Šta je novo?

POMOC AV RISIVER ILI LOGI Z-5500

icko z

Cenjen
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poena
159
E ovako, uskoro bi trebalo da dobijem neku kintu i hteo bih da uzmem neki 5.1... Najvise sto bih mogao da potrosim je oko 400-450 EUR PLAFON! Ubih se gledajuci komentare o Logiju sto na ovom forumu sto na Googlu. Znam da je on dobar izbor zato sto se dobija sve u paketu DD, THX itd... E sad moje pitanje je, Logi ili AV Risiver... Nisam upoznat nesto sa HI-FI tehnikom pa bih molio da mi pomognete jer stvarno ne bih da bacim pare uzalud...
Video sam na sajtu Tehomanije neke risivere i zaista mi se svideo model Kenwood KRF-V7300D 7.1 130W x7 za 24000 din. i to sam mislio upariti sa Jamo 5.0 zvucnicima JAMO S-408HCS BEECH 5.0 ЗВУЧНИЦИ ЗА КУЋНИ БИОСКОП
-ДВОСИСТЕМСКИ
-БАСРЕФЛЕКС
-ФРЕКВЕНТНИ ОПСЕГ 42-20 000 HZ
-СНАГА 120-200 W
-ИМПЕДАНСА 6 OHM
za oko 13000 din, SW bih uzeo kasnije kad se bude imalo
Kenwood --> http://www.kenwood.eu/products/home/separates/avcc/KRF-V7300D/details/
Jamo -->http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09021034

Stvarno sam u dilemi i ne znam sta da radim, svaka pomoc bi mi dobro dosla...
P.S ako sam pogresio podforum unapred izvinjenje...

Prilozi

• KRF-V7300D_small.jpg
    KRF-V7300D_small.jpg
    47.4 KB · Pregleda: 244
  • KRF-V7300D_small-REAR.jpg
    KRF-V7300D_small-REAR.jpg
    78.6 KB · Pregleda: 186
  • jamo.jpg
    jamo.jpg
    65 KB · Pregleda: 133
Taj risiver je obična igračka, a o 5.0 zvučnicima koji koštaju ispod 13k dinara ne bih ni komentarisao. Pored toga morao bi da kupiš i woofer.
Što se Logitecha tiče, beše ona serija na popustu pre dve godine, ali po toj ceni ih više nema.
Ako hoćeš dobar zvuk kupi stereo pojačalo i zvučnike, a ako baš mora 5.1 onda uzmi Z-5500 koji ni po čemu ne zaostaje za tom Kenwood-Jamo kombinacijom, a vrši posao - sipaš i ne misliš.
Drugi problem je sadašnja previsoka cena za Logitech i po meni je najbolja varijanta kupovina polovnog Z-5500.

Da, samo sto ko god ima logija, ne zeli da ih se odrekne tako lako, tako da ces ih tesko naci polovne... Za te "male" pare bolje idi kod uvoznika i uzmi logi, za dobar hi-fi sistem koji je bolji od logija, moraces mnogo vise da izdvojis

+1 nikk18adsl
Obicno vazi pravilo koliko das za pojacalo toliko (nekad i vise) das za zvucnike. Takodje se slazem sa i sa >savo.sm< konstatacijom stero je jos uvek neprikosnoven za kvalitetno slusanje muzike a 5.1, 7.1 za filmove i PC igre.
Drugo ne znam gde zivis (kuca ii stan) da bi dobio pravi 5.1 ugodjaj moras (kako moj sin kaze) da odvrnes pojacalo, a za kvalitetno tiho (pa i glasno) slusanje stereo je nezamenjiv.
Ljudi precenjuju Z-5500, to je verovatno najkompletniji sistem za PC mada po zvuku je Microlab ispred njega (po nekima se su ravnopravni) mada moje "licno" misljenje je da dobro uparena kombinacija risivera i zvucnika (ne preskupih) ce pobediti svaki Z-5500.
JAMO kao Danac je do 95' bio najveci proizvodjac zvucnika u Evropi samo 98 su prodali preko 10 miliona zvucnika..a od 2006 su parter i deo Klipsch Group. samo kao info. Mnogi smatraju Jamo zvucnike treba uparivati sa Japanskom tehnikom (pojacalima i risiverima) a kad je to neminovnost onda kazu da je kombinacija Pioneer / Onkyo + Jamo najbolja

kakav bre lodzitek....budi kul lik i uzmi ovu kombinaciju slobodno ako ti treba 5.1

Da, samo sto ko god ima logija, ne zeli da ih se odrekne tako lako, tako da ces ih tesko naci polovne... Za te "male" pare bolje idi kod uvoznika i uzmi logi, za dobar hi-fi sistem koji je bolji od logija, moraces mnogo vise da izdvojis

PA sad jedan z5500 se par dana vrteo po berzi za 220e...ne znam ni je li otisao na kraju!

Ovo pricam kao bivsi korisnik Logitech Z-5500, ako iole zelis da slusas muziku batali ih totalno.

Za filmove i igrice su odlicni ali za muziku su nula (po meni, ajde dobro mozda 1 imaju dobar bas :) ).

Salu na stranu basic na logiju je skroz ok. Risiver koji si stavio u svom prvom postu je kao sto je neko rekao ovde igracka. Ono sto bih ti ja preporucio za otprilike tu cenu je Panasonic SA-XR55.
SA-XR55EG-S_prod.jpg
(ima i u crnoj boji)
Klasa D, full digital pojacalo ( ne znam da li ima 3 kg :) ) nema sta ne mozes da prikljucis na njega. Mozda izlgeda malo kao konfekcija ali je mali biser medju pojacalima i znam par ljudi koji preferiraju ovog malisu umesto nekih velikana kao Denon 5800, HK7200, HK7000, Accuphase itd.

Preferiraju Panasonic AVR umesto Accuphase? Preferiras Punta umesto Lamborghinia? Dajte savete kada ste sigurno sta pricate. Hoces 5.1? Tesko je uklopiti HiFi surround sistem (@Nikk HiFi nije stereo exclusive :) ) za cenu jednog Z-5500. Imao sam ga i sa dobroom zvucnom muzika je takodje veoma dobra. Naravno da pored stereo pojacala i para zvucnika u istom cenovnom rangu Logy nema sta da trazi ali to mu nije ni namena. Jamo ima vrhunske ali i shit zvucnike. Moj je savet da ako vec ne mozes da prosiris budzet na preko 1000e ides na Z-5500, eventualno kasnije neki HiFi stereo polovni. Sam AVR je toliko kompleksan uredjaj i svako ko se udubi u problematiku i skapira sta sve on mora da uradi, sta sve ima u sebi i koliko bi iskostali da sve to bude kvalitetno dolazi da sam AVR mora da probije 1k e. Nisam srecan zbog toga ali tako je. Min za AVR bi bio neki Onkyo 607 klasa (i sl) a on je kao ceo tvoj budzet. Lepo rece jednom neko na ovom forumu, ako zelis da ti trese dok cerecis svinju dobar je i taj jeftini Jamo a ako zelis da uzivas u zvuku postoje suptilnija resenja.

Ja sam nekako uvek kapirao da je externo pojacalo (pa i taj A/V risiver) mora biti kvalitetnije od bilo kog pojacala integrisanog u PC zvucnike. :trust:

Preferiraju Panasonic AVR umesto Accuphase? Preferiras Punta umesto Lamborghinia? Dajte savete kada ste sigurno sta pricate.

Upravo tako, specijalno kod zvucnika koji traze veliku snagu. Evo kako to izlgeda kod mog caleta:
SAM_0008.jpg

Zvucnici u pitanju su Apogee Stage (impedanca im je oko 2 ohm-a!)
Pokusali da ih poteramo sa 2 Accuphase-a od 600W i ovi poceli da se pregrevaju i iskljucili se. Ova 2 panny-a ih teraju neverovatno dobro.

Imam slican sistem i kod sebe samo sto nemam Apogee stage vec Centaur minor-e.

Inace znam da sam citao na avs forumima gde su isto likovi hvalili ovog panny-a i poredili ih sa onim velikanima koje sam gore naveo. Ako nadjem link postovacu ga.

Preferiraju Panasonic AVR umesto Accuphase? Preferiras Punta umesto Lamborghinia? Dajte savete kada ste sigurno sta pricate. Hoces 5.1? Tesko je uklopiti HiFi surround sistem (@Nikk HiFi nije stereo exclusive :) ) za cenu jednog Z-5500. Imao sam ga i sa dobroom zvucnom muzika je takodje veoma dobra. Naravno da pored stereo pojacala i para zvucnika u istom cenovnom rangu Logy nema sta da trazi ali to mu nije ni namena. Jamo ima vrhunske ali i shit zvucnike. Moj je savet da ako vec ne mozes da prosiris budzet na preko 1000e ides na Z-5500, eventualno kasnije neki HiFi stereo polovni. Sam AVR je toliko kompleksan uredjaj i svako ko se udubi u problematiku i skapira sta sve on mora da uradi, sta sve ima u sebi i koliko bi iskostali da sve to bude kvalitetno dolazi da sam AVR mora da probije 1k e. Nisam srecan zbog toga ali tako je. Min za AVR bi bio neki Onkyo 607 klasa (i sl) a on je kao ceo tvoj budzet. Lepo rece jednom neko na ovom forumu, ako zelis da ti trese dok cerecis svinju dobar je i taj jeftini Jamo a ako zelis da uzivas u zvuku postoje suptilnija resenja.

To je ta prica, ako hoces stereo hi-fi (polovan), za iste pare kao logitech, naslusas se mnogo vise kvalitetne muzike, a ako treba 5.1 ili 7.1 sa AVR-om, mora da se da malo vise da bi to sve bilo kako treba. Ustvari, i jeftiniji AVR sa nekim entry level zvucnicima bi nadmasio logija, ali ako se krece u pricu, mora i da se plati posteno za dobre stvari. Inace, Logitech je ok za mlatimudije na PC-u, samo sto je precenjen sa cenom.

Za te pare nema novo, a bolje od Z-5500. Ostaje ti tržište polovnjaka koje mnogo liči na kupanje u bazenu sa 5 ajkula.

OK, ako ova kombinacija ne valja reci sta bi ti uradio... Eto imas oko 500E u dzepu i zelis da uzmes AV i zvucnike ;), tvoj izbor bi bio... ???

Moze nesto polovno, ali opet low budzet. Visekanalni sistem za te pare nije nista posebno, a za stereo varijantu vec moze dosta toga da se nadje u tom okviru.

OK, ako ova kombinacija ne valja reci sta bi ti uradio... Eto imas oko 500E u dzepu i zelis da uzmes AV i zvucnike ;), tvoj izbor bi bio... ???

Ako mora 5.1, za te pare bih uzeo

Microlab H-600 za 320e (ovde)
20097195432707.jpg

ESI Prodigy 7.1 HiFi karticu za 100e (ovde)
med.1785.g4b212c9220f10.jpg

Za ostatak para (ako ga uopšte bude) možeš da uzmeš kvalitetniji interkonekt kabl i bolji zvučnički kabl, to bi se tačno uklopilo u tih 500e i dobio bi sasvim dobar zvuk.

Poslednja izmena:
Imao sam H-300 i to je odlično sviralo. Što se kablova tiče probao sam moje kablove koje sam godinama koristio na svim kombinacijama zvučnika i pojačala i ostao zapanjen jer su ovi kablovi od Microlaba zvučali mnogo bolje.
Mislim da je Prodigy prevelik izdatak za uparivanje sa Microlabom i da je Asus DS sasvim dovoljan.

Poslednja izmena:
@marko_n +1 za kombinaciju

Za 360e vec ima da se nadje logi z5500. Jel ovaj microlab h-600 bolji od pomenutog logija, po vasem misljenju?

Nije po kvalitetu zvuka, ali jeste po kvalitetu izrade i dizajnu. Minus im je i nepostojanje dekodera.

