Šta je novo?

Poliranje

Zoran037

Slavan
Učlanjen(a)
11.10.2006
Poena
320
Cime je najbolje izpolirati box kuler za AMD-ov procesor?

mislis na "velicinu" smirgle ?
ja sam to radio u zlatari, das 200din i on ti ispolira da bude kao ogledalo za 15-tak minuta 🙂

Hvala na odgovorima.
Posto sam video na onom linku da se radi o vodenom hladjenju preporucio bih da se isproba tecnost sa Etilenglicolom koji je glavni sastojak antifriza.
E sad koji odnos vode i njega bi u svakom slucaju trebalo eksperimentisanjem da se utvrdi.

ja sam to radio u zlatari, das 200din i on ti ispolira da bude kao ogledalo za 15-tak minuta 🙂

Da li je kao ogledalo ili ne nije toliko bitno kao da bude ravno kao staklo. DA li je ravno kao staklo se najbolje utvrdjuje na staklu :d, stavis sa spoljasnje strane prozora bazu koju poliras a izmedju kapljicu vode i gledas kad prislonis kako se kapljica siri , ako je ravno neces moci lako da odlepis bazu od prozora a kapljica ce se ravnomerno rasporediti.

@misko
e vidis za taj experimenat nisam znao 🙂

Misko je to davno rekao, jos kada je bilo price o poliranju pre jedno 2 meseca i o ravnomernom skidanju.

:wave:

Taj eksperiment govori da nije uopste lako ispolirati cooler!

Da li je kao ogledalo ili ne nije toliko bitno kao da bude ravno kao staklo. DA li je ravno kao staklo se najbolje utvrdjuje na staklu :d, stavis sa spoljasnje strane prozora bazu koju poliras a izmedju kapljicu vode i gledas kad prislonis kako se kapljica siri , ako je ravno neces moci lako da odlepis bazu od prozora a kapljica ce se ravnomerno rasporediti.
Josh samo kad bi Mishko znao da je staklo amorfno telo tj.da mnoga prozorska stakla nisu ravna.deshava su da su izbochena,nejednake debljine i sl.Ovo znaju i ljudi koji se bave akvaristikom.Tako da ovakva provera nije 100% pouzdana.Najbolje je da se isproba na vishe prozora ako bash volish prozore i stakla.

Josh samo kad bi Mishko znao da je staklo amorfno telo tj.da mnoga prozorska stakla nisu ravna.deshava su da su izbochena,nejednake debljine i sl.Ovo znaju i ljudi koji se bave akvaristikom.Tako da ovakva provera nije 100% pouzdana.Najbolje je da se isproba na vishe prozora ako bash volish prozore i stakla.

Da ali to je tek lako uocljivo gledas kroz prozor i ako predmete ili sta vec posmatras imaju izoblicenja kako se pomeras preko stakla onda nije ravno ako nemaju 99% jeste. bar neko moje iskustvo.

1. Sednes na prvi avion za USA i ponesesh hladnjak sa sobom. Reci ovim nasima na aerodromu da je to deo za kompjuter (neka provere) da te nebi za dzabe skidali sa aviona.
2. Kad sletis, pravac NASA...
3. Izvadis 100 dindzi i zamasi im tamo s njima ispred nosa i reci da oces da ti poliraju hladnjak. Ako se pobune u stilu "ne moze se to izvesti"... odgovori im argumentom da su polirali ogledala za HABL teleskop i trebalo im je nekih par godina za to, a tebi ne mogu to isto da odrade za 20 minuta... a toliki si put prevalio. Tada ce verovatno pristati jer im zao naseg naroda... Ispljuni jos 50 dindzi kao znak dobre volje (za kafu i pice) da ti lepo to odrade a ne da te preveslaju.

I eto tebe sa 99.9999999 "ravno" poliranom povrsinom.

Provereno radi!!! :wave:

Poslednja izmena:
i najbolje je zalepiti smirgl papir na parce stakla dok trljas...

Takozvano flot staklo je skoro idealno ravno, ono se sigurno koristi za vakuumirane prozore jer mora idealno da nalegne na aluminijumsku lajsnu izmedju stakala, ako ti je prozor novije proizvodnje i naravno ako je vakuum to je dovoljno. Ja bih test radio na najmanjem prozoru u stanu, jer ima najmanju deformaciju zbog tezine.

Prozorsko staklo cak iako je krivo na celoj povrsini sigurno se moze lako naci ~5x5cm ravne povrsine kolika je max povrsina cooler-a i koliko je potrebno za ovaj test.
Ovo sto kaze Boban je tacno, na novijim alu i pvc prozorima su ravna stakla.

da ne otvarm novu temu interesuje me koliko bi dobijo da ispoliram North Bridge hladnjak zalman nb47j

Poslednja izmena:
Al' sto izgrdiste coveka bez veze.
Kao sto kaze dekara sigurno se moze naci neki manji komad stakla koji je ravan.
I jedno pitanje koliko se dobije poliranjem nekog kulera tj. dali bi vrijedilo da se ispolira BOX cooler?:smoke:

Zlatarska pufna je 10-20 cm prechnika i okrugla je, znachi nema teorije da njom izvuchesh ravnu povrshinu. Bice to sjajno i glatko ali ravno, teshko...

