Gledao sam snimak Heatmaster-a sa kućom od 300kvm i Panasonic pumpom 12kW T-CAP. Uglavnom su sobe na 10cm, hodnici 15, i kažu i majstor i vlasnik "šteta što nije sve na 10cm". Vlasnik je kukao da mu ∆T bude 2 stepena, pa TP pali/gasi. Sa gušćim rasporedom cevi, kad smanji protok ima manju temperaturu povrata, tj veći ∆T pa je i TP malko efikasnija, veća količina vode, duži intervali rada kompresora, itd. Zsto sam ja sve stavio na 10cm. Možda grešim, al' eto logike.Ide oko 20L po po KW.
Pricam o regulaciji temperature po prostorijama.
Primer 2
Kupatilo na 10cm + veliki sušac
Dnevna na 10cm
Kuhinja i spavaća na 15cm
Jer smanjenje protoka zbog odgovarajuće temp direktno utiče na obih 20L po kw ako hoćemo 24c u dnevnoj a 20c u spavaćoj.
Ista je temp polaza jer se podno slaze da emituje potrebnu toplotnu prema toplotnim gubitcima prostorije.
Ili grešim?
iPreko cevi ide estrih od svega 5cm
Pa, rečeno je da će se pod napuniti preko noći i po jeftinoj tarifi a preko dana isijavati toplotu te samo povremeno dogrevatni tako da bi ukupna potrošnja trebala biti niža nego inverter.
Da ali ako tražiš da u spavaćoj bude 20c a dnevna 24c.Laik sam, ali se protokom vode reguliše temperatura, a zapremina bude ista.
Proračun je polazna tačka, međutim nije sveto slovo, jer se potreba za grejanje menja po spoljašnjim meteo uslovima. Pa tako ako sija Sunce, južni deo kuće ima smanjenu ili nikakvu potrebu za grejanjem, dok je severnoj strani sve jedno. Ako duva vetar, itd... Ja sam imao sreće da mi je žena zimogrožljiva, sve ispod 23°C je "hladno", pa nisam morao da se mislim oko različite temperature po kući. U kupatilima sam dodao po sušač veličine sobnih vrata, pa je tu za dlaku kao toplije, i to je sve.Da ali ako tražiš da u spavaćoj bude 20c a dnevna 24c.
Pitanje je da li ga zatvori skroz za spavaću i onda nemas ukupnu količinu vode ni protok kroz sobu. Tj nemaš ukupnu količinu vode. Ako stavljaš redje nemas toliki zatvaranja jer je polaz isti.
To je sve teorija ali eto sto je joza pisao Heatmaster primer da je bolje gušće.
Mada, da radim podno.. Isao bi na proračun i probao da napravim prema toplotnim gubicima svake prostorije posebno, na -5 da mi je polaz vode 38.
Ako fasada dozvoljava.
Ne bi isao previše nisko jer u prolaznom periodu plocice mogu da budu hladne i to nije idealna situacija opet.
Napolju +7-10c, pod leden.
Treba naci neku zlatnu sredinu.

To je resivo, pogotovo ako ti je 22c ok. Uslov je da izolacija bude dobra, da kosuljica, bude masivna, kao i stolarija i sve ostalo. Kod mene temp ul. vode ide od 26-29c (decembar i januar). Sa temp u kuci oko 24-24.5c. Mana je,kao sto je neko spomenuo, da su potrebne deblje carape zimi 🙂.Vidi, poznanik, mašinski inženjer, još devededestih se bavio podnim grejanjem i tada mi je rekao da temperatura poda ne treba da ide preko 27*C. Sad sam guglao i na nekim sajtovima stoji ovo što sam skrinšotovao.
Tek sad gledam šta je ovde napisano. Kako je moguće da je samo 1°C razlike u polazu i povratu vode? To je premalo. Ili cirkulaciona pumpa prebrzo vrti ili taj laminat nije dovojno dobar provodnik, pa ne može da stigne da preda toplotu. Nadam se da nije stavljana obična podloga za laminat već ona specijalna, za podno grejanje.-26,5 izlaz
-25,5 povrat
Svaka čast na tako niskoj temperaturi vode. Koliki ti je ∆T i jesi li računao COP?To je resivo, pogotovo ako ti je 22c ok. Uslov je da izolacija bude dobra, da kosuljica, bude masivna, kao i stolarija i sve ostalo. Kod mene temp ul. vode ide od 26-29c (decembar i januar). Sa temp u kuci oko 24-24.5c. Mana je,kao sto je neko spomenuo, da su potrebne deblje carape zimi 🙂.
Boldovano implicira ogromne gubitke za kuću od 64kvm. Bar duplo veće nego što bi trebaloEvo, sad je napolju 7, kod mene možda malo hladnije, temoeratura u sobi 20,5, kotao pokazuje da troši 2Kw, voda u kotlu 27, ograničena na 30 pa se on sam moduliše kao pametan, radi na neki način ko inverter klima, grejaču su po 1Kw. I tih 2Kw nije prihvatljivo, 48 Kw na dan pa puta 30, ode u crveno. A da ne pričam što mora da bude toplije, to bez 4Kw po satu teško kako sada stvari stoje.
Ako imaš 20 cm na zidovima i 20 cm na tavanici, ovih 3cm u podu ti nosi 50% gubitakaOvako, našao sam neki link o gubicima kuće, pod nosi svega 6% tako da je tih čistih 3cm dovoljno, možda ne idealno.
Pa mislim da nisam baš neinformisam što se tiče lake gradnje, radio sam 3 splava i živeo na vodi, doživeo sam poslednju veliku zumu, neke 2005 mesec dana nije išla preko -7 temperatura, očitavao sam ispred ulaznih vrata -20*C. Objekat spratni, u osnovi 25kvm. Moja kuća ima odličnu izolaciju, jedino što mi je sumnjivo su stakla, ili neki propusti u zanatskim radovima, ili još nezatvoren temelj. To što nema termo masu, kolko nedostak, tolko možda i dobitak, no, da ne pričamo o toj temi. A voleo bi da čujem i obrazloženje, ne samo mišljenje.Gosn @lemic niste vi gospodine napravili kucu, vi ste je kupili. A vidim slabo ste se informisali pre kupovine, tako da i nema Vam neke pomoci.
Gosn @lemic niste vi gospodine napravili kucu, vi ste je kupili. A vidim slabo ste se informisali pre kupovine, tako da i nema Vam neke pomoci.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari