Šta je novo?

Pomoć oko povezivanja ARGB

sica96

Zapažen
Učlanjen(a)
14.02.2024
Poruke
9
Poena
1
Pozdrav, ljudi. Drug kupio neko čudo u kome bi sve živo trebalo da svetli (ARGB). Pazario je komponente i trebalo bi da mu povežem to, a ja nešto i nisam vičan s tim novotarijama. S kućištem su stigli ARGB ventilatori s habom na koji su vezani. Na hab vezujem napajanje (SATA), zatim konektor za taster na kućištu (led switch) i ima ova 3 sa fotke. Koliko sam čitao, ovaj konektor (ženski) u koji idu 3 pina je za ARGB komunikaciju, kako su označeni ti pinovi na matičnoj na koje vezujem njega? VDG pišu da je isključivo za neke gigabajtove matične, dakle taj mi nije potreban s obzirom na to da je neka msi matična? Čemu služi treći konektor sa slike i da li i on mora da bude vezan (pretpostavljam da je to za napajnje kulera i da ga vezujem na neki od sledećih: SYS_FAN, CHA_FAN, OPT_FAN )?
zaforum1.jpg

A evo kako izgleda hab koji je stigao uz kućište. Problem je što je konektor od procesorskog hladnjaka(arctic freezer 36 argb) kao sa prve fotke za 3 pina sa onim razmakom između i ne mogu da ga bodem na hab pa se pitam kako to da izvedem, ako mi je već na taj port 5V ARGB vezan hab.
Izvinite ako sam preterao s pitanjima, jesam iščitao svašta ali sam želeo da budem sigurniji šta radim. Hvala unapred!
zaforum.jpg
 
Našao sam koja je matična u pitanju i rekao bih da ima dva ARGB konektora tako da to onda ne bi trebalo da bude problem, jedan za hab, a drugi za CPU fan. Inače, kako posle sve to sinhronizovati? Svetli mu i RAM.. :ROFLMAO:
 
Sinhronizuješ i upravljaš preko softvera, zavisi koju ploču ima
 
Podesi prvo u BIOSu kako hoćeš da se sinhronizuje, a onda iz softvera ostala podešavanja.
 
Hvala, pretpostavio sam da je ta priča. A što se tiče onih konektora, je l' onako kao što sam i mislio?
 
Treći konektor je za neke specifične ploče, nemoj slučajno da ga bodeš u fan header na ploči, spržiće ga jer to ide na 12V, nisam siguran tačno čemu služi.
 
Treći konektor je za neke specifične ploče, nemoj slučajno da ga bodeš u fan header na ploči, spržiće ga jer to ide na 12V, nisam siguran tačno čemu služi.
Ako se ne varam, samo Gigabyte/Aorus matične imaju taj tropinski VDG konektor. Uglavnom neki starijij modeli.
 
Što se njega tiče tako sam i čitao. Nego me je ovaj PWM bunio.
 
Ako misliš da je treći konektor ovaj što mu piše PWM na nalepnici; on bi trebalo da služi za promenu broja obrtaja ventilatora koji su priključeni na hub. S obzirom da ventilatore napajaš putem sata konektora oni će se okretati istom (možda maksimalnom?) brzinom. PWM bi trebalo da im podešava brzinu u zavisnosti od toga kako za taj konektor podesiš u bios-u.

Ne znam koji konektori su predviđeni za prženje. :) Ali sačekaj još neki odgovor.
 
Čisto da javim situaciju ako nekoga bude zanimalo ubuduće. Kolega mi je sad pokazao, isti hab ima, vezan mu je PWM na neki od FAN portova. Pozdrav.
 
Nazad
Vrh Dno