Šta je novo?

Laptop Polovan laptop za posao budžet 300/400e

Koji laptop kupiti?

Aurora

Zapažen
Učlanjen(a)
14.04.2021
Poena
24
Trebalo bi da kupim laptop za posao, budžet mi je do 400e. Svi mi uglavnom preporučuju kupujem prodajem, ali tamo ima brdo laptopova, znam otprilike koje karakteristike treba da ima, ali ne znam kako da izaberem

Добар дан. Пратим овај форум већ неко време и доста тога има да се научи. Сад је дошло време за куповину, и мени треба преносни рачунар за посао. Буџет за половни је 50,000 динара, а за нови 65,000 динара. Сад радим на позајмљеном стоном рачунару (десктоп). Радим у програму Salesforce, још једном компанијском програму, уз 5-6 картица у Хрому, и 4-5 Ексел табела. Вероватно ћу у једном моменту купити велики монитор и тастатуру, али ми треба преносни рачунар из неколико разлога.
Проблем је у томе што сам се на својој Toshiba Satellite навикао на неких 400 нити осветљења, са 75% сРГБ (иако је ТН екран), тастатури којој ови нови савитљиви пластиканери до 60,000 динара (а и скупљи) не могу да приђу, и квалитету израде, јер како су многи познаваоци овде рекли, не праве ни јефитне више као некад.
Димензије ми нису битне, али екран, тастатура и поузданост су на првом месту. Перформансе на другом, па онда све остало. Не бих да се одрекнем горе поменутих квалитета и платим 65,000 динара (Тошиба плаћена 33,000 динара, децембра 2011.), а сви нови до те цене су са чувених 250 нити/45% нтсц. А рачунар ће бити укључен 9 сати дневно 5 дана у недељи. Игрице ме уопште не интересују, нити се бавим манипулацијом видео снимака и фотографија. Волео бих рачунар без нумеричке тастатуре.
Моје главне дилеме су половњаци на КП и Сасоманге.
1. Како знате да конкретан лаптоп није украден? Неке приче о проблемима на граници сам чуо, не бих иначе да купујем ништа украдено, а путоваћу са овим рачунаром по ЕУ неколико пута годишње.
2. Могу ли машине типа Dell Latitude 5400/7400, Precision 5520, XPS, HP Elitebook 840 G5-G6, Dell Vostro, Fujitsu U749/7411 са неким i5 8th gen, 8-16gb, 256 ssd (знам, класика ових дана), ако је то довољно, да издрже 5 година у овом режиму, ако су 2018. годиште или млађи? Ово све уз редован годишњи сервис (паста и чишћење) и реинсталацију система.
3. Како препознајете дуговечан пословни лаптоп на КП? Један колега ми је рекао да купујем само од продаваца који имају барем 300 позитивних и ниједну негативну оцену. Како оцењујете продавца?
4. Да је процесор i3-1115g4 довољан за мој посао, или мора нешто јаче од тога? Питам због нових модела.

Ако неко има времена да одговори, био бих веома захвалан.
Шта год да узмем, подносим извештај овде са комплетним тестовима.

Хвала.

