Šta je novo?

pomoc oko AdSense-a i optimizacije sajta

Darian

Cenjen
Učlanjen(a)
23.07.2011
Poena
154
Pozdrav! Nisam siguran da ova tema spada pod ovaj forum,ali stvarno nisam nasao srodniji. Samo molim administratora da je ne zakljuca,nego da je premesti na pogodno mesto ako joj ovde nije mesto. Hvala unapred! Ovako: Nedavno sam cuo da se dosta moze zaraditi preko web marketinga. To me naravno odvelo do Google AdSense-a. Napravio sam blog na kom pisem o modernim tehnologijama i principu rada modernih elektronskih uredjaja,cak obradjujem sa stanovista fizike kako recimo funkcionise zvucnik ili neki drugi uredjaj,mislim da je tema veoma zanimljiva. E sad,posto sam novi u tome,treba mi par saveta oko optimizacije sajta. Svi mi govore odradi SEO optimizaciju,ali meni se to cini veoma tesko i komplikovano,cak sam morao da naucim par stavki vezanih za HTML kod da bi ubacio meta tagove na stranicu. Moze li neko da mi pomogne oko SEO optimizacije? Kako da kada neko ukuca recimo rec "tech" ili "technology" da moj blog bude medju recimo prvih 10-15 rezultata? Kako da izreklamiram svoj sajt kada je na vecini sajtova to zabranjeno? Molim vas za pomoc,spreman sam dosta da radim,ali samo mi treba malo uputstava i pomoci. Dao bih link svog sajta,ali se bojim da admini to ne protumace kao reklamiranje pa da me banuju. Dajte mi svoj mail pa cu vam poslati link,da vidite kako to izgleda sto se tice dizajna i da li je potrebno nesto menjati.

Nemanja će ti već pomoći da optimizuješ sajt :), ali ne očekuj veliku zaradu od toga. Ako ti kapne neki dolar budi srećan jer da bi dobro zarađivao na Web marketingu treba da imaš razrađen sajt kao što je to ovaj "naš" benchmark.rs.

Edit: Stavi tvoj sajt u svoj potpis na ovom forumu, budi aktivan na istom i eto ti fenomenalne reklame. :)

Poslednja izmena:
ahaa,hvala na savetima :) pa dobro,nece ni to biti lose za pocetak,ne ocekujem ja previse,sta ja znam,mozda da zaradim nekih 50 evra u recimo dva meseca,jesu li to prevelika ocekivanja? I da,samo jedno pitanje,da li je Nemanja administrator ili? Kako da ga kontaktiram?

SirNemanjaPro, sad je VIP member, pomagao je mnogima pa će verujem i tebi pomoći ili te makar uputiti šta treba dalje da radiš. :)

Šalu na stranu, mnogi ti mogu pomoći, ne samo on, tako da budi strpljiv.

U međuvremenu, daj nam link ka tom tvom blogu. Stavi ga u neki tag tako da ne remetiš pravila foruma, mada ti niko ne bi zamerio da ga postaviš i direktno. :)

Nije poenta staviti identičan meta description tag za sve stranice na sajtu, svaka strana treba da ima svoj opis koji će ciljati specifično tu stranicu i pokušati da privuče ljude kada vide opis na pretraživaču. Ali... vidim da koristiš Blogger sa kojim je nemoguće izvesti zaseban meta description za svaku stranicu, tako je bar bilo ranije, ako se promenilo neka me neko ispravi. Druga bitna stvar je nemaš svoj domen, a pre ili kasnije ćeš shvatiti da je bilo bolje da si od početka imao svoj domen.

Moje mišljenje/zamerke za sajt:
- previše mračno
- pozadina previše šarena
- pozadina ne pokriva full HD rezoluciju po širini
- slike u člancima većinom imaju belu pozadinu, a onda sve to na crnom
- previše oglasa ATF (above the fold), mislim da Google ovo penalizuje u smislu pre će prikazati drugi sajt sa manje oglasa nego tvoj

To je onako na prvi pogled.

okeej,razumem :D hvala na savetima :D a da li mi se onda uopste isplati da menjam dizajn bloga? Mislim,ako zakupim domen za sajt,bezveze sam izgubio vreme menjajuci dizajn bloga,kad cu svejedno morati da dizajniram sajt za koji sam zakupio domen. Ne znam da li sam dobro shvatio: postoje dve opcije- jedna je da se posvetim uredjenju bloga,bez ulaganja novca u host i domen,a druga je da zakupim domen i napravim novi sajt(odnosno samo da prekopiram sadrzaj sa bloga na novi sajt). Da li sam dobro shvatio? Ako gresim,molim vas,ispravite me :D i da,u slucaju da zakupim neki internacionalni domen tipa .com ili .net,da li moram da kupim i host?

Poslednja izmena:
Domen možeš da zakupiš neovisno o hostingu, možeš čak i da koristiš uz taj blogger koji trenutno imaš.

Dopisivali smo se na PM back n forth. Izgleda da se predomislio. :) Gde mene oma predloži, pomisliće neko da nešto i znam. :p

Koristi google kw tools pa mozes da izracunas sta ces zaraditi na web-marketingu.
Ako neka kljucna rjec (kw) ima 5.000 pretraga, ti sa prvom pozicijom dobijas (40-50%), u zavisnosti sta google gura na tu kw, slike video placene oglase i slicno.
2000 posjeta (mjesecno) na tu kw, broj klikova na reklame je max 1% sto znaci 20 klikova. Cijena klika zavisi od monog faktora (u Srbiji je npr 0.01e) dok Amerima placaju placaju mnogo vise.
Racunica je 1 clanak 2 eura mjesecno.

Sve to kad odradis, dobar seo, dobre kljucne rjeci, pokupis linkove, sracunas utroseno vrijeme dodjes do toga da bi nogo bolje prosao da si npr drzao pcele ili casove fizike sutedntima....

Salu na stranu, registruj domen pod obavezno i samo kvalitetetan sadrzaj, on je najbitniji, dalje sve ide samo po sebi :)
Od SEO treba ti par stari: Onpage seo odradi, a za offpage to je kako se ko snadje :D

Jedno pitanje :)

Šta je bolje za početak iz.rs ili blogspot.com domen ?

Što kaže Nemanja nijedan od ta dva, a i za .iz.rs je neophodno da imaš DNS server. Samo ne odeš dva put u kafanu i već si "skupio pare" :D za registraciju domena. Ako je problem neposedovanje kreditne kartice, Loopia prima uplate i preko žiro računa (platiš u pošti/banci).

Svaki link je bitan, td. krenuti sa iz.rs ili slicno a kasnije prelaziti na neki drugi domen je isti posao dva puta.

Nazad
Vrh Dno