Šta je novo?

Ploča i procesor do 140e?

dzonika

Slavan
Učlanjen(a)
04.12.2007
Poena
319
U teskoj muci da skupim neki kes,jedva skupih 140e i htedoh da uzmem nesto sto iole valja. Ali posle silnog trazenja ploce,proca,skroz sam se izgubio... :(
Tih 140e bi mi sluzile da kupim plocu,proc i ram. E sad,vecita dilema,Intel ili AMD?????
Mislio sam da uzmem AMD 64 x2 4000+ 2.1Ghz, 65nm i plocu jednu od ovih
ASUS M2N4-SLI,cena 61e
GIGABYTE GA-MA69G-S3H, cena 61e
BIOSTAR TF570 SLI, cena 60e
BIOSTAR TA690G AM2,cena 61e
ASUS M2A-VM HDMI,cena 59e
i GEIL 1GB 667MHz DDR2.
Da li iko ima iskustva sa ovim plocama,i da li neko zna za neku bolju kombinaciju za isti kes?? Nemam pojma o ovim novim AMD-ovim chip setovima,da li valja ili ne???
Ili umesto ovoga kupiti intela c2d 2140 ili tako nessto i sa kojom plocom?
Kloknuo bio to sto bih kupio a sad nemam pojma sta da kupim,sta se bolje klokuje,sta se vise isplati i na cemu ce bolje igre da radea nemam ni 1e vise od 140e! Za grafiku moram da stekam mesec dva... :(
Naravno treba i neka memorija za to... Ljudi,molim vas pomagajte,i skratite mi i muke
i telefonski racun,jer mi preko dial-up-a treba vecnost za celodnevno jurcanje po netu... :)
Svaki savet je dobro dosao jer ja vise ne znam ni kako se zovem... :)
HVALA SVIMA UNAPRED!!!!!! SAMO POMOZITE!!!!!

Athlon X2 4000+ ... ~55€
Biostar TA690G ... ~55€
2x1GB RAM ... ~40€

Dakle... Nađi još 10€ i uzmi 2GB RAM-a i ovu kombinaciju... Bilo koji RAM uzmi, Kingston, Geil, Transcend, koji nađeš, toliko koštaju...

da, sa ovom biostar plocom ima integrisanu graficku... a ovaj gigabyte nema...
...kapiram da ces da prodajes tvoj komp ovaj iz potpisa... racunaj na oko 100e za njega da ces da dobijes... od tih para mozes da uzmes palit 8600gt sonic ili da shtekash jos neko vreme za 3850 koji kosta 133e ali je neuporedivo bolji od 8800gt sonic... crysis mozes da mashtash sa 8600gt sa iole normalnim setovanjima dok sa 3850 ces moci solidno da se igras...

ja bih radije uzeo core2duo nego athlona...

???

Pazi ovako,u svakom slucaju sa integrisanom grafikom nista zivo ne mogu
da radim...A,da osim da upalim Winamp... :) Nije ni frka da ostanem bez grafe mesec dana,dok
nadjem neki kes,ali samo ne znam sta tacno da uzmem,dal ic2d ili ovu amd kombinaciju...
Uglavnom to sto bih uzeo klokovao bih solidno,ali sada tu vi stupate na red...
Ja licno vise volim AMD ali c2d vs 4000+,stvarno je ???
Mada sa druge strane kada pogledam biostar 690g ima integrisanu graficku tipa 9250,asus ima x125 a biostar 570 ima sli... Koja od njih moze da izvuce max iz proca i da radi fino....
Plz, 'elp...

http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3112

evo ti ovde jedan test u kom ima i 2160 i 4000+ pa pogledaj...

...kljucne recenice na testu

Once you take overclocking into account though, it's tough to beat Intel's Pentium Dual-Core lineup. With 65%+ overclocks - with little effort and using stock cooling - the Pentium E2140 and E2160 are easily the best buys on the market today. If you're absolutely opposed to overclocking, then the AMD/Intel question is a tossup, but if you've got no problems pushing clocks then Intel is the clear choice at all price points.

Poslednja izmena:
pa da...

