Šta je novo?

Poco X8 Pro / Max

@Dragon82 Ja sam dobio samo 300 poena kao novi korisnik, sto moze smanjiti cenu za 1000 dinara prilikom kupovine.
Kakva su vam iskustva sa onim zastitnim staklom sto vec dolazi sa telefonom, jel moze da posluzi ili da se skida i lepi novo? I koju biste masku preporuculi sa Alija/Temua ili prodavnice? Nema Nillkin, a ni ovde na ebayu i Amazonu nista ne nalazim da je dobro.

@Dragon82 Ja sam dobio samo 300 poena kao novi korisnik, sto moze smanjiti cenu za 1000 dinara prilikom kupovine.
Kakva su vam iskustva sa onim zastitnim staklom sto vec dolazi sa telefonom, jel moze da posluzi ili da se skida i lepi novo? I koju biste masku preporuculi sa Alija/Temua ili prodavnice? Nema Nillkin, a ni ovde na ebayu i Amazonu nista ne nalazim da je dobro.
Za sad ne postoji Nilkin za x8 PM, a foliju ja ne volim, ali je ok, šiti, mada se dosta mulja . Staklo sam poručio sa Alija, ali iz iskustva sa Poco x6 x7 99% stakla sa Alija, Temua su loša, ne lepe dobro ivice. Jedno sam samo nasao na Aliju koje kosta oko 1500 din dva komada, ali dolaze sa nekim lepkom tako nešto baš zvog ivica. Ali na tih 1500 racunam još 600 din sto ce postar da mi donese, te njihove fore otvaranje posiljke, pdv i sl.. Tako da je tu teška priča. Bar Nilkin maska kad bi izasla uskoro., jer ova fabrička je baš socijala....

Ima, al ne moze za Poco.
Sad je neka nova promocija, pa su ti kuponi vezani za nju.
2170.png
Ovo sam ja dobio, ali ko će ga znati šta je sad ...

@Marmil
Ja imam više poena, pa i veće popuste, ali opet manje od 10%.
Maska bi trebalo da se dobije s fonom ... ako ne grešim. Za neki drugi model sam ja uzeo s Temu-a, silikonska u boji, nalik ovoj što se dobije, samo prekriva čitavu poleđinu osim kamera i zvučnika ... i OK je sasvim, mogu ti reći.
Što se folije tiče ... može da se skine, nema tu problema. Zna da bude magnet za prašinu, ali ovako štiti od ogrebotina.

bas sam bio zagrejan da kupim x8 pro max ali sam saznao da ne mozes koristiti gesture navigation uz third party launcher. steta

To je na razini Hyper OS-a tako da onda trebas zaobici sve Poco, Redmi,Xiaomi modele.

Kako se drzi telefon za sada vi koji ga imate neko vreme? Kakva je baterija i koliko se greje?

Kako se drzi telefon za sada vi koji ga imate neko vreme? Kakva je baterija i koliko se greje?
Zavisi koji, ali Poco x8 Pro Max odličan za sada u svim segmentima. Meni sada izgura baterija komotno dan i po jaceg koriscnjenja. Inace meni retko koji telefon izgura jedan dan koriscenja, ovaj jos pola dana preko toga. Telefoni se sada retko greju, bar ovi od Poco x 6, 7, 8 serije, tehnologija je dosta otišla, a i odlične ploče imaju. Mana im je samo eto "slabije" kamere.

Greje mi se tokom brzog punjenja i kad renderujem video projekte, ali to je očekivano. Zadovoljan sam termalnom regulacijom. S obzirom da je zamenio Poco F2 8/256, očekivao sam slično, da nema nepodnošljivog pregrevanja i X8 Pro Max je bio pravi izbor.

Zavisi koji, ali Poco x8 Pro Max odličan za sada u svim segmentima. Meni sada izgura baterija komotno dan i po jaceg koriscnjenja. Inace meni retko koji telefon izgura jedan dan koriscenja, ovaj jos pola dana preko toga. Telefoni se sada retko greju, bar ovi od Poco x 6, 7, 8 serije, tehnologija je dosta otišla, a i odlične ploče imaju. Mana im je samo eto "slabije" kamere.
dan i po mi ne zvuci puno za 8,500mAh 🤔 je l igras igrice?

ja se dvoumim izmedju poco x8 pro max i honor 600 da zamenim s23 kojeg punim 3x dnevno. kad bih kupio poco, kamera bi bila downgrade, a sa honor chipset bi bio downgrade.

dan i po mi ne zvuci puno za 8,500mAh 🤔 je l igras igrice?

ja se dvoumim izmedju poco x8 pro max i honor 600 da zamenim s23 kojeg punim 3x dnevno. kad bih kupio poco, kamera bi bila downgrade, a sa honor chipset bi bio downgrade.
Pa jeste 8500mAh, ali i ekran nije bas mali,tj spada u skoro najvece i vrlo jak procesor, tako da ja mislim da ni jedan telefon ove snage ne moze da izgura duže. Igram igrice, ali ne preterano. Inace osvetljenje držim na dve trećine, manualno sto je onako po prilično jako, jer ne bih da oslepim. Bolje dan i po baterija nego 10+ dioptrija.

Ma meni cak i kamere nisu loše u dnevnim uslovima. Procesor lepo to sve pegla. Imam na mom kanalu na kraju videa su snimci i fotke. Sasvim je to pristojno.

Imam Xiaomi Redmi 5 Plus koji radi osam godina. Ove godine, dva ili tri puta mi se isključio kada sam bio napolju na minusu više od dva sata (-5°C ili -7°C, tako nekako), a da to nisam znao sve dok nisam došao kući. Koristim ga samo za pozive i ponekad SMS-ove. Ukinuo sam na njemu internet i sve moguće sam "isključio" tako da mi "koještarije" ne troše bateriju. S njega prenosim (prosljeđujem) internet svog operatera pomoću USB kabla (microUSB - USB A) na računare ("USB tethering"), kako kod kuće tako i na poslu. Dok to radim (barem 7-8 sati dnevno) baterija (4000 mAh) se puni. Na kompjuteru na poslu se "napuni" do 100%, ali samo na jednom USB portu, a kod kuće ni na jednom ne može da pređe 92 ili 94%. Imajući u vidu da telefon radi 8 godina, naravno da ovo nije istina, ali "godi" mojim ušima odnosno očima. Kada ga koristim, a da pri tome nije spojen USB kablom sa kompjuterom, baterija se brzo "troši". Dakle, došlo je vrijeme da ga zamijenim (ostavim po strani) nekim dobrim uređajem. Prije ovog sam dugo (i zaboravio sam kada sam ga kupio, možda nepunu godinu nakon što se pojavio u prodaji) imao NOKIA 6630 ("trbušasti") koji je odlično "obavljao svoj posao" sve dok odjednom nije "zaćutao" (prestao da radi).

Ovaj Xiaomi POCO X8 Pro Max mi se čini kao povoljna prilika zbog "velike" baterije, a čini se i da je prilično izdržljiv ("čvrst"), pa me stoga interesuju neke konkretne činjenice. Nema ga još u lokalnim prodavnicama informatičke opreme, kao ni u ponudi Telekomunikacionih operatera u BiH, ali očekujem da će se uskoro pojaviti. Evo konkretnih pitanja za one koji su voljni da pomognu, i koji su u mogućnosti da to ispitaju, ili eventualno odmah iz "rukava" mogu da daju odgovor.

1° Da li se na ovom mobitelu (koji radi pod HyperOS-om 3) mogu instalisati stari programi (APK-ovi) pomoću računara koje sada imam na Redmi 5 Plus, i pod kojim uslovima, ako je to moguće. Da li to mogu sam uraditi bez nekih velikih hardversko-softverskih "akrobacija", ili moram nositi mobitel u "radnju"? To su vjerovatno 32-bitne aplikacije. Evo nekih koji su mi veoma korisni (naziv i čemu služi):

• Alarm Clock Xtreme - program za "buđenje", koji svakog puta "svira" drugu MP3-ku (da nije dosadno)
  • Video Caller ID - "natprogram" kojim mi se dolazni pozivi najavljuju reprodukcijom uvijek drugim MP4 muzičkim video spotom (opet, da nije dosadno)
  • Shuffle Tone - "najavljivač" dolaznih poziva koji reprodukuje slučajnu MP3-ku iz unaprijed definisane kolekcije
  • Live Battery Wallpaper - "pokazivač" napunjenosti (ispražnjenosti) baterije pomoću dvije definisane boje koje se stalno "nadmeću" na osnovnom ekranu ("u pozadini") u zavisnosti od trenutnog stanja baterije.

