Šta je novo?

pomoc - 6800le

Hate

Čuven
Učlanjen(a)
31.01.2002
Poena
619
Kako da dignem voltazu memoriji na 6800le karti? I kako da iskljucim u riva tuneru proveru frekvencije?

Hate je napisao(la):
Kako da dignem voltazu memoriji na 6800le karti? I kako da iskljucim u riva tuneru proveru frekvencije?

Da bi iskljucio proveru frekvencije u Riva Tuneru potrebno je da udjes u opciju Power User pa onda Overclocking Global pa onda na DisableClock Test stavis Value 1.

Voltazu na memoriji nije moguce podici iz bios-a, morao bi da modujes karticu

znam, to i pitam, kako najbezbednije modovati, ako nije tesko nekom da napise :D

U BIOS editoru Nibitoru promeni frekvenciju sa 1.1v na 1.3v. Nikakvo hardversko modovanje nije potrebno ali ce svakako biti potrebno bolje hladjenje osim ako se ne radi o Leadtek_ovoj karti.

kartica pri ma opterecenju ne prelazi 65 stepeni sa 84.25 drajveima (znaci 60 realno), posto sam joj ugradio dodatni vent. Cip je vec modovan na 1.4, a kartica je otkljucana. Za memoriju ne mogu da nadjem tu opciju, gde se ona nalazi u nibitoru?

Nije moguce menjati voltazu memorije u Bios_u mozes samo olabaviti tajminge i time dobiti veci klok. Evo mojih iskustava sa Gainward 6800LE kartom otkljucanom na 16/6.

Spusti GPU na 1.3v zbog naponske sekcije koja je krs na LE kartama. U mom slucaju sa 1.4v mi je maksimalni klok GPU_a bio nesto malo iznad 400 a kada sam spustio na 1.3v pici na 435Mhz. U nibitoru moras da prvo pronadjes koji memorijski set koristi tvoja karta i to opcijom "Autodetect Timings" onda taj set malo olabavis pa probas, ja sam stavio memorijske tajminge od Ultre, jer moj Gainward ima 2.2ns memoriju koja je deklarisana na 909MHz a konji iz GW_a su toliko pretegli te tajminge pa mi je pre editovanja max bio na 815MHz a sada je 920Mhz. Moju kartu inace drzim na sigurici 400/900 i hladim je NV Silencerom 5 v3.

O kojoj 6800LE karti se radi i sta si otkljucao?

Poslednja izmena:
U pitanju je Club3d 6800le. Otkljucana je na 16x5 i tu radi stabilno. Na 16x6 radi stabilno i ne izbacuje artifakte, al pri clocku moram da iskljucim cekiranje frekvencije. U nibitoru sam stavio autoselect timings i on mi je zveknuo timingset 6. E sad, ja ne kapiram gde tu pise na koliko je ns memorija i kako da popustim timinge?

Da bi video koja memorija ti je na kartici moraces da skines hladnjake i da procitas sa samih memorijskih cipova. Ukoliko ti je memorija 2.2ns mozes staviti iste memorijske tajminge kao sto sam ja stavio pa da probas ali prethodno zapisi sta ti je stajalo pod setom tajminga 6.

Moji tajminzi su:

Timing0: 060A140A
Timing1: 05010306
Timing3: 00240306

brze radi karta sa zategnutijim tajminzima na 850 nego opustenim na 900, tako bar kazu oni koji su se igrali sa time, naravno mislim na bas bas zategnute tajminge.

edit: primer ti je poredjenje GT i ultre. GT ima 1.6ns memoriju, a ultra 2.2ns. Ljudi srljalju da stavljaju bios od ultre da bi memoriju gurali na 1200 i kusur mhz, a u stvari mkvtech (zaboravio sam mu nick) je probavao na gainward GT-u i dobio da 1120 mhz default tajminga radi kao 1190 i nesto sitno ultrinih. Nisam bas siguran 100% u cifre, pisem iz glave ali znam da je bio tako neki odnos malo veci od 50mhz u korist zategnutih tajminga.

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
a u stvari mkvtech (zaboravio sam mu nick) je probavao na gainward GT-u

Mavke, Raptor i jutthope21 sa mkvtecha su mi preporucili ove tajminge

onda je to to, nema sta dalje da se prica.

Kao sto rekoh selektovao mi je timingset 6, a ispod pise ovako: Timing0 (050A1110); Timing1 (05010407); Timing2 (00240305); Timing3 (520A9203); Timing4 (0000061F); Timing5 (00B5FF44); Timing6 (003F0216). Smem li ja da stavim sad te sto si mi ti dao, tj. postoji li neka mogucnost da mi ode nacisto karta ako to uradim. Nisam uspeo da odkacim jos cooler i pogledam memoriju, mozda moze nesto da se procita iz ovih podataka?

Nece nishta da ti ode, imash lepo uputsvo sam napisao ukratko na topicu: leadtek 6800gs overclock.
Kada trazish najzategnutije tajminge najbolje ti je da naklokash memoriju dokle ide najvishe i onda da krenesh da ih zatezesh. Ajd :)

Probao sam da smanjim core na 1.3v, medjutim ne dobijam nista na mojoj, cak ide i nekoliko megaherca manje. Dobijam jos ako podesim na 1.5v ali se ne usudjujem da drzim na tome. Jel bezbedno drzati na 1.5 ako temperatura nije visoka?

naravno da nije bezbedno, ni 1.4V nije bezbedno. Kolko puta treba ponoviti, 1.4V je na 6800Ultra kartama koje imaju duplo vecu naponsku sekciju sa vise delova, iz dva izvora napjanja itd itd. sve u ciljud a bi imala "bezbednih" 1.4V, a ti pitas da li je 1.5V bezbedno na ta 2-3 mala mosfeta i onih par elektrolita, verovatno nemas ni hladjenje na njima. Mani se tog igranja, moze da pukne nesto na naponskoj posle ce ti biti krivo :S:

Hate je napisao(la):
Probao sam da smanjim core na 1.3v, medjutim ne dobijam nista na mojoj, cak ide i nekoliko megaherca manje. Dobijam jos ako podesim na 1.5v ali se ne usudjujem da drzim na tome. Jel bezbedno drzati na 1.5 ako temperatura nije visoka?

Sto se tice samog GPU_a bezbedno je jer je isti projektovan da radi na 1.5v medjutim poslusaj ono sto ti kaze gx-x. Naponska sekcija na LE i NU verzijama je krsh a i fale 3-4 elektrolitska kondenzatora koje niko od proizvodjaca nije stavljao. Na 1.4v mi je karta radila oko 3 meseca i nisam uspeo da preskocim 400MHz dok na 1.3v karta ide na 435MHz sto govori da se naponska sekcija pregrevala i brljavila, a da mi je sam GPU fenomenalan primerak jer da se kojim slucajem nalazi na Ultra karti koja bi mogla da ga hrani sa stabilnih 1.5v verujem da bi isao >450MHz

gpu ti je zlo primerak covece... vecina 6800le ne prebaci 380mhz bez artefakta (kad je otkljucana)...

ok ukapirao sam, losa naponska sekcija. Ostavicu na 1.3v, jer je najsigurnije. E sad, iako ce biti na 1.3, posto imam 5 coolera za chipove viska, ja bih da ih stavim na tu naponsku sekciju, samo ne znam gde treba da budu :(

Dobro, ako niko ne zna gde treba da se cooleri postave, stavicu ih tamo gde mislim da se najvise greje. Da li smem da postavim neku nestandardnu voltazu, tj da li smem da dizem za 0,05v? Posto mi u nibitoru nudi 1,3 i 1,4 smem li da stavim na 1,35?

kako mislis da stavis 1.35 ? Nemas tu opciju. Ako imas -smes.

Vrh Dno