Šta je novo?

ploče, stari i novi presinzi

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Pozdrav svim gramofondžijama.
Zanima me prvenstveno kakve su ove nove , milenijumske ploče u odnosu na stara izdanja. Nemam baš nijednu noviju ploču (kupovao sam polovne,što je , kako neko reče 'mačka u džaku').

Pozdrav svim gramofondžijama.
Zanima me prvenstveno kakve su ove nove , milenijumske ploče u odnosu na stara izdanja. Nemam baš nijednu noviju ploču (kupovao sam polovne,što je , kako neko reče 'mačka u džaku').
Нема правила. Могу новије да буду и лоше и добре.
Старе плоче су увек на цени јер се снимало са аналогног на аналогно.
Нове плоче имају неретко лош квалитет саме пластике, нпр поједини обојени винили.

nove ploče nisu ništa manja mačka u džaku...kvalitet plastike je često sumnjiv, ali ima toga i da je previše "opiljaka" ostalo negde u brazdama što zahteva pranje nove ploče...nisam baš fan pranja, a pored toga kvalitetno pranje nije baš jednostavno u kućnoj radinosti...ima ljudi koji zveknu fairy na sunđer pa pod česmu, ali nakon što sam probao par nebitnih ploča tim metodom situacija je bila još gora...

nove 180gr ploče su magnet za statički elektricitet...kad sam krenuo da ponovo kupujem nove ploče delovalo mi je da su sve nove ploče užas, ali kako sam bio uporan nekako sve više nailazim na bolje presinge...sad pretežu one sasvim dobre..

polovne ploče je besmisleno vizuelno ocenjivati, jer imam previše ploča koje izgledaju savršeno, ali su prečesto slušane na ne baš sjajnim gramofonima...

mogao sam ovo i kraće, lutrija u oba slučaja :)

Нема правила. Могу новије да буду и лоше и добре.
Старе плоче су увек на цени јер се снимало са аналогног на аналогно.
Nedavno sam čuo , meni do sada nepoznati podatak , da je prvi album koji je digitalno snimljen još 1981. 'Visitors' grupe ABA (1982. je snimljen CD).
Da li da se s tom godinom rukovodim , kada sam u potrazi za analognim snimcima na ploči?

Nedavno sam čuo , meni do sada nepoznati podatak , da je prvi album koji je digitalno snimljen još 1981. 'Visitors' grupe ABA (1982. je snimljen CD).
Da li da se s tom godinom rukovodim , kada sam u potrazi za analognim snimcima na ploči?
Не. У питању је студио, осамедетих је све ишло аналогно, деведесетих се уводи дигиталија.
Мада све зависи од албума до албума. И данас постоје 100% аналогни студији. Али су најскупљи.

А кад у огласима наиђем на неки пра-стари албум , али пише у опису "Reissue" или "издање из овог миленијума" ?

Iz mog iskustva, stare ploče, pravljene u Jugoslaviji, zvuče onako - staro. Očuvanih starih stranih ploča nemam.
Među novim pločama je šareniš, ima ih i iznenađujuće dobrih ali i loših.

Pozdrav,
Moje iskustvo - u poslednjih par godina nabavio sam nekoliko novih ploča (remasteri starih albuma):
Videosex (debi album)
A-ha - Hunting high and low
Enya (debi album)
Pink Floyd - Dark side of the moon (2016)
Pet shop boys - Behaviour

Svi vinili se odlično čuju, a čak nemam ni neki hi-class gramofon. Neki jeftini Sansui iz 80-tih. Planiram, doduše, da stavim bolju glavu na njega, jer sam ga malo sredio, dampirao, itd.