2° Da li se POCO X8 Pro Max može koristi kao daljinski upravljač za starije klima uređaje, budući da ima infracrveni port? U prostoriji u kojoj radim ima neki stari klima uređaj (LG). Oni koji su ranije bili tu su otišli ne ostavivši daljinski,
pa sam u meniju Redmi 5 Plus pronašao Mi Remote ikonicu pod kojom se nalazi sijaset daljinskih upravljača za klime različitih proizvođača, pa tako i za ovaj pomenuti. Zgodna (korisna) stvarka.

3° Može li se i na ovom POCO-u "baš sve zabraniti" ("onemogućiti"), a da se internet prebacuje (prosljeđuje) USB kablom na računar, kao što sada radim na Redmi 5 Plus. Dakako s ciljem da baterija što duže (godina) "traje".

Dakle, ne zanimaju me "kritike" tipa: "ovo je mnogo šoldi (oko 500 "evrića") za mobitel koji će se samo koristiti za pozive i SMS-ove. Treba mi klasični mobilni telefon koji će da "traje" i "traje", a ne da se na njemu igram ili pretražujem internet, ili da snimam video klipove (kamera nije bitna). U takve svrhe koristim se kompjuterom. A i "omatorilo se", pa moram da se oslonim na "cvikere" kada uzmem mobitel u ruke.

1. Da, ali ako target SDK za te aplikacije nije Android 16 i na Androidu 16 se ne vide u prodavnici, nećeš je instalirati. Android 16 nije kompatibilan sa starim aplikacijama.
2. Mi Remote nije fabrički instaliran, ali može da se skine.
3. Da uključiš avionski režim i staviš WiFi na USB tethering? Može. To je u suštini osobina samog Androida. Samo iOS ima ograničenje na mobilne podatke. Radi čak i kao WiFi repeater (ovo već nije često zastupljeno, da postojeću WiFi vezu nadalje šaltaš tako što će se na tvoj hotspot nakačiti sledeći uređaj).

2. Mi Remote nije fabrički instaliran, ali može da se skine.
Kod mene je instaliran bio tvornički. Global verzija telefona kupljena u Mi trgovini.

I da potvrdim,ovaj telefon tj njegov CPU podržava samo 64 bitne instrukcije, znači 32bit app nece se moci instalirati. Za test sam probao spomenuti Shuffle Tone 3.0 iz 2015.

Moguće i da sam ga obrisao pošto ni na jednom od mojih uređaja ne radi. Samo WasiliySoft IrCode Finder Universal Remote kod mene funkcioniše i to sam jedino detektovao dugme za paljenje i gašenje tv-a, a ostalo jok.

Imam Xiaomi Redmi 5 Plus koji radi osam godina. Ove godine, dva ili tri puta mi se isključio kada sam bio napolju na minusu više od dva sata (-5°C ili -7°C, tako nekako), a da to nisam znao sve dok nisam došao kući. Koristim ga samo za pozive i ponekad SMS-ove. Ukinuo sam na njemu internet i sve moguće sam "isključio" tako da mi "koještarije" ne troše bateriju. S njega prenosim (prosljeđujem) internet svog operatera pomoću USB kabla (microUSB - USB A) na računare ("USB tethering"), kako kod kuće tako i na poslu. Dok to radim (barem 7-8 sati dnevno) baterija (4000 mAh) se puni. Na kompjuteru na poslu se "napuni" do 100%, ali samo na jednom USB portu, a kod kuće ni na jednom ne može da pređe 92 ili 94%. Imajući u vidu da telefon radi 8 godina, naravno da ovo nije istina, ali "godi" mojim ušima odnosno očima. Kada ga koristim, a da pri tome nije spojen USB kablom sa kompjuterom, baterija se brzo "troši". Dakle, došlo je vrijeme da ga zamijenim (ostavim po strani) nekim dobrim uređajem. Prije ovog sam dugo (i zaboravio sam kada sam ga kupio, možda nepunu godinu nakon što se pojavio u prodaji) imao NOKIA 6630 ("trbušasti") koji je odlično "obavljao svoj posao" sve dok odjednom nije "zaćutao" (prestao da radi).

