Šta je novo?

poliranje procesora

Ma animaN je resio da pokvari svoj procesor, pa utice na okolinu da slede pogresan put.... 😀 :d
Pa kad pokvare ko ce im biti kriv 😉 :d

da se vratim na temu:

Za one koji nisu shvatili poenta je dobiti sto ravniju povrsinu IHS-a, koliko ce biti glatka je sekundarna stvar. :wave:

Ja sam mog odavno olindrao, dobio sam ~2C. Nije toliko lep ali je mnogo ravan.

Prilozi

• IMG_2467.webp
    IMG_2467.webp
    173.4 KB · Pregleda: 185
Ma animaN je resio da pokvari svoj procesor, pa utice na okolinu da slede pogresan put.... 😀 :d
Pa kad pokvare ko ce im biti kriv 😉 :d

da se vratim na temu:

Za one koji nisu shvatili poenta je dobiti sto ravniju povrsinu IHS-a, koliko ce biti glatka je sekundarna stvar. :wave:
BigJoe je napisao(la):
Pa kad pokvare ko ce im biti kriv
animaN? 😀

Misko je napisao(la):
Ja sam mog odavno olindrao, dobio sam ~2C. Nije toliko lep ali je mnogo ravan.

Ravnjanje i ne treba da radi svako 😉,vec samo kome treba!
Meni e6400 na box hladjenju 45C bez ikakvog overkloka,
AS5 pasta je u pitanju, a kada skinem box jasno se vidi kako otisak paste nije dobar!
Probao sam sa vishe ralichitih sistema za hladjenje (ukljuchujuci i vodu) i svugde dobijam izmedju 6-10C vishe nego shto bi trebalo....
tako da alat u ruke i .....

Kako ono kažu:Besposlen popa.....
Ehhh , pa da li neko od vas zna kako se polira ? jedino je bio blizu Spacemaster ,za poliranje ne treba šmirgla !!! treba pasta i neki prikladan alat preko 10K obrtaja. Nigde nisam video da je illidan napisao kolika mu je temp sada i pre...mada i ne mora da meri ,jer je verovatno ista , ako ne viša , jer postoji šansa da je napravio talasastu površinu na procesoru. Temperatura od 60° nije ništa za čipove , ako baš hoćete da smanjite temperaturu stavite VEĆI hladnjak po mogućstvu da je bakarni ali CEO , pa onda merite temp. Bitno je da imate dobru pastu , da je nanesete tanko , ali ne da se providi.

Mislim da je ceo odgovor bezveze.
Otkada se to za poliranje ne koristi smirgla. npr. kad ti auto dosta matira, kad ga lakirer dohvati, prvo krene sa smirglom, a pasta i masina za poliranje idu posle. Kad gitujes auto, naspricas sa spric-gitom, poliras ga smirglom. Naravno da se za ovo koristi vodena smirgla.

Nego.
Moze li mi neko reci koja je debljina HS kod AMD a kod Intel procesora.

Mislim da je ceo odgovor bezveze.

Nije bas ceo odgovor bez veze! Ako se neko dohvati da polira proc. a to odradi lose moze na kraju dobiti procesor sa povrsinom krivog ogledala, tj. povrsina koja je glatka i reflektivna ali talasasta. U tom slucaju efekat je kontraproduktivan jer je lakse kvalitetnom pastom kompenzovati mikro-neravnine na ravnom ali nepoliranom HS-u nego neravnine nastale losom obradom i poliranjem.
Ja sam u par navrata polirao hladnjake za cpu i graficke karte, jednom sam polirao i HS na northwoodu i u svim slucajevima je smanjenje temperature bilo od 2-3C, a to, po mom misljenju, ne opravdava ulozeni trud, potroseno vreme i kao najvaznije, gubitak garancije.

Moje iskustvo.
Na XP 1700+ sam prvi put polirao, tj šmirglao i bušio cooler, i sa tim sam dobio 6*C hladniji CPU na 2,4GHz i mogućnost da ga kloknem na 2.6GHz a da nebude prevelika temperatura. U pitanju je bio neki CM cooler sa bakarnim umetkom na mestu koje naleže na sam CPU.
Pre par meseci sam na box cooleru za A64 to isto uradio. Tj ovaj put sam samo šmirglao (nema svrhe bušiti kad ima HS) i dobio sam možda 3*C. CPU nisam šmirglao (a ni neplaniram, pošto ću ga iovako uskoro menjati).
Sa ovih 3*C nisam dobio apsolutno ništa. CPU neće na više od 2.45GHz. Moguće da je to i do ploče, ali tih 3*C nije donelo ništa naročito, tj pala je temperatura sa 48 na 45*C u idel-u i sa 64 na 60*C u full-u. Možda da imam neki bolji cooler (bakarni) bi bila veća razlika.

