Šta je novo?

Poco F5

Nema B20 sto nekom moze biti problem kod nas.

Pa gde ovde, nema ga nigde.
Pricamo da ga ima na AliExpress,o tome pricamo a ne ovde,ovde taj nema.to je F5 ali za druga trzista mu je naziv RN12 Turbo,vidis da su mu spec. iste kao i F5.

Pricamo da ga ima na AliExpress,o tome pricamo a ne ovde,ovde taj nema.to je F5 ali za druga trzista mu je naziv RN12 Turbo,vidis da su mu spec. iste kao i F5.
Druze RN12 turbo nema Band 20 sto je nama bitna stavka...Ranijih godina pojedini telefoni nisu imali Band 20 pa se korisnici mucili sa signalom interneta na pojedinim mestima gde su ziveli..Ima na forumu dosta price u vezi band 20..Zato ovaj telefon i nije za globalno trziste,ali si u pravu za njih (Kineze) je RN12 turbo dok je za globalno trsiste F5 u koji je ubqcen i band 20..
RN 12 turbo vs Poco F5

Prilozi

• Screenshot_2023-06-22-19-39-30-763_com.opera.browser-edit.jpg
    Screenshot_2023-06-22-19-39-30-763_com.opera.browser-edit.jpg
    71.8 KB · Pregleda: 19
  • Screenshot_2023-06-22-19-40-22-649_com.opera.browser-edit.jpg
    Screenshot_2023-06-22-19-40-22-649_com.opera.browser-edit.jpg
    109.6 KB · Pregleda: 19
Ja nikako ne mogu da se odlučim između xiaomi 12 pro plus I poco f5, koji uzeti?,koji je bolji?

Inače koristim xiaomi note 8t od decembra 2019 i nikad problema nisam imao, hteo sam kupiti 12t ali ga nema više rasprodat je.

Mislim da 12pro plus nema sta da trazi ovde :) Poco F5 je mnogo bolji.

A 12t vs F5 je malo teze, oba su tu negde, 12t bolji kvalitet izrade i bolje kamere. Poco noviji model, novi efikasan i stedljiv cipset (negde i brzi od dimensitija 8100 u 12t).

F5 ima audio jack i punjenje 67W vs 12T nema audio jack, al puni na 120W.

Tu su negde, ja licno bih pre isao na F5 jer je noviji i meni licno gotivniji od 12T.

Bukvalno uzimas koji ti se vise svidja i bolje lezi u ruci.

Imam global rom, a zelim indonezanski, zbog MIUI dialera i poruka...
Da li je dovoljno samo da ga resetujem i drzim vol- i power za flashovanje sa pC-a pomocu MiFlash, ili moram da radim unlock bootloadera iz settingsa pre svega?

Moras da ptkljucas prvo bootloader pa tek onda sve ostalo.

Sta je sa onin prodavcem (ime pocinje na V) na kp sto je radio samo Xiaomi telefone? Ne mogu da ga nadjem, a uzeo sam od njega cini mi se dva telefona i saradnja je bila izuzetna. Vidim da je F5 ponuda trenutno slaba (osim radnji u Balkanskoj gde ne zelim da kupujem) pa rekoh da vidim moze li on da nabavi.

Sto ne zelis u Balkanskoj? I ja bih pre preko oglasa, ali ga nema nedeljama i onda razmisljam da uzmem iz Balkanske pa sta bude.

Balkanska ixgleda ima global ROM, a na KP EU ROMove iz uvoza iz Nemacke.

Ja se baš dvoumim između ta 2,s tim da sam bliži M zbog operatera koji ga imaju u ponudi. Može li neko poređenje - throttling, camera, ekran, baterija...?
Edge 40 je mnogo kvalitetnije izrađen, lepši je, metalni okvir i zakrivljeni ekran daju baš premijum utisak, kamere su poprilično dobre i sve 3 mogu snimati u 4K rezoluciji. Poco F5 deluje jeftino, glavna kamera je dobra, noćni mod traje manje od 1 sekunde što mnogo znači. Video snimci su solidni, nisu vrhunski. Ali performanse su ne samo najbolje u klasi, već je ovo trenutno najbolji čipset na svetu ako se uzme u obzir snaga i optimizacija. Ne greje se nimalo. Recimo nakon 33 minuta Genchin na najvišim detaljima i u 60f/s zadato u startu, telefon je bez ikakvog trzanja, seckanja vrteo igricu i za to vreme je baterija pala za 13 posto a temperatura telefona je bila 36°. Isto važi za 3D Mark Wild life extreme test, gde je vrteo 20 krugova, najbolji krug je bio 1940 poena a najlošiji 1935 poena, stabilnost 99,7 posto, dok recimo SD8 Gen 1 ima stabilnost oko 60 posto. Znači ako su ti dizajn, kvalitet izrade, mogućnost snimanja 4K ultawide i selfi kamerom važni, uz bežično punjenje i IP68 sertifikat, sa Motorola Egde 40 ne možeš pogrešiti. Ukoliko ti ne smeta jeftina izrada telefona, ali ubedljivo najbolje performanse, onda Poco F5 definitivno. I Poco F5 je sada dosta jeftiniji.

Edge 40 je mnogo kvalitetnije izrađen, lepši je, metalni okvir i zakrivljeni ekran daju baš premijum utisak, kamere su poprilično dobre i sve 3 mogu snimati u 4K rezoluciji. Poco F5 deluje jeftino, glavna kamera je dobra, noćni mod traje manje od 1 sekunde što mnogo znači. Video snimci su solidni, nisu vrhunski. Ali performanse su ne samo najbolje u klasi, već je ovo trenutno najbolji čipset na svetu ako se uzme u obzir snaga i optimizacija. Ne greje se nimalo. Recimo nakon 33 minuta Genchin na najvišim detaljima i u 60f/s zadato u startu, telefon je bez ikakvog trzanja, seckanja vrteo igricu i za to vreme je baterija pala za 13 posto a temperatura telefona je bila 36°. Isto važi za 3D Mark Wild life extreme test, gde je vrteo 20 krugova, najbolji krug je bio 1940 poena a najlošiji 1935 poena, stabilnost 99,7 posto, dok recimo SD8 Gen 1 ima stabilnost oko 60 posto. Znači ako su ti dizajn, kvalitet izrade, mogućnost snimanja 4K ultawide i selfi kamerom važni, uz bežično punjenje i IP68 sertifikat, sa Motorola Egde 40 ne možeš pogrešiti. Ukoliko ti ne smeta jeftina izrada telefona, ali ubedljivo najbolje performanse, onda Poco F5 definitivno. I Poco F5 je sada dosta jeftiniji.
Thx, prednost Motorola je i preko operatera. Još ekran, koji je bolji, gorilla zaštita?

Poco F5 je sada dosta jeftiniji.
Pa ne bih rekao da je baš toliko jeftiniji. Na kp edge 40 430e a Poco F5 420. Naravno može se kupiti jeftinije u balkanskoj ali ljudi izbegavaju te radnje (opravdano ili neopravdano ne znam..)
Mada možda treba sačekati honor 90, čini mi se 5 ili 6 jul stiže u Evropu pa da vidimo kakav je

Na Aliju Honor 90 kosta oko 440€,dodaj da xe kod nas da kosta nekih 100€ minimum vise,stim sto ima neke nedostatke za telefon od vise od 500€,slabiji cip i odsustvo stereo zvucnika,3.5 izlaza.to je ono sto sam primetio za sada,inace izgled je vrhunski kao i predhoni model 70.

Na Aliju Honor 90 kosta oko 440€,dodaj da xe kod nas da kosta nekih 100€ minimum vise,stim sto ima neke nedostatke za telefon od vise od 500€,slabiji cip i odsustvo stereo zvucnika,3.5 izlaza.to je ono sto sam primetio za sada,inace izgled je vrhunski kao i predhoni model 70.
Meni izašlo na google da će startna cena u Nemačkoj za honor 90 biti oko 350e

Bar 20% bolji procesor.
Dosta bolja baterija, kontam bar 2 sata SoT-a (veći kapacitet i efikasniji procesor).
Duplo brže punjenje (bar na papiru, u realnosti 10 minuta brže 😂).
Bolja glavna kamera sa OIS.
Nešto je manji i lakši.
Mana, kako kome. Plastična leđa.

Sve u svemu nije baš prevelik upgrade, pošto je F3 je sjajan telefon kojem je jedina mana slabija ali upotrebljiva kamera.
Otprilike je tako. Noćni režim je bolji kod F5 jer znatno brže okida fotografije. Video snimci su za nijansu bolji kod F5 uprkos novijem i većem senzoru i optičkoj stabilizaciji. Ekran takođe nešto lepših boja nego kod F3, čipset je mnogo jači i apsolutno se ne greje ma šta radili - sintetički 20 - ominutni testovi, 4K video snimanje preko 20 minuta u kontinuitetu, igranje Genchin na najvišim detaljima u 60f/s preko pola sata..., svejedno telefon se zagreva do 36°. Ali neka velika razlika kada koristiš Poco F3 i F5 istovremeno, u svakodnevnom radu, gotovo da ne postoji. Pogotovo jer su oba na Android 13 MIUI 14.05 (F5) a 14.0.7 (F3). Baterija je bolja na F5 i bez problema izgura dan intenzivne upotrebe, ujutru ga dopuniš 25 - 30 minuta i nastavljaš dalje. Koristim ih zajedno, u oba imam sim kartice.
Pa ne bih rekao da je baš toliko jeftiniji. Na kp edge 40 430e a Poco F5 420. Naravno može se kupiti jeftinije u balkanskoj ali ljudi izbegavaju te radnje (opravdano ili neopravdano ne znam..)
Mada možda treba sačekati honor 90, čini mi se 5 ili 6 jul stiže u Evropu pa da vidimo kakav je
Honor 90 ima SD7 Gen 1, koji je i slab i nestabilan. Edge 40 sam ja prvi imao u Leskovcu, naručio sam bio u Yetelu još online, ali sam ga uzeo jer sam svakako trebao uzeti telefon, uz Poco F3 koji koristim, a nisam znao da li će i kada stići u Srbiju. Čim se pojavio, ja sam Egde 40 nakon 3 nedelje korišćenja prodao na prvom mestu gde sam pitao za 350e (u danu kada sam ja snimio nar Sarpi TV svoju recenziju a Benchmark sat vremena posle toga svoju), i za 370e kupio F5 8/256. Uradio sam i recenziju Poco F5 na Sarpi TV, a uskoro ću snimiti video o iskustvu nakon mesec dana korišćenja.

Poslednja izmena:
Otprilike je tako. Noćni režim je bolji kod F5 jer znatno brže okida fotografije. Video snimci su za nijansu bolji kod F5 uprkos novijem i većem senzoru i optičkoj stabilizaciji. Ekran takođe nešto lepših boja nego kod F3, čipset je mnogo jači i apsolutno se ne greje ma šta radili - sintetički 20 - ominutni testovi, 4K video snimanje preko 20 minuta u kontinuitetu, igranje Genchin na najvišim detaljima u 60f/s preko pola sata..., svejedno telefon se zagreva do 36°. Ali neka velika razlika kada koristiš Poco F3 i F5 istovremeno, u svakodnevnom radu, gotovo da ne postoji. Pogotovo jer su oba na Android 13 MIUI 14.05 (F5) a 14.0.7 (F3). Baterija je bolja na F5 i bez problema izgura dan intenzivne upotrebe, ujutru ga dopuniš 25 - 30 minuta i nastavljaš dalje. Koristim ih zajedno, u oba imam sim kartice.

Honor 90 ima SD7 Gen 1, koji je i slab i nestabilan. Edge 40 sam ja prvi imao u Leskovcu, naručio sam bio u Yetelu još online, ali sam ga uzeo jer sam svakako trebao uzeti telefon, uz Poco F3 koji koristim, a nisam znao da li će i kada stići u Srbiju. Čim se pojavio, ja sam Egde 40 nakon 3 nedelje korišćenja prodao na prvom mestu gde sam pitao za 350e (u danu kada sam ja snimio nar Sarpi TV svoju recenziju a Benchmark sat vremena posle toga svoju), i za 370e kupio F5 8/256. Uradio sam i recenziju Poco F5 na Sarpi TV, a uskoro ću snimiti video o iskustvu nakon mesec dana korišćenja.
Jesi li nasao tu verziju od 8/256 u Logic-u,da znam da uzmem i ja? na KP ih niko nema.

Thx, prednost Motorola je i preko operatera. Još ekran, koji je bolji, gorilla zaštita?
Meni je lepši ekran na Egde 40 zbog zakrivljenja, uz tanak font izgleda baš premijum. Ali koliko znam Egde 40 nema deklarisanu zaštitu ekrana a F5 ima GG5 i foliju fabrički nalepljenu. Ekran na F5 je izvanredan, i lakše ga je zaštiti i sačuvati, ali onaj na Egde 40 iako nije 12-obitni, meni je lepši verovatno zbog toga što zakrivljen. I uopšte, Egde 40 je mnogo lepši telefon, zaista.
Jesi li nasao tu verziju od 8/256 u Logic-u,da znam da uzmem i ja? na KP ih niko nema.
Da, Sarpi mi je uzeo u Balkanskoj, na ovoj njihovoj garanciji piše MAX phone.
Ja se baš dvoumim između ta 2,s tim da sam bliži M zbog operatera koji ga imaju u ponudi. Može li neko poređenje - throttling, camera, ekran, baterija...?
Pogledaj na Sarpi TV "Poco F5 real review"

@vuki, ti vodis Sarpi Tv? :)

Slazem se sa @SimaDj, Madjari sa KP mi deluju mnogo pouzdanije nego ove nase radnje. Neko je i objasnio dal ovde il na drugom sajtu da lakse ostvarujes garanciju preko Madjara (iako se salje na servis u EU), nego preko ovih nasih radnji.

S druge strane, jel jos neko ima iskustva sa ovim radnjama u Balkanskoj kad su u pitanju Xiaomi/Poco telefoni?
Ne vodim, to Sarpi radi, ali sarađujemo. Biće još videa vezanih za Poco F5, želim baš sve da testiram, instalirao sam i GCam sa svim XML fajlovima, tako da će biti još neki video nakon mesec ili mesec i po korišćenja. 🙂

Ja nisam kupovao kod njih, zvao sam ih da pitam da li salju pouzecem,kazu mora licno kod njih u radnji.jedino sto nisam pitao koliku garanciju daju za telefone.
Daju garanciju od godinu dana, ali je smešna. Ne verujem uopšte. Inače kada se pojavio u Logic Shopu, Sarpi je zvao nekoliko brojeva i svi brojevi su pripadali istom liku. Rezervisao mi je bio 8/256 popodne, mogao sam uzeti i 12/256 ali nisam video razlog za toliko RAM memorije. Poslao sam mu novac a on je već sledećeg jutra podigao telefon i poslao mi brzom poštom. Od trenutka rezervacije za manje od 48 sati ja sam ga imao u rukama.
Meni je drago uvek da nekog razveselim i da mene razvesele, narocito u ovo doba u kojem zivimo :D

Nisam rekao da dele za dz, nego kako su krenuli samo sto ne krenu. Da ne idem previse u off, ali ovo npr mi spada u tu kategoriju:

Ja sam P30 Pro uzeo za 256.50gbp znaci nesto oko 40ak hiljada, novembra 2019, kad je kod nas bio izmedju 75-90k regularno, 128/8 single sim isto preko O2, a pritom akcija trajala 4 dana skoro, narucio onlajn, platio, otisao do Hammersmitha i pokupio u poslovnici. I meni zvuci nerealno sad kad pomislim, ali itekako je bilo realno.

To sto je nas neko slagao da je Xiaomi brendcuga od telefona i da vredi koliko xiaomi shop (koga ima jos malo pa vise nego McDonaldsa po BG-u) misli da vredi, to je nas kolektivni problem.

Ne zaradjuju oni od ne znam ni ja cega, sigurno ne jer nude telefone po dobrim cenama, nego po derikoznim marzama da namire radnike i rente na sijaset lokacija. Kao sto je Walteru opao kvalitet kad je krenuo svuda da otvara, tako su i ovi zeznuli value-proposition kad su isto krenuli da se sire. U UK inace imaju dva storea, Birmingham i London (Westfield Stratford, onaj gigantski soping centar), a cuo sam da zatvaraju Londonski uskoro.

A samo u BG ima 5 storeova, kako pa to, a dosta smo manji od UK? No nebitno za temu.

F5 ima dobar cpu, oba imaju, ali da je to ne znam ni ja kakav apgrejd sa amoleda na F3, i performansi koje on nudi, nije, ali dobro, svako svoje pare drugacije ceni. Mozda nije midrange al nijen ni FLEGSIP KILER, sa dimmingom, proximityima, i jos slicnim detaljima. Pritom mane tek dodju do izrazaja posle par nedelja koriscenja, zasto je blizi midrange nego flegsipu. X3 pro cini mi se ima i problem sa plocama koje umiru same od sebe, tako nesto bar na redditu pricaju, koliko je ucestalo, pojma nemam. Sto se softvera tice, za F3 znam da su bar zakrpili lepo sa MIUI14, ali trebalo im je ihahaj.

Cak su i indijci koji su ih dizali u nebesa pre, poceli da bojkotuju upravo jer su QC niz vodu pustili, i jer stancuju modele bez logike, a njihovo je mozda i najkonkurentnije trziste.

Da ne bude da sam samo prema Xiaomiju takav, kritican sam i prema startnim cenama Samsunga i Huaweia, a trziste brzo to iskristalise kroz par meseci.
Proximiti je pravi fizički, a PWM je 1920hz. Uradio sam svoju recenziju, imaš na Sarpi TV, pokušao sam da obuhvatim sve aspekte. Tamo pored recenzije ima i video u kome sam uporedo otvarao aplikacije na F3 i F5 pošto ih koristim paralelno, oba u 8/256.

Poslednja izmena:
Ima li nfc, bitno mi je zbog googlre pay?
Ima NFC i u pitanju je globalna verzija, konkretno iz EU.
Pa kako šalju ovi iz Subotice, kako njihove pošiljke ne kradu?
Oni su se pokazali kao prevarantima. Najpre smo zvali i Sarpi i ja lika koji je dao oglas, on nam je dao broj telefona od drugog lika iz Subotice a taj tada još uvek nije ni čuo bio za F5. Prijavili smo ih na KP jer daju lažne oglase.

Ima NFC i u pitanju je globalna verzija, konkretno iz EU.

Oni su se pokazali kao prevarantima. Najpre smo zvali i Sarpi i ja lika koji je dao oglas, on nam je dao broj telefona od drugog lika iz Subotice a taj tada još uvek nije ni čuo bio za F5. Prijavili smo ih na KP jer daju lažne oglase.
Glupost, jedno lose iskustvo, i svi prevaranti, ja sam narucio u petak, covek nabavio do ponedeljka i u utorak mi poslao. Posle toga vise nije uzimao i obrisao je oglas.

Glupost, jedno lose iskustvo, i svi prevaranti, ja sam narucio u petak, covek nabavio do ponedeljka i u utorak mi poslao. Posle toga vise nije uzimao i obrisao je oglas.
Ja nisam aktivan na KP, i nije problem loše iskustvo, nego lažne objave. Pošto je Sarpi 10 godina u tom poslu, svakako zna šta se radi i kako se radi. Jedno je kad neko nešto postavi i proda, a drugo je kad te motaju u krug. Nije važno, ono što sam meni rečeno je da je reč o prevari. Vidiš da su i iskustva sa ovima iz Balkanske različiti. Moje iskustvo je takvo da je za 48 sati telefon rezervisan, kupljen i dostavljen meni u Leskovcu. Ne reklamiram nikoga, to mi ni na kraj pameti nije.

Pojavio se oglas za F5 iz Novog Sada verzija 12/256 Black i Blue za 392€. Ja bas zelim beli ali ga nemaju,ostaje da cekam i dalje.

Pojavio se oglas za F5 iz Novog Sada verzija 12/256 Black i Blue za 392€. Ja bas zelim beli ali ga nemaju,ostaje da cekam i dalje.
Meni je bilo totalno nebitni da li je 8/256 ili 12/256 ali sam hteo beo. Isto je važilo i za F3. Sad ih imam oba, u crnoj boji 😏
Meni je bilo totalno nebitni da li je 8/256 ili 12/256 ali sam hteo beo. Isto je važilo i za F3. Sad ih imam oba, u crnoj boji 😏
Taj plavi bih uzeo na tvom mestu. Možda je ipak najbolje u toj boji. Bela jeste u početku zanimljiva zbog onih šara, ali nzm, da sada trebam odabrati boju, plavi bih tražio. U svakom slučaju, telefon nije ni lep niti je osećaj u ruci premijum. Naprotiv, telefon u ruci izgleda baš jeftino. To ne znači da ekran nije vrhunski, jeste zaista, i još puno toga da se ne ponavljam. Malopre sam odradio dva AnTuTu testa, u oba slučaja je temperatura porasla između 4 i 5,7 stepeni i baterija je padala za po 4 posto, Xiaomi 12T pro ima nešto više bodova (skoro 1300000, dok F5 ima 1150000, ali se on zagreva i preko 10 stepeni i baterija mu pada za 6 posto. Za koji dan počinje sa radom novi portal i prva pisana recenzija će biti moja o Poco F5.

Poslednja izmena:
Premijum osećaj u ruci traje dok ne staviš masku. 😁

Meni se dopada kako izgleda. Ova bela varijanta dušu dala da se spakuje u Ringke Fusion ili sličnu alternativu sa Alija, baš bi premoćno izgledao.

Tanka je maska, nikad tanja..
F5 jeste novi F1, ali nekako manje napadnije, ne znam kako da se izrazim.
Just a osecaj

Mi Max 3 (legendarni, mogu da kažem slobodno) uskoro 4 god kako me vanserijski služi... Ali polako razmišljam o Poco F5, Honor 70 ili Motorola 40 Edge.
Sva 3 modela jakaaaa klasa midrendžera.
Max 3 je baterijski monstrum i dalje i sve manje od 7h SoT bi mi bilo degradiranje ali mislim da će pasti na kraju odluka za F5, nema žurbe.
Brat me nagovara da uđem u Apple svet i kupim očuvan 11 Pro Max ali nešto me ne privlači ta ideja, šta znam...

Mi Max 3 (legendarni, mogu da kažem slobodno) uskoro 4 god kako me vanserijski služi... Ali polako razmišljam o Poco F5, Honor 70 ili Motorola 40 Edge.
Sva 3 modela jakaaaa klasa midrendžera.
Max 3 je baterijski monstrum i dalje i sve manje od 7h SoT bi mi bilo degradiranje ali mislim da će pasti na kraju odluka za F5, nema žurbe.
Brat me nagovara da uđem u Apple svet i kupim očuvan 11 Pro Max ali nešto me ne privlači ta ideja, šta znam...
Baterija najbolja na F3,ali snimanje ispod proseka

Nazad
Vrh Dno