Šta je novo?

Pomoc hitno potrebna: Pretraga u PHPu

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Pozdrav svima. Radim neki sajt i naleteo sam na jedan problemcic... :crash: Ne mogu nikako da sastavim jednu malu ali jako bitnu funkciju... Ukratko fukcija treba da pretrazi odredjenu promenljivu koja sadrzi neki tekst i da vrati informaciju da li je dati tekst pronadjen u toj promenljivoj. :type:
Nadam se da ste razumeli. Svaka pomoc je dobro dosla, moze i link ka nekoj funkciji na Internetu.

Unapred hvala...

By the way, sajt je www.avsim.co.sr, slobodno ga posetite, veci deo radi, samo mi je jos ovo ostalo...

Mogao si to i bolje da objasnis ;)
Kakva je ta promenljiva? Odakle uzima vrednosti? Ako joj se dodeljuje vrednost kao rezultat MySQL upita onda je to potpuno drugacija situacija ;)
Za pocetak pogledaj funkcije za rad sa stringovima, pa nadji onu koja najvise odgovara tvojim potrebama:
http://www.php.net/manual/en/ref.strings.php

Nema nikakve veze sa SQLom.

Promenljiva i njena vrednost su upisane u neki *.php fajl. Taj fajl se onda includuje, ako zatreba, uzme se ta promenljiva i onda pretrazuje da li ima neku odredjenu rec u sebi...

Dakle ako ta promenljiva ima vrednost "Danas je divan dan" i ako se trazi rec "dan", fukcija treba da nadje tu rec u promenljivoj. By the way verzija PHPa je 4.4.2.

Recimo ovako:
$broj_pojavljivanja_trazenog_texta = substr_count ($promenljiva, $trazeni_text)
obrati paznju da je substr_count case sensitive funkcija, tj. razlikuje velika i mala slova, pa ako ti treba nesto drugacije iskombinuj sa nekom od sledecih funkcija:
stripos - Find position of first occurrence of a case-insensitive string
stristr - Case-insensitive strstr()
strpos - Find position of first occurrence of a string
strripos - Find position of last occurrence of a case-insensitive string in a string
strstr - Find first occurrence of a string
a objasnjenje za svaku od njih ces naci na linku koji sam gore stavio...

Extra. Hvala ti do neba... :banana: :wave:

Pozdrav...

Vrh Dno