Šta je novo?

Plazma trilema

kiza

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen5 2600 @ LC-CC-120
Matična ploča
Biostar B450MH
RAM
16GB DDR4
GPU
AMD Radeon R9 200 2GB
Storage
Lexar NM620 1TB; WD 4TB WD40EFZX; WD 2TB WD20EARX
Zvuk
Altec Lansing 5.1
PSU
Chieftec GPE-600S Eco
Kućište
Thermaltake Chaser A31
Monitor
Dell P2414H
Miš & tastatura
Microsoft Wireless Laser Desktop 6000v2
Ostale periferije
HP LJ1020,Canon LiDE
Laptop
Dell Latitude E6400; Lenovo T580
Mobilni telefon
Samsung S25 Ultra/256GB
Pametni uređaji
Huawei GT2 pro, Xiaomi Mi Air Purifier 2S, Amazon EchoShow 8 2nd gen, Xiaomi S20 Robot
Pristup internetu
  1. Optički internet
Dakle trilema je izmedju:

Panasonic 42X20E; Samsung PS42C450; LG 42PJ550

da li je neko kupio/koristio neki od pomenutih tv-a?

LG je u kombinaciji najmanje pozeljan (mozda gresim?) :)

Welcome to the club!
Ja sam najbliži da kupim x20.
LG je otpao zato što nema izlaz za slušalice a inače bi ga do sada kupio. Još uvek nisam kupio X20 iz razloga što se cena njega i C450 opasno približila te čekam da se neko javi i kaže kakav je C450 na kablovskoj.

definitivno X20, mada, nisi ubacio cene, jer ni ovaj Samsung nije nimalo loš!

definitivno X20, mada, nisi ubacio cene, jer ni ovaj Samsung nije nimalo loš!

Ma cene su jako slicne 1000-2000 gore dole :)

Samsung izgleda ima i ugradjen player (preko usb-a).

Pre ovoga sam imao Samsung PS42A410 i bio sam vrlo zadovoljan sa njim :)

Danas stigla X20, sa popustom plaćena oko 57k.
Lomio sam se između nje i C450 a pošto sam uzeo i LG BD390 odlučio sam se za nju jer mi ne treba integrisani player a X20 je nahvaljena kao najbolji izbor za naše kanale. Televizor sam birao nekih 2 meseca i proveo sate uz internet i obilazeći prodavnice a da li sam se zeznuo pokazaće vreme.
Mogu da je uporedim sa bratovom LG 42PQ3000 plazmom i istaknem prednosti koje sam primetio za ovih par sati.
Slika je i sa smanjenim podešavanjima odlična odnosno nije toliko tamna da je neprijatno za gledanje kao na LG.
Može se reći da je hladna kao led u odnosu na LG.
Ne znam da li je ovo primereno poređenje ali to je jedino koje ja mogu da izvedem.
I da, refleksija postoji ali nije toliko strašna a postojala je i na svakoj plazmi koju sam gledao.

Danas stigla X20, sa popustom plaćena oko 57k.
Lomio sam se između nje i C450 a pošto sam uzeo i LG BD390 odlučio sam se za nju jer mi ne treba integrisani player a X20 je nahvaljena kao najbolji izbor za naše kanale. Televizor sam birao nekih 2 meseca i proveo sate uz internet i obilazeći prodavnice a da li sam se zeznuo pokazaće vreme.
Mogu da je uporedim sa bratovom LG 42PQ3000 plazmom i istaknem prednosti koje sam primetio za ovih par sati.
Slika je i sa smanjenim podešavanjima odlična odnosno nije toliko tamna da je neprijatno za gledanje kao na LG.
Može se reći da je hladna kao led u odnosu na LG.
Ne znam da li je ovo primereno poređenje ali to je jedino koje ja mogu da izvedem.
I da, refleksija postoji ali nije toliko strašna a postojala je i na svakoj plazmi koju sam gledao.

Jos da kazes gde si je kupio i kakav je popust u pitanju?
Kako se ponasa sa sd kanalima (da li su ljudi debeljuskasti)?

Jos da kazes gde si je kupio i kakav je popust u pitanju?
Kako se ponasa sa sd kanalima (da li su ljudi debeljuskasti)?

Tehnomanija, penzionerski popust, bilo čiji penzioni ček. Ponovo će biti akcija 18.06.
Zbog tehničkih razloga (premeštanje pola stana), nisam je još uvek povezao na kablovsku. Pošto imam D3 mislim da će slika biti solidna ali o više tome za vikend kada je smestim na mesto.

Tehnomanija, penzionerski popust, bilo čiji penzioni ček. Ponovo će biti akcija 18.06.
Zbog tehničkih razloga (premeštanje pola stana), nisam je još uvek povezao na kablovsku. Pošto imam D3 mislim da će slika biti solidna ali o više tome za vikend kada je smestim na mesto.
Uf, nestrpljivo cekam tvoje utiske. Ja sam hteo da ga uzmem, ali sam odlucio jos malo da se raspitam...
TV kupujem caletu (vec duze vreme odlucujem i odlazem...), a sad je valjda dosao trenutak (SP :D ), a s obzirom da je penzioner, 10% dole ce vrlo dobro doci... nadam se da kad tamo dodjemo, nece biti: "zao nam je, nestalo..." :S:

Panasonic 42X20E; Samsung PS42C450
?????????????????????????????????????
Nesto od ova dva uzimam, samo ne znam sta.

Bice gledana kablovska 50%, divx 30% mkv 20%

Mozda i samsung ps42b450 zbog zastite od presijavanja.....

Tv ce biti gledan sa 2,3 do 2,8m
Racunam da se na toj razdaljini nece primecivati znacajno razlika izmedju fullhd i hdready plasme, tako da mi je zao izdvajati novce za fullhd. Jesam li u pravu? Za plazmu od 50inca nemam ni prostora ni novaca...

Ja sam se prevario što sam ti preporučio Panasonic, očekivao sam da je bolji, a video sam samo taj Samsung. I definitivno je Samsung bolji. Ako si mene poslušao, sorry. Mislim, nije neka razlika, ali je Samsung bolji... po mom mišljenju.

Bokaco, uzmi Samsung!

Ja sam se prevario što sam ti preporučio Panasonic, očekivao sam da je bolji, a video sam samo taj Samsung. I definitivno je Samsung bolji. Ako si mene poslušao, sorry. Mislim, nije neka razlika, ali je Samsung bolji... po mom mišljenju.

Bokaco, uzmi Samsung!

Vazi druze, hvala na preporuci! Pretpostavljam c450, a ne b450?
Onda se javljam uskoro sa utiscima!
Puno pozdrava!

Al evo samo jedno pitanje, jel samsung ima bolju sliku na obicnoj kablovskoj? Kakvi su ti tu utisci? Posto je ovaj panasonic proglasen za kralja sd signala, bar kod komsija hrvata.
Za Samsung ne mogu da nadjem nikakav review.

I da dodam samo jos jedno, osetljiv sam na nivo crne boje, koja od ove tri plazme ima najbolju crnu?

Poslednja izmena:
X20 nema onu pravu Panasonic crnu, lošiji je u tome i od jačih modela iz 2008 i 2009. Samsung je negde između, bolji je od X20 za deep black i shadow detail, ali su zato S20 i G20 Panasonici bolji od tog Samsunga