Šta je novo?

Pomoc oko klokovanja Athlona II x3 440

filip.dulic

Cenjen
Učlanjen(a)
10.09.2010
Poena
154
poz svima,

pre koji dan sam kupio athlon ii x3 440(deneb) tj cacac ac

imam msi 785gtm e45 plocu sa 2x2gb hyperx 1066 5-5-5-15 2.2v
napajanje Chieftec 500w (20A 12v1 20A12v2(400w 12 combined))

uspesno sam otkljuco l3 cash i na 240 ref clocku dostigao 3.6ghz sa stock coolerom i stock votazom (1.325)

4to jezgro je otkljucano ali bez obzira koliko mu dodam voltaze ili smanjim clock pada calculation testove-tako da sam ga iskljucio!
hteo bih da ga poguram do 4ghz!!

komp sljaka bez problema na 270mhz ref clocku a sam procesor ima 15x mnozac tj 4050mhz.
podesio sam 1.49v i upalio komp, digao mi se sistem i uspesn radio prim95 2min
nisam hteo duze jer su temp krenule dotacinju 55c

stavicu za par dana CM hyper 212 plus!

ono sto me interesuje jeste na koju temperaturu se odnosi 62c max za deneb
za core ili za cpu temp oba mi se iscitavaju na HWmonitoru i AMD overdrive

inace core mi je 10c nizi od cpua!!! koju netreba da dignem do 62c

Poslednja izmena:
poz svima,

pre koji dan sam kupio athlon ii x3 440(deneb) tj cacac ac

imam msi 785gtm e45 plocu sa 2x2gb hyperx 1066 5-5-5-15 2.2v
napajanje Chieftec 500w (20A 12v1 20A12v2(400w 12 combined))

uspesno sam otkljuco l3 cash i na 240 ref clocku dostigao 3.6ghz sa stock coolerom i stock votazom (1.325)

4to jezgro je otkljucano ali bez obzira koliko mu dodam voltaze ili smanjim clock pada calculation testove-tako da sam ga iskljucio!
hteo bih da ga poguram do 4ghz!!

komp sljaka bez problema na 270mhz ref clocku a sam procesor ima 15x mnozac tj 4050mhz.
podesio sam 1.49v i upalio komp, digao mi se sistem i uspesn radio prim95 2min
nisam hteo duze jer su temp krenule dotacinju 55c

stavicu za par dana CM hyper 212 plus!

ono sto me interesuje jeste na koju temperaturu se odnosi 62c max za deneb
za core ili za cpu temp oba mi se iscitavaju na HWmonitoru i AMD overdrive

inace core mi je 10c nizi od cpua!!! koju netreba da dignem do 62c

Mislim da ako otkljucas ACC,temperature po jezgru se ne registruju odnosno pokazuju 0,a ta temperatura je maksimalna dostignuta za ceo cip,sto nije puno s obzirom da je to standardni kuler.

hvala na odgovoru,
izvini zaboravio sam da dodam da pri clockovanjiu i prvim testovima stabilnosti ga opet "zakljucavam"! da bi pratio vrednosti!
--ovoliko sam skapirao sta god da mu radim crashuje pri cpu-69 (core ~55)--negde sam procitao da je to do maticne(neki safty mehanizam)
onda da odgovorim sam sebi kapiram ako je max temp 62 po amd da su mislili na core temp! jer predpostavljam da bi se sistem srusio u suprotnom davno pre nego sto sam dostigao 69
--jeli ima neko pojma koje temperature treba da ocekujem sa CM hyper 212 plus [email protected] (HTref270x15 multi)

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru,
izvini zaboravio sam da dodam da pri clockovanjiu i prvim testovima stabilnosti ga opet "zakljucavam"! da bi pratio vrednosti!
--ovoliko sam skapirao sta god da mu radim crashuje pri cpu-69 (core ~55)--negde sam procitao da je to do maticne(neki safty mehanizam)
onda da odgovorim sam sebi kapiram ako je max temp 62 po amd da su mislili na core temp! jer predpostavljam da bi se sistem srusio u suprotnom davno pre nego sto sam dostigao 69
--jeli ima neko pojma koje temperature treba da ocekujem sa CM hyper 212 plus [email protected] (HTref270x15 multi)

