih do 130E. Ako se kojim slucajem odlucis da das 220E za procesor, onda uzmi quad core intelov, tu je intel neprikosnoven, ali za 60E, AMD pravi izbor.

e bre ljudi,koliko mogu da kloknem tog 4000+ ali sa box-om?
A koliko intela?
I sta je lakse za klok,tj dali u oba slucaja moram da dizem volt? Posto to nikada nisam radio?

I sta se lozis na klokovanje sa tim jeftinijim procesorima, samo smanjujes vek trajanja procesoru, pregrevas ga bez veze, da bi dobio 5evra skuplji procesor. Procesori koji se isplate za klokovanje su skupi procesori, te kad overklokujes quad core 6600 koji kosta 220 evra, sa 2.4 na 3ghz, dobijes prakticno QX6800 koji kosta oko 1000 evra. E TO SE isplati overklokovati, a ne procesorchice neke od 60 evra, koje kad klokuejs dobijes 5 evra skuplji procesor. Onda bolje dodaj 400 dinara vise i kupi taj brzi nego da se bakces sa tim.

Nazad
Vrh Dno