Šta je novo?

Podno grejanje

Merni podaci:
-2 spoljna temperatura, internet podatak ali je niža jer je mraz na autu u dvorištu
-27 kotao
-26,5 izlaz
-25,5 povrat
-28,6 pod ispred troseda, sredina sobe
-26,2-26,4 pod naokolo
-23,8 ispod balkonca
-25,8 plafon
-23,8 zid spoljni
-22 PVC štok
-20,4 staklo sa roletnom
-25 zid unutrašnji
-27,2 kupstilo pod
-23 zid unutrašnji kupatilo
-18 se klima pali
Kotao je bio ograničen na 30, potrošio je oko 17Kw za 8 sati noćas, znači 2Kw po satu, ima modulaciju na po 1Kw.
Između keramike i laminata je razlika oko 1 stepen.

Poslednja izmena:
Ide oko 20L po po KW.

Pricam o regulaciji temperature po prostorijama.

Primer 2
Kupatilo na 10cm + veliki sušac
Dnevna na 10cm
Kuhinja i spavaća na 15cm

Jer smanjenje protoka zbog odgovarajuće temp direktno utiče na obih 20L po kw ako hoćemo 24c u dnevnoj a 20c u spavaćoj.

Ista je temp polaza jer se podno slaze da emituje potrebnu toplotnu prema toplotnim gubitcima prostorije.

Ili grešim?
Gledao sam snimak Heatmaster-a sa kućom od 300kvm i Panasonic pumpom 12kW T-CAP. Uglavnom su sobe na 10cm, hodnici 15, i kažu i majstor i vlasnik "šteta što nije sve na 10cm". Vlasnik je kukao da mu ∆T bude 2 stepena, pa TP pali/gasi. Sa gušćim rasporedom cevi, kad smanji protok ima manju temperaturu povrata, tj veći ∆T pa je i TP malko efikasnija, veća količina vode, duži intervali rada kompresora, itd. Zsto sam ja sve stavio na 10cm. Možda grešim, al' eto logike.

Ove dve stvari ne idu zajedno:
Preko cevi ide estrih od svega 5cm
i
Pa, rečeno je da će se pod napuniti preko noći i po jeftinoj tarifi a preko dana isijavati toplotu te samo povremeno dogrevatni tako da bi ukupna potrošnja trebala biti niža nego inverter.

Šta će da isijava? Estrih od 5 cm ima malu termlanu masu. Ne pričamo o betonu debljine 20 cm pa da možeš da akumuliraš toplotu preko noći. Računaj da ovo što imaš drži toplotu sat-dva. Ne hladi se linearno, ali te sigurno neće grejati taj estrih kada isključiš grejanje u podnuu. Ili mu podigneš temperaturu na mnooooogoo više nego što sada radiš. (Nemoj da mu podižeš temperaturu). A ni sama montažna kuća nema termalnu masu. Nema tu puno šta da se akumulira toplota. Grejanje mora da radi konstantno.

Što se tiče potrošnje, čini mi se da ti je kakva i treba da bude za takvu kuću. 26 kWh mi se čini OK. Nije to toplotna pumpa, nego direktno grejanje na struju, što je najskuplji vid grejanja. Sreća da nemaš veliku kuću. Sada celu kuću greješ sa ekvivalentnom dva uključena fena za kosu 🙂

Laik sam, ali se protokom vode reguliše temperatura, a zapremina bude ista.
Da ali ako tražiš da u spavaćoj bude 20c a dnevna 24c.
Pitanje je da li ga zatvori skroz za spavaću i onda nemas ukupnu količinu vode ni protok kroz sobu. Tj nemaš ukupnu količinu vode. Ako stavljaš redje nemas toliki zatvaranja jer je polaz isti.

To je sve teorija ali eto sto je joza pisao Heatmaster primer da je bolje gušće.

Mada, da radim podno.. Isao bi na proračun i probao da napravim prema toplotnim gubicima svake prostorije posebno, na -5 da mi je polaz vode 38.
Ako fasada dozvoljava.

