Šta je novo?

Podno grejanje

Nasuprot "globalnom zagrevanju" prosečna temperatura se povećala za ceo JEDAN stepen u poslednjih 100 godina. Holandija se nije utopila, kao ni pola Engleske, niti su polovi ozeleneli. Ali zime će i dalje biti hladne, sa potencijalom da budu još hladnije u narednih 50-ak godina.

Povećanje od jedan stepen ne znači da će zimi umesto -15 biti -14 niti leti umesto 30 biti 31. Povećanje je globalni prosek a lokalni proseci su daleko viši.
Menjaju se klimatski uslovi, klimatske šeme, uticaji, snaga pa čak i nestajanje globalnih strujanja, Kako na visini tako i vodenih masa koje najvećim delom i utiču na vremenske prilike.
Osim po podacima, svako rođen pre 1980. godine može lično da svedoči o razlici vremenskih uslova između 1985. i 2025. godine.
Ne ulazim u uzroke, samo je činjenica da zime traju kraće i da nisu ni prineti onome od pre neku deceniju.

Kad sam bio mali dečak ja, sneg mi je bio do kolena. Kasnije, kada sam porastao, malo preko skočnog zgloba 😀

Pa zato su i smišljene toplotne pumpe... Ozbiljna industrija.

Ja sam potpuno isključio podno grejanje, termo kamera nije dobijena još, potrošnja je u istim vremenskim uslovima puno bolja sa inverter klimom tako da tu više nema dileme. Koristili smo peć na drva, ložeći od nekih 17h do 23h, to je neuporediv osećaj. Dalja razmišljanja će ići ka toplotnoj pumpi ali i uz ugradnju radijatora. Kad se podna ploča potpuno ohladila, oseti se da nedostaje, jeste lep osećaj kad je pod kolko tolko zagrejan, ali u mom slučaju je to bar za sad neiefikasno i preskupo, šta god da je u pitanju. Idemo dalje.

Nazad
Vrh Dno