Šta je novo?

poliranje izgrebanih CD-ova

e svasta sta necu sve procitati ovdje...:D zgadili ste mi veceru, majke mi!:-devil-: Nego, postoji li stvarno neka metoda, po mogucnosti normalna da moze stvarno skloniti ogrebotine, ili je to samo farsa i glupost sa pastom za zube?! ;)

Jedno vreme se preko nekog TV shopa prodavalo neko sredstvo za poliranje izgrebanih diskova. To je bilo pre jedno 10ak godina, mozda i vise. Poenta svih polir pasti jeste da se skine izgrebani sloj, i dodje do sloja koji nema ogrebotina. Tako da sto su plice ogrebotine, lakse ce se odraditi poliranje. Kod dubljih ogrebotina poliranje nazalost nece imati zeljeni efekat. To sad vec zavisi od tolerancije CD citaca, koliko on moze da tolerise dubinu ogrebotine. Pasta bi trebala da je najblaze sredstvo za poliranje. Mozda bi mogle da se koriste i paste za poliranje automobila, ili mozda cak mleka za poliranje, koja su blaza varijanta. Nisam probao nista od toga, jos nisam naleteo da toliko izgreban disk da nije mogao da bude procitan :) Osim diska koji sam uspeo slucajno da zaheftam za svesku, ali tu ne pomaze poliranje :D

zahefto si disk na svesku? da pitam kako si to uspeo, ili bolje ne...? :D

Ko vodi racuna o diskovima, ne mora nikad da ih polira :D
To je mozda bilo popularno kad su rezaci kostali k'o pola kompjutera, i kad su diskovi kostali k'o sad citaci, ali sada je potpuno deplasirano, i ne verujem da se neko jos uvek zeza sa tim.

@Lidija
To je verovatno bilo u experimentalne svrhe :smash:

e svasta sta necu sve procitati ovdje...:D zgadili ste mi veceru, majke mi!:-devil-: Nego, postoji li stvarno neka metoda, po mogucnosti normalna da moze stvarno skloniti ogrebotine, ili je to samo farsa i glupost sa pastom za zube?! ;)

Ja sam tom "farsom" uspeo da spasim jedan izgrebani (fabrički) audio disk. Ogrebotina je bila veoma jaka - a posle tretmana pastom pregrebovao sam ga i ponovo narezao. I sve je u najboljem redu.

Poslednja izmena:
Ja sam tom "farsom" uspeo da spasim jedan izgrebani (fabrički) audio disk. Ogrebotina je bila veoma jaka - a posle tretmana pastom pregrebovao sam ga i ponovo narezao. I sve je u najboljem redu.

Pa de mi reci koliko si paste stavljao cime si polirao, mislim jesi koristio neku krpu ili sta. Ako stvarno funkcionise ne bi bilo lose da se zna!;)

Obična bela pasta, "Kolynos" je najbolja. Ona u sebi ima finih abrazivnih čestica kojima i polira i čisti zubnu gleđ.
Uzmeš pastu, sasvim malu količinu, naneseš na kažiprst i trljaš zagrebano mesto neko vreme. Paziš da ne ubrljaš druge delove diska. Možeš i da se pomogneš čačkalicom sa vatom što se koristi za uši.
Posle jedno 5 minuta uzmeš peškir i pažljivo skineš svu pastu sa površine diska. Ništa ne pereš.

A da li to radi samo sa Audio CD-ovima, ili i sa Data Cd-ovima. I naravano, da li pomaze kod izgrebanih DVD-a... (Roger Waters - The Wall mi je neko izgrebao... mnogo)!

Obična bela pasta, "Kolynos" je najbolja. Ona u sebi ima finih abrazivnih čestica kojima i polira i čisti zubnu gleđ.
Uzmeš pastu, sasvim malu količinu, naneseš na kažiprst i trljaš zagrebano mesto neko vreme. Paziš da ne ubrljaš druge delove diska. Možeš i da se pomogneš čačkalicom sa vatom što se koristi za uši.
Posle jedno 5 minuta uzmeš peškir i pažljivo skineš svu pastu sa površine diska. Ništa ne pereš.

Zašto se na pere ?

Zašto se na pere ?

Ne znam konkretno i pojma nemam da li je "naučno utemeljeno", ali prema izvoru sa kojeg sam skinuo "recept" pasta se dodatno ne uklanja pranjem da bi ostale čestice paste u zagrebanoj površini što navodno treba da pospeši čitljivost.

Pastu trljajte u pravim pokretima "upravno" na zapis, nikako kružnim, duž zapisa.

Savetujem ipak da se ne brlja mnogo po disku, nego da se čitava operacija izvede pažljivo, i da se jako vodi računa pri uklanjanju paste, da slučajno pasta ne bi prodrla do lasera ili u uređaj.

I dalje napominjem da se sve ovo čini na sopstvenu odgovornost! Ja samo prodajem za onoliko koliko sam kupio, uz podatak da sam ovim postupkom imao jedan uspešno spašen primerak.

Postupak, naravno, ne pomaže ukoliko je zagrebana gornja površina diska (u slučaju fabričkih data i audio CD-a). Tu ne pomaže ništa osim malo tuge.