Ne bi isao previše nisko jer u prolaznom periodu plocice mogu da budu hladne i to nije idealna situacija opet.

Napolju +7-10c, pod leden.
Treba naci neku zlatnu sredinu.

Taman da je estrih 11cm, ne bi mogao na -2°C da isijava ceo dan. Prodavci električnih "smart" kotlova su (da se politički korektno izrazim) slatkorečivi. Da si stavio par manjih klima imao bi bolji efekat. Sa toplotnom pumpom bi ti utrošak u kWh bio 4 puta manji u odnosu na taj kotao. A na gas verovatno za 30% skuplje nego na TP. Okreni/obrni ovako te izađe najskuplje. Moj savet je da ne gasiš klimu nikako. A podno nek uskače ako klima ne postiže. Tanka je košuljica, pa neće trebati mnogo da ugreje pod.

Da ali ako tražiš da u spavaćoj bude 20c a dnevna 24c.
Pitanje je da li ga zatvori skroz za spavaću i onda nemas ukupnu količinu vode ni protok kroz sobu. Tj nemaš ukupnu količinu vode. Ako stavljaš redje nemas toliki zatvaranja jer je polaz isti.

To je sve teorija ali eto sto je joza pisao Heatmaster primer da je bolje gušće.

Mada, da radim podno.. Isao bi na proračun i probao da napravim prema toplotnim gubicima svake prostorije posebno, na -5 da mi je polaz vode 38.
Ako fasada dozvoljava.

Ne bi isao previše nisko jer u prolaznom periodu plocice mogu da budu hladne i to nije idealna situacija opet.

Napolju +7-10c, pod leden.
Treba naci neku zlatnu sredinu.
Proračun je polazna tačka, međutim nije sveto slovo, jer se potreba za grejanje menja po spoljašnjim meteo uslovima. Pa tako ako sija Sunce, južni deo kuće ima smanjenu ili nikakvu potrebu za grejanjem, dok je severnoj strani sve jedno. Ako duva vetar, itd... Ja sam imao sreće da mi je žena zimogrožljiva, sve ispod 23°C je "hladno", pa nisam morao da se mislim oko različite temperature po kući. U kupatilima sam dodao po sušač veličine sobnih vrata, pa je tu za dlaku kao toplije, i to je sve.
Što se tiče temperature polaza, ja nikada nisam prešao 35°C, i to samo dok "juri" da zagreje nakon što TP nije radila pola dana. Relevantna je srednja temperatura vode, to je (polaz+povrat)/2, tako da ako je ∆T=4K na recimo polazu od 32°C i povratu 28°C srednja temperatura je 30°C i to je ono što je relevantno. Pod će neminovno da se ohladi ako insolacija drži TP ugašenu pola dana. Moja TP se ugasila juče ujutru, i upalila se tek u 23:45. Bez obzira na to, pod nije bio neprijatno hladan. Papuče imamo samo za goste, hodamo u čarapama ili bosi. Deca su mi pokvarila IC merač, otresli ga ko seljak slinu, pa nemam čime da izmerim temperaturu poda uveče.

@jozza
Skoro sve prepisano kao kod mene 🙂
Ako ti nije žao 100-150€, kupi termalnu kameru. Super može da pokaže puno stvari. I drži je podalje od dece 🙂