Ovaj Xiaomi POCO X8 Pro Max mi se čini kao povoljna prilika zbog "velike" baterije, a čini se i da je prilično izdržljiv ("čvrst"), pa me stoga interesuju neke konkretne činjenice. Nema ga još u lokalnim prodavnicama informatičke opreme, kao ni u ponudi Telekomunikacionih operatera u BiH, ali očekujem da će se uskoro pojaviti. Evo konkretnih pitanja za one koji su voljni da pomognu, i koji su u mogućnosti da to ispitaju, ili eventualno odmah iz "rukava" mogu da daju odgovor.

1° Da li se na ovom mobitelu (koji radi pod HyperOS-om 3) mogu instalisati stari programi (APK-ovi) pomoću računara koje sada imam na Redmi 5 Plus, i pod kojim uslovima, ako je to moguće. Da li to mogu sam uraditi bez nekih velikih hardversko-softverskih "akrobacija", ili moram nositi mobitel u "radnju"? To su vjerovatno 32-bitne aplikacije. Evo nekih koji su mi veoma korisni (naziv i čemu služi):

• Alarm Clock Xtreme - program za "buđenje", koji svakog puta "svira" drugu MP3-ku (da nije dosadno)
  • Video Caller ID - "natprogram" kojim mi se dolazni pozivi najavljuju reprodukcijom uvijek drugim MP4 muzičkim video spotom (opet, da nije dosadno)
  • Shuffle Tone - "najavljivač" dolaznih poziva koji reprodukuje slučajnu MP3-ku iz unaprijed definisane kolekcije
  • Live Battery Wallpaper - "pokazivač" napunjenosti (ispražnjenosti) baterije pomoću dvije definisane boje koje se stalno "nadmeću" na osnovnom ekranu ("u pozadini") u zavisnosti od trenutnog stanja baterije.

2° Da li se POCO X8 Pro Max može koristi kao daljinski upravljač za starije klima uređaje, budući da ima infracrveni port? U prostoriji u kojoj radim ima neki stari klima uređaj (LG). Oni koji su ranije bili tu su otišli ne ostavivši daljinski,
pa sam u meniju Redmi 5 Plus pronašao Mi Remote ikonicu pod kojom se nalazi sijaset daljinskih upravljača za klime različitih proizvođača, pa tako i za ovaj pomenuti. Zgodna (korisna) stvarka.

3° Može li se i na ovom POCO-u "baš sve zabraniti" ("onemogućiti"), a da se internet prebacuje (prosljeđuje) USB kablom na računar, kao što sada radim na Redmi 5 Plus. Dakako s ciljem da baterija što duže (godina) "traje".

Dakle, ne zanimaju me "kritike" tipa: "ovo je mnogo šoldi (oko 500 "evrića") za mobitel koji će se samo koristiti za pozive i SMS-ove. Treba mi klasični mobilni telefon koji će da "traje" i "traje", a ne da se na njemu igram ili pretražujem internet, ili da snimam video klipove (kamera nije bitna). U takve svrhe koristim se kompjuterom. A i "omatorilo se", pa moram da se oslonim na "cvikere" kada uzmem mobitel u ruke.
Ukoliko nije trol post ili post putnika kroz vreme, najjednostavniji odgovor je: bojim se da ćeš morati ponovo da naučiš kako se koristi pametni telefon...

Hvala na odgovorima. Nisam "putnik kroz vrijeme", nego mobitel koristim baš kao telefon, uglavnom. Za ostalo postoji kompjuter. Moraću naći alternativne programe (64-bitne verzije). Naišao sam na YT na neki vodič (video) u kojem se objašnjava kako na novijim smart mobitelima instalisati 32-bitne aplikacije, ali to je zapravo emulator u koji se "napuni" obično neka stara igrica. Pretpostavljam da se ne može koristiti za programe koji su stalno rezidentni i imalo korisni.

Oni "stari" mobiteli ne mogu se ili se neće moći više koristiti budući da se "izbacuje" 2G i 3G tehnologija iz upotrebe. Tako će biti i sa 4G, nekada u budućnosti. Ostaju nam na raspolaganju samo ovi veoma pametni i znatno skuplji uređaji koji niću kao gljive posle kiše.

