Šta je novo?

Pomoc oko jave

spery

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2007
Poena
320
Izvinjavam se unapred ako je pocetnicko pitanje ^^

Pitanje je vezano za custom TableModel. Naime zelim da obrisem pojedine redove iz tabele ali ne znam kako. Da mogu da cast-ujem moj table model na default tabel model imao bih metodu removeRow. Ovako nista :/

Pa implementiraj metodu u svom table modelu koja brise red, tj. verovatno element neke tvoje liste i u njoj nakon brisanja pozovi fireTableDataChanged() iz abstract table modela...

Imam jedno početničko pitanje.

Da li metodom get(index) iz LinkedListe (i sličnim metodama iz drugih sličnih kontejnera) dobijam kopiju objekta ili pointer ka objektu.

Ako recimo uradim ovo:

Kod:
String petiElement = lista.get(4);

petiElement.setText("neki tekst");

Da li će to izmeniti peti elemenat liste ili kopiju?

p.s. Javu radim za ispit.

Poslednja izmena:
Najlakse ti je da probas i vidis sam sta ce da se desi. Inace, string klasa nema setText metodu. Pogledaj i dokumentaciju za te dve klase.

Imam jedno početničko pitanje.

Da li metodom get(index) iz LinkedListe (i sličnim metodama iz drugih sličnih kontejnera) dobijam kopiju objekta ili pointer ka objektu.

Ako recimo uradim ovo:

Kod:
String petiElement = lista.get(4);

petiElement.setText("neki tekst");

Da li će to izmeniti peti elemenat liste ili kopiju?

p.s. Javu radim za ispit.

Ma nalupao sam taj kod. :D

U međuvremenu sam probao i radi kako je i očekivano. U pitanju je pointer. (u stvari referneca po zvaničnom Java rečniku)

Još jedno pitanje. Kako ObjectInputStream signalizira da nema više objekata, to jest da je došao do kraja fajla?

To jest koji je pravian način za prepoznavanje kraja fajla sa objektima. Da li preko izuzetaka koji baca metoda readObject() ili preko vrednosti koju vraća?

Vrati null ako nema sta da cita, tako da ti je ovo neki uopsteni primer:

Kod:
while ((obj = inputStream.readObject()) != null) { ...

Eventualno baca EOFException ako ne uspe da procita ceo objekat iz fajla (objekat nije pravilno upisan).

Sto se tice price o referencama, kolekcije u javi ne vracaju novi objekat. Praksa je da novi objekat dobijas tako sto klasa implementira interface Cloneable i ti pozivas metodu clone.

Vrh Dno