Ja planiram da nabavljam nove ploče, na šta bi trebalo da obratim pažnju ?
Šta kažete na kupovinu polovne ploče ako neko napiše ploča 5- ili 4+ ili ocena 5? Skoro sam počeo da gledam to, iskreno nabavio bih do maksimum 20-tak ploča muziku koju baš slušam, ništa preterano, da li čekati na dobru cenu nove ili kupovati polovne sa ovih ocena kao na oglasima? :)

nove ploče nisu ništa manja mačka u džaku...kvalitet plastike je često sumnjiv, ali ima toga i da je previše "opiljaka" ostalo negde u brazdama što zahteva pranje nove ploče...nisam baš fan pranja, a pored toga kvalitetno pranje nije baš jednostavno u kućnoj radinosti...ima ljudi koji zveknu fairy na sunđer pa pod česmu, ali nakon što sam probao par nebitnih ploča tim metodom situacija je bila još gora...

Najjeftinije i najefikasnije čišćenje/pranje ploča u kućnoj radinosti je lepkom.
Metoda lapkiranja je "mirikl" za štrokave ploče. Stare, a i za nove, te sa opiljcima. Neke ploče posle ovakvog čišnjenja prosto zablistaju, vizuelno a i zvučno.
Nekima ne pomogne uopšte, ali takvima onda i nema pomoći.

Postoje i bolje metode čišćenja, ali se oslanjaju na ultrazvučne kadice, namenske mašine i špecije za čišćenje ploča.
Vema skupo, a rezultati su uglavnom slični.

Mana lepkiranja je da nije baš da je časkom. Ali ja to radim samo po jednom sa svakom pločom, i više nikada. Za manje kolekcije je ok.
Može da se čisti samo jedna strana ploče po ciklusu. Dakle, jedna strana jedan dan, druga drugi dan.
Neke ploče budu naelektrisane posle čišćenja, ali naelektrisanje brzo "izvetri"

... ... ...

Metoda se sastoji od mazanja ploče tankim (ali ne pretankim) slojem lepka za drvo. Recimo Moment Wood Standard. Odlično prodire i u najsitnije modulacije brazdi. Etiketa se ne maže.
Sačekate da se lepak potpuno osuši (12-18h), postane proziran, pretvori se u film na površini ploče. Zatim se jednostavno taj sloj svuče sa ploče. Dobijete "negativ" ploče koji u sebe povuče svu štroku sa ploče i koji ide u đubre. I ploča bude zaista savršeno čista.

Izgooglajte, ima gomila tutorijala po netu i YT: https://everyrecordtellsastory.com/...ings-that-you-shouldnt-use-to-clean-your-lps/

Probajte na nebitnim pločama. Do sada sam očistio stotine ploča, i nikada ni jedan problem.
Lepkovi mogu biti krtiji i elastičniji kada se osuše, ali svi se skidaju. Neki slovenački koji je bio najbolji nema više da se nabavi.
Ali i ovaj Moment Wood je ok. Baš taj, standard.

Ja se izvinjavam ako cu nekog da uvredim. Ne pravim razliku izmedju starih i novih ploca. :)
Prva bitna stvar je pre svega produkcija. Tacka.
Druga bitna stvar je kako je stara ploca ocuvana, posto su nove nove :)
I naravno, kod novih, realno se uvek trudim da uvek kupujem 180 gr ili 200 gr vinile.

Ja se izvinjavam ako cu nekog da uvredim. Ne pravim razliku izmedju starih i novih ploca. :)
Prva bitna stvar je pre svega produkcija. Tacka.
Druga bitna stvar je kako je stara ploca ocuvana, posto su nove nove :)
I naravno, kod novih, realno se uvek trudim da uvek kupujem 180 gr ili 200 gr vinile.
Osim produkcije, vrlo je bitno koliko je ploča izašlo iz alata (kalupa). Sa svakim novim presovanjem, alat se pomalo "zatupi" i kvalitet zvuka opada.
Osamdesetih, glavni medij su bile ploče i produkcija je rađenma pre svega za njih. Da li je neko osadesetih godina u Jugotonu ili PGP-u vodio računa o oštećenjima na alatu i nakon koliko presovanja alat treba da se menja, kada se 99% ploča slušalo na krš gramofonima? Verovano niko.
Sada verovatno neko, negde i vodi računa.