"USB tethering" prenosi internet vezu baš "preko kabla" koji je stalno konektovan na računar (mobitel služi kao portabl internet modem), i za to vrijeme se baterija telefona puni. To nije Wi Fi veza ili bežični hot spot jer se pri tome baterija znatno brže troši. Barem je tako kod ovog Redmi 5 Plus. Davno sam probao jedan eksperiment. Kada se apsolutno iste stranice posjećuju (otvaraju iste stavke, meniji, "putanje") na mobitelu korišćenjem Wi Fi veze u nekom vremenskom periodu (npr. 1 sat) i na kompjuteru uz ovaj USB tethering, prvi način (bežično) "jede" skoro duplo više internet saobraćaja u odnosu na surfanje preko kabla na računaru. Dakle, pretpostavka je da bežični internet "nosi" sa sobom i dodatnu potrošnju interneta zbog komunikacije sa baznim stanicama ("signalizacija", "prenosnici" i slično). Zaključio sam šta mi je ekonomičnije, odnosno šta više odgovara mojim potrebama.

Na YT se za šerovanje interneta susreću sljedeće opcije na najnovijim android mobitelima:

Wi-FI hotspot
USB tethering
Bluetooth tethering
Ethernet tethering

Pretpostavljam da i ovaj POCO X8 Max Pro sve to ima u svom meniju.

Na svakom anroidu imaš Usb dijeljenje interneta.Na Xiaomi konkretno, drop down meni-prenosiva pristupna tačka-usb vezivanje.

Potrebna mi je pomoc, ako se netko susreo sa ovako necim. Na mom poco x8 pro max skener otiska prsta je postao uzasno spor. Unazad mozda par dana (ne znam, danas sam to tek registrirao onako s mozgom) je to krenulo. Bude cca kao losiji opticki citac. Npr na mom Xiaomi 13 je znatno brze nego poco sada. A bilo sve ok. Gore imam ono Smart Devil staklo ali njega imam vec jedno mjesec dana i do sada je bilo odlicno.
Dakle doslovno moram staviti prst i drzati, osjetno. Nema ono da prisloznis i onda on odma odradi svoje, doslovno drzim i gledam animaciju i tek onda otkljuca. Nemam pojma sta da probam, nisam se sa tako glupim problemom susreo jos. Reboot sam probao.

Probaj da obrišeš otiske i ponovo ih dodaš. Ovo bi moglo da pomogne ako si otiske registrovao pre stavljanja tog đavolskog stakla.

• Like
Reagovanja: uji
Taman htedoh da napišem, ako ima foliju ili staklo, onda neće pomoći ni to što je optički, a ne znam zbog čega si uopšte i skidao fabričku foliju koja je sasvim korektna pa dokle drži, držaće.

^Da je optički, ne bi imao problem sa staklom najverovatnije, ali X8 Pro Max ima ultrasonični čitač. Precizniji, ali skloniji problemima sa 3rd party staklima.

Hvala na sugestijama. Jasno mi je da ultrasonic ne radi dobro sa staklima. Zato sam i kupio to skuplje, jer je to jedino za koje znam da radi, barem za ovaj telefon.
Inace problem je nestao nedugo kako sam maknuo FB app. To je jedino sto sam nedavno stavio ma telefon, pred par dana. Otiske sam dodao nakon stavljanja stakla. Eto je znam kako FB app utječe na to. Budem ga opet instalirao cisto iz znatiželje da vidim jel stvarno to uzrok problema.

Zanimljivo, ne i preterano neverovatno. Pošto je FB app spyware, vrlo moguće da ima pristup fingerprint senzoru i da svaki put neke podatke uzima i šalje Cukerbergu 🙃

Ma da, g0vno i od appa i od servisa. Ali treba mi njihov market jer kupujem nesto pa pretražujem redovno lokalne oglase. A web verzija malo malo pa mi steka nesto.

Novo azuriranje, dosta izmena.

Prilozi

• Screenshot_2026-06-01-21-33-38-695_com.android.updater.webp
    Screenshot_2026-06-01-21-33-38-695_com.android.updater.webp
    40.7 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_2026-06-01-21-33-42-580_com.android.updater.webp
    Screenshot_2026-06-01-21-33-42-580_com.android.updater.webp
    49.7 KB · Pregleda: 11
  • Screenshot_2026-06-01-21-33-46-794_com.android.updater.webp
    Screenshot_2026-06-01-21-33-46-794_com.android.updater.webp
    59.6 KB · Pregleda: 10
  • Screenshot_2026-06-01-21-33-51-318_com.android.updater.webp