Pojacala za slusalice

Label

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2016
Poruke
29
Poena
0
Ok, nasao sam i Fostex HP-A3 kod nas, tako da su ta dva i Audioengine D1 favoriti za sad.
 

Label

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2016
Poruke
29
Poena
0
Evo ja sam kupio Fostex HP-A3 pre mesec dana i jace, dobro ga istestirao, pa mogu da bacim ukratko utiske.
Pre njega sam imam Asus Xonar Essence karticu i moram reci da nisam bas odusevljen ovim DAC-om, ocekivao sam vise, ocekivao sam da ce zvucati bolje od te moje prosle zvucne kartice, ali to nije slucaj.
Ne znam u cemu je stvar, ovo mi je prvi DAC, mozda se nisam navikao na zvuk, mozda bi vise prija zvuk zvucne kartice, ali uglavnom nisam odusevljen.
Sto se tice muzike i filmova ovaj DAC odlicno zvuci, sasvim dobro, rekao bi slicnog nivoa kao Asus Xonar, negde bolje, negde losije... recimo kad pustim Gravity ko da osetim veci dinamicki opseg nego na Asus-u,
naboj je nekako veci i za filmove mi deluje kao nesto bolje resenje, dok je za muziku upitno koji je zanr, recimo kad pustim Slipknot - The Devil In I, definitivno se na ovom DAC-u ne cuju tako dobro bubnjevi, tj ona
nozna dupla pedala koju udara bubnjar, nema taj naboj i jacinu, i takodje Asus je imao kristalno jasan zvuk, bas je bio jasan, dok ovaj DAC nema, nije tako kristalno cist.
E sad nije DAC tolko los kao sto zvuci u nekim drugim zanrovima je odlican, ali dese se tako hit and miss situacije.
Meni je najveci problem taj sto ovaj DAC nije za igre, soundstage je jako uzak, ne oseca se prostor, ne mozes tako lako da lociras gde je protivnik, a pre nego sto mi je stigao DAC, koristio sam integrisanu zvucnu na maticnoj,
i tu sam imao fenomenalan soundstage, mogao sam bez problema u milimetar da lociram sa koje strane dolazi protivnik i sa koje visine i daljine. Sto se tice slusalica, koristim Sennheiser HD 558, koje su otvorene i koje imaju odlican
soundstage, tako da znate da do slusalica nije problem i ako igrate puno igra i zelite pun 3D zvuk, ovaj DAC nije za vas, a ako vam je dovoljan stereo audio na dva kanala, onda je sasvim ok za igranje.
Ja sam i zeleo da uzmem neki DAC koji je dobar i za igranje, ali tako nesto mislim da ne postoji, mozda je najbolje uzeti externu verziju Asus Xonar Essence-a STU, tu bi sigurno bio bolji soundstage, ali sto se tice igra i 3D zvuka, Creative
je tu bez ikakve konkurencije, imao sam X-Fi Music pre Asus Xonara i to je nebo i zemlja kolko Creative bolje i prirodnije zvuci u igrama. Samo da napomenem da je Xonar za muziku i za filmove mnogo bolji od te Creative kartice.
Ako nekog nesto zanima, slobodno nek pita, drage volje cu odgovoriti.

Imam ja jedno pitanje za vas, kad pokusam da snimim video, recimo preko ReLive funkcije posto imam AMD graficku, sta god da koristim, makar i FRAPS, video mi se snimi bez problema, ali zvuk nece.
Stavio sam zvuk da mi snima web camera i to je radilo bez problema dok sam imao zvucnu karticu, ali sad kad imam DAC, zvuk se ne snima. Ne znam zasto, jel zato sto ovaj DAC nema mikrofon u sebi, a Xonar je imao, pretpostavljam?
 

Label

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2016
Poruke
29
Poena
0
Proradilo mi je i snimanje zvuka kad snimam video, ne znam zasto nije odmah radilo, mozda zato sto sam instalirao nove drajvere, a nisam restartovao komp ili nisam nesto update-ovao, ali sad uredno snima sve.
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
Pa to je ''sajdgrejd'' sto je i logicno u toj cenovnoj klasi. Ne verujem ni da je M6 nesto primetno bolji od STX, na kraju je tu i subjektivan utisak (neki hejtuju STX/M6/HP-A3, neki ih dizu u nebesa).

Hteo je zamenu za STX ali u eksternoj verziji pa je najlogicnije bilo da uzme STU jer je to upravo usb verzija pomenute karte..

Ne znam da li taj Fostex moze da se moduje posto mu je ocigledno najveci limit AMP sekcija.. tu su i Asus i SMSL bolji.
 
Poslednja izmena:

Label

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2016
Poruke
29
Poena
0
Dovoljno mi je jak AMP za moje sluske, nisam nikad imao potrebe da pojacavam vise od pola, jedino mozda za neki film koji je bas tiho odradjen.
Taj Asus Xonar STU me zanima, posto vidim da je slicne cene kao ovaj sto imam, mozda ga zamenim ili prodam kroz neko vreme.
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
Nisam mislio na jacinu zvuka vec na unapredjenje kvaliteta.
Taj Fostex ima odlican DAC i vrlo verovatno kvalitetne ostale komponente ali je AMP sekcija slaba za uredjaj te klase, mnogi minijaturni DAC/AMP imaju mocnija pojacala.

Mnogi DAC/AMP uredjaji (pa i klasicne zvucne karte) mogu da se moduju (najcesce zamena kapacitora, op-amp) i koliko sam video mnogi kazu da zvuk moze primetno da se napredi na taj nacin.
http://nwavguy.blogspot.rs/2011/08/op-amps-myths-facts.html
http://nwavguy.blogspot.rs/2011/08/op-amp-measurements.html

Mislim da je ovde neko pominjao modovanje Fostex-a: https://www.reddit.com/r/headphones/comments/48o2sz/z_review_fostex_hpa3/?st=j2hbl9nj&sh=e5e05ddc
 

Label

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2016
Poruke
29
Poena
0
To modovanje me nije zanimalo ni dok sam imao Asus Xonar Essence, ja ne volim da se zezam sa tim, volim da kad kupim, da sve odmah radi najbolje sta moze.
 

shin-bojan

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
14.10.2004
Poruke
8,032
Poena
48
Zanimljiva recenzija. Vidis, ja nisam toliko osetljiv, jednostavno mi se svidja kako nesto zvuci ili ne.
Citao sam gomilu recenzija, kupio uber 2 stack, planirao da uporedim sa jeftinim Fiio DAC-om koji imam, ali kada sam cuo kako zvuci, mrzelo me da se igram sa kablovima.
Cak nisam ni uporedio kako zvuci u poredjenju sa telefonom :).
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
Pa nije bas za poredjenje, ti si sa najjeftinijeg FiiO D03 (20-25$) napravio apgrejd na Schiit Stack (250-300$) koji je srednja klasa dok je Label hteo eksternu verziju STX karte a napravio je klasican sajdgrejd kupovinom Fostex-a koji jednostavno zvuci drugacije :)

Resenje je kupovina STU Xonara..
 

Label

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
27.12.2016
Poruke
29
Poena
0
Problem je sto sam ja u isto vreme promenio i slusalice, pa ne znam dal je tolika razlika u zvuku do njih, mislim da nije, jer mi je integrusa na njima odlicno zvucala, pre svega sto se tice sound stage-a, tj 3D sound image-inga.
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
Zavisi.. Koristim ih godinama i oba uredjaja su ok u odnosu na cenu, po formi su razliciti ali po opstim kvalitetima prilicno izjednaceni pa ne mogu da kazem koji je bolji.
Ako laptop koristis samo kuci, prakticno kao desktop, onda vece dimenzije, tezina X6 i napajanje ''iz zida'' nisu problem i mogao bi da ustedis par desetina evra (vise ces ustedeti ako sam narucis, to je za 20-ak evra jeftinija opcija nego kod preprodavaca). Tako da bi za cenu K3/E10k mogao da kupis i X6 i dobre Superlux/iSK ili neke slicne slusalice.

FiiO K3 je bolja kupovina od E10k jer je noviji i malo bolji a samo malo skuplji, mislim na zvanicne cene. E10k se isplati ako nov kosta oko 80e (mozda na KP) i ako neko ne moze/ne zeli ''da dobaci'' jos 30-ak evra za K3.
Prednost za oba FiiO su dosta manje dimenzije-laksa prenosivost, usb napajanje/konekcija, to je mnogo prakticnije za laptop. Tu su jos i bass boost i gain prekidaci. Prednost je i domaca garancija od 2 godine. Naravno, pod uslovom da se kupi u domacoj prodavnici mada ima i korektnih prodavaca na KP.

Zavisi i koje slusalice planiras da koristis i da li ces DAC povezivati sa zvucnicima i kojim?
 
Poslednja izmena:

Q1and

Flash Drive
Učlanjen(a)
06.12.2015
Poruke
52
Poena
0
Slusalice imam Presonus HD 7, a zvucnike necu povezivati preko laptopa.

Sad sam isprobao slusalice Presonus HD 7 na laptopu i preko onog Lenovo Dolby audio, ne znam kako to funkcionise, ali pojacava zvuk od Realtek ALC230 koji se nalazi u laptopu.
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
Onda K3 (110e) ili E10k ali ako nadjes nov do 80e. Moze i polovan X3 MK2 ali se retko pojavljuje po oglasima.