Nije bas ceo odgovor bez veze! Ako se neko dohvati da polira proc. a to odradi lose moze na kraju dobiti procesor sa povrsinom krivog ogledala, tj. povrsina koja je glatka i reflektivna ali talasasta. U tom slucaju efekat je kontraproduktivan jer je lakse kvalitetnom pastom kompenzovati mikro-neravnine na ravnom ali nepoliranom HS-u nego neravnine nastale losom obradom i poliranjem.
Ja sam u par navrata polirao hladnjake za cpu i graficke karte, jednom sam polirao i HS na northwoodu i u svim slucajevima je smanjenje temperature bilo od 2-3C, a to, po mom misljenju, ne opravdava ulozeni trud, potroseno vreme i kao najvaznije, gubitak garancije.

Pa ne mogu da se slozim sa tobom. Ipak su ovde respect useri, koji su dokazali ko su i sta su. I sad dodje neko da kaze da 60C nije nista za procesor da se nista ne dobija sa time...ma daj. Koliko nas je sjebalo nesto bas zbog te zaludjenosti za boljim rezultatima. Mi to nisamo znali pa sad je on dosao da nam objasnjava. Pa mnogima znaci i 1C, 1poen 3DMark, 0.1sec u Spi...
Video sam ja kabal za zvucnike od 15ft za 25000 dolara pa nisam otisao na forum da ubedjujem ljude da je to glupost i da su budale ako to kupe.

@Misko
Slicno nesto. 😉 Plasim se javno da kazem odmah ce u ludaru da me posalju neki.

Vidim da nisi pazljivo citao na sta se odnosio moj post:

Nije bas ceo odgovor bez veze! Ako se neko dohvati da polira proc. a to odradi lose...

Isto tako da li je 60C malo ili mnogo ili bas koliko treba za cipove niti sam ja rekao niti sam potvrdio.
Takodje i poredjenje sa kablovima za zvucnike nije adekvatno jer njih niti modujes niti poliras da zvucnici bolje sviraju.

...Ipak su ovde respect useri, koji su dokazali ko su i sta su...

Nisam znao da je ovaj forum za "respect users only", mislim da ga posecuju i ljudi koji nisu toliko "respect" u ovoj oblasti, i stoga je dobro naglasiti im sta dobijaju a sta gube. Nije svakome vazan ...1C, 1poen 3DMark, 0.1sec u Spi...

Koliko nas je sjebalo nesto bas zbog te zaludjenosti za boljim rezultatima.

Ima vas koliko hoces, evo prvi Bojsa, jel onomad sprzio onu gf7600 jer je OC-ovao do besvesti :d Siguran sam da ima jos usera sa slicnim iskustvom.
Tu ne racunam zavisnike o OC-u kojima garancija i duzina trajanja komponenti uopste nije bitna samo dok se obaraju rekordi

Poslednja izmena:
Vidim da nisi pazljivo citao na sta se odnosio moj post:

Isto tako da li je 60C malo ili mnogo ili bas koliko treba za cipove niti sam ja rekao niti sam potvrdio.
Takodje i poredjenje sa kablovima za zvucnike nije adekvatno jer njih niti modujes niti poliras da zvucnici bolje sviraju.

Nisam znao da je ovaj forum za "respect users only", mislim da ga posecuju i ljudi koji nisu toliko "respect" u ovoj oblasti, i stoga je dobro naglasiti im sta dobijaju a sta gube. Nije svakome vazan ...1C, 1poen 3DMark, 0.1sec u Spi...

Ima vas koliko hoces, evo prvi Bojsa, jel onomad sprzio onu gf7600 jer je OC-ovao do besvesti :d Siguran sam da ima jos usera sa slicnim iskustvom.
Tu ne racunam zavisnike o OC-u kojima garancija i duzina trajanja komponenti uopste nije bitna samo dok se obaraju rekordi

Vidim da nisi razumeo moj post.

Pa ako ja neku komponentu platim duplo ili troduplo, zavisi koliko ih spalim, sjb**m kapiram da je isto kao i dati tolike pare za kabal. U oba primera se postize cilj nas entuzijasta.

E ovo je bilo bezobrazno. To nigde nisam rekao nego ti interpretiras onako kako ti se svidja. Rekao sam ovde (na ovoj temi) ipak on prica userima kao sto su Spacemaster, Misko, Monteboy...

Vidim da nisi razumeo moj post.