Verovatno na BOX cooleru neces primetiti neku razliku.... A i ovako je max 2C...

Kazete da akvaristi nesto znaju o staklu HAHAHA... evo jednog

Svako staklo barem u pogonu gde ga ja nabavljam je ravno ako stoji na ravnoj povrsini. MIslim na stakla koja su pravljena flot tehnologijom. Ali bilo kakvim opterećenjem ili položajem stakla pod bilo kojim uglom I neravnomernim pritiskom na njega stakla do 4mm pa i deblja bi se krivila (vakum prozori). Najpouzdaniji je italijanski FLOT koji je cenovno dosta iznad drugih. Ako hocete da odredite da li vam je blok ravan 99.89% kupite staklo (italijanski Flot) Dimenzija 15x15cm od 10mm Jer se najmanje krivi i ponovite navedeni test koji je Majstor Miško preporucio.
ja sam moj blok samo ispolirao smirglom i gumenom polir cetkom i milsim da je dovojno ravan.
jer sasvim dobro hladi koliki god da je protok vode.
poz

samo jedno pitanje oko stakla .. Ko kaze da je staklo ravno?

Pa posto znamo da je sve relativno, i staklo je relativno ravno, ali relativno najravnije od obicnih stvari koje nas svakodnevno okruzuju, sto je vise nego dovoljno za proces o kome pricamo, jel'?

Pa posto znamo da je sve relativno, i staklo je relativno ravno, ali relativno najravnije od obicnih stvari koje nas svakodnevno okruzuju, sto je vise nego dovoljno za proces o kome pricamo, jel'?

Tacno svako u kuci ima barem nekoliko prozora i na tih nekoliko prozora naci ce se povrsina 5x5cm koja je da kazemo ravna 99.99%, to je za pocetak dovoljno da utvrdimo kakva nam je baza, ja na primer imam debelo staklo preko jednog stola pa na njemu smirglam, ko nema pravac staklorezac pa staklo ili ogledalo (koje je takodje dosta ravno da nije video bi izoblicen lik u njemu), posle to stavis na neku relativno ravnu povrsinu kao sto je drveni sto i smirglu pa polako.

edit: jos jedna vazna napomena pritisak vrsimo u centru onoga sto poliramo, znaci ako je to vodeni blok prst stavimo na sredinu pa vucemo po smirgli gore dole levo desno kruzno ko vec kako voli. Ako je pritisak neravnomerno rasporedjen moze se desiti da jednu stranu vise skidamo nego drugu pa mozemo dobiti i losije rezultate, i konacno da finish bude kao ogledalo je totalno nebitno po mom misljenju mozda i bolje da 2000darka bude poslednja, ja tako radim polirkom sam probao ali poslednji put sam stavio samo 2000darku za poslednju stvar izgled je slican, jer 2000darka posle 15 min smirglanja postaje toalet papir :d.

Poslednja izmena:
Svako staklo barem u pogonu gde ga ja nabavljam je ravno ako stoji na ravnoj povrsini. MIslim na stakla koja su pravljena flot tehnologijom. Ali bilo kakvim opterećenjem ili položajem stakla pod bilo kojim uglom I neravnomernim pritiskom na njega stakla do 4mm pa i deblja bi se krivila (vakum prozori).
Najpouzdaniji je italijanski FLOT
koji je cenovno dosta iznad drugih. Ako hocete da odredite da li vam je blok ravan 99.89% kupite staklo (italijanski Flot) Dimenzija 15x15cm od 10mm Jer se najmanje krivi i ponovite navedeni test koji je Majstor Miško preporucio.
ja sam moj blok samo ispolirao smirglom i gumenom polir cetkom i milsim da je dovojno ravan.
jer sasvim dobro hladi koliki god da je protok vode.
poz
Ovo je tachno ali nece da se izvija staklo dok ne istrpi solidan potisak(kao shto je slucaj na akvarijumu usled potiska vode).Znachi,nebitno u ovom sluchaju jer nije potrebno da se telo pasivnog hladnjaka pritiska ludachki snazn😵va provera sa staklom je Ok ali sam samo naglasio da je potrebno obratiti paznju dali je staklo ravno jer sam nailazio na sve i svashta dok sam pravio akvarijume.
Italijasnki flot je odlichan.Mislim da ipak vishe paznje treba obratiti na kvalitet shmirgle.

Cek jel ovo tema o staklu ili poliranju.:cigar:

Nazad
Vrh Dno