Da li je neko osadesetih godina u Jugotonu ili PGP-u vodio računa o oštećenjima na alatu i nakon koliko presovanja alat treba da se menja, kada se 99% ploča slušalo na krš gramofonima? Verovano niko.
Sada verovatno neko, negde i vodi računa.
situacija je obrnuta...tada se vodilo računa a danas prosto nove prese ne pravi niko nego se stare podmazuju i krpe...ljudi iz same industrije na to upozoravaju...

pgp je posebna priča, dugo bi trajalo :)

Imam 42 singl ploče, narodnjaci, rani mraz, srebrna krila i sl. U ogromnoj većini su ti narodnjaci. Niti imam gramofon niti me to nešto zanima. Pregledao ih, nemam pojma, nisam video neke ogrebotine.
Poklonio bih ploče ako nekog zanima.

Jesi siguran da hoćeš to da pokloniš? To ipak vredi , u ovom dobu.

Da li da narucujem ploce sa discogs-a (Kako ih carine?) , ili da pitam ortaka koji zivi u Austriji da mi ih donosi?

@dusxan ja naručivao 15ak puta, a iskustva su kao i za sve ostalo, ako prelazi vrednost 50€, placas carinu + pdv, ako su ispod 50€ onda samo pdv. Jednom porucio 17 komada, mislio mozda prodje bez dažbjna (jer polovno i “gift”) medjutim sve su obračunali

Da li da narucujem ploce sa discogs-a (Kako ih carine?) , ili da pitam ortaka koji zivi u Austriji da mi ih donosi?
Ja narucujem stalno u Nemackoj i u Austriji pa mi donose, jeftinija je i postarina a i nema carine.
Uzimam nove na decks.de , kod njih je za Nemacku postarina 4e, moze odlozeno slanje do mesec dana pa ako dodam nesto sto izlazi u presale tek za mesec i po oni cuvaju dok god ne dobiju sve sto sam kupio.
Kolekcija na Discogs:

@dusxan ja naručivao 15ak puta, a iskustva su kao i za sve ostalo, ako prelazi vrednost 50€, placas carinu + pdv, ako su ispod 50€ onda samo pdv. Jednom porucio 17 komada, mislio mozda prodje bez dažbjna (jer polovno i “gift”) medjutim sve su obračunali
Nije tako..... na muziku na bilo kojem mediju, ukljucujuci i ploce....kao i na knjige... nema ni carine ni PDVa.
Cisto da se ogradim, ove godine nisam kupovao nista van zemlje, ali opet ne verujem da se zakon u medjuvremenu promenio.

Nije tako..... na muziku na bilo kojem mediju, ukljucujuci i ploce....kao i na knjige... nema ni carine ni PDVa.
Cisto da se ogradim, ove godine nisam kupovao nista van zemlje, ali opet ne verujem da se zakon u medjuvremenu promenio.
Provereno naplaćuju i carinu i pdv za preko 50 evra...ispod toga kako kad i to samo pdv i nekakvo otvaranje...

Da li su knjige i ploče nekako drugačije zakonski definisane zaista dugo nisam pratio...bilo je svojevremeno neke priče da je to kultura koja ne bi trebalo da bude oporezivana ali mislim da se to u praksi uvek tretiralo kao obična roba...

Ne, opet moram da kazem.....zadnje sto sam narucio sa Discogs je bilo prosle godine, jedan album od Janis Joplin koji je kostao tamo 75 $ + prevoz koji je bio recimo 20$ (ne secam se bas tacno), doslo je preko poste na moju adresu bez bukvalno ikakvog troska.
Takodje sam sa Amazona narucivao po 2 ili 3 ploce u svakako vecoj vrednosti od 50 evra i nikad nista nisam platio od tzv dazbina.

Vidi čoveka, ne, nego sam ja izmislio celu priču iz verovatno samo meni poznatih razloga…

Ovo je od kurirske službe:

IMG_0042.jpeg

Nemam nikakvog razloga da kazem da izmisljas. Ja sam opisao svoje iskustvo i kao sto sam rekao u prvom postu, ogradjujem se jer je moguce u ovoj ludoj drzavi da su promenili zakon. Mada, moram priznati da mi nije bas jasno sta ce ti kurirska sluzba za takve posiljke?

Cim je spedicija to je DHL 100%.
Jednu turu je rodjaka platila carinu 50e, bilo je dosta polovnih ploca, nije bilo novih.
Carina se placa jer te ploce ima i kod nas (nove). Ovo sto ja uzimam su uglavnom house singlovi i to polovne, nesto malo sam uzimao nove reizdanja, na primer:
Kao sto u opisu pise takva je do sad polovna 50+ evra a ova nova je 18e.

Jos jednu cekam, 27e:

Meni su dešavalo da naplate carinu i pdv i na nove i na polovne ploče/CD-ove. I preko obične pošte i preko kurirske službe. A dešavalo se i da prođu bez plaćanja, mada se to desi i sa ostalim pošiljkama. Nekada je postojao zakon da su ploče, knjige itd. oslobođene carine ali ko zna da li to još važi.

Cim je spedicija to je DHL 100%.
Jednu turu je rodjaka platila carinu 50e, bilo je dosta polovnih ploca, nije bilo novih.
Carina se placa jer te ploce ima i kod nas (nove). Ovo sto ja uzimam su uglavnom house singlovi i to polovne, nesto malo sam uzimao nove reizdanja, na primer:
Kao sto u opisu pise takva je do sad polovna 50+ evra a ova nova je 18e.

Jos jednu cekam, 27e:
DHL i UPS uglavnom ovako šalju (poručujem sa juno.co.uk i deejay.de)
A preko pošte stigne takodje PDV, nekad i carina ali bez ovih troškova špedicije (Discogs ili direktno od nekog resellera sa Discogsa kada poručim)

Kad smo već kod ploča, držite li ploče u spoljnim plastičnim omotima?
Pokušavam kod nas da kupim spoljne omote za ploče. Ovo što je kod nas na oglasima ima je sve od polietilena, što automatski znači beličasta plastika a ja bih radije polipropilenske koje su potpuno bezbojne. Takođe ova šihta domaće proizvodnje je širine negde oko 31,7cm što je knap za stare, spljeskane jednostruke ploče. Novije ploče, dupli omot ne mogu da stanu unutra.
Na Amazonu i sličnim mestima poštarina do Srbije dođe duplo više od vrednosti pošiljke.
Na Aliexpressu ima omota ali ne znam od čega ih Kinezi prave. Kažu "plastic" što se lako može desiti da bude PVC što je najgori izbor. Takođe pominju i neki OPP gel što nemam pojma šta je.
Kakva su vam iskustva i imate li neki savet?

Da, ja sve nove ploče držim u spoljnim omotima. Ima kod nas ljudi koji prave i prodaju omote odličnog kvaliteta. Konkretno sam uzimao od čoveka iz Zrenjanina koji je prodavao po berzama. Ima i za duple LP. Nemam kontakt nažalost, ali može da se nađe.

Da, ja sve nove ploče držim u spoljnim omotima. Ima kod nas ljudi koji prave i prodaju omote odličnog kvaliteta. Konkretno sam uzimao od čoveka iz Zrenjanina koji je prodavao po berzama. Ima i za duple LP. Nemam kontakt nažalost, ali može da se nađe.
berza je sad u nedelju, uglavnom je tamo...i ja kupujem od njega, zadovoljan sam...ima za 1 i 2lp varijante...

Vrh Dno