Pa ako ja neku komponentu platim duplo ili troduplo, zavisi koliko ih spalim, sjb**m kapiram da je isto kao i dati tolike pare za kabal. U oba primera se postize cilj nas entuzijasta.

E ovo je bilo bezobrazno. To nigde nisam rekao nego ti interpretiras onako kako ti se svidja. Rekao sam ovde (na ovoj temi) ipak on prica userima kao sto su Spacemaster, Misko, Monteboy...

Nisam siguran sta ti je u mom postu bilo bezobrazno? Ja interpretiram stvari na svoj nacin a ti na svoj i o tome se ovde moze prodiskutovati, ali i dalje tvrdim da nisi pazljivo procitao sta sam napisao i na sta se odnosila moja prva recenica Nije bas ceo odgovor bez veze

te cu, zbog odrzavanja dobrih forumskih odnosa, objasniti jos jednom:

to sto je fanzo napisao je samo ono sto on misli i ja to nemam nameru niti da potvrdjujem niti da mu objasnjavam gde je u pravu a gde ne. Ono u cemu se prilicno slazem sa njim je da ukoliko se postupak poliranja izvede nepravilno (od ravne neispolirane se napravi neravna ispolirana povrsina) da to moze imati vece posledice nego sto su dobici kada se sve odradi kako treba. Stoga je dobro da svako proceni sta ce dobiti a sta izgubiti intervencijom tog tipa, jer, slozices se, ovaj tread ne citaju iskljucivo entuzijasti.

Pozdrav

pa niko ko ravna (polira) procesor nece to raditi na neravnoj povrsini. onaj ko nije dovoljno upucen, bolje da nista ne dira 😉

pa niko ko ravna (polira) procesor nece to raditi na neravnoj povrsini. onaj ko nije dovoljno upucen, bolje da nista ne dira 😉

Naravno, ako nesto ne znas bolje da i ne diras, ali u tom slucaju neces nikada ni nauciti. Poenta cele moje price je da, pored toga sto treba istaci prednosti nekog mod-a, takodje treba istaci i potencijalne nedostatke koje takav postupak moze doneti ukoliko se sve ne sprovede ispravno.
Ima ljudi (ovde na forum) koji su spremni da sve probaju ali nisu svesni sta je to sto moze poci naopako i koje su moguce greske, stoga je bas njima najpotrebnije da znaju obe strane medalje.

Kapiram ja tebe sta si ti hteo da kazes, ali ti ne mislis isto sto i on. On je rekao "Nigde nisam video da je illidan napisao kolika mu je temp sada i pre...mada i ne mora da meri ,jer je verovatno ista , ako ne viša , jer postoji šansa da je napravio talasastu površinu na procesoru.". Znaci konstatovao je da nista nije uradio, mozda i povecao temperaturu zato sto je lose ispolirao.
Slazem se ja da to moze da se desi...ako poliras rukom. Ako stavis smirglu na ravno staklo, kao sto je ranije opisano nemozes da napravis ne ravnine.

Kapiram ja tebe sta si ti hteo da kazes, ali ti ne mislis isto sto i on. On je rekao "Nigde nisam video da je illidan napisao kolika mu je temp sada i pre...mada i ne mora da meri ,jer je verovatno ista , ako ne viša , jer postoji šansa da je napravio talasastu površinu na procesoru.". Znaci konstatovao je da nista nije uradio, mozda i povecao temperaturu zato sto je lose ispolirao.
Slazem se ja da to moze da se desi...ako poliras rukom. Ako stavis smirglu na ravno staklo, kao sto je ranije opisano nemozes da napravis ne ravnine.

Ok, slazem se sa ovim sto si naveo, ali morao sam da pomenem da se sve moguce negativne pojave navedu. Najmanje mogucnosti da se dogodi greska, cak i nekom ko nema iskustva u konkretnoj stvari, je da precizno prati uputstva koja su na netu dostupna svima ali i pored toga ima ljudi koji npr. nepotpuno ubodu karticu ili memorijski modul u slot, montazu hladnjaka odrade labavo, nanesu previse/premalo ili cak uopste ne stave pastu, i tome slicno a pritom pitaju zasto njihov proc, memorija ili graficka ne mogu da se OC-uju ovoliko ili onoliko (videli na benchu ili culi od drugara pa bi i oni da se igraju). Sve ovo pricam iz licnog iskustva sa ljudima koji su razne probleme i kvarove sebi izazvali upravo radeci stvri koje sam naveo.