Te temperature koje imas nisu bas preporucljive za 24/7 a pogotovo voltaza,ali ukoliko si iskljucio na ploci temp shutdown na procesoru onda crash nije uzrok temperatura vec limita procesora na toj voltazi ili memorije.
FSB ti je dosta visok za AMD,proveri memory multiplier u biosu,mislim da sa tom memorijom ne treba ici preko 1200mhz.
Probaj da smanjis FSB na 240 a povecaj cpu multiplier na 17.

Sa CM 212 mozes da ocekujes do -10 stepeni a mozda i jos manje sa kvalitetnom pastom.

Asus PC Probe cita temperaturu i sa otkljucanim jezgrom. Sa 212+ kod mene je razlika bila skoro 20 stepeni u odnosu na box posle 5 min Prime95.

prvo da se izvinem sto sam postovao u ovoj sekciji, nisam video da ima odvojen deo za OC!

ispalio me ortak za cm 212 hyper pa sam morao, shodno svojim mogucnostima da pazarim, tx3
upravo sam prosao linpack 1h uspesno na fsb 267 4005mhz, @1.51v (HWmonitor)-ali podesen u biosu 1.45
temparature su
cpu 53max 36min
core 36max 25 min :D
sto je extra
sad cu da ga odkljucam i da probam prime 95 12h sa asus probom
hehe uspeo sam da dobijem Phenom II na 4ghz za samo 6600din
--ne planiram da ga drzim na 4gh stalno, samo u gaming i zahtevnjim applikacijama!
inace drzacu ga na najvisem taktu pri normalnoj voltazi 1.325 sto je oko 3.7 sa ovim coolerom!!!
--memorije rade na 1080mhz 5 5 5 15 2.2v!!!

-jel ima neko ideu zasto kad podesim v u biosu na 1.45 on prijavljuje 1.5 u istom tom biosu pod(HW monitor)

Poslednja izmena:
kome treba teorija kad praksa zavrsava stvari :D :D (napakovao sam jos jedan vent na tx3 poboljsanje nekih 2-3c)
koliko sam ja shvatio inteli pokazuju vise temperature core od cpu u HWmonitoru a amd obrnuto
(amd mi je nelogican, ali ako radi nediraj ga moj moto)

na ovoj maticnoj uvek mi pokazuje core nize za 15c od cpua na svim programima, Overdrive, i HWmonitor, i to i na ovom athlonu ii 440 i na prethodnopm athlonu 7750

inace poceo je da me zeza na prime 95, pa uz malo stelovanja NB voltaze memorije i sad radi stabilno 1.2h (upravo poceo 12k) u prime 95 doduse odlucio sam da igram na sigurno i otvorim prozor tako da mi je sad temp cpu-a 45c (maticne 22) a cora (nepoznato tj otkljucan mi je pa pise 0) ali kapiram da je nege oko 30C. -ovaj bag sa temperaturama je mozda do maticne, ali imam novu novcijatu MSI 785-e45! u svakom slucaju drzacu sve temperature ispod preporucen

-----Ako je bag do maticne, sta mislite jel cu moci da je zamenim kupio sam je pre 7 dana, tj. da li bi to firma prihvatila kao reklamaciju!

ma loshe registruje temperaturu , sto moze da se desi , smajni na 1,45 V max mnogo ga przis ... brobaj i nize vrednosti

sta ces da ima kazes? "malo sam przio i clockovao cpu, a sa ovom maticnom nesto
ne moze da postigne 4ghz. hocu da je zamenim." :) salim se. ako je do maticne
testirace i zamenice. a ako nije, smanji torturu cpu-a. moj savet ti je da ne ides preko 3,6 ghz. ipak amd nije za mucenje kao intel. :D

ma samo testiram max procesora spusticu ga ja na 3.8
-ali na jedno hiljadu mesta sam citao da AMD phenomi ii vole volte, tj za razliku od intela, amd koristi neku stariju tehnologiju za svoje 45mm procesore valjda (SOI) koje nema toliku degradaciju pri povecanoj voltazi, i nesmeta im veca voltaza mnogo dokle god drzis temp ispod 55c, i svi kazu da je 1.55 max za ok za 24/7 za phenom ii, cak i na amdovom sajtu kazu da za clockovanje na vazduhu je ok 1.5, a 1.6 na vodenom!--opet sve je to nebitno posto ga ja sigurno necu drzati >1.4v 24/7

