Šta je novo?

Pojacala za slusalice

Rasplet je usledio :D Nakon razbijanja glave jos par nedelja i citanja raznoraznih recenzija, na kraju sam prelomio i uradio ono sto nisam hteo, porucio Topping DX3 Pro LDAC sa Alija. Sve ukupno 230 EUR + 100 EUR drzavi i DHLu harac. Sad da ne umre za god. dana :D.

Šteta što ranije nisam video temu. Meni je riknuo D10, posle godinu i nešto dana, koji mi je sa posebnim linearnim napajanjem svirao odlično, a kupio sam ga na KP od pojma nemam koga, probao sam da uradim RMA kod Kineza ali su me otkačili, pa sam tražio da kupim samo ploču pošto jelte kućište i display su ispravni i to su me otkačili. Na kraju sam uzeo Miraudio 24/192 sa Wolfsonima, a od Toppinga više ni bombone.

A fuck it, valjda ce da izgura bar dve godine.

Sto vise gledam i trazim nemam pojma sta da uzmem u razmatranje za sledecu kupovinu DACa :D

Dvoumim se izmedju Chord Mojo-a koji ima da se kupi kod nas u radnjama ili nesto slicnih gabarita, kvaliteta i cene :D Ima li ista tako kod nas.

E sad lose strane. Za Mojo sam citao da se gomili ljudi baterija izlize i propadne vec nakon 18 meseci, a zamena je cena polovine uredjaja, kod nas bi verovatno bila jos veca. Nekima i ceo uredjaj crkne nakon isteka garantnog roka. E sad ne znam procente tih ekstremnih slucajeva, ali deluje bez veze kada citam te komentare. Nije jeftina sprava, pa da je bacis i kupis drugu. Naravno, postoji i varijanta oktacinjanja baterije i koriscenja uredjaja na kablu.

Kod ovih Kineza, Toping, SMSL, Sabaj, pa problem je u kontroli kvaliteta i dosta ljudi se zali isto da im se uredjaj pokvari nakon nekog vremena, neretko i nakon par meseci. Tu da se *****avam sa vracanjem uredjaja nazad u Kinu na zamenu, ne mogu, ne zelim da trosim svoje vreme.

Tako da gledam stvari koje mogu da se kupe ovde kod nas, te preko 200 evra.
Vidim da niko ne predlaze e1da 9038D za redovne unbalanced 3.5mm slusalice ili 9038s za balanced 2.5mm. Jako je dobro ocijenjen na Hifi forumima, sije onaj Dragonfy Cobalt, kazu i Mojo takodje, a i dosta desktop DAC-ova koji su oko 200-300. On sam kosta oko 100E.
Ja sam ga nedavno uzeo (3.5mm verziju) i jako je dobar. Imam Beyerdynamic DT770 pro 250ohm i lagano ih tjera i zvuci super. Definitivno cujem ponesto sto do sad nisam... Razdvajanje instrumenata je odlicno (sto ja volim da cujem).

Moze da se kupi u linsoul prodavnici na ebay sa besplatnom dostavom u Srbiju, meni nije ni ocarinjen.

Edit: Propustih da si rekao samo sto moze u Srbiji da se nabavi.

Zivjeli!

Poslednja izmena:
@psycho84

Ma to je sada proslost. Uzeo Topping DX3 Pro jos pre dva meseca. :D

I jesi zadovoljan? Inace kao da sam negdje vidio da ovaj mali E1DA uspjeva i taj Topping da preskoci :)
Nista, neka dobro i dugo sluzi!

Jesam. Solidno radi za sada. Oseca se da ima dovoljno snage. :D

Uzeo sam Sennheiser HD 400s kada ih ubodem direkt u komp slabe su. Sada me zanima sta bi mi pomoglo izmedju kompa i sluski da malo poboljsam jacinu i ako je moguce i kvalitet zvuka? Moze do 60e.
3.5mm je banana i to je to.
Jedino sto sam zanimljivo uspeo da nadjem(ne znam ni sta da searchujem) kod nas je Creative SoundBlaster externa karta, sto mi izgleda super ali je staro 6 godina a kosta 9k.

Sta mislite o oveome?

Poslednja izmena:
pa ne verujem da fali snage poato su Max. Sound pressure level (1 kHz / 1V RMS): 120 dB, Impedance: 18 Ohm .
Verovatno je losa zvucna karta tako da je najbolje da uzmes neki DAC/AMP.
Kod nas sto moze da se kupi je jedino fiio k1 za nekih 40-50€. Eventualno nesto od fx audio, xduo, topping mada ne znam koje su im jeftinije ponude dobre, ali to ces sve morati da cekas posto porucujes iz kine i dobrom sansom da ti nesto od toga sa cenim preko 50€ podlegne carini i ostalim troskovima

K1 nije baš dobra kupovina, zvučno važi za najslabiji FiiO model, sa najlošijim odnosom cene i kvaliteta zvuka.

Trenutno najjeftiniji X6 na KP košta 10250 din, tako je od marta 2020 i teško da će se nešto promeniti uskoro.
U7 MK2 je zvučno ok ali je bilo nekih problema sa QC i kvarovima, pa i drajverima za windows, bilo je žalbi i ovde na forumu ali i primera da su korisnici zadovoljni sa U7. Tako treba dobro proveriti.

@Kurttrasel

Možda je Lusya DAC najisplativiji model za početak, pa ako ne budeš zadovoljan kvalitetom zvuka, lako ćeš prodati i onda X6/X6 MK2, U7 MK2, Creative, FiiO iz te klase i sl.

K1 nije baš dobra kupovina, zvučno važi za najslabiji FiiO model, sa najlošijim odnosom cene i kvaliteta zvuka.

Trenutno najjeftiniji X6 na KP košta 10250 din, tako je od marta 2020 i teško da će se nešto promeniti uskoro.
U7 MK2 je zvučno ok ali je bilo nekih problema sa QC i kvarovima, pa i drajverima za windows, bilo je žalbi i ovde na forumu ali i primera da su korisnici zadovoljni sa U7. Tako treba dobro proveriti.

@Kurttrasel

Možda je Lusya DAC najisplativiji model za početak, pa ako ne budeš zadovoljan kvalitetom zvuka, lako ćeš prodati i onda X6/X6 MK2, U7 MK2, Creative, FiiO iz te klase i sl.
Gledam sada na kp lusya dac i to je kao mali usb stick? Jel moguce da to moze da doprinese necemu?
Takodje ne vidim da ima kontroler za volume pa ne bih mogao da pojacam dalje od windows maximuma a to mi je neki cilj jer nisu doboljno glasne sluske.

Ja porucio ovo sa ebay. £17.

Mini Audio HIFI Headphone Amplifier Portable Earphone AMP 3.5mm w/USB Cable

Screenshot_20210626-140351695.jpg

Gledam sada na kp lusya dac i to je kao mali usb stick? Jel moguce da to moze da doprinese necemu?
Takodje ne vidim da ima kontroler za volume pa ne bih mogao da pojacam dalje od windows maximuma a to mi je neki cilj jer nisu doboljno glasne sluske.

Sposobni su takvi stick-ovi, dovoljno dobri za većinu consumer slušalica (u smislu snage/pojačala) ali i tu uglavnom (ne uvek) važi pravilo - viša cena = bolji DAC i bolja implementacija hw-a = kvalitetniji zvuk.
Pa tako postoje USB DAC/AMP stickovi od 20$, 50$, 100$ ali i od 300$ i skuplji.

E sad, za Lusya DAC kažu da je zvučno otprilike u rangu Dragonfly Black, koji je skoro 3x skuplji, zato se i preporučuje Lusya jer je cena pristupačna i lako može da se zameni/proda ako neko nije zadovoljan.
HD400s ne traže neko moćno pojačalo, Lusya DAC će biti više nego dovoljan u tom smislu (ne verujem da bi pojačavao više od 50% u windows podešavanju zvuka). A ako ne budeš zadovoljan kvalitetom zvuka, ili očekuješ dosta više, onda ćeš verovatno morati da promeniš i slušalice i DAC/AMP, odnosno da proširiš budžet na bar 200-250€.

X6 DAC je provereno dobar niskobudžetni model ali su cene dosta više zbog aktuelne krize, skoro 100€ na KP. U tom smislu je bolje kupiti neki FiiO sa validnom garancijom u SRB, ili Creative/Asus zvučnu kartu/DAC.

Sposobni su takvi stick-ovi, dovoljno dobri za većinu consumer slušalica (u smislu snage/pojačala) ali i tu uglavnom (ne uvek) važi pravilo - viša cena = bolji DAC i bolja implementacija hw-a = kvalitetniji zvuk.
Pa tako postoje USB DAC/AMP stickovi od 20$, 50$, 100$ ali i od 300$ i skuplji.

E sad, za Lusya DAC kažu da je zvučno otprilike u rangu Dragonfly Black, koji je skoro 3x skuplji, zato se i preporučuje Lusya jer je cena pristupačna i lako može da se zameni/proda ako neko nije zadovoljan.
HD400s ne traže neko moćno pojačalo, Lusya DAC će biti više nego dovoljan u tom smislu (ne verujem da bi pojačavao više od 50% u windows podešavanju zvuka). A ako ne budeš zadovoljan kvalitetom zvuka, ili očekuješ dosta više, onda ćeš verovatno morati da promeniš i slušalice i DAC/AMP, odnosno da proširiš budžet na bar 200-250€.

X6 DAC je provereno dobar niskobudžetni model ali su cene dosta više zbog aktuelne krize, skoro 100€ na KP. U tom smislu je bolje kupiti neki FiiO sa validnom garancijom u SRB, ili Creative/Asus zvučnu kartu/DAC.
Ok kupicu ovaj stick jos samo jednu informaciju da mi das, koristim ovu plocu https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-B350-PLUS/
Da li ce ovaj stick biti bolja stvar od integrisane zvucne karte koja dolazi uz ovu maticnu.
Nije 35e sad neka para ali da ne dajem ako bas i ne moram.
Sada na YT npr pojacam na 100% i bas mi fali glasnoca, a nisam neko ko voli mnogo glasno da slusa, tako da cu se bas obradovati ako mi Lusya do te mere osnazi slusalice.

Vise mi lici da si nesto zeznuo u realtek software-u nego da maticna nema dovoljno snage za te slusalice poigraj se malo sa inputima i volume control mozda si neke limitere stavio ili povezao slusalice kao "aktivne zvucnike". Inace nema sanse da ti sa tom maticnom treba jaci amp za te slusalice

I to je veoma moguće, da je problem u realtek sw ili podešavanjima zvuka u windowsu.
Ali bi u svakom slučaju bilo bolje da pređe na DAC/AMP.

Uzeo sam lusya. Nema sta sada ne mogu da pojacam preko 50% u windowsu.
Ono sto mi se sada ne svidja je sto se na 50% volumena bass dosta izgubi a high tonovi dolaze dosta do izrazaja i bas smetaju. A bass najvise volim u muzici. Sad razmisljam da li bi kvalitetnije slusalice (HD 569) uspele da zadrze jacinu bassa pri ovim nivoima volumena? Da li na kvalitetnijim slusalicama dolazi do manjeg razilazenja u low mid hogh tonovima prilikom pojacavnja? Da li je to ono sto neke slusalice cini kvalitetnijim od drugih?

U svakom slucaju hvala @hsv.stoned za proporuku za uredjaj, dobio sam sta sam trazio, sad sto je to otvorilo neka nova vrata to je druga prica :D

@adachi *** kasno sam video post. Videcu mozda da se pozabavim sa tim kad budem imao vremena, sad svakako imam uredjaj tako da mi nije hitno.

Polako, prvo bar nekoliko dana preslušavaj razne žanrove sa tim setup-om, treba vremena da se utisci slegnu i da se uši i mozak naviknu na bolji DAC od integruše, detaljniji zvuk itd.
Evo ovde imaš sličan primer. Obrati pažnju na postove pre i posle tog linkovanog posta, i videćeš koje i kolike razlike su u pitanju. Član je takođe krenuo sa basshead pričom, i smetali su mu visoki tonovi kada je sa muljave integruše prešao na K5 Pro, uz HD515 koje je već imao. Pa je pravio basshead EQ profil, zatim kupio BD Custom Studio i forsirao bass na njima pa posle smanjio preko slajdera.. Uglavnom videćeš koliko se sve to menja vremenom, i uglavnom sve lepo ''legne'' na svoje mesto kada prodje period privikavanja.

Nešto slično se dešava i u slučaju kada neko koristi-menja više slušalica. Taman se odvikneš od v-shaped bassy zvuka i jedva navikneš na neutralniji, pa je posle prelazak nazad prilično čudan i ponovo traži bar pola sata privikavanja ali onda (ponovo) sve zabavnije zvuči. Zato mnogi i koriste po nekoliko modela slušalica sa prilično drugačijim zvukom.

Uzeo sam lusya. Nema sta sada ne mogu da pojacam preko 50% u windowsu.
Ono sto mi se sada ne svidja je sto se na 50% volumena bass dosta izgubi a high tonovi dolaze dosta do izrazaja i bas smetaju. A bass najvise volim u muzici. Sad razmisljam da li bi kvalitetnije slusalice (HD 569) uspele da zadrze jacinu bassa pri ovim nivoima volumena? Da li na kvalitetnijim slusalicama dolazi do manjeg razilazenja u low mid hogh tonovima prilikom pojacavnja? Da li je to ono sto neke slusalice cini kvalitetnijim od drugih?

U svakom slucaju hvala @hsv.stoned za proporuku za uredjaj, dobio sam sta sam trazio, sad sto je to otvorilo neka nova vrata to je druga prica :D

@adachi *** kasno sam video post. Videcu mozda da se pozabavim sa tim kad budem imao vremena, sad svakako imam uredjaj tako da mi nije hitno.
sad ces uzeti neki hifiman 4xx pa novo pojacalo pa verum pa opet novo pojacalo i na kraju stax electrostats i to je to 😂

Znaci vi mene ovde od pocetka navlacite na HI-FI drogu :D
Namestio sam EQ u aimpu da malo pojaca bass mada nikada nisam dirao EQ do sada.
Sto se privikavanja tice, nema mi druge nego da se priviknem sada :D

moj ti je savet odmah stekati za neki flagship , probati u radnji P i uzeti jednom za sva vremena. To postepeno prelazenje sa jednog na drugo je iskreno mnogo veci trosak nego odmah uloziti u nesto high end. Ako ikad budes obilazio nemacku mozes iskombinovati i neku kupovinu preko njihovih oglasa imaju dosta slusalica po bas povoljnim cenama, kod nas je to pak druga prica shodno plateznoj moci prosecnog stanovnika, mnogo je tesko povoljno neci neke malo manje poznate audio brandove pogotovo u sferi slusalica.
Za pocetak bar pred svaku kupovinu iole skupljih slusalica potrudi se da ih prethodno probas mislim da se oko toga svi na forumu slazu.

Lows​

Sennheiser has taken a balanced approach to their low end here. Neither stingy nor indulgent, the bass gives nice impact to pop music, while remaining tempered enough for genres like classical music. String instruments had impressive detail and articulation for a headphone in this price range. And listening to rock, the low end doesn’t offer much warmth, but the bass is super clean and controlled, avoiding bleeding into the higher frequencies.

