Šta je novo?

Podizanje kredita

k o j o t

Poštovan
Učlanjen(a)
11.07.2018
Poena
54
Caos ljudi, ne znam da li je prava sekcija ako nije ispravite me :)
Imam jedan problem i valjalo bi ako ima neko strucniji da mi pomogne.
Poslednjih par meseci sam preko kartice na koju primam platu (raiifaisen) kupovao crypto, i pre par dana kad sam pokusao da podignem kredit po prvi put u zivotu odbili su me zbog toga.
Da li neko zna da li bih mogao da predjem u neku drugu banku bez da mi traze transakcije iz prethodne ? Ne znam kako to ide ali bih preneo zaradu u drugu banku i zatrazio kredit odmah ako je moguce bez da cekam tipa 3 meseca ili tako nesto, jer mi je hitno potreban. Cuo sam da je slican problem i kad je online kladjenje u pitanju, tako da ako neko ima ideju u kojoj banci bih mogao nekih 700-800k da podignem bez da me jebavaju neka kaze.
Radim na neodredjeno, preko 6 meseci sam zaposlen i imam dobra primanja.
Hvala

Nisam jos cuo da neka banka trazi istoriju transakcija da bi ti odobrila kredit.
Mislim da u skoro svakoj banci mozes da dobijes kes kredit u tom iznosu ako ispunjavas njihove uslove (od kojih je najbitniji da radis na neodredjeno bar 6 meseci kod istog poslodavca).
Ne moras cak ni da prenosis platu u drugu banku. Prenos plate uglavnom nije obavezan, ali sa njim dobijas povoljnije uslove.
Uglavnom, prosetaj do 1-2 banke, kazi im sta ti treba, kazi da ces preneti platu ako odobre kredit, dostavi im formulare iz firme kad ti budu trazili i to je to.
Kredit koji si naveo verovatno mozes dobiti sa platom od 500 evra, a mozda i manjom.

Caos ljudi, ne znam da li je prava sekcija ako nije ispravite me :)
Imam jedan problem i valjalo bi ako ima neko strucniji da mi pomogne.
Poslednjih par meseci sam preko kartice na koju primam platu (raiifaisen) kupovao crypto, i pre par dana kad sam pokusao da podignem kredit po prvi put u zivotu odbili su me zbog toga.
Da li neko zna da li bih mogao da predjem u neku drugu banku bez da mi traze transakcije iz prethodne ? Ne znam kako to ide ali bih preneo zaradu u drugu banku i zatrazio kredit odmah ako je moguce bez da cekam tipa 3 meseca ili tako nesto, jer mi je hitno potreban. Cuo sam da je slican problem i kad je online kladjenje u pitanju, tako da ako neko ima ideju u kojoj banci bih mogao nekih 700-800k da podignem bez da me jebavaju neka kaze.
Radim na neodredjeno, preko 6 meseci sam zaposlen i imam dobra primanja.
Hvala
Možda je banka procenila da si high risk klijent, jer su pretpostavili na osnovu istorije transakcija da ti kredit treba da bi kupio crypto, a to definitivno potpada pod visok rizik.
Pređi u drugu banku, za otvaranje računa se ne traži istorija transakcija, ali mogu da traže za keš kredit.
Koleginica koja je radila u banci mi je pričala da ljudi pokušavaju svakojake malverzacije, a jedna je da se fiktivno podignu primanja u poslednjih 6 meseci, uzme se keš kredit i onda se zbriše sa parama, banka mora da "juri" svoja potraživanja, a to nijednoj banci ne ide u prilog. Jednog je tako "namirisala" i odbili su ga, iako, to je kaže veliki rizik za onog ko radi u risk odeljenju banke, jer ako se zezne može i otkaz da popije. Banka ima pravo da traži šta god im padne na pamet, ali se uglavnom drže standardne procedure, nestandardna potraživanja dokumentacije idu jako retko.

Ja sam skoro uzeo kes kredit (pre 10 dana), pitao sam u Komercijaloj, intesi i raiffeisen i svuda su mi trazili overen izvod iz banke gde primam platu za 6 meseci unazad.

Naravno, jer banka iako daje keš kredit za koji ne sme da pita koja mu je namena, potrudiće se da posrednim putem "pretpostavi" koja bi otprilike mogla da mu bude namena i šta da očekuje od klijenta u smislu urednog vraćanja.
Zato je važno sve, da li je ugovor na poslu na neodređeno, koja je visina zarade, da li ima još nekih dugova, koje je opterećenje mesečnih primanja i da li ih uredno izmiruje, kakva je priroda transakcija klijenta,...

To je onda nesto novo. Ranije je bio dovoljan onaj obrazac iz firme (PPD ili tako nesto) za poslednjih 3-6 meseci iz koga mogu da ti vide visinu primanja.

problem je ta istorija transkacija gde sam u poslendjih 3-4 meseca otprilike na svaku platu kupovao crypto, nekih 150e mesecno sam odvajao za tako nesto. Kad su me odbili preko mobilne aplikacije za kredit onda sam otisao licno i rekli su mi da mi je racun rizican jer sam se bavio trgovinom valutama.. :D
Zato pitam da li je neeeko mozda imao iskustva sa nekom bankom gde ne traze iz prethodne transkacije a daju odmah, da tipa ne mora da kod njih prenesem zaradu i cekam 3 plate

Kako ti misliš da dođeš u banku, prebaciš račun i dobiješ 700-800K koliko odmah?
Ja ti tako ne bih dao na lepe oči, a sumnjam da će i banka u koju uđeš da ti da tek tako.
Na kraju, kreni od banke do banke pa vidi, možda dobiješ od nekog.

Pa upravo tako i funkcionise kes kredit u normalnim uslovima. Das banci dokaz da si zaposlen na neodredjeno, overenu istoriju zarada za poslednjih x meseci i daju ti kes kredit. Dobio sam dva puta tako kredit bez prenosa zarade u poslednjih 10 godina. Kao da je 700-800K neka sumanuta cifra.
Doduse, njemu je mozda i najveci problem nedostatak kreditne istorije. Mene su isto odbili u jednoj banci kada sam prvi put u zivotu uzimao kredit (ali su mi odobrili dan kasnije u drugoj banci). Banke vise vole klijente koji su imali ili jos imaju neki kredit, kako bi u birou mogli da provere da li redovno placas.

Kako ti misliš da dođeš u banku, prebaciš račun i dobiješ 700-800K koliko odmah?
Ja ti tako ne bih dao na lepe oči, a sumnjam da će i banka u koju uđeš da ti da tek tako.
Na kraju, kreni od banke do banke pa vidi, možda dobiješ od nekog.
e brat moj, izgleda ti manje znas nego ja a ja sam prilicno glup za ove stvari. Bas se tako odigralo kao sto si rekao da nece.
Cisto za ljude koji su bili u slicnoj situaciji, Eurobanka direktna trazi dve administrativne zabrane od poslodavca i da sam minimum 3 meseca kod istog poslodavca u kontinuitetu za stalno, to je sve, kraj price.
Dobio sam kamatu od 9.7% i cekam kredit do kraja nedelje stize.
Da ne ispadne da ih reklamiram iskreno me zabole uvo i za njih i za svaku drugu banku, pretpostavljam da je situacija slicna i drugim bankama za dobijanje kredita meni je samo ovde bilo da li se traze transakcije iz prethodne banke ili ne, jer kao sto sam vec rekao ulagao sam crypto a znam da je njima to neki crvnei alarm da te odbiju.
@Nothingman u pravu si njima je definitivno bitno da si redovni platisa.

Nazad
Vrh Dno