--A i onako cu da ga prodam za jedno 3m tako da ce toliko da izdrzi!

ovo sad nije namenjeno nikoga da vredjam vec samo me stvarno interesuje da bi se bolje informisao otakole 1.45v kao granica, hvala

Poslednja izmena:
Ja ne bi isao nesto mnogo preko 1.4 za 24/7 na amd-u na vazduhu. Ja sam ga samo probao na 1.448 na 4GHz. Meni vise nego dovoljno 3.6 za svaki dan :trust:

ma samo testiram max procesora spusticu ga ja na 3.8
-ali na jedno hiljadu mesta sam citao da AMD phenomi ii vole volte, tj za razliku od intela, amd koristi neku stariju tehnologiju za svoje 45mm procesore valjda (SOI) koje nema toliku degradaciju pri povecanoj voltazi, i nesmeta im veca voltaza mnogo dokle god drzis temp ispod 55c, i svi kazu da je 1.55 max za ok za 24/7 za phenom ii, cak i na amdovom sajtu kazu da za clockovanje na vazduhu je ok 1.5, a 1.6 na vodenom!--opet sve je to nebitno posto ga ja sigurno necu drzati >1.4v 24/7

--A i onako cu da ga prodam za jedno 3m tako da ce toliko da izdrzi!

ovo sad nije namenjeno nikoga da vredjam vec samo me stvarno interesuje da bi se bolje informisao otakole 1.45v kao granica, hvala

3.8 GHZ je max standardni oc za 24/7 kod deneb/heka/propus/callisto/regor/rana jezgra na vazduhu,sem u slucaju retkih primeraka slicnih es,barem tako testovi govore.Ja sam oko mesec dana drzao bivsi X3 720 bE sa otkljucanim 4 jezgrom na ovoj frekvenciji sa voltazom od 1.472 cpuid tj 1.5v u biosu.To nije bio veliki vdrop ali
vec posle navedenog perioda i famozne naponske jedinice Biostara 790GX morao sam da povecam voltazu na 1.55v da bi ostao stabilan na toj frekvenciji,e onda su temperature pocele da se vrte oko 70C koje ni TX2 nije mogao da spusti...

Taj Phenom je imao 1.2v default napon u odnosu na ovaj moj sadasnji Athlon II x4 630 koji ima 1.4v i koji nece da mrdne preko 3.3GHZ bez vise od 1.5v.

Za 24/7 preko 3.8ghz ili voltazama od 1.55v treba ti ploca sa odlicnom naponskom jedinicom,dobar primerak procesora i odlicno hladjenje.

Hvala na odgovorima, istestirao sam ga stabilan je na 1.51(cpuz) 1.49 (bios)
NB 1.33V ~2.2gh
MEM 2.2V 1066 5-5-5-15 (hyperx standardno)
HT ~2Ghz
HT ref.(fsb) 267
temp 52c CPU
---------------------------------------------------------------------------------------------
to je sto se tice sigurne stabilnosti, na ovoj ploci! plairam da uzem DFI Lanparty JR(neznam tacno oznaku) pa cu na njoj da ga bolje ispeglam, smanjim napone i sl.
---------------------------------------------------------------------------------------------

-Sad ga testiram na 3.8ghz (1.39V) max temp 45C,NB 1.22v, MEM 2V(5-5-5-15)
NB 2.4GHZ HT 2.2 GHZ HT ref 272
ako prodje ovo testiranje planiram da ga dovedem do savrsensta (max NB i Min latencije pri ovim voltazama) i bicu srecan!!