Pa pazi ovako...ceo zivot se mucim sa nekim krs kompovima...do pre godinu dana sam imao A7s333 i athlon xp 2000+,pa sam presao na epox 8rda3 i bartona 2500+,pa pre par meseci na ovaj komp koji sada imam... I sve to za po neki euro,20e,30e... posto nikako da skupim ikakav kes odjednom... A,da,i da napomenem koliko je tu bilo riknjavanja komponenata..maxtori...jedan proc....pre svega toga i ploca... sve tako neko krpljenje... Koje mi je preko glave... Pa se odlucio da se stekam ko lud (cale i keva su mi lesinari :) ) jer svaki dinar koji imam im hitno zatreba,pa ce da vrate...jednog lepog dana...a ja budala,sazalim se pa dam... I nekako jedva sakupih 140e...sta cu,nema se,ne moze se... I resih da kupim nesto novo,polovnjaka mi je preko glave... E sad,koliko se meni ucinilo,za te pare je ova amd kombinacija best bye,ali ako imas ikakav savet,molim te pomozi...koja ploca,koji proc...da moze fino da radi...naravno koliko para toliko i muzike... Pa clock je tu neizbezan...intel ili amd...

Ah,da i jos jedno pitanje??? Jedan lik mi rece da bi ova ova gore ploca saovim gore procom izvukla maksimum sa ddr 800 memorijom... Pominje mi memoriju sa latencijom 4x4x4x12 i nekih 1T,koji AMD-u puno znace,a ja ni ne znam sta je tih 1T?

Molim vas,prosvetlite me...makar malo....

Oj rakijo sljivovice.....sto u glavi stvaras pometenje.....

Malo je offtopic, ali i ja imam slicnu dilemu, a reko da ne otvaram nov topic. Elem...

Jedno pitanje: Koliko para mogu da uzmem za sve sledece navedeno ukupno?

Abit NF-7S
AMD barton 2500+
Asus nvidia geforce 6600GT 128mb agp
1GB(2x512mb) kingston ddr400

A da bi posle pazario nesto novo. Imam u planu HD 3850, 2 GB rama, a imam dilemu za plocu i procesor (koji bih malo kloknuo), zapravo nije dilema u pitanju, nego jednostavno receno nemam pojma sta da uzmem (bas nisam u toku,ali sam nacuo da amd nije vise ono sto je bio nekad), a dao bih za cpu i plocu do 150 evra, pa molim za pomoc. Naravno, najvise mi je bitno zbog novih igara.

Mnogo zavisi od toga koliko para bih mogao da uzmem za ovo sto sad imam. Bar da skrpim za cpu i plocu, eventalno za ram.....ma bez rama.

Hvala unapred!

@dzonika:

X1250 grafika koja se nalazi na Biostar TA690G je daleko od "neke za Winamp", to je verovatno najbolja integracija koju možeš kupiti. Naravno, zna se šta integracija može, ali evo, ja ladno mogu da igram Far Cry u 1280x800 sa nekim medium/low detaljima, samo ponekad secne i izgleda ok. Radi FIFA 2008 skroz lepo, rade svi NFS serijali, na low doduše, ali rade... Za privremenu varijantu je i više nego dobra.

Kupi lepo to što sam ti napisao na početku, jednostavno, nije moguće proći jeftinije i kupiti bolju mašinu. A mani to oko memorije, 800, 1T, latencije, kupi neki običan Kingston, Transcend, PQI, svejedno, nek bude 40€ i nek bude DDR800 ako može za te pare i teraj...

I da, klokovaće se to fino, impresivni rezultati su postizani na ovim pločama... :)

@phoboskv:

Ne znam koliko dobijaš za to, ali ono što možeš kupiti za 150€ je - Intel E2160/2180 i neku Gigabyte P31/P35 ploču, to će biti tu oko 130-150€, sve zavisi koju kombinaciju uzmeš. 2GB RAM-a obavezno, idi na neki DDR800, a kad legne taj HD3850 ima da bude bombona :)

Poslednja izmena:
aaaaaaaa

Posle citanja testa na linku koli si mi postavio..... Ostadoh totalno zbunjen....
Nahvalise 690g chipset i intela 2140 i 2160....Cena 4000+ i 2140 je ista...54e
ali kazu da je inet mnogo bolji kloker... i 2160 bolji za klok od 2140 za 20%....
E sad,ako uzmem plocu sa amd 690g chipsetom sledi mi i am2 proc, tj 4000+. ploca i proc su negde oko (54+60)=104e.
A ako uzmem intela 2140 treba mi i ploca za njega....i sa kojim chip setom...7050 necu naci po slicnoj ceni kao i 690g....
Ili ako uzmem 2160 manje mi kesa ostaje za plocu i ram...

I tako je majmun pojeo bananu.....

Evo jos jednog ogromnog poena za 690g... Ovo za grafiku nisam znao...
Hvala Vule puno,hvala svima....Dosta ste mi vec pomogli,ali ajd jos samo malo.... Pa da i ja nesto definitivno uzmem, i prestanem da vas smaram....
Jos jednom HVALA ljudi,sta bih ja bez vas.....

Kod Intel varijante ti treba više para, to je sigurno. Ustvari, možeš uzeti i Intel integraciju kao prelazno rešenje, ali nećeš imati tako "dobru" grafiku kao kod TA690G, a nećeš (verovatno) naći ploču koja će dobro da klokuje kao što će to TA690G da radi u AMD varijanti.

za te pare, jednostavno amd platforma moze najbolje da pruzi. Tacno je da se intel bolje klokuje, ali sigurno ne sa plocom od 50evra. Ja sam mom malom bratu uzeo X2 4000+ i bogami se decko sit izigra na njemu...

Vule,jos jedn pitanje...
Vidim da ti imas istu kofu... Jel tacno da ploca ima problema sa biosom? I jako ima jel updtate sve sto je potrebno???
I da,ako uzmem ovo (95%) jel nije frka da mi pomognes oko clocka...
Naravno ako mozes... :)

Nema nikakvih problema, ja sam probao sa fabričkim, pa sa 605, pa sa nekim 913, sad držim neku betu od pre mesec dana, nemam ni ja pojma koja je oznaka, sve radi savršeno, uvek je radilo :)

A smislićemo nešto za klok, imaš ovu temu pa postuj kad kupiš :)

Hvala vule,hvala....
A za Technicsa...Najjeftiniju c2d je e2140 i kosta koliko i amd x2 4000+. E sad jedine ploca
e 775,u cenovnom rangu kao ovaj biostar koje mi deluju dobro su Gigabyte GA-P31-DS3L i GIGABYTE GA-73PVM-S2H.
Ahda u Telixu nadjoh MBA Biostar TF7050-M2,za 100 din skuplju od 690G...

uzmi tu GA-P31-DS3L dobra je ploca podrzava 1333mhz ako nekad budes hteo da menjas procesor mozes da guras sa njom 6750 bez problema.... jedino sto te "ogranicava" na toj ploci je memorija na max 800mhz i sto nema integrisanu vga... ali kapiram da to sto se tice memorije ni ne pomisljas da uzimas tako da ti to ne predstavlja smetnju ali vga... to vec moras da vidis....

ova GA-73PVM-S2H ima integrisanu vga ali ima samo 2 slota za memoriju i jedan pci manje od prve pa ako nekad budes hteo da uzmes jos rama moraces da prodajes tvoj pa da uzimas drugu sto je po meni glupo...

Poslednja izmena:
izvini, nisam video da je p31... da, to je osakaceni p35... ushtekaj jos 10e i uzmi p31...

offtopic: napisao sam bar 10 poruka i i dalje imam 52 posta... na koji fazon?

Poslednja izmena:
Taj p31 je za 2e skuplji od biostara...ali kakva je zaista???? I da li moze da izvuce iz tog intela koliko i ovaj biostar iz amd-a??? I zasto ovu kombinaciju a ne onu gore....????????????

Jel vi to skupljate sa nekim razlogom? :)

U ovoj sobi (kao i u mnogim drugim) se postovi ne broje... Valjda se ne smatraju važnim, te ne ulaze u ukupan "skor" :)

I jos jedna stvar.... Imas na ovom linku http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=149313 clockovanje e2140 i ovog gigabyta p31... Ovi su imali nekih problema sa naponom...A i uopste da li i kod amd-a da bi ga clockovao moras da diras i napone,sto sa sobom vuce i temperaturu kao kod ovog intela??? I da li ploca GA-P31 iole toliko dobra za intela koliko i gigabyte 690g za AMD-a? Ali opet sta da radim za graficku....
'bem ti kompromise...

pa naravno da brojim,to je my reputation... :)
Mislim pokusavam da brojim,ali sam ocigledno zaboravio...
Koliko god da saberem vracam se na nulu.....
Ma bre ne brojim samo mi bode oci... :)
Koke ako samo jos jedan sat izgube blejeci u ovaj monitor,iskopacu ih... :)

Evo ovde http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=149313 linka na ovom forumu,ljudi koji si klokovali e2140 na GA-P31.... Koliko vidim sva klokovanja su radili sa podizanjem napone.... Ne samo sa igranjem sa mnoziocem i sa fsb-om???
Problem im je pravio pci-e.... A podizanje napona znaci i vecu temp...
Da li i kod biostara sa amd-om,celo klokovanke ide preko napona...Znam da je mnozilac zakljucan ali tu je fsb... Valjda....:)

i izvinite na nepismenosti i falicnost slova,ubi me wireless tast od *****avanja...
Baterije,baterije....

Nazad
Vrh Dno