Šta je novo?

pomoc oko formatizovanja diska

freakapotamus

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2004
Poena
304
Imam veliki problem oko formatiranja diska na win xp. Naime, kada udjem u dos i hocu da formatiram disk kao sto sam radio sa win 98 i ukucam c:\format itd... komanda ne radi. Ono sto sam do sad radio je da odnesem disk kod ortaka i formatiram ga tamo. Jel znate mozda komandu za formatizovanje diska iz dos-a? Napominjem da imam win XP sp2. Unapred hvala!

Koliko sam shvatio, hoces da formatiras particiju na kojoj je Win XP iz dosa. Ako je to slucaj, verovatno je u pitanju NTFS particija, koja se ne vidi iz dosa. Startuj ponovo instalaciju XP-a i formatiraj disk u FAT 32. Ako imas Maxtor disk, ovo mozes da odradis i iz MaxBlast programa. Verovatno i za druge proizvodjace hard diskova postoje slicni programi.

cekaj jel ti hoces da formatiras sistemsku particiju?
predlog: ubacis winxp butabilni cd i lepo formatiras bez problema...

Zar ne treba(ako butujes sa diskete, a particija FAT):

a:\format c:

a ne

c:\format c: u ovom slucaju javi gresku

Ne mozes iz DOS-a da vidis ntfs particije, samo fat. Najbolji nacin da formatiras particiju (u slucaju da na nju zelis opet staviti sistem) je da to uradis iz samog Windows setup-a.

kako to mislis? Kako ide taj postupak? Jel on ponudi da ti formatira disk ili sta? Ne razumem....

Kada ubacis XP butabilni disk, pokrene se instalacija. Kazes da hoces da instaliras novi sistem, a ne da oporavis stari. Odaberes particiju na koju hoces da instaliras sistem, a potom pokrenes njeno formatiranje. To je prvi ekran na koji nailazis po odabiru particije. Ne mozes da promasis.

na tom ekranu o kom dusan govori pritiskas "ESC" i time ides na deo u kome biras C particiju i zatim pritiskas "F" da formatiras. tu takodje biras da li ces FAT (imas quick i drugu sporiju opciju koju ja preporucujem) i NTFS (takodje ove dve opcije i opet biraj onu sporiju) i ima i peta opcija koja ostavlja zateceno stanje...

E sad si ga totalno zbunio. :)

@freakapotamus
Najbolje da ti odneseš hard kod ortaka pa ga tamo lepo formatirajte, ili uzmi neku literaturu pa udri po edukaciji (ovo drugo je bolje).

Nazad
Vrh Dno