---Inace toplo preporucujem TX3 svakom ko planira da procesor tera do 1.4v, pri 3.9Ghz drzi ispod 50C sto je extra! (doduse sa 2 fana).(to vazi za moj proc koji je inace 95W) neznam za druge

---Pitanje: koja je max safe voltaza za NB (sa stock hladjenjem istog) MSI 785GTM
(cuo sam da je do 1.25 sasvim OK)

hvala

NB mozes da stavis i na 1.3v

Moj je zesce los primerak. Nije mu dzabe neispravno 4. jezgro :S:
Treba mu dosta vise napona cak i na default-u. Pokusao sam da smanjujem napon al ne vredi...trotluje i izbacuje 10tak GFlops-a manje u linx-u.

Nije mi jasno sto si zapeo toliko za te gflopse :D. Nego ti uzmi i testiraj koliko mu vremena treba da iskonvertuje neki video materijal na naponu "na kom radi ok", i na onom "na kojem throtluje". Meni se cesto desava da nekad baca 16 Gflopsa, a nekad 24. Pocinjem da sumjnam u W7, ali me briga za gflopse kad sve ostalo radi extra

Poslednja izmena:
NB mozes da stavis i na 1.3v

Moj je zesce los primerak. Nije mu dzabe neispravno 4. jezgro :S:
Treba mu dosta vise napona cak i na default-u. Pokusao sam da smanjujem napon al ne vredi...trotluje i izbacuje 10tak GFlops-a manje u linx-u.

jel si probao da iskljucis cool'n'quiet, ako i tako nece odvrni ga na 1.7v koristi ga dok ne napravi poof, onda odnesi u radnju gde si kupio i pravi se lud :-devil-:-i tada dobijes novi primerak.---naravno ovo je sala, mada me interesuje jel postoji nacin da se proveri da li je proc clockovan ili ne u servisu!

@domcale
hehehe zapeo za gflopsove pa to ti je :D Do sad nisam bio primetio da daje manje nego sto treba kao drugima - tek kad sam smanjio napon, ht, nb. Pa jednostavno se po tome vidi da ne daje svoj maximum i da nesto ne stima kako treba. Kao sto rekoh nije dzabe ovaj moj procesor prekomandovan u x3 435 i vidi se da ne moze da radi na manjim naponima.
Hteo sam da ga spustim na 3.0GHz 207x14.5 sa sto manjim naponom al ne radi stabilno ispod 1.3* i kusur ne secam se tacno...tako da ga sad drzim na 3.6GHz 250x14.5 1.40v cpu , 1.25 cpu/nb

@filip.dulic
CnQ je iskljucen, a nemam nameru da silujem procesor i da jurim garanciju. Cak i kad bi mi dali x6 1055 umesto njega ne bi bilo vredno da ostanem bez masine na par dana.
:trust:

Poslednja izmena:
^
:laugh:

i moj nije normalan, u si soft sandri kad testiram procesor na raznim freq ponekad daje nize rezultate za vislje klokove, jel neko zna u cemu je trik, jel to naznaka da treba da mu se doda jos v ili da se smanji neki od sporednih clokova fsb, nb, ht

recimo primer na 3.6 ghz 13.5 * 267 mi daj 30G necega u sandri
a na 3.68 14* 263 mi daje tog istog G. jel zna neko u cemu je stos

i moj nije normalan, u si soft sandri kad testiram procesor na raznim freq ponekad daje nize rezultate za vislje klokove, jel neko zna u cemu je trik, jel to naznaka da treba da mu se doda jos v ili da se smanji neki od sporednih clokova fsb, nb, ht

recimo primer na 3.6 ghz 13.5 * 267 mi daj 30G necega u sandri
a na 3.68 14* 263 mi daje tog istog G. jel zna neko u cemu je stos

izvinjavam se zbog nejasnoce pitanja

U programu si soft sandra pod processor arithmetic na 3Ghz tj u stock varijanti ovaj procesor daje 29-30 Gflopsa, a kad mu povisim clock na recimo 3.6(testiran u primu 6h stabilno) ponekad daje 37.7 Gflopsa a ponekad istih pocetnih 30Gflopsa!

Nazad
Vrh Dno