Poslednja izmena:
Pretece me savo.sm

Po zvusnoj slici da,
z5500 ima optical i coaxial ulaz i hardverski dekorder za Dolby Digital, DTS , DTS 96/24 i mislim Dolby Pro Logic II (Prednos Logitech sistema univerzalnost - Mozes da povezes DVD, PC (preko optical i coaxial), Blu-Ray i imaces sve pogodnosti 5.1 zvuka...)
Mana po meni zvucna slika, treba reci da je ovaj sistem kad je izasao stvarno bio nesto posebno, ali sada su ga drugi stigli i prestigli na najvaznijem kvalitetu zvuka (Microlab)
Microlab H-600 samo 2xRCA prikljucka za (stereo in). (Kvalitet zvuka - Povezivanje PC preko cinch konektora kao (nema optical i coaxial) i jedan 2xRCA ulaz) trazi dobar izvor zvuka (citaj ne integrisanu zvucnu karticu ESI, ASUS, Creative)
Mana prikljuci i nemanje hardverskog dekordera za digital surround...

Ovo pricam kao bivsi korisnik Logitech Z-5500, ako iole zelis da slusas muziku batali ih totalno.

Za filmove i igrice su odlicni ali za muziku su nula (po meni, ajde dobro mozda 1 imaju dobar bas :) ).

Salu na stranu basic na logiju je skroz ok. Risiver koji si stavio u svom prvom postu je kao sto je neko rekao ovde igracka. Ono sto bih ti ja preporucio za otprilike tu cenu je Panasonic SA-XR55.
SA-XR55EG-S_prod.jpg
(ima i u crnoj boji)
Klasa D, full digital pojacalo ( ne znam da li ima 3 kg :) ) nema sta ne mozes da prikljucis na njega. Mozda izlgeda malo kao konfekcija ali je mali biser medju pojacalima i znam par ljudi koji preferiraju ovog malisu umesto nekih velikana kao Denon 5800, HK7200, HK7000, Accuphase itd.

Kao bivsi vlasnik Logija sta mislis o satelitima, svi hvale bas ali niko ne spominje satelite... kakav je kvalitet, citao sam na berzi da skad utisas SW i pojacas satelite da se kao smesno cuju, a jedan lik je poredio neke njegove Altec Lencing satelite koji su imali 9w i rekao je da su Logijevi bili za nijansu jaci... a oni imaju 62w snage!!!!!

Tako i jeste ...sateliti nisu nista posebno, sasvim ok za filmove i igre ali nikako za muziku. Vufer je snazan i njega treba cuti jer niko ne bi ni posumnjao da je zapravo toliko jak, a sto se tice njegovog kvaliteta (zvuk)...pa koliko kosta takav i jeste.

P.S nije bas da smesno zvuce...smesno mozda zvuce bes vufera ali su veoma glasni.

H-600 lepse zvuci od Z-5500 ali je i slabiji sistem.

Gledao sam jos nesto po netu i zapali sl. risiveri...

1.Sony STR-DG720 735W 7.1,
2.Pioneer VSX-918V-S 5.1,
3.Panasonic SA-XR55E-S 7.1, na predlog Sovica :)
Edit:
4. Imam ponudu za polovan Jamo AVR 693, sta mislite....

Massive toroidal transformers and high-grade capacitors
The AVR-693 and AVR-793 feature overspecified toroidal transformers and high-grade capacitors
AVR-693: 40,000 µF, AVR-793: 60,000 µF), for extra stability and large reserves of power.

As a result there's always enough current to keep a tight 'grip' on speakers. Even the most demanding transient peaks are reproduced with life-like accuracy and realistic dynamics. Just one of the factors which distinguishes an excellent amplifier from merely a good one.
Comprehensive processing
You name it these receivers have got it. Dolby Digital EX, Dolby Pro Logic IIx, DTS-ES (DiscreteMatrix 6.1)... basically we've covered all the bases.

Each receiver uses 192kHz/24-bit DACs and sports additional processing modes (4 for the AVR-693, five for the AVR-793) for extra fun, in addition to a Re-EQ Cinema Filter. Users can also benefit from a six-step LF (low frequency) crossover as well as individual bass management for front, surround and centre channels.

