Šta je novo?

Pomoć oko odabira inverter klime

gagi2

Zapažen
Učlanjen(a)
11.01.2025
Poena
1
Pozdrav svima

Imam dilemu oko izbora inverter klime. Prostor je oko 30 m2 u prizemlju kuće koja nema izolaciju. ( Planirano je da se uradi u naredne dve tri godine ako se steknu uslovi)
U kući se ne živi, već ja odlazim tamo za vikende ili sad za odmor. Do sada je to pokušavano da se ugreje sa velikom TA peći, ali dogura maksimalno do 18-19 stepeni, što je problem i za nas odrasle, a kamoli otkad je i beba stigla. Prostor bi se grejao recimo 10-15ak puta zimi na 2-3 dana i toliko bi se puta i hladio ukoliko vrućine budu kao prošlog leta.
Prvo sam gledao neke najjeftinije klime zbog toga što se ne bi često koristila, ali kako sam čitao sve više dođoh do klima oko 50000-55000 na akcijama.
Koji bi bio vaš izbor?

Pozdrav svima

Imam dilemu oko izbora inverter klime. Prostor je oko 30 m2 u prizemlju kuće koja nema izolaciju. ( Planirano je da se uradi u naredne dve tri godine ako se steknu uslovi)
U kući se ne živi, već ja odlazim tamo za vikende ili sad za odmor. Do sada je to pokušavano da se ugreje sa velikom TA peći, ali dogura maksimalno do 18-19 stepeni, što je problem i za nas odrasle, a kamoli otkad je i beba stigla. Prostor bi se grejao recimo 10-15ak puta zimi na 2-3 dana i toliko bi se puta i hladio ukoliko vrućine budu kao prošlog leta.
Prvo sam gledao neke najjeftinije klime zbog toga što se ne bi često koristila, ali kako sam čitao sve više dođoh do klima oko 50000-55000 na akcijama.
Koji bi bio vaš izbor?

Bez peći na čvrsto gorivo, nemaš sigurno rešenje za takvu situaciju. Zbog toga ja zimi i ne idem u kuću bez preke potrebe. Klima je ok da održava recimo već zagrejan prostor tokom noći, ali da zagreje neizolovan prostor sa ledenim zidovima, nema šanse bez nekih 24 sata neprekidnog rada i to opet pod uslovom da napolju nije veći minus.

Jedino ako u toj kuci postoji pristup internetu pa da preko WIFI-ja ukljucite klimu dva-tri dana pre dolaska.
Kao i u postu iznad slazem se da za takve stvari je najbolja pec na drvo, nesto izmedju 9-11kw snage ne bi li sto pre i sto jace zagrejala tu prostoriju.
Svakako posto kazes da tu boravite leti nesto kratko mozete staviti bilo koju klimu od 12.000 btu da vas rashladi. Mislim da u tom slucaju i za tu kvadraturu uopste nije bitno da li je inverter, on/off, nova ili polovna. Bitno vam je samo da je ispravna i pravilno ugradjena.

@maxy je u pravu. Ne mozes da grijes kucu kad dodjes, da ukljucis klimu. Jedino sto moze je da ukljucis klimu i nalozis 2,3 sporeta i onda da griju i on i klima. Ja na stan kad dodjem pa treba da radi 2 dana da bi uopste bilo prijatno da se sjedi.

Jedino ako u toj kuci postoji pristup internetu pa da preko WIFI-ja ukljucite klimu dva-tri dana pre dolaska.
Kao i u postu iznad slazem se da za takve stvari je najbolja pec na drvo, nesto izmedju 9-11kw snage ne bi li sto pre i sto jace zagrejala tu prostoriju.
Svakako posto kazes da tu boravite leti nesto kratko mozete staviti bilo koju klimu od 12.000 btu da vas rashladi. Mislim da u tom slucaju i za tu kvadraturu uopste nije bitno da li je inverter, on/off, nova ili polovna. Bitno vam je samo da je ispravna i pravilno ugradjena.
Wifi često zna da zabaguje i da se raskači sam od sebe na nekim klimama i samo po sebi nije pouzdano rešenje.

Pozdrav svima

Koji bi bio vaš izbor?

Tebi je najvažnije da klima ima wifi, jer klima mora da se upali 24 sati ranije (kada se u kući ne živi) tj. da se upali na daljinski da bi ugrejala iole smisleno čitav prostor. Ako tvoja kuća nema wifi pitaj komšiju da ti pozajmi za toliko, ako ima domet.. Uvek je bolje dve jeftinije 12-tice split klime nego jedna veća i skuplja 18-tica jer topao vazduh teško prelazi iz sobe u sobu, čak i sa vratima koja su stalno otvorena. Vodi računa gde će ti kondenz, jer zimi kaplje spoljna jedinica a leti kaplje unutrašnja, msl balon od 6l ispod klime je uvek rešenje,ne baš lepo ali...

Poslednja izmena:
Koju inverter klimu kupiti u cenovnom rangu od 60 do 90k? Pozeljno bi bilo da sto manje trosi struje i da poseduje wifi. Pretezno bi bila njena namena za hladjenje ali da moze da se koristi i za prelazni period sto se tice grejanja. Treba da ohladi/zagreje nekih 35 do 40 kvadrata...

Za sada su mi preporucili mideu breezeless msfaau 12hrfn8-qrd6gw
.....

Koju inverter klimu kupiti u cenovnom rangu od 60 do 90k? Pozeljno bi bilo da sto manje trosi struje i da poseduje wifi. Pretezno bi bila njena namena za hladjenje ali da moze da se koristi i za prelazni period sto se tice grejanja. Treba da ohladi/zagreje nekih 35 do 40 kvadrata...

Za sada su mi preporucili mideu breezeless msfaau 12hrfn8-qrd6gw
.....
Hisense Energy pro plus 12, grejem 60-70kv nisam uopšte ložio ovu i prošlu zimu, potroši me mesečno 4-6000 preko standardnog iznosa računa.... za 24h rada i uvek smo u kratkim rukavima.....račun bez klime 6-7 a s klimom od 10-12-13 hiljada.,...

Nazad
Vrh Dno