Šta je novo?

Pomoc oko Delphija - ponovo...

Neo_Matrix

Čuven
Učlanjen(a)
12.08.2003
Poena
649
Kako da u Delphiju napravim formu koja ce imati samo dugme Close i minimize (Bez MaxiMize) I da ta forma nemoze da menja svoju velicinu (Siziable)...
Mada to Oko menjanja nije neki problem...

Hvala unapred...

Pomagajte Ljudi hitno je mom ortaku Neo_Matrix

Pogledaj malo bolje properties te svoje forme:

- za minimize i close dugme: "BorderIcons"
- za fixnu velicinu stavi iste vrednosti za max i min u Constraints property forme

Igrajte se malo bre sa tim vec ponudjenim opcijama u object inspectoru.

Hvala Silvere, znao sam ovo, ali sam dugo pravio pauzu u Delphi-u pa se ubih trazeci... Inace ovih dana radim na jednom da kazem vecem projektu, pa ce mi verovatno trebati mala ili malo vece pomoc, pa rekoh da te pitam da li mogu da ti se obratim...
Sada imam jedan problem, a to je da mi forma ima zaglavlje kao da je na njeoj skrol, a njega uopste nema... Da bi ti bolje objasnio saljem ti sliku... Gore je slika kada je GroupBox opste normalne velicine, a dole kada je smanjen i dole sve lepo radi... Neznam zasto, ali kao da nesto strci... Inace u kodu nema nista sto bi izazvalo ovakve smetnje...
Neznam sta je u pitanju, ali mi probija glavu... Molim za pomoc!!!

I prilicno je hitno...

Hvala!!!

Ne vidim u cemu je problem, odnosno ne vidim neku razliku izmedju ova dva primera, sem sto imaju razlicite teme i sto im je donji frame razlicite sirine - ali nikakav scroll bar ne vidim ovde.
Ili ja nisam dobro razumeo sta hoces tu?

Pa problem je sto zaglavlje nije isto (dugme close, minimize, Maximize (nije XP stile) a kada ovaj dole Group Box smanjim on radi ok ?

A, kada zatvorim aplikaciju dobijem ovo kao gresku, ali ja ovo nerazumem...

Da li je moguce da niko nezna ?

Ocigledno se nikome jos nije tako nesto desilo - da se tema prozora menja automatski na osnovu velicine komponenti. Probaj da reinstaliras delphi.

Za ovo drugo, sto se greske tice, treba da kazes prvo koju poruku ti je prvo javio (koji exception), pa nakon nje prikazao CPU status.
Razloga moze biti n; npr. pristup objektu u toku gasenja koji je vec "ubiven".

P.S.
To "zaglavlje" za zove TitleBar, zaglavlje je nesto drugo.

Pa, ako stavim komponentu npr. label koji ima height 1000, a forma ima 600 pojavice se skrol, i promenice se tema, sto je valjda normalno? A ovde nista ne strci nego samo menja temu...
A sto se tice poruke neizbacuje nikakvu poruku vec samo CPU Status...
Inace je u pitanju delphi 5, pa je mozda u tome problem... Ali cu popodne probati reinstal Delphi-a pa cemo videti...
Sve u svemu Hvala, inace Silvere koji mi delphi preporucujes (5,6,7) ?
Hvala !!!

Nope, ne bi trebalo da ti se menja tema pri takvim stvarima. CPU status treba da ti izbaci samo ako si u debuggingu (ili iz IDE-a startovao program), desio se neki exception i ti si zatrazio sledeci korak (step forward). Ukoliko se to nije desilo, onda nesto stvarno nije u redu sa tvojom instalacijom delphija.

Sto se drugog delphija tice, i sestica i sedmica su odlicni alati; sem sto bi sedmica trebala biti totalno spremna na xp i ove zvrcke sa temama. Jedino sto petica ima stvarno bolje od ovih novijih verzija je po meni help.

Evo da ne otvaram novu temu (ufff,...ala ovo zvuci jeftino), da samo pitam da li neko zna kako se chupa ikonica iz exe fajlova. Znaci na formi nek se nalazi npr. opendialog, image i button. Klik na button, otvara se opendialog, odabiram neki exe, gasi se opendialog i u image-u se stavlja ikonica iz tog exe fajla.
Pozdrav

Kreiras TImageList i koristis njegove metode LoadResource ili GetInstRes -> detalje oko sintakse pogledaj u helpu.

Silver bice da sam to trazio... samo jos da se sa tim izborim.
Hvala

Neo_Matrix

delphi 5 i 6 pate od iste boljke... za starije verzije neznam...
takodje sta je primjetno kod programa buildanih u delphiju je sto samo titlebar ima izgled winXP-a... znaci dugmad i sve ostale komponente su izgleda win98...pa cak i titlebar gubi izgled winXP kad se forma smanji...
nesto su po tom pitanju uradili u D7 ali i to nije savrseno, pa ja koristim komponentu "winXP"

evo ako hoces da skines, meni je pomogla u delphi5,6,7

Hvala za komponentu, upravo sam je skinuo i nadam se da ce mi pomoci...

Ne, koristim delphi 5 i komponenta radi odlicno... Problem je resen...
Hvala !!!

Nazad
Vrh Dno