Poslednja izmena od urednika:
Добар дан. Пратим овај форум већ неко време и доста тога има да се научи. Сад је дошло време за куповину, и мени треба преносни рачунар за посао. Буџет за половни је 50,000 динара, а за нови 65,000 динара. Сад радим на позајмљеном стоном рачунару (десктоп). Радим у програму Salesforce, још једном компанијском програму, уз 5-6 картица у Хрому, и 4-5 Ексел табела. Вероватно ћу у једном моменту купити велики монитор и тастатуру, али ми треба преносни рачунар из неколико разлога.
Проблем је у томе што сам се на својој Toshiba Satellite навикао на неких 400 нити осветљења, са 75% сРГБ (иако је ТН екран), тастатури којој ови нови савитљиви пластиканери до 60,000 динара (а и скупљи) не могу да приђу, и квалитету израде, јер како су многи познаваоци овде рекли, не праве ни јефитне више као некад.
Димензије ми нису битне, али екран, тастатура и поузданост су на првом месту. Перформансе на другом, па онда све остало. Не бих да се одрекнем горе поменутих квалитета и платим 65,000 динара (Тошиба плаћена 33,000 динара, децембра 2011.), а сви нови до те цене су са чувених 250 нити/45% нтсц. А рачунар ће бити укључен 9 сати дневно 5 дана у недељи. Игрице ме уопште не интересују, нити се бавим манипулацијом видео снимака и фотографија. Волео бих рачунар без нумеричке тастатуре.
Моје главне дилеме су половњаци на КП и Сасоманге.
1. Како знате да конкретан лаптоп није украден? Неке приче о проблемима на граници сам чуо, не бих иначе да купујем ништа украдено, а путоваћу са овим рачунаром по ЕУ неколико пута годишње.
2. Могу ли машине типа Dell Latitude 5400/7400, Precision 5520, XPS, HP Elitebook 840 G5-G6, Dell Vostro, Fujitsu U749/7411 са неким i5 8th gen, 8-16gb, 256 ssd (знам, класика ових дана), ако је то довољно, да издрже 5 година у овом режиму, ако су 2018. годиште или млађи? Ово све уз редован годишњи сервис (паста и чишћење) и реинсталацију система.
3. Како препознајете дуговечан пословни лаптоп на КП? Један колега ми је рекао да купујем само од продаваца који имају барем 300 позитивних и ниједну негативну оцену. Како оцењујете продавца?
4. Да је процесор i3-1115g4 довољан за мој посао, или мора нешто јаче од тога? Питам због нових модела.

Ако неко има времена да одговори, био бих веома захвалан.
Шта год да узмем, подносим извештај овде са комплетним тестовима.

Хвала.
Имаш продавнице које продају половну робу већ 10-15 година и дају гаранцију нпр годину дана. Дакле то нису продавци са робом "из немачке", већ регистроване фирме.
Teби би лепо легао неки Thinkpad, само провери како ти се дисплеј свиђа.
Нису једини али на пример ови - дођеш, упалиш, провериш, купиш. Раде доста дуго, нису нова фирма.
Узми у разматрање да много купаца купи и никада не остави позитивне оцене, прво јер нема налог на КП, а друго јер можда и ако има забораве да оставе оцену.
Има и других продаваца па провери.
Имаш посебну тему за царину, тј. царина треба да ти да потврду пре изласка из земље да не би плаћао дажбине при уласку као да си купио нешто у иностранству. То види на посебној теми.

Хвала на помоћи [COLOR=rgb(41, 105, 176)]frrka[/COLOR]. Веома добар текст. Мислим да ћу свакако морати да направим подједнак компромис и код екрана и код тастатуре.

Хвала на помоћи Diamond. Погледаћу те фирме на КП. Мене је страх да ми овде неко не прода украдени лаптоп и да ме ухвате унутар ЕУ. Хвала вам на савету. Знам за ове наше царинике и пријављивао сам лаптоп и фотоапарат на аеродрому пре одласка из Србије.

Не заборави на онај папир који обавезно мораш да добијеш приликом изласка из земље од царине.
Нови модели су ти велика коцка.
Постоје модели који коштају 100.000 динара са гаранцијом годину дана за правна лица. Шта рећи а не заплакати. Тако да је доста тешко наћи нешто добро. Па рачунам да вреди узети полован са годину дана гаранције.

Хвала Diamond. Узимао сам тај папир. Разумем шта хоћете да кажете везано за гаранцију и исплативост на дужи рок. Размишљам и о новијим моделима од првог власника са писаном гаранцијом од барем годину дана.