Čovek koji se bavi toplotnim pumpama i elektro inženjer, kaže da je isto u EU standard estriha od 6,5-7cm i da ta debljina zrači nekih 12-13 sati sa padom temperature od 1-1,5*C, što naravno zavisi i od termike kuće. Ja ima 5cm, znači 30% tanu i tako mi se ponaša, za 7h pod izgubi 1*C.
Američki pristup je potpuno suprotan, postavljaju se drvene štafle na pod, cevi grejanja između njih, preko ide OSB ploča i onda keramika, praktično nema akumulirajuće mase a sistem reaguje verovatno brzo kao radijatorski.
Da podižem temperaturu grejanja noću da bi imao višu startnu i uslovno duže zračenje, neću, znači do 29*C. Neka ideja je da dodam proračunati akumulator toplote i da ga grejem noću samo sopstvenim grejačima.
To bi bilo efektno kao TP, ali ne baš ni jeftino. Verovatno bi modernija TP mogla da greje i taj kazan, vidim da TP mogu da greju sada preko 50*C.
Međutim, to sve košta vreću para a i živaca. Ja sam kupio peć na drva sa staklenim vratima i rernom novu za 250e, za ostale uložene novce može brdo drva da se kupi i greje godinama.
Ivereter od 18.000BTU mi troši oko 800w na sat i greje me ovih dana dovoljno, ispada da je to ipak najeazumnija i najelegantnija opcija. Kako stvari stoje, podno će biti sekundarni sistem.
Odličan savet za prozore, sutra ću da uzmem puckavu foliju i da zalepim na stakla i da vidim da li me oni podlađuju.
A što se tiče temperiranja soba, uvek je preko ventila najbolje. Meni su recimo dve spavaće sobe na severnoj strani, ova ka istoku ledara, ka zapadu toplija, dnevna je osunčana i kad ima sunca, bude baš toplo. Kupatilo je toplije za 1*C u odnosu na laminat u predvorju na istom krugu, jedino bi kuhinja mogla da bude niže temperature, dom predsoblje je toplo sve dok se spoljna vrata ne otvore. Da sam bilo gde ređe metuo, ne bih imao ovakv sklad. A rekoh, ima termo ventila, podesi se temperatura sobe i oni to regulišu automatski, pa kome šta odgovara.

Vidi, poznanik, mašinski inženjer, još devededestih se bavio podnim grejanjem i tada mi je rekao da temperatura poda ne treba da ide preko 27*C. Sad sam guglao i na nekim sajtovima stoji ovo što sam skrinšotovao.

Hvala za DIN EN 1264. Nisam znao da se tako zove 🙂
Izgleda da nema da se skine dokument, već mora da se kupi.

AI navodi razne stvari i deluju logično. maksimalna 29°C se odnosi na temperaturu poda (ne vode u sistemu) i to samo kod drvenih podnih obloga i laminata. Keramika može do 35°C. Što se tiče temperature vode u sistemu za parket i laminat je dozvoljeno do 50°C, a za keramiku 55°C. Oba su mnogo više nego što mislim da bilo ko koristiti sa podnim grejanjem. Tako da smo dobri što se tiče temperatura.

Baš sam gledao slike sa termalne kamere. Izgleda da mi je temperatura poda ispod 25°C kad se greje. Za vodu znam da se kreće oko 32°C.
1769626791586.png 1769626825455.png

Ako hoćeš da akumuliraš toplotu, to treba da radiš preko bafera. Voda može da kumulira do 3 puta više toplote od estiha za isti volumen. Za tvojih 67m2 debljine 5cm, treba ti 1350 litra vode da bi akumulirao istu količinu toplote. Ljudi koji to rade koiriste bafer od 2000 litara i više, zagreju vodu na dosta visoku temperaturu i onda mešajućim ventilom polako puštaju odgovarajuću temperaturu kroz polazne cevi.
Imao sam tu ideju, ali sam odustao i odlučio se za toplotnu pumpu i nisam pogrešio.

Poslednja izmena:
Vidi, poznanik, mašinski inženjer, još devededestih se bavio podnim grejanjem i tada mi je rekao da temperatura poda ne treba da ide preko 27*C. Sad sam guglao i na nekim sajtovima stoji ovo što sam skrinšotovao.
To je resivo, pogotovo ako ti je 22c ok. Uslov je da izolacija bude dobra, da kosuljica, bude masivna, kao i stolarija i sve ostalo. Kod mene temp ul. vode ide od 26-29c (decembar i januar). Sa temp u kuci oko 24-24.5c. Mana je,kao sto je neko spomenuo, da su potrebne deblje carape zimi 🙂.

-26,5 izlaz
-25,5 povrat
Tek sad gledam šta je ovde napisano. Kako je moguće da je samo 1°C razlike u polazu i povratu vode? To je premalo. Ili cirkulaciona pumpa prebrzo vrti ili taj laminat nije dovojno dobar provodnik, pa ne može da stigne da preda toplotu. Nadam se da nije stavljana obična podloga za laminat već ona specijalna, za podno grejanje.

Stavljena je rupičasta od 2mm. Ne znam, preko 5 nevalja, kad je manje to znači da sistem dobro radi i da je estrih pun. Nemam pravog stručnjaka, ovo su rekla kazala priče. Na istom krugu je jedan deo keramike i laminata, 1*C niže na njemu, tako da je to izmereno logično.

Bitno je da nije velika razlika između srednje temperature vode i površine poda

To je resivo, pogotovo ako ti je 22c ok. Uslov je da izolacija bude dobra, da kosuljica, bude masivna, kao i stolarija i sve ostalo. Kod mene temp ul. vode ide od 26-29c (decembar i januar). Sa temp u kuci oko 24-24.5c. Mana je,kao sto je neko spomenuo, da su potrebne deblje carape zimi 🙂.
Svaka čast na tako niskoj temperaturi vode. Koliki ti je ∆T i jesi li računao COP?

Iskren da budem nisam proveravao koja je temp povratne vode. Nakon sto smo prosle zime sve utegli, ne cackam nista kad sve lepo fercera 🙂. Nisam ni COP racunao, ali je pumpa poprilicno efikasna. Drug je recimo uzeo za dobro izolovanu kucu Fujitsu 12kw kod Duleta, ali je mana sto ima radijatorako grejanje, do duse gusto postavljeno 1.2 rebra po m2) i losiju stolariju (mada je isto pvc). I uporedjivali smo potrosnju, njegova pumpa trosi skoro duplo vise. Recimo pre 2 dana sam gledao potrosnju samo pumpe, jer nismo bili kuci (do duse nije bilo nesto hladno). Sama pumpa je za 24h oko 15 KWh potrosila, kada je hladnije i vlazno vreme, trosi naravno vise. Podesen je nocni rezim gde se temp ulazne vode smanjuje za 2-3c oko 8-9 uvece, pa se vraca na normalu ujutru oko 5-6 sati, mada gubici temperature ujutru budu max 1c.

Da, ovo sam prevideo. Preselio sam iz stana gde je grejanje kad je minus temperatura baš toplo, naviko sam da budem bez rukava. U radionici isto grejem na klimu i dodajem kalirifer jer sam navikao da radim isto golih ruku. Sad napravio kuću i oću pun komfor, zato sam i izabrao montažnu kuću upravo zbog odlične termike, barem na papiru. Uvek mi bilo smešno kad odem kod prijatelja a oni u debelim vunenim čarapama i prslucima i kao greju se odlično i jeftino. Sve što sam mogao da saznam, bilo je u stilu da sa temperatutom poda od 25*C i malo više, ima bude toplo a niski energetski trošak. Sad ispada da nije tačno.
Evo, sad je napolju 7, kod mene možda malo hladnije, temoeratura u sobi 20,5, kotao pokazuje da troši 2Kw, voda u kotlu 27, ograničena na 30 pa se on sam moduliše kao pametan, radi na neki način ko inverter klima, grejaču su po 1Kw. I tih 2Kw nije prihvatljivo, 48 Kw na dan pa puta 30, ode u crveno. A da ne pričam što mora da bude toplije, to bez 4Kw po satu teško kako sada stvari stoje.
Živeo sam na splavu sa 7cm ukupnog termo zida, brzo se zagreje i relativno isto podhladi, zato sam se i odlučio, 22cm izolacije je 3 puta deblje i moralo bi da bude bolje nego to moje iskustvo. Isto sad imam kondenz po donjim ivicama prozora ko na reci, a tamo vlaga, kvalitet prozora isti u termičkom pogledu. Ovde stalno neko vrtloženje vazduha, površina jorgana sa gornje strane nekako hladnjikava. Nemam pojama, probaću danas sa puckavom folijom preko stakala. Kako sad ne ložimo i pokušavamo da uhvatimo konce i nađemo neku matematiku, tačno sam prehlđen, oba ramena uz vrat boluckaju, ko od promaje.

Kombinuj podno sa klimom, tj nek ti klima bude primarno grejanje. Nek bar duva toplo

Sve ima svoje. Nisam zeleo stiropor da postavljam upravo zbog rizika od kondenza. Kod mene je postavljen 10cm stirodur u podove, cevi za podno kao i kod jozze na 9-10cm razmaka. Visina temelja/ploce je malo preterana(preko 1.6m) jer smo podizali nivo kuce, ali mislim da i ta stavka akumulira fino toplotu. Fasadna izolacija kamena vuna rockwoll 15cm, smatram da je bolja od knaufa, jer smo ih na stovaristu uporedjivali. Pod krovom ima 12cm kamene vune iz tabli izmedju rogova, preko je isla mineralna iz rolne 15cm. I po ploci tavana jos 10cm kamene vune. Stolarija takodje mnogo znaci, u stanu recimo imamo dvoslojni pvc rehau euro 70, ta stolarija u poredjenju sa rehau synego ne moze da se poredi. Kad se pridje otvorima u stanu bas se oseti da se tu veliki gubici toplote, dok je u kuci to skoro neprimetno.

Hvala, ovo je bitno, iskustvo sa prozorima, ista firma, dvoslojna stakla ali različitih karakteristika, to je to što mi je samo jedan čovek objasnio, svi ostali ma jok, dovoljan je samo dupleks. Troslojni visokokvalitetni ima skoro 3 puta bolji koeficijent u odnosu na uobičejeni dvoslojni.
Što se tiče izolacije, povećanje debljine ne pravi proporcionalno poboljšanje, 20 u odnosu na 10cm nije duplo, zato ni nema smisla dodavati u beskraj.
Da, ssd podno samo noću, preko dana klima. Juče i prekjuče je potrošnja klime oko 750-800w na sat, doduše pola dana na 20 jer nismo tu, a druga polovina 22 i 23 uveče. U grubom poređenju to je po potrošnji bolje u odnosu na električni kotao između 3,5 i 4 puta i to se slaže sa svim navodima. Sa akumulatorom to nije tolika razlika, ali je i investicija poprilična i uputna. Klima služi i za hlađenje, tako da je i zbog toga najoptimalniji izbor. Peć na drva kao rezerva i za eksteme, čitam, pelet neće biti više povoljan kao što je bio, gas diskutabilan. Moda je da se meće podno grejanje pa sam i ja podlego jer je bilo, ili sad ili nikad. Naknadnu ugradnju nikad ne bih radio, jer ovo iskustvo mi je takvo na žalost, bar za sada.

Kad imaš cevi u podu, uvek možeš naknadno da se predomisliš i promeniš šta će da greje tu uvodu u cevima. Trenutno je toplotna pumpa ubedljivo najbolja opcija. Jedino što je inicijalni trošak veći.
Ako se poredi sa strujnim kotlom, razlika može da se vrati i za samo nekoliko godina. Pogotovo sa ovom crvenom zonom. Ako još jednom spuste granicu crvene zone, električni kotao može da leti u kantu.
Ako imaš uveden plin, to je kondenzacioni plinski kotao je sledeća najbolja opcija.

Gosn @lemic niste vi gospodine napravili kucu, vi ste je kupili. A vidim slabo ste se informisali pre kupovine, tako da i nema Vam neke pomoci.

Evo, sad je napolju 7, kod mene možda malo hladnije, temoeratura u sobi 20,5, kotao pokazuje da troši 2Kw, voda u kotlu 27, ograničena na 30 pa se on sam moduliše kao pametan, radi na neki način ko inverter klima, grejaču su po 1Kw. I tih 2Kw nije prihvatljivo, 48 Kw na dan pa puta 30, ode u crveno. A da ne pričam što mora da bude toplije, to bez 4Kw po satu teško kako sada stvari stoje.
Boldovano implicira ogromne gubitke za kuću od 64kvm. Bar duplo veće nego što bi trebalo
3cm u podu je malo, ali ne može baš toliko da utiče. Tu svakako i ne možeš više ništa da uradiš. Ostaje ti stolarija kao najverovatniji problem.
Ja bih pozajmio ili platio snimanje termalnom kamerom

Takođe
Ovako, našao sam neki link o gubicima kuće, pod nosi svega 6% tako da je tih čistih 3cm dovoljno, možda ne idealno.
Ako imaš 20 cm na zidovima i 20 cm na tavanici, ovih 3cm u podu ti nosi 50% gubitaka

Poslednja izmena:
Gosn @lemic niste vi gospodine napravili kucu, vi ste je kupili. A vidim slabo ste se informisali pre kupovine, tako da i nema Vam neke pomoci.
Pa mislim da nisam baš neinformisam što se tiče lake gradnje, radio sam 3 splava i živeo na vodi, doživeo sam poslednju veliku zumu, neke 2005 mesec dana nije išla preko -7 temperatura, očitavao sam ispred ulaznih vrata -20*C. Objekat spratni, u osnovi 25kvm. Moja kuća ima odličnu izolaciju, jedino što mi je sumnjivo su stakla, ili neki propusti u zanatskim radovima, ili još nezatvoren temelj. To što nema termo masu, kolko nedostak, tolko možda i dobitak, no, da ne pričamo o toj temi. A voleo bi da čujem i obrazloženje, ne samo mišljenje.

Pa dobro, nije baš da je mešao beton i sam slagao cigle (ili u ovom slučaju šrafio grede i OSB). Postoje investitor i izvođač. Retko ko je i jedno i drugo. I meni je majstor zidao po planovima koje je projektant napravio na osnovu naših zahteva i ideja.
Znam ljude koji su zadovoljni montažnim kućama iako mislim da nije to za mene.

A kod lemica vidim samo jedan problem: električni kotao. Sa našim cenama struje i načinom obračuna, to je ubedljivo najskuplja opcija za grejanje. Ima smisla kod prosumera sa solarnim panelima, ali samo dok još traje neto merenje. Za sve ostalo je preskupo.

Cek, ja u svemu ovome nisam razumeo kako montazna kuca je bolja za grejanje od zidane?

Evo moj primer, giter blok sa 7-8 redova vazdusnih komora plus izolacija stiropor 12cm na gornjem spratu?

Sta je osnova montazne kuce? Drvo i izmedju izolacija i gipsane ploce?
Neki standard koji sam ja gledao je 8cm vune unutra i spolja 5cm stiropora.

Ja koliko sam istrazivao i citao neke knjige oko grejanja, cela poenta je u tome da se zagreje zid, odnosno blok i malter i da on kasnije i zraci, zato grejanje ne treba da se gasi nikad vec samo odrzava. Nije isto kad ti se cela masa od blokova i maltera i betona sta vec ima, zagreje na 24 stepeni recimo, i kad imas obicnu gips tablu od 1cm i vunu iza, nemas nikakvu masu koja bi potencijalno drzala temperaturu, osim podnog grejanja. Znaci, nije samo estrih nosioc energije vec i zidovi, bilo da se radi o grejanju ili hladjenju.

Al mozda gresim pa me ispravite.

Edit: prozori mogu da prave problem ali zavisi koliko ih imas ako ti je sve u staklu onda da, al ako imas 1 prosecan prozor i jedna recimo prozor vrata prosecna, nece tu biti znacajnog uticaja.

Nazad
Vrh Dno