Šta je novo?

Pocetak ucenja PHP-a

php_noob

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2007
Poena
304
Nisam nov u web dev-u. Znam XHTML/CSS i uglavnom sam se do sada bavio web dizajnom. Hteo bih da naucim PHP ali kao i sve, svaki pocetak je tezak.

Otisao sam na PHP.net, instalirao lokalni server, Apache/PHP/MySQL, poceo da citam, stigao do integera, booleana, stringova, ali ja ne znam cemu to i sta ce mi to? Dalje sam malo preleteo do drugog poglavlja trazeci neki praktican rad, tamo se prica o security-ju. Dakle, opet samo prica, nigde programiranja, posle toga, trece poglavlje, Featurs, kukiji, sesije itd... Do funkcija se stize tek posle svega ovog.

Moje pitanje je: Da li citati ovo sve prvo da bih dosao do funkcija. Meni to dok citam malo sve zvuci konfuzno i bas mi nije najjasnije zasto to sve moram da znam dok jos ne znam da napisem nista vise od "Hello world" funkcije.

Kako da najbolje razumem i primenim sve ono iz prvog poglavlje? Integeri - brojevi, boolean - true/false..... i? Cemu to? Sta ce meni true or false u zivotu?

Molimo bih pomoc da skapiram najbolje kako to sve primeniti prakticno, kroz html i kroz primere.

Takodje, ako ima neki bolji sajt za pocetnike od php.net manuala, ili neka knjiga, ne bi bilo na odmet da ovde postujete. Nadam se da ce i drugima koji bi kao i ja hteli KONACNO da nauce taj php, biti od koristi.

Hvala svima!

sta ce ti onda php, ako hoces da koristis samo html?
:)

pa nisam rekao da hocu da koristim samo html, samo da ne razumem cemu taj boolean, strings, integer itd konkretno sluze? Voleo bih da to mogu da skapiram u konkretnom primeru.

Evo ti jedan klasican primer upotrebe true/false. Meni se cini da bi trebao da uzmes prvo negde neki kurs u osnovama programiranja pa tek onda da se KONACNO pozabavis tim PHP-om jer pristup ti je potpuno pogresan. Ako si se ti smorio vec na prvom poglavlju manual-a onda nesto bas tu i nije u redu.

PHP:
if($user=='php_noob')
{
        exit;
}
else
{
        learn_php();
}

function learn_php()
{
       header("Location: http://www.w3schools.com/php/default.asp"); 
}

Pa osnovno ti je da naucis koji su tipovi podatka dostupni u odredjenom jeziku. int i ostalo ti sluze za civanje odredjenih podataka. Int za cele brojeve, boolean za logicko tacno/netacno itd itd... znaci ako imas int a i int b, ti ih mozes sabrati a + b i dodeliti vrednost int c. Dakle moraju biti istog tipa i operandi i rezultat. Doduse, imas ugradjene implicitne konverzije (recimo da mozes da saberes dva inta koji se dodeljuju promenljivoj tipa float, onda se rezultat automatski konvertuje u float (decimalni broj iz matematike ;) ) itd itd.

Boolean moze sao da sadrzi dve vrednosti true ili false (1 ili 0). Kada napises $a = 4 i $b = $a == 5 ( == operator je logicki operator, ako su dve vrednosti jednake onda vraca true, ako onda false) onda $a je tipa integer, a $b tipa boolean.

Primeti da nisi nigde odredio eksplicitno koji tip podataka je u pitanju, php sam odredjuje koji tip da se koristi, jer je slabo tipiziran jezik. Znaci, tip promenljive se automatski odredjuje na osnovu izraza koji vracaju vrednost i dodeljuju toj promenljivoj.

@php_noob
evo ti primer, napravi nekakav sajt sa jednom login stranicom i sa jednom osnovnom stranicom na koju te prebaci posle validnog logina
na toj stranici neka ti pise broj ljudi koji su trenutno ulogovani
to bi ti pomoglo da shvatis kako se koriste promenljive i tipovi podataka

inace, mozes pogledati ovde
http://www.beginnersphp.co.uk/, nije nista posebno, ali pomocice ti da naucis osnove

ako ti je potrebna neka knjiga, javi mi se na pp.

Koji kurs preporucujete? Meni bi vise odgovaralo 1 na 1, nego neki grupni kurs kao sto ima u CET-u valjda..

Sve što ti treba da lepo uploviš u vode PHP-a je knjiga "PHP i MySQL - Razvoj aplikacija za Web", autori: Welling i Thompson. Knjiga ima da se kupi u knjižarama Mikro Knjige. Na naslovnoj strani se nalazi slika nekog akvadukta, čisto da znaš koja je knjiga u pitanju.

Preporučujem je jer su odlično napisana poglavlja i stalno te vode kroz priču sa konkretnim primerima. Ja sam sa tom knjigom veoma brzo savladao sve šta mi je trebalo da znam iz PHP-a, a kasnije lepo - šta ti treba, potražiš preko neta ;)

Php

PHP, se najbolje uci iz manual-a, kao i sve drugo u vezi intraneta. Knjige mogu da budu korisne, al ne previse. znaci MANUAL je zakon.

Po meni je najbolje da prvo nabavis video tutorial (to ti je suva praksa) a kasnije da kupis knjigu
sa prakticnim primerima kao sto ROBOTO kaze! Tutorial potrazi na netu....ne znam tacno da ti kazem gde ali snadji se.

Kupio gorepomenutu knjigu. Krecem sa citanjem pa cemo videti kako ce ici. Hvala svima na savetima.

Da, ta knjiga je odlična, meni je puno pomogla. Dobija se i disk sa svim odrađenim primerima koji se pojavljuju u knjizi.

Evo, prosao sam prvi deo za 2 dana i vec su mi mnogo jasnije neke stvari. Jedino mi nije jasno kada ce mi trebati konkretni primeri koji oni daju, tipa gettype() i settype(). Ok, jasno mi je cemu sluzi, ali gde se i kako to prakticno koristi? Ovo je samo jedan od primera gde sam se upitao.. dobro... i sta s' ovim?

Ok, pretpostavljam da ce itekako biti koristi od svega sto sada citam, samo glasno razmisljam ;)

Kad budes imao formu na sajtu koju visitori popunjavaju verovatno ces zeleti da proveris njihov unos. Prvo i osnovno pravilo je nikad ne veruj user input-u. Ako ocekujes za odredjeno polje forme da je broj onda koristis

if(gettype($_POST['ocekujem_broj'])=='integer')

Ako nije integer onda ili prekidas exekuciju skripta ili stagod vec hoces da radis. gettype() je inace outdated funkcija i bolje je koristiti funkcije tipa is_numeric() i slicne.

PHP manual strana za gettype: http://www.php.net/manual/en/function.gettype.php
PHP manual strana za is_numeric: http://www.php.net/manual/en/function.is-numeric.php

Takodje, ako te nije briga kog tipa je varijabla koja ti dolazi od user-a i zelis samo da je pretvoris u integer na primer koristi se

$_POST['ocekujem_broj']=(int)$_POST['ocekujem_broj'];

PHP manual strana: http://www.php.net/manual/en/language.types.type-juggling.php#language.types.typecasting

Hvala, kako ja da znam koja je funkcija outdated? Pretpostavljam da cu kasnije, kada vec budem znao vise stvari, moci da se ukljucim u diskusije i recimo blogove koji se bave PHP-om i da cu na taj nacin biti u toku.

Ja shibam dalje, na drugo poglavlje, "Snimanje i ucitavanje podataka". :)

Koristim MAMP PRO za PHP/Apache/MySQL ali imam par pitanja.

1) Ne prikazuje mi greske - kada izmenim php.ini fajl, u phpinfo(); mi se nista ne menja
2) Hocu da izmenim ServerRoot u httpd.conf medjutim u phpinfo mi se takodje nista ne menja

Resio sam to preko MAMP interfejsa sada radi i izmena i prikazivanje gresaka.

Instaliraj XAMPP, jer je u pitanju najbolja kombinacija php-a, apacha i MySQL-a trenutno.

Hm, postoji... ali MAMP PRO mi se cini daleko bolji ovako na prvi utisak.

Nazad
Vrh Dno