Ako sam ja ista razumeo sta je pesnik hteo da kaze. Umesto da napise, bas gruva, ili bas je tanak, jedva ga ima, njemu je "super cist i kontrolisan" , wtf?? :D

@Kurttrasel Mislim da su Focal-ove slusalice dobre sto se basa tice :D I Meze (ne predjelo) :D

Znaci vi mene ovde od pocetka navlacite na HI-FI drogu :D
Namestio sam EQ u aimpu da malo pojaca bass mada nikada nisam dirao EQ do sada.
Sto se privikavanja tice, nema mi druge nego da se priviknem sada :D
Ma kakvi... Ne zuris, polako razgledas, naletece pre ili kasnije nesto dobro za male pare.
Ako nadjes nesto u Nemackoj na akciji, rado cu ti pomoci.
Npr clan Aku je nekada ovde napisao da ima SpeakA usb dac za 10e, uzeh i zazalih sto samo jedan a ne vise, fenomenalan dac. Nedavno je bio opet na akciji za 40e, sve je u momentu rasprodato.
Sennheiser ima na svom sajtu ceste akcije, prati sale i b-ware sekcije, tu sam uzeo sebi gsx 1200 pro za 60e umesto 250e.
Odlicna gejmig eksterna zvucna, iznenadjujce dobra i kod muzike.
Sinu je uzeta Asus U7 mk2, nije losa ali zna da baguje sw, uglavnom posle win update brlja. Da SpeakA ima mic ulaz, ne bi koristili u7, dosta je lepsi i cistoji ton na malom Dragonfly klonu.
Na Amazonu uzeli sinu gsp 500 za 80e umesto 150 ili koliko je vec.... itd itd...

Koji DAC ili pojačalo za slušalice i 2.1 zvučnike, u rangu od oko 100-150e? Naravno, mogu i jeftiniji uređaji, otvoren sam za chi-fi.

Imam Lusya i super mi je za muziku, ali kad igram PES krene prekidanje, bilo da ide muzika iz Foobara u pozadini ili samo game sounds, kao da ne može da izgura nešto. Svakako bih voleo da imam uređaj u koji bih istovremeno mogao da ubodem i slušalice i zvučnike.

Nemaš baš neki izbor na našem tržištu. A u budžet se najbolje uklapa FiiO K3, košta 13200 din (garancija 2 godine). Napaja se i povezuje preko USB-a, pored ostalih funkcija tu je i line out, za povezivanje sa 2.1 zvučnicima.
https://soundnews.net/sources/dacs/fiio-k3-review/

Verovatno bi ti odgovarao i stariji E10k, nov košta oko 80€, retko se pojavi neki polovan primerak za oko 50€, ali je K3 ipak malo bolji, iako su veoma slični.

Zbog aktuelne krize, cene chi-fi DAC na KP su više nego pre, a i pitanje je da li te modele od 100-130€ uopšte imaju na stanju. A i pre bih uzeo K3 sa domaćom garancijom nego neki chi-fi bez garancije.
Tu je još Creative SBX G5, košta oko 110-115€ na KP ali je isto pitanje da li imaju na stanju, i ako imaju, kakvu garanciju daju. A bilo je tu i određenih problema sa Creative drajverima, i to treba proveriti.

A napolju? Uskoro ću imati nekoga preko koga ću moći da uzimam sve u Nemačkoj, pa mogu i tamo da kupim.

A napolju? Uskoro ću imati nekoga preko koga ću moći da uzimam sve u Nemačkoj, pa mogu i tamo da kupim.
Kupi ovo i neces moci da se vadis na dac vise u zivotu, kad ti slusalice lose zvuce :D

Pa stoji mi na kupovnoj listi :D

Onda ćeš imati bolji izbor ali stvarno ne znam koji model se vodi kao najbolja kupovina do 150€.

Inače, na nemačkom Amazonu K3 je trenutno skuplji (133€) nego u Srbiji (112€), što je čudno.
Vidim da K5 Pro nemaju na stanju, i da se po netu žale da je od proletos nestašica raznih modela. Očekivao sam da K5 Pro košta oko 150-160€, Zen DAC otprilike isto toliko. U stvari, Zen imaju na stanju, cene od 135-160€.
Za SL 681 Evo ti je manje-više svejedno koji DAC/AMP ćeš uzeti, ali ako planiraš neke ozbiljnije slušalice, onda Zen DAC i K5 Pro imaju prednost u odnosu na K3. Samo napomena da se K3 i Zen napajaju preko USB-a, K5 Pro iz utičnice (DC 15V).

Poslednja izmena:
Vrh Dno