Pisao sam ovoj temi, mislim da je E10k malo bolji izbor za HD7 a X6 za TR-90 slusalice, tako ih i koristim uglavnom.
Nisam probao K3 ali sudeci po testovima izgleda da je zvucno malo bolji od E10k (soundstage) tako da mislim da je na kraju bolji izbor i od X6, mozda ne za sve slusalice ali za HD7 vrlo verovatno. S obzirom da koristis laptop onda su dosta manje dimenzije i usb konekcija/napajanje velike prednosti tako da je K3 (naj)bolji izbor.
 
Poslednja izmena:

peja

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.06.2005
Poruke
5,577
Poena
48
I Dragonfly Black upada tu za ~100e. Šteta što kod nas nema Cyrus Soundkey-a.
 
Poslednja izmena:

bombaš

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.08.2012
Poruke
2,806
Poena
48
Stigle nove igračke.. :)
IMG_20191018_234138.jpg
IMG_20191018_233306.jpg
IMG_20191018_233403.jpg
 
Poslednja izmena:

Sgt. Major

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poruke
1,932
Poena
83
Dragonfly Black je već dugo 8k dinara, razmišljam da ga uzmem ovih dana. Kapiram da u tom cenovnom rangu nema ništa bolje za korišćenje sa HD681EVO?
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
U formi dzepnog DAC+AMP (koji se napaja preko USB) sigurno nema, uzimaj dok je jos na snizenju :)

A sudeci po Aibovim utiscima rekao bih da bi DF Black zvuk odgovarao tim slusalicama, u smislu da DF zvuci ''odsecno'', energicno, tight pa postoji mogucnost da bi uz taj DAC 681 evo zvucale malo bolje nego na nekom drugom uredjaju iz te klase. Npr. FiiO E10k/K3/Q1mk2 zvuce blago obojeno (intimate, sweet, romantic :d i sta vec sve navode po testovima) pa u tom smislu vise odgovaraju ovim ''ostrijim'' Superlux slusalicama (668b/681, Samson SR850, PreSonus HD7, za ove poslednje potvrdjujem) dok bi bassy i tamnijim 681Evo vrlo verovatno vise odgovarao DF Black, da malo ''utegne'' bas, koji bi mozda dobio i na ataku, brzini i da malo sredi visoke. Sto naravno ne znaci da ce bilo koje od ovih slusalica zvucati lose kada se povezu na neki drugi DAC, samo ciljam na sto bolju kombinaciju u skladu sa karakteristikama.

Ako si iz BG onda mozes da poneses slusalice u prodavnicu pa da se licno uveris kako zvuci ta kombinacija.

 
Poslednja izmena:

Sgt. Major

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
31.08.2013
Poruke
1,932
Poena
83
Mogu, radnja mi je na kilometar, baš ću da skoknem sledeće nedelje. Njegov test sam i čitao na SK, pa sam odustao od FX-X6 i prebacio se na DF kao interesovanje.
 

bombaš

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.08.2012
Poruke
2,806
Poena
48
Za sada, osim zaista premijum izgleda asus-a, ne mogu reći više ništa. Stvarno lepo izgleda na stolu, nego nikako da ih malo istestiram.. a na x3 je već zamenjen opamp. :D
 

bombaš

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.08.2012
Poruke
2,806
Poena
48
Probao na slušalicama iz potpisa.. x3 u odnosu na impresario i ručno rađeno pojačalce od 20€ ( kolega Kefalo je bio majstor ), nema ni upola snage.
Slušalice nisu najsrećnije rešenje za ocenu zvučne slike, pa ostaje da se proba na 2.0 sistemu...
 

Exodusbgd

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.07.2005
Poruke
5,045
Poena
48
Poslao mi drugar FiiO K5 da ga probam jer mi treba pojačalo za HD600, pa rekoh da vidim valja li čemu.

Međutim, kad spojim USB na laptop i uključim K5 u struju, ništa se ne dešava u Windowsu. Nema onog dijalog ekrana gde te Windows obaveštava da je našao novi USB uređaj.

Probao sam da instaliram FiiO_USB_DAC_Driver-V4.47.0, ali kada ga instaliram - ništa se ne pojavljuje od uređaja u njegovom kontrolnom panelu.

Neki savet? Da nije možda USB kabl crkao?
 

ivanhoe

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.01.2002
Poruke
743
Poena
18
Zar K5 nije samo pojačalo u koje može da se ubode DAC ili plejer?
Ako nema ništa u doku, ondak samo analogno.
 

hsv.stoned

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruke
23,164
Poena
113
K5 je samo pojačalo sa dock funkcijom, K5 Pro je DAC/AMP pa je i skuplji.

Sent from H8266
 
Vrh Dno