Šta je novo?

Polovan Nikon D700

DeuS.Mikelle

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
349
Izvinjavam se ako sam promasio temu, ali zelim da prodiskutujem malo o ovome. Gledam nesto oglase i nasao sam Nikon D700 da prodaje neko za 1200 evra, sto nikako ne moze da mi bude jasno, polovan aparat, star nekoliko godina, dok za iste pare mozes kod Andora da narucis nov D600, koji ima noviji senzor i ipak 24mpx naspram, 12 koliko ima D700. Znam da je telo kvalitetnije, i da je AF sistem bolji, ali opet, novo je novo, a polovno polovno, i kako moze da se Canon 5D mk2 prodaje za oko 1000 evra a D700 za 1200, jer opet, po meni ga taj Canon sije u svakom parametru !

Eto, morao sam sa nekim da podelim svoju frustraciju, nadam se da nisam pogresio temu !

Pozdrav !:)

Isto kako se Nikon D90 iz nekog razloga prodaje skuplje od D300 koji ga sije u svemu :) A kao da je to jedino nelogicno na nasem trzistu :)

Meni je zapravo samo krivo, jer bih vrlo rado uzeo D700, ali mi veliki problem predstavlja ta nerealna cena, i bas tako kao i D90, koji iz nekog razloga drzi neopravdanu cenu :/ Lakse mi je kad sam podelio svoju vrstraciju sa nekim. Pa makar ovako virtuelno, i izvinjavam se sto ova tema nema neku specijalnu poentu :-D

Samo prati oglase...ja sam video d700 za 650e, bilo ih je i za 700e, za 800e...samo moras stalno da pratis... :)

I ja sam to primetio, sto i Deus, razgledajuci fotoberzu. Od tad merkam 5d koji sam vidjao ispod 400e, malo redje doduse.

Sta ce Deuse tebi uopste d700 ako radis stock?

Ima veze rezolucija, koja je na d700 za stock verovatno premala

U pravu si ! Oprosti, gledao sam ovog Djokovica, zivce mi je pokidao... Realno, malo je 12Mpx, ali toliko zelim da imam FF, ogromna mi je razlika, nisam trebao ni da probam FF ! 24 Mpx bi bilo dovoljno, iskreno, i tih 16 mpx koje sad imam je onako, nekako granica !

D600 je neuporedivo bolji izbor, ako se vec nema za d800. d700 zaista ne znam kome ljudi prodaju po tim cenama po kojima se vidjaju po oglasima...

Pa realno, hvala na podrsci, jer sam bas to i mislio. Ne vidim na koji nacin taj aparat odrzava tu cenu, a pogotovu da ga prodaju polovnog za cenu novog d600, stvarno mi nije jasno da to iko kupuje....
Kod D600 mi je zent da ga uzmem a da se ispostavi da mu zavesica ne radi kako treba, pa da prlja senzor, i glavna stvar mi smeta je taj af, koji je od D7000, pa su zbog veceg senzora AF tacke grupisane u centru. Ali opet jeftiniji je 700 evra, pa razmisljam, da se strpim i skupljam pare i kupim pravu stvar, tj. D800 !

D600 je sjajan aparat, ja ga uopste ne bih izbegavao. A ako nisam istripovao, bila je nedavno vest da ce Nikon svim vlasnicima d600 zameniti taj mehanizam ako prlja senzor... Tako da ja uopste ne bih razmisljao o tome, ili bih iskopao negde povoljno d610... D800 ti nije neophodan, ako ne zaradjujes solidne pare od stocka vec i nemas odlicne objektive

Da ne ureknem nesto ali polako krece stock na dosta bolje ! A D610 dodje 250 evra skuplji od D600 a 450 jeftiniji od D800, za koji stvarno smatram da vredi doplatiti. A i to sto kazes, konstantno razmisljam da svoje objektive prodam pa da predjem na Canon, jer je5D mk2 perfektan za te pare. Ali moja dobra drugarica ima Nikonove 105mm, 80-200 2.8, koji su cesto kod mene, a sad planira da uzima 24-70 2.8, pa mi nekako ide na ruku da imam Nikon, a i iskreno, posto sam koristio Canon, vise mi se dopada nacin koriscenja kod nikona, tj sami dugmici i njihov polozaj. Ali naravno nije presudno, kvalitet senzora mi je najvazniji ! Ne znam iskreno, da li mi je pametnije da se strpim jedno 6 meseci i uzmem pravu stvar, ili da gledam da uzmem bas taj D600, kome ne mora da se desi nista sa zavesicom, a bas sto kazes, ako se desi, zamene je i sve bude ok!

Gledaj d600/d610, to ti je vec ogroman pomak u odnosu na d7000. Za stock ti vise od toga ne treba, pola stockera je na canonu koji nema ni tih 24mpx. I sebi bih uzeo d600 da vec nisam imao neke Canon objektive. A cinjenica da mozes da koristis 105mm VR je dovoljna da ne gledas u Canon tabor uopste :)

Ako vec imas kombinaciju za pozajmljivanje objektiva i da je to jednostavno pozajmljivanje tipa "sad mi treba, idem da ga uzmem", nemas sta da razmishljas. Ja sam recimo uvek imao od koga da pozajmim ali to je uvek bilo da li moze jer mu tog dana treba, da li me mrzi da predjem pola grada da bi uzeo objektiv i slicne stvari i na kraju sam totalno odustao od toga i kupio sve sto mi treba :) Bez te kombincaije sa drugaricom, 5DII je i dalje kralj stocka i najbolja ulozeno/dobijeno kombinacija. D600 je amaterski FF i nije za 8 ili 10 sati rada, to se samo kod nas koristi za ozbiljan posao :)

Deuse, pusti taj drugaricin nikon 105 kad imas moj canon 100 :p

A za D700, pa aparat nema naslednika, a onome kome treba njegov AF ne moze da mu ga zameni D600. Sto znaci ako ti treba FF a D600 ti ne moze podmiriti potrebe, jedina opcija ti je D700. I eto razloga za cenu. I eto razloga sto setam 5D. I da, iskreno i ja bih sad pre dao pare za 5DmkII nego za D700...

To je i meni bila dilema, 5D/5DII/D700, međutim kada sam video da mi 5D vrši posao, to je to. Možda bih i uzeo 5dII da mi je u bilo kom trenutku bio potreban video, ovako konkretnih prednosti u odnosu na 5DI nema previše. Da ne zvuči grubo, ima naravno dosta poboljšanja, ali za travel i portret fotke mi ništa ne treba više od 5D. Ali to sam ja :D Planiram da krenem stock ali vidim da će mi faliti rezolucije, međutim oprobaću se svakako u tome. Takođe i ja od ortakinje imam dva L objektiva koje mogu uvek da pozajmim i nosam danima. Tako da mi je Canon bolje legao što se tiče toga. Kontrole mi se mnogo ali mnogo više sviđaju na Nikonu, ali navikne se čovek :D

I da, FF je zakon, dakle ta oštrina i kvalitet fotografije jednostavno ne može da se meri sa crop senzorom. Pre ovoga sam koristio Nikon D7000, 5D GA JEDE!

Pozdrav :D

Poslednja izmena:
5DII je i dalje kralj stocka i najbolja ulozeno/dobijeno kombinacija. D600 je amaterski FF i nije za 8 ili 10 sati rada, to se samo kod nas koristi za ozbiljan posao :)

Kao nekome ko se ama baš nimalo NE razume u stock fotografiju (a i ne interesuje ga previše) i kao VLASNIKU 5DMKII, voleo bih da mi neko od prosvećenih ovde objasni prednosti MKII za taj stock, u odnosu na D600, jer:

- Osnovna (da ne kažem i jedina ) prednost Canona nad ostalim proizvođačima, a to su BOJE, je kod MKII izgubljena (u odnosu na 5DC i MKIII) loše izbalansiranim crvenim kanalom. Treba biti slepac pa ovo ne primetiti. Jeste, može sve to lako da se ispegla, ali ako je tako - i kod D500 se mogu boje podešavati kako hoćeš.