Vuk je napisao(la):
Ima ljudi (ovde na forum) koji su spremni da sve probaju ali nisu svesni sta je to sto moze poci naopako i koje su moguce greske, stoga je bas njima najpotrebnije da znaju obe strane medalje.
Veruj mi,
Ko je reshio da se upushta u bilo kakvu ekstremniju variajantu modovanja, on chita, zove i PMuje ljude sa foruma 😉
Ako je taj neko mislio samo da ''proleti'' kroz tekst, a onda da moduje onda je i sam kriv!
E sad,
Dobro je ako je nauchio neshto ako dodje do greshke,medjutim ako nije...

Imash i ljude poput dechka iznad mog posta 😀, obrati paznju na njegov signature!
Iskreno, ja se ni jednog moda ne plashim, ali dobro merim pa onda sechem.
Naravno svrsihodnost moda je jako vazna! tj uvek se zapitaj shta mod donosi a shta odnosi 😉
Stavi onda sve to na vagu i prelomi da li ti zaista mod treba!

Poslednja izmena:
Šta da vam kažem...ne vredi se raspravljati jer uvek ima pametnijih. Neka svako radi sa svojim procesorom šta hoće , pa na kraju krajeva njegov je i može od njega i privezak da pravi .
Hteo sam samo da skrenem pažnju da je to u suštini nepotrebno raditi. Pitanje je i verodostojnosti naknadnih merenja temp...nisam nikog video da je napisao kako mu je sada temp.procesora veća nakon poliranja...verovatno je svima uspelo...hmmm..da...da..
Opet pišem da se poliranje radi sa specijalnim pastama i krpama,a ne šmirglom i ne radi se ručno nego mašinom.
Karoserija auta se šmirgla da bi sledeći sloj farbe bolje prionuo , a poslednji sloj se zove "zalivanje"..da se ne primeti risovi 🙂
Fabrika pastu stavlja u obliku zrna jer se tako istisne iz mašine i brže je , a i dovoljno je, što ne znači da je idealno i dobro za postizanje maksimalnih rezultata.
Ako želite bolje hlađenje potrebno je kupiti bakarni hladnjak i to što je moguće glomazniji , sa što tanjim rebrima i rebra ne okretati poprečno strujanju vazduha , nego u pravcu. Potrebno je i znati pravac i smer strujanja vazduha u kućištu . Bakar je višestruko skuplji od aluminijuma , zato se i pravi kombinacija istih , što ne znači da je bolje. Bakar mnogo brže odvodi temperaturu zato se i postavlja bliže procesoru , dok aluminijum pojeftinjuje proizvod.
Tako da...nije sve u šmirgli.

meni je manja za 2C ako pogledam kakve sam temperature imao prosle godine

Uprkos globalnom zagrevanju, uspeo si 😀

:laugh::laugh::laugh:
Nisi ti to dobro odradio illidan,ovo leto je nesto hladnije nego proslo,kazu u proseku za 2C :d,ma salim se,nego videces sad kad ja odradim svog E2160 ima mu skinem 2mm u startu :-devil-:,bice go k'o pistolj 😀.

:laugh::laugh::laugh:
Nisi ti to dobro odradio illidan,ovo leto je nesto hladnije nego proslo,kazu u proseku za 2C :d,ma salim se,nego videces sad kad ja odradim svog E2160 ima mu skinem 2mm u startu :-devil-:,bice go k'o pistolj 😀.
Vidim ja da cesh ti da sastruzesh i sam core 🙂
Btw pola mm je previshe tj ako je toliko kriv onda ga vrati u radnju 😀

Ma mani se sarmice, vidiš da lupeta 😀. Aj sarmo sad nas demantuj sa nekim 0.5mm šmirglanjem 😀

Ja sam tada uveliko bio spreman da rizikujem, ja sam dve karte spalio na tu temu, ali je na kraju ipak bilo 800/1800...i onda je kartica riknula....po drugi put :-devil-:

Sviđa mi se tema nikad nije bilo više onih koji su počeli da se bave poliranjem. Mislim da bi bilo ok sve to da se vidi. Kupite parče Hamer belog papira stavite bočno cpu, pored njega neki predmet i slikajte što kvalitetnije. Evo kako izgleda moj blok, CPU ću slikati kasnije. 🙂

Mislim toliko polmike oko poliranja koje je ruku na srce pogrešno, naime ja sam razivio novi sistem, o kome će biti priče i na jednom malom review-u o vodenom hlađenju ovde na bencu.

Prilozi

• DSCF1191.webp
    DSCF1191.webp
    19.1 KB · Pregleda: 125
A nisi rekao da moramo i farmerke da s*ebemo 😀

Nazad
Vrh Dno