Šta je novo?

pokvaren Lexar NVMe 2TB

• Začetnik teme Začetnik teme Pauk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Pauk

Cenjen
Učlanjen(a)
24.04.2025
Poena
145
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen R9 7900x + Arctic LF3 360 ARGB
Matična ploča
ASRock B650M-HDV/M.2
RAM
KINGSTON Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL 30 Black
GPU
AMD Rx 6600xt 8GB Gigabyte
Storage
Kingston KC3000 1TB., CT2000P3PSSD8 : 2000,3 GB,Lexar SSD NM610PRO 2TB : 2000,3 GB, CT1000P1SSD8 : 1000,2 GB
Zvuk
Realtek 887
PSU
Core 750W GX-750 Polu modularno
Kućište
Sharkoon
Monitor
2 x 27" 1080p IPS:
Pristup internetu
  1. Wireless provajder
Meni se upravo nešto pokvarilo na 2TB NVME Lexaru. Odjednom počeo da prijavljuje neke greške i nestaje u windowsima dok se ne restartuje od nule. Stavio sam ga u USB3.2 futrolu i nema takvih problema kada se radi sa Linuxom ali sporo ide kada se kopira sa njega. SMART ne pokazuje nikakve probleme, sve je cakum-pakum. Kada sve što mi treba a nisam pre bekapovao prebacim na drugi disk, moraću da uradim safe erase, možda se popravi ili da ga vratim jer je još u garanciji. Ima gamanje od 2 godine. Možda ga treba izbegavati.

Možda (verovatno) ima zloglasni Innogrit IG5236 kontroler koji je ljudima stvarao baš takve probleme. Innogrit je izbacivao zakrpe ali nisu nešto pomogle.
Nažalost, ima ga u dosta modela raznih marki pa je poželjno guglati pre kupovine...

Koji je model u pitanju, BTW?

Lexar NM610PRO2TB SM2263XT kontroller, ne verujen da je na spisku problematičnih

Meni je tako brljavio jedan kingston. Taman sam se spremio da ga nosim na reklamaciju, i resim da ga formatiram pre toga. Posle formatiranje vise nije pravio probleme :/

Eh, dobri stari diskovi. Neki su trajali...ma i danas rade. BTW, mnogo ne volim ove "elektronicke" diskove. Ne mogu se popraviti kad jednom krene na zlo. A ove stare: bar 4, 5 puta sam ljudima spasavao podatke na dobri trik sa zamrzavanjem. To kod ovih ne pali. Jest, da to nisu mnogo skupi, uslovno rečeno, ali to onda i znači - da nam nije bitno sta je na njemu? Imam i danas diskove koji sve jos imaju na sebi - od 98-me. Imam i DVD-ove snimane na najmanjoj brzini. I danas rade. Ipak, momak, sretno ti bilo sa tim NVMe

Nije se to ništa promenilo od ranije, bekap najjeftinije rešenje uvek.

Eh, dobri stari diskovi.m potrošio sam daleko više njih nego SSDa

Sredih Lexara napokon (nadam se), Provedoh dane premeštajući deo podataka pomoću Linuxa. Jedino tako je išlo a bilo je sporo jer je bio u USB3 futroli. U windowsima 10 i 11 je teško dizao sistem i disk bi nestajao sa spiska ili nije prepoznavao fajlove čim nešto kopiram sa njega. Sinoć sam ga onako u futroli započeo sa Safe erase (samo upis nula) i trajalo je do jutros. Onda sam ga vratio u M.2, formatirao i flešovao novi firmware. Pre toga ni Lexar Disk Master nije pokazivao novi FW. Uradio sam pun test i nije prikazao nijednu grešku. U međuvremenu sam bekapovao na hDD ove sve što je bilo u njemu, trebalo ja to odavno da uradim. Sada radi punom i malo većom brzinom od pre kada je bio now, valjda zbog firmwera.

Zanimljivo.
Imam i ja jedan Lexar ssd, 480gb, ubačen kao sekundarni disk.
Isprva je radio fino, ali ubrzo je počeo da usporava u realnom radu. Tipa učitavanje igara je trajalo 10x duže, tokom igranja ne učita sve teksture, katastrofa.
Sve testove prolazio uspešno, brzina na testovima ok, ali nisam imao više živaca i sad je u nekoj sekundarnoj mašini sistemski disk, kilav i dalje.
Sad ste mi dali inspiraciju da se pozabavim njime, možda progleda.
Mada je to onaj socijalni model, bez DRAM-a ili tako nešto, možda ne može bolje.

Nazad
Vrh Dno