Добро вече свима. Коначно, након 10 месеци се јављам. Извињавам се због великог закашњења. После много бирања, размишљања, као и увек када купујем било шта, избор је пао на HP Pavilion 14-dv1029nm. Главни разлог је екран, који има 400 нита и 72% НТСЦ (или 100% сРГБ), и тастатура. Слова на средини дугмића и није уопште проблем што је тастатура сребрне боје. Урадио сам и тестове оптерећења који нису импресивни с обзиром да је процесор код ове машине i5-1155g7, и да има 16ГБ радне меморије у два канала. Овај преносни рачунар сам купио у bcgroup-online за 67,535 динара у Априлу прошле године, и за два месеца треба да га шаљем на сервис у задњем месецу од првих 12 месеци (и тако 4 пута) да бих ушао у програм њихове петогодишње гаранције.

Навикао сам се на своју прву 14-тицу, а разлог је била ергономија и знатижеља да пробам. Ипак, када будем бирао следећи преносни рачунар, квалитет екрана и тастатура имају апсолутну предност над величином екрана и ергономијом. Мислим да се ХП генерално није добро показао са Линуксом па сам по препоруци (уз исте аргументе) локалног сервисера и продавца рачунара уградио Прозор 10. Рекли су ми да Виндовс 11 хоће да кочи јер још није усавршен и да треба да сачекам барем 6 месеци пре него што га преузмем. Виндовс ми шаље поруку двапут месечно да пређем на 11-ицу, али ја ћу то учинити много касније. Тако да Линукс остаје неостварена жеља, сем ако га не уградим у своју времешну Тошибу Сателит да га мало убрзам (уз неки ССД) и осавременим насупрот Прозору 7.

Хладњак се чује повремено, као и ''coil wine'', и можда је нешто мењано на рачунару јер сам видео да је кутија раније отварана па поново залепљена када сам је преузео. Можда је то разлог зашто сам га добио по тој цени (у Гигатрону сада кошта 110,000 динара), али не жалим се. Такав екран се сада добија за најмање 90,000 динара на неком другом моделу истог или другог произвођача, на новом рачунару. Осим Синебенч 20 теста, нисам радио на њему ништа јаче од пуштања Јутјуба уз 10 отворених картица на претраживачу, и уз три Ексел табеле. Греје се само испод, на решетки, и врло брзо охлади после исључивања, а у горњем делу тастатуре је млак. И то сада док ово пишем са 5 отворених картица на Хрому и 4 на Истраживачу (без Јутјуба). Кад сам угасио Истраживач, почиње да се чује хладњак и стаје после 3 минута.
Пишем ово да бих пренео неко искуство у раду, јер сам за рачунаре и поготово рачунарске програме прилично необразован. Овај рачунар је направљен комплетно од алуминијума. Тастатура се на притисак кажипрстом између дугмета Х, Ј и У једва повија на доле, што је један од тестова које радим кад испитујем рачунар споља. Плочица за миш је тачно на средини рачунара испод тастатуре.

Остављам вам слике са тестова и прегледа делова (екран и ССД) које сам урадио са Si Software Sandra Lite 2021 и panelook.com.

Ако имате неких питања, слободно их поставите.

Хвала још једном Diamond и frrka за помоћ и савете.

Prilozi

• Screenshot 2023-04-26 172004.png
    Screenshot 2023-04-26 172004.png
    291.6 KB · Pregleda: 21
  • Screenshot 2023-04-26 172115.png
    Screenshot 2023-04-26 172115.png
    196.9 KB · Pregleda: 17
  • Screenshot 2023-05-07 232102.png
    Screenshot 2023-05-07 232102.png
    2.2 MB · Pregleda: 15
  • Screenshot 2023-05-08 204552.png
    Screenshot 2023-05-08 204552.png
    2.2 MB · Pregleda: 17
  • Screenshot 2023-05-08 210045.png
    Screenshot 2023-05-08 210045.png
    2.2 MB · Pregleda: 18
Moжда се ти ниси снашао, ја имам Ryzen 5500u Lenovo V15 G2, Линукс ради одлично.
Само треба да флешујеш нови биос ако има.
Виндоус заузима много RAM меморије, не разумем како може да боље ради систем који u idle заузима 2 GB од система који заузима 500 megabajta RAM меморије (колико заузима Линукс).
Можеш да покренеш виртуелне машине са Линукса па да компензујеш нешто што ти треба из Виндоуса.

