Šta je novo?

Početnička HW pitanja [split]

Ti odavno rekao a polomio si se da odgovaraš kad si video ženski nick :D

Primetio sam da je zenski nick, ali veruj mi nisam puno obracao paznju jer je lepo na fin nacin postavila/o pitanje a i nikom ja nisam davao takav savet ovde, pa reko da je i na mene red da vas malo starije odmorim :)
I da si ti pitao na takav nacin,isto bih odgovorio veruj mi

Nije trolovanje u pitanju, meni bar ne izgleda tako.
Na primer znam njih par koji još nisu savladali copy i paste, ali su zato ozbiljno zainteresovani da ih neko nabrzinu nauči kako da sa Photoshopom i CorelDRAW-om prave keš.
Ima nas raznih...

Poslednja izmena:
jel isto hoće da rade na androidima koje pogone solarne ploče?

Iako je mnogo razloga protiv (pre svega cena) solarne ploče sa dovoljno velikom površinom bi itekako da pokreću ovako nešto. Nije problem da se izračuna ni veličina ni ulaganje.

Što se pak androida tiče ljudi čitaju sve i svašta predviđa mu se da će "ubiti" sve druge OS pa dođe i logično da početnik zapita da li taj svemoćni android može da gura takvu mašinu.

Svodi se na ono leba bez motike iako se zaboravlja na velika početna ulaganja ali i kasnije za račune epsu

E sad sve ovo neisključuje mogućnost trolovanja ali kao što sam rekao svako pitanje se u ovom delu foruma suviše često dočekuje na nož, pogotovu jer dobar deo korisnika uopšte nezalazi u druge delove foruma pa su se malo otuđili :d

Poslednja izmena:
Da li je npr ova kombinacija uredu? I ako nije i ako jeste, recite ako vam jel nije mrsko zasto? :)

1.AMD Radeon R9 270X Powercolor PCS+ 2GB DDR5, DVI/HDMI/AXR9 270X 2GBD5-PPDHE
2.Napajanje 1275W Thermaltake TPX-1275M, 14cm fan/Modular/80PLUS PLATINUM
3.CPU FM2 AMD Athlon™ X2 Dual-Core 340, 3.20GHz/32nm BOX
4.MB FM2 A55 Gigabyte GA-F2A55-DS3, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1/USB2.0
5.Neki bzvz ram do 3gb npr?

p.s.nisam lenja, nisam troll, dajte ljudi da napravim nesto kvalitetno :)

Poslednja izmena:
preskoči to napajanje... 300€ a 800w je praktično

Da li je npr ova kombinacija uredu? I ako nije i ako jeste, recite ako vam jel nije mrsko zasto? :)

1.AMD Radeon R9 270X Powercolor PCS+ 2GB DDR5, DVI/HDMI/AXR9 270X 2GBD5-PPDHE
2.Napajanje 1275W Thermaltake TPX-1275M, 14cm fan/Modular/80PLUS PLATINUM
3.CPU FM2 AMD Athlon™ X2 Dual-Core 340, 3.20GHz/32nm BOX
4.MB FM2 A55 Gigabyte GA-F2A55-DS3, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1/USB2.0
5.Neki bzvz ram do 3gb npr?

p.s.nisam lenja, nisam troll, dajte ljudi da napravim nesto kvalitetno :)

Нешић са форума продаје плочу и процесор, за 10.500 ако се не варам. Само 1 графичка !? :)

Dobro, eto, napreduješ. Na tu navedenu ploču možeš staviti do 5 kartica, ali samo jednu direktno u ovaj x16 slot, za ostale su ti potrebni tzv. ekstenderi (vidi u oglasima ovde ili npr http://www.kupujemprodajem.com/search.php?action=list&data[category_id]=&data[group_id]=&data[location_id]=&data[keywords]=ekstenderi&submit[search]=Tra%C5%BEi) i napajanje koje bi odgovaralo broju kartica koje planiraš. Memorija - 4GB, mada za 270X možda može i sa 2 da se prođe.

Jako bitna stvar jeste da ne gledaš mnogo šta je izlistano po sajtovima firmi jer dosta toga uopšte ni nema na stanju, već samo telefon u ruke ili obilazak. Pošto te zanimaju 270X karte, optimalno bi bilo 4 kom na ekstenderima i neko dobro 750-850W napajanje, recimo CoolerMaster V850 kojeg teško možeš naći, pa će već neko od iskusnijih kolega da preporuči neko ili prekopaj malo teme u vezi hardvera da vidiš koja se napajanja preporučuju a da su dostupna.

I naravno, to sve pakuješ u neki od ramova za rudarenje, radi što boljeg protoka vazduha i hlađenja kartica (popularno nazvani rigovi, takođe, možeš pogledati Bench oglase ili http://www.kupujemprodajem.com/search.php?action=list&data[category_id]=&data[group_id]=&data[location_id]=&data[keywords]=bitcoin+rigovi&submit[search]=Tra%C5%BEi)

Poslednja izmena:
Sto se tice novca nije nikakav problem, najmanje 700 evra, najvishe tipa 2000
Za malo manje od gornje navedene cife imaš u ovom trenutku rudarski rig ovde u oglasima na forumu.
Protiv pravila je da postavim link do dotičnog oglasa ali nije ga problem pronaći.
Možda ti je to najbolja opcija, već sklopljen i konfigurisan rig spreman za korišćenje..

Dobro, eto, napreduješ. Na tu navedenu ploču možeš staviti do 5 kartica, ali samo jednu direktno u ovaj x16 slot, za ostale su ti potrebni tzv. ekstenderi)
to nije bas tacno, posto posedujem tu plocu ovako stoje stvari
ako hoces da ubodes u pci-e karticu, onda se oprosti od skoro 2 ova mala slotova, posto ce skoro svaka da zauzme pce-e i svojim kulerom jos 2 mesta ( ako uzmes neku manju karticu tipa 7850,onda mozda prodjes da pokrije samo jos jedno mesto,al to je dikutabilno)
znaci, za 5 mesta, moras kartice dici na 5 extendera
ako hoces da koristis pci-e slot, onda max, 3 kartice (al zato 2 ext) eventualno 4 ako se zgusnu

U pravu si, nisam obratio pažnju na to da karta u slotu blokira i susedni PCIe (mislim da drugi od karte uglavnom ostaje slobodan) tako da za 5 kartica mora i 5 extendera.

Ubacio sam drugu graficku u drugi PCIe x16 slot ali mi daje samo 50khs i ne prikazuje temperaturu, gpuz je vidi ali ne i klokove, da li moram onaj dummy plug vga adapter da napravim ili je nesto drugo? Jel ima veze sto nisu isti model graficke, u .bat fajlu sam odvojio zarezom vrednosti..

Ubacio sam drugu graficku u drugi PCIe x16 slot ali mi daje samo 50khs i ne prikazuje temperaturu, gpuz je vidi ali ne i klokove, da li moram onaj dummy plug vga adapter da napravim ili je nesto drugo? Jel ima veze sto nisu isti model graficke, u .bat fajlu sam odvojio zarezom vrednosti..

ima veze, napravi za svaku poseban bat fajl pa probaj

Nazad
Vrh Dno