Poslednja izmena:
Kao bivsi vlasnik Logija sta mislis o satelitima, svi hvale bas ali niko ne spominje satelite... kakav je kvalitet, citao sam na berzi da skad utisas SW i pojacas satelite da se kao smesno cuju, a jedan lik je poredio neke njegove Altec Lencing satelite koji su imali 9w i rekao je da su Logijevi bili za nijansu jaci... a oni imaju 62w snage!!!!!

Ne znam kako mogu da imaju 62W snage ali neka im :). Secam se moji predjasnih kutija, imao sam neke Kefice kutije zapremine 50-ak litara a ne znam ni da li su imali 50W :D. Ono sto stoji to je da su glasni i da koliko god odvrnuo vufer cuces i satelite ;).

Kvalitet satelita je zadovoljavajuc. Izrada samih satelita je ok ali zvuk me nije odusevio. Mozda za neki tuc tuc i mogu da prodju ali po meni nemaju nikakve srednje tonove i prenaglasene visoke.

Snaga je kod zvucnika relativna stvar. Ako se trazi glsnoca onda se gleda SPL. A sto se tice z-5500 i h600, razlika je u tome da je lepsi zvuk na satelitima kod h600 dok je sub slabiji. Mana z-5500 je ta sto zvuk na default-u zvuci lose, sve je zatupljeno i srednji i visoki (samo ne znam kako nekom previse se osecaju visokotonci kod z-a?) pa mora da se malo podesava procesing na zvunoj. Sto se tice h600 ima lepsi zvuk i lepse izgleda. Za 500 evra ne moze da se sklopi jeftini hifi varijanta, u stvari moze, al treba da se nadje neko ko nesto prodaje ispod cene.

Ne znam kako mogu da imaju 62W snage ali neka im :). Secam se moji predjasnih kutija, imao sam neke Kefice kutije zapremine 50-ak litara a ne znam ni da li su imali 50W :D. Ono sto stoji to je da su glasni i da koliko god odvrnuo vufer cuces i satelite ;).

Kvalitet satelita je zadovoljavajuc. Izrada samih satelita je ok ali zvuk me nije odusevio. Mozda za neki tuc tuc i mogu da prodju ali po meni nemaju nikakve srednje tonove i prenaglasene visoke.

Hvala na brzom odgovoru:)
Za tuc tuc bi ih i koristio jer slusam takvu vrstu muzike, i za filmove naravno...
Jel se mogu sateliti kasnije zameniti nekim drugim koji su isto 8 oma a da su npr dvosistemci pa da se ta "zvucna slika" poboljsa?!

OK, logi u ovom trenutku gledano sa finansijskog aspekta, definitivno nije isplativ jer kosta preko 400e, dodushe ja sam ih uzeo pre godinu i po dana kod uvoznika za 290e iliti 24k i tad su bili isplativi :) Ali i dalje stojim pri tvrdnji da ne moze da se sklopi iole dobar 5.1 hi fi sistem za te pare koje kosta logi. E sad mene zanima da li je neko poredio microlab i z5500 a da su pritom oba prikljuceni na neku kvalitetniju zvucnu?

Hvala na brzom odgovoru:)
Za tuc tuc bi ih i koristio jer slusam takvu vrstu muzike, i za filmove naravno...
Jel se mogu sateliti kasnije zameniti nekim drugim koji su isto 8 oma a da su npr dvosistemci pa da se ta "zvucna slika" poboljsa?!

Ne vidim razlog zasto ne bi mogli da se zamene sa drugim satelitima. Stavis bilo sta na 8 ohma i picis.

Da ne bude da previse pljujem Z-5500, ja i dalje mislim da cak i za tih ~350e ne moze da se uzme bolji (nov) 5.1 sistem od njih. Uz malo cackanja oko podesavanja moze da se namesti zvuk da bude pristojan.

Koliko vidim za ono sto tebi treba Z-5500 bi mozda cak bila i idealna kombinacija.

Nazad
Vrh Dno