Poslednja izmena:
A da li to radi samo sa Audio CD-ovima, ili i sa Data Cd-ovima. I naravano, da li pomaze kod izgrebanih DVD-a... (Roger Waters - The Wall mi je neko izgrebao... mnogo)!

Ja sam probao jednom sa izgrebanim DVDjem i kod mene nije funkcionisalo.

ja sam imao polovicne rezultate, neke fajlove sam uspeo da svucem sa jednog megagrebanog DVDa posle napada pastom, ali ne ocekujte cuda...

@ Lidija & KAMIKAZE
Rekoh da sam ga zaheftao slucajno, nisam ni znao da je disk u svesci :D

@ Lidija & KAMIKAZE
Rekoh da sam ga zaheftao slucajno, nisam ni znao da je disk u svesci :D

Ali si svesku maltretirao namerno :p

Ne kontam kako bi mogla obicna kancelarijska heftalica to da napravi - mora da je bila neka heavy duty tapetarska :smash:

Poslednja izmena:
heh, mene je sokiralio kad sam cuo na slashdot-u da ljudi koriste masnocu sa koze sa strane nosa za poliranje CD-ova (ako sam dobro preveo). kao navodno ima slican index prelamanja kao staklo i opticari to koriste odavno..

heh, mene je sokiralio kad sam cuo na slashdot-u da ljudi koriste masnocu sa koze sa strane nosa za poliranje CD-ova (ako sam dobro preveo). kao navodno ima slican index prelamanja kao staklo i opticari to koriste odavno..

:zgran:

pre toga obavezno iskljuciti klimu ili se provozati gradskim autobusom :d

:vomit:

Sudeći kako nam izgledaju neke serije DVD Verbatima, oni koji rade na pakovanju (ili možda prepakivanju) izgleda da ovaj postupak obilato primenjuju.

Poslednja izmena:

Imam stabilnu proizvodnju doticne masnoce, iliti loja, pa ako nekome treba nek' mi se javi na PM. :D
Cena po dogovoru :smash:

Ali si svesku maltretirao namerno :p

Ne kontam kako bi mogla obicna kancelarijska heftalica to da napravi - mora da je bila neka heavy duty tapetarska :smash:

Pa nisam ni rekao da je bila kancelarijska heftalica :D Heftao sam nesto preko sveske sa tapetarskom, a u svesci je bio CD. Inace posto je RW on i dan danas radi, samo sto na njega ne rezem vise od 500 mega :D
A sto se tice poliranja diskova koznom masnocom, probajte, nema sta da izgubite, ionako je izgreban :)

prosto mi dodje da izgrebem jedan cd i isprobam sve ove cudesne metode. ali pre jutarnjeg umivanja, posle mi koza bude suva :d

prosto mi dodje da izgrebem jedan cd i isprobam sve ove cudesne metode. ali pre jutarnjeg umivanja, posle mi koza bude suva :d

A i neporsredno u toku pranja zuba, jel'? Mislim, negde sam pročitao da se mnogo bolje polira sa već malo korišćenom pastom :S:

evo, iskopao sam link
("old photographer's trick: nose grease!")
ima jos nekih saveta kao 'gel za kosu'..

Poslednja izmena:

Umro bih ne bi znao za ovo...

Inace, cuo sam da moze pomoci ako se cd ohladi u frizideru ili zamrzivacu i zatim se sa njega kopiraju podaci... :D.

Umro bih ne bi znao za ovo...

Inace, cuo sam da moze pomoci ako se cd ohladi u frizideru ili zamrzivacu i zatim se sa njega kopiraju podaci... :D.

Ja sam to cuo za HDD...

Prilicno sam siguran da zbog kondenzacije ne bi bilo pametno stavljati hladan CD u ODD ;)

Poslednja izmena:
Ala sine
loj, pa gel, pa aj pasta i nekako, pa friz bog te mazo.
Zna li ko kako rerna utice. Jel zna neko? Moze neki tutorijal :d
Kontam visoka temperatura:-devil-: ovo ono i risovi se sjedine i mozda proradi cei dei.:smoke::d:d

Zasto koristiti proizvode za domacinstvo i licnu higijenu
Ako procesor mozes da ispoliras sa G3 pastom sa onakim risovima a posle mu udaris glanc sa G12. Pa onda mozes koji hoces CD.
Cemu pasta, i "loj sa bocne strne nosa".
Ali loj sa nosa ovo prvi put cujem i ne. mogu da verujem.
Zna li neko kako stoje stvari sa ostalim ljudskim izlucevinama :vomit::wc::wc::d

Poslednja izmena:
ova tema je vec dugo debilna, sad polako postaje i ogavna...

Masnoca sa strane nosa za poliranje cd-ova? Po cemu se ona razlikuje od masnoce sa prednje strane nosa? Budalastina... I jos neko time da polira diskove? Katastrofa.

Rek'o sam prvi put a recu i drugi, ogadiste mi zivot ***e!!!:D:D:D:smash: Sta je sledee na redu od ovih egzoticnih nacina za poliranje!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno