- Učlanjen(a)
- 08.01.2002
- Poena
- 630
Moja oprema
- Laptop
- Dell Inspirion 15 Model 3505 (AMD Ryzen 5 3450U, 4C/8T, 512 GB SSD)
- Pristup internetu
- ADSL
Dobro, failovao sam za kondenzatore, ali shvacena je poenta. E sad pogledaj ovu ASUSovu famoznu 6+2 "digitalnu" naponsku:
Problem?
Ne vidim problem, tj. ne vidim ono što ti vidiš. :d
R68 = zavojnice, na onoj ploči koju si pokazivao to su CPL-4-50
između zavojnica i ova 3 elektrolita se vide tranzistori (drajveri) za VRM, na onoj evga ploči se ne vide, pošto su ispod hladnjaka
između zavojnica i CPU socketa se nalaze kondenzatori u nizu, na onoj evga ploči što si ti pokazao su drugačije forme, ali ipak kondenzatori
Ti si možda na prvoj slici pobrkao CPL-4-50 sa IC čipom koji upravlja VRM sekcijom, ok, na prvi pogled moglo bi se pomisliti da je to integralno kolo, ali nije, kao prvo, veoma je "grubog" izgleda za IC, zatim, ima malo nožica (premalo za kompleksni IC čip), i na kraju, nema veze sa IC, to su samo zavojnice.
Digi VRM čip se vidi uostalom i na slici od ASUS-a, lepo je markiran (levo od procesora):

Ne pada mi napamet da izigravam drvenog advokata ASUS-a, ali ti tražiš neki problem koga nema. VRM dizajni od različitih proizvođača nisu direktno uporedivi, evga je komponente kupio možda na sasvim drugoj strani, tako da se razlikuju.
Glupo poređenje, ali recimo uzmi dva auta, jedan sa benzinskim, drugi sa dizel motorom. Oba imaju istu funkciju, ali ne izgledaju isto, ne mogu ja sada dići galamu na proizvođača dizela "uaaaa, prevarili me, na mom motoru nema svećica kao na onom benzinskom".
Poslednja izmena: