Šta je novo?

Pomoc :D

• Začetnik teme Začetnik teme TozABG
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

TozABG

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
210
Kupih KINGSTON 8GB (2x4GB) 1600MHz DDR3
E sad on radi na 1333mhz, procitao sam da mora da se ukljuci XMP profil da bi radio na 1600. E sad ja nemam pojma st aje to 😀
Takodje ljudi kazu da treba po uputstvu da se ugura u 2 i 4 slot. Meni tako stoji kada gledam s leva na desno u maticnu plocu 😛
Medjutim u AIDA64 programu pise da je ubaceno u 1 i 3 slot, ja sam ubacio u iste rupe gde mi je bio i stari patriot 2x2 1333mhz, pa jel u dobrim rupama ili da ih pomeram 😀
Maticna je asus p7p55d

ubaci u crne slotove , tj. u najblizi do proc-a i treci od proca.
x.m.p. profil ukljuci u biosu, naravno ako ga memorija podrzava.

Problem 😀 Ubacio sam u crne slotoeve, ali onda mi ne rade mis i tastatura,\. U pitanju su Razer.

vrlo neobicno,
onda ubaci u plave.

Pogledaj uputstvo od ploče. Kod ASUS P8Z68V-Pro piše da treba u drugi i četvrti od podnožja procesora. U tom uputstvu imaš i gde je to za X.M.P. profil samo strpljivo pretraži.

Poslednja izmena:
U kom upustvu pise da memorija mora u drugi i cetvrti slot i zasto?
Kod mene je normalno u prvi i treci slot (crni slotovi) i naravno rade u u dual chanel.

Pise u uputstvu od ploče, 2.2.3 System memory, Recomended memory configurations, ispod je ilustracija.

Poslednja izmena:
Takođe imam isti problem sa memorijom, naime imam Kingston Hyper X 4GB KHX1600C9D3B1/4G 1600 Mhz i ploču Gigabyte GA-P67-DS3-B3 koja memoriju vidi na 1333Mhz iako bi trebalo da podržava memorije do 2033 Mhz. Bios mi je F1 verzija i na njemu nemam pomenutu X.M.P. opciju mada je moguće i da mi memorija ne podržava pa je zato i nema u BIOS-u. CPU-z pokazuje da mi je memorija ubodena u 4 slot mada to nije ni bitno jer imam jednu a ne dve memorije. Podrazumevani napon ploče za memoriju je 1.5v a opet za memoriju piše da treba da radi na 1.65v pa je možda i to problem. Probao bih ovo da rešim ako postoji mogućnost za to i ako rešenje nije preterano komplikovano i rizično, jer generalno mislim i da nema neke vidne razlike u radu na brzini 1600 Mhz i radu na brzini 1333 Mhz. Unapred hvala na odgovorima.

Takođe imam isti problem sa memorijom, naime imam Kingston Hyper X 4GB KHX1600C9D3B1/4G 1600 Mhz i ploču Gigabyte GA-P67-DS3-B3 koja memoriju vidi na 1333Mhz iako bi trebalo da podržava memorije do 2033 Mhz. Bios mi je F1 verzija i na njemu nemam pomenutu X.M.P. opciju mada je moguće i da mi memorija ne podržava pa je zato i nema u BIOS-u. CPU-z pokazuje da mi je memorija ubodena u 4 slot mada to nije ni bitno jer imam jednu a ne dve memorije. Podrazumevani napon ploče za memoriju je 1.5v a opet za memoriju piše da treba da radi na 1.65v pa je možda i to problem. Probao bih ovo da rešim ako postoji mogućnost za to i ako rešenje nije preterano komplikovano i rizično, jer generalno mislim i da nema neke vidne razlike u radu na brzini 1600 Mhz i radu na brzini 1333 Mhz. Unapred hvala na odgovorima.

Flešovanje BIOS bi možda to rešilo, pogledaj koje su karakteristike, tih novijih BIOS a, teško da može da škodi ,

napon nije nikakav problem, 1, 65 V je apsolutno bezbedan za SB , to je Mushkin utvrdio u svojoj laboratoriji

Poslednja izmena:

bios ti podrzava x.m.p. profil, ali doticna memorija ne.
spd memorije je programiran po JEDEC standardu za ddr3 memoriju tj. 1333mhz koju ti ploca i postavlja po spd-u i to je sve ok.

ako zelis mozes rucno da postavis memaru u biosu na 1600 ( jer je i za to sertifikovana ) ali je potrebno da napon memorije za pocetak dignes na 1.65v, i da latencije postavis rucno u biosu po specifikaciji iz datasheet-a.

ako ti sve to podje za rukom ( a sigurno da hoce, ako treba olabavi malo latencije, ali napon memorije nemoj dizati na vise od 1.65v ), pokusaj da smanjujes napon do vrednosti kada ti sistem postane nestabilan. recimo da je to 1.6v. nakon toga povecaj napon memare za jedan korak i vozi tako.
naravno prilikom ovog podesavanja gledaj da ti ostale komponente nisu overklokovane ( procesor ) kako bi bio siguran da ti ostale komponente ne uticu na test stabilnosti.
baci pogled ( ako vec nisi ) na datasheet, i podesi memaru shodno tome.

Prilozi

Poslednja izmena:
Okreni uputstvo od ploce, tamo bi trebalo da nadjes koji su ti redom slotovi na toj ploci. Obicno su bivali oznaceni negde u okviru sheme (davno je bilo kad sam zavirio u neki). Moguce je da te ploca zeza, ako nisu popunjeni slotovi na kojima ona insistira da budu popunjeni kao prvi. XMP aktiviras iZ BIOS-a kao sto ti je receno.

Mislim da se slotovi kod nekih ploca broje od ivice ploce ka CPU socket-u i kao takvi bi trebalo da su prvi popunjeni (npr. kod mene je taj slucaj i negde mi je pisalo, uputstvu valjda, da prvo popunim bele slotove te i jesam). A negde je obrnuto...

Hvala puno svima na pomoći. U svakom slučaju izvadio sam memoriju i stavio je u prvi slot a bila je u četvrtom, takođe sam uradio update bios-a. Ploča mi i dalje vidi memoriju na 1333 Mhz a ja ne bih da menjam napon i latencije ručno jer mi sada nije toliko bitna ta mala razlika. Kada budem upario još jednu memoriju onda ću se potruditi da i namestim na 1600 Mhz. Još jednom veliko hvala!

Nazad
Vrh Dno