Ne znam sta planiras sa linuxom, mani i wsl radi sve sto mi treba za posao. Cak sam iz zezanja pokretao i gui aplikacije, najnormalnije se otvori prozor unutar windows desktopa.
Sto se tice win11, ja sam presao pre par meseci, nikakve bugove i probleme nisam primetio, malo nasminkan win 10.

U svakom slučaju neće ništa izgubiti i da ostane na 10-ki.

Постоје модели који коштају 100.000 динара са гаранцијом годину дана за правна лица. Шта рећи а не заплакати.

To je tačno, ali uvek možeš da se dogovoriš sa firmom. Njima ide 100% cene, a to da li ćeš ti da uradiš povraćaj PDV a to za njih nije bitno.

To je tačno, ali uvek možeš da se dogovoriš sa firmom. Njima ide 100% cene, a to da li ćeš ti da uradiš povraćaj PDV a to za njih nije bitno.
Не ради се о томе.
Да купиш телефон од 100 евра, гаранција је две године без обзира ко га купује, физичко или правно лице, зар не ?
Да неко (рецимо правно лице) купи лаптоп, поједини модели имају гаранцију од три године, рецимо за лаптопове од 70.000 динара.
Дакле три пута већу гаранцију од скупљег модела, без докупљивање, фабричка гаранција.
Просто није у реду од саме фирме био то Леново или HP да моделе даје са веома малом гаранцијом за правна лица а то је годину дана.

Не ради се о томе.
Да купиш телефон од 100 евра, гаранција је две године без обзира ко га купује, физичко или правно лице, зар не ?
Да неко (рецимо правно лице) купи лаптоп, поједини модели имају гаранцију од три године, рецимо за лаптопове од 70.000 динара.
Дакле три пута већу гаранцију од скупљег модела, без докупљивање, фабричка гаранција.
Просто није у реду од саме фирме био то Леново или HP да моделе даје са веома малом гаранцијом за правна лица а то је годину дана.

Šta je tu je. Nije dobro. Slažem se. U svakom slučaju može se napraviti privatan dogovor sa firmom.

Mislim da je zakon takav, i da vazi za svu tehnicku robu za pravna lica, nema veze sa politikom proizvodjaca/uvoznika:

Ako kupis kao fizicko lice, uz fiskalni racun moras imati minimum 2 godine.
Поента је - купио си компјутер, али није за профи употребу, приштеди га мало.
Ипак је политика произвођача.
Законска саобразност не гледа да ли је купац правно или физичко лице, требало би да на сваку техничку робу имаш минимум две године гаранције.
Леново на пример има моделе са две године где се може докупити још трећа година.
Сад је мало проблематично, како неки модели имају у старту три године (за све и за правна лица) а други модели мању гаранцију за правна а већу за физичка лица ?
Јасно се имплицира да ти лаптопови не могу издржати дуже коришћење, па очигледно хоће да смање гаранцију што је више могуће.

Pa ako kupiš kao fizičko lice imaćeš najmanje 2g kod nas, za ostale varijante ne znam.

Jedino gde mogu da vidim razlog za smanjenje garacnije za pravna lice je pretpostavka proizvođaća da će biti maksimalno urnisani (kako beše ono, najbolji auto na svetu je službeni auto), radeći 8-12 sati svaki dan pa se unapred ograđuju jer su svesni da mašine neće izdržati toliko. Naravno totalno je bezveze ali...

Diamond, DjoleMC и hedgehog, хвала вам пуно на саветима, и информацијама за Прозор 11. Мислим да ћу за сада остати на Прозору 10. Можда је боље да пробам Линукс на старој Тошиби Сателит па ако се навикнем да га инсталирам на ХП, који ми је једина машина за рад, упаљена по 8 сати дневно.

Nazad
Vrh Dno