- Oba tela imaju dovoljno visoku rezoluciju, ali je fotka iz D600 na ISTOJ rezoluciji sa više datalja

- Merenja, verovatno bitna, su na strani D600 i to primetno.

- Rad sa blicevima, takođe verovatno bitan za stock je takođe ohoho na strani Nikona

- Pogađanje fokusa, čak i samo u centralnoj tački je toliko na strani Nikona da se ne može porediti (pogotovo u slučaju osvetljene kontrastne površine blizu centra).

- Izrada je egal, sa D700/800 se ni jedan ne može porediti

- Dubina boja, A/D konverzija, dinamički opseg... Kod pravilno eksponirane fotke koja se pretvara u 8-bitni JPEG (valjda?) ama baš nema razlike...

- Petarda dvojka ima uniformni šum na max. rezoluciji već od ISO 200...

Možda ja vozim avion, a nisam svestan toga...

Nije priovokacija ni zaj...cija, voleo bih da mi neko stvarno odgovori na ovo pitanje, a da je imao BAREM 1 od ova 2 aparata.

Poslednja izmena:
Meni se npr vise svidjaju kontrole na 5D nego na nikonima (nisam verovao da cu ovo ikad reci :d ), jedino mi fali auto-iso, ali i to mi nije neki problem.

Nije tu samo D7000, 5D kao najslabiji i najeftiniji FF jednostavno jede sve kropove pa tako i ove nove sto kostaju kao 5DII.

Za stock je meni 5D i vise nego dovoljan... Evo sad, pre 5 min mi prihvatio IS svih 35 fotki :d

E sad, zavisi naravno ko ga koristi iza sta. Meni npr. nikako ne bi odgovaralo sto ima pokrivanje viewfinder-a 96%, dok je na d7000 100%, takodje, snasao bih se ali opet 39af tacaka naspram 9 koliko ima 5D bi mi opet pravilo razliku, o 12Mpx da ne pricam, ovih 16mpx sto imam je vec granica jer ostali jeftiji Canon aparati imaju 18mpx. I takodje, nije da je mala stvar ali D7000 ima ekran od 3" i koliko bese920.000 tacaka, dok 5D 2.5" i oko 200.000, e sad meni je to stvarno bitno, jer na Nikonu ja mogu da vidim da li sam pogodio fokus kako treba, to bas ne moze na tako malom ekranu sa tom rezolucijom. Ostalo mi ne predstavlja razliku .
Jedina prednost 5D je cena, steta sto D700 nije realno skuplji...

Kontrole su stvar ukusa. Nikonovi tasteri i točkići su kvalitetnije urađeni (mekši, veći, "elastičniji").

Nema veze 39 naspram 9 tačaka, ona 1 centralna je bolja kod Nikona.

Ako hoćeš na 5D da vidiš šta si snimio, moraš podići izoštravanje u JPEG-u na maksimum, tako ga reprodukuje na displeju.

Razliku predstavlja i nedostatak finog podešavanja AF kod petarde Classic, a za 1 objektiv u Pixel-u košta 3.500 dinara.

Itd...

Ali kec ima lepo pogođene boje, hebe kevu... :)

I na svakom FF tražilo je mnooogooo bolje, bez obzira koliko pokriva.

Poslednja izmena:
Meni npr kada pravim kompoziciju u studiju, bas znaci vise af tacaka i njihova rasprostranjenost po trazilu, to mi je primarni problem sa D600 jer ima isti af sistem kao d7k ali veci senzor, pa su sve af tacke u centru..

I sto se kontrola tice, ocigledno je individualno, jer imao sam nekoliko Canona, 20D, 40D, 550D a kad sam uzeo Nikon D7k, sto se svega tice, a komandi pogotovu, to je bilo to !

Deuse, ubi me sa ovom temom. Ja bas planirao da ovih dana stavim svoj d700 na prodaju, sad si mi oborio cenu za koji euro sigurno :D.

Inace, probao sam d600 i ako rezolucija nije kljucna stvar, ja bih za all-around upotrebu pokupio d700 any day.

pozdrav.

Kontrole su stvar ukusa. Nikonovi tasteri i točkići su kvalitetnije urađeni (mekši, veći, "elastičniji").

Nema veze 39 naspram 9 tačaka, ona 1 centralna je bolja kod Nikona.

Ako hoćeš na 5D da vidiš šta si snimio, moraš podići izoštravanje u JPEG-u na maksimum, tako ga reprodukuje na displeju.

Razliku predstavlja i nedostatak finog podešavanja AF kod petarde Classic, a za 1 objektiv u Pixel-u košta 3.500 dinara.

Itd...

Ali kec ima lepo pogođene boje, hebe kevu... :)

I na svakom FF tražilo je mnooogooo bolje, bez obzira koliko pokriva.

Kladim se da mislis kako volan u automobilu treba da ima 1cm lufta, a menjac i kvacilo da budu kao kamen :d To je sve stvar ukusa :d:d:d

Sto se tice boja na 5D Mark II, niko, a pogotovo Nikon nije napravio aparat sa slicnim bojama, tako da moze on da bude i losiji od 5D keca, bolji je od svega sto nije Canon. A onaj prcvoljak sa "mushy" tasterima i budjavim tockicima ne moze se nikako porediti sa 5DII koji je u ruci kao tenk sa jasnim osecajem za svaki klik. Zato postoji entry i ozbiljno FF telo, mora da je ta izrada i ergomonija mnogo bitna gomili ljudi kada su takve cene izmedju 5D2 i 6D, isto i za D700 i D600. Na zapadu je razlika cesto i manja...

Pisem sa mobilnog, pa sam sam sebi konfuzan, jer ne mogu skroz da ispratim kada pisem na ovako malom ekranu.

Uglavnom, boje se lako nameste na bilo kom aparatu Canon/Nikon, meni je ovde nepravedno, sto Canon 5D1 kosta oko 500 evra kao bolje ocuvan, a D700 u slicnom stanju, oko 1000evra.

E sad, sto se tice d600, jedina prednost d700 u odnosu na njega, je izrada tela, naravno bolje komande, i Af sistem, sto nije mala stavka, ali isti taj d700 nema 100% pokrivenost viewfindera, odlepio bih da sad posle D7k pocne da mi se skracuje kadar na vf. i naravno 12Mpx sto je za stock stvarno smesno u danasnje vreme. Ali opet nije mi logicno da D600 nov kosta 200 evra skuplje od polovnog d700 !

Ali cinjenica, Nikon d700 ima bolji AF sistem od pomenutih Canon-a 5D1 i 2, glavna stvar koja i nema smisla na d600 je upravo taj af, jer su nabili 39 tacaka u centru, pa u stvari igleda kao tih 11 tacaka kod 5D, sto te automataki tera da fokusiras pa onda kadriras, a sto remeti fokus, ne mora da bude, ali je verovatnije ! Jer je to zapravo fokusni sistem od d7k !

Nekako mi je fer, da ako vec Canon5D1 kosta da kazemo 500, onda bi logicno bilo da zbog eto boljeg af sistema d700 kosta npr 700, nekako je 200 evra sasvim dovoljno za tu af razliku !

A isto tako kada si vec spomenuo Canon 6D, Nikon D600 mi je u svakom smilu bolji, i uzmi u obzir da ja video ne koristim !

Pa kazem ti...imas d700 za 700e...samo moras da nadjes...ja sam do sada video pa 4-5 komada, ako ne i vise... :)

Za taj novac su sigurno u opticaju samo teški leševi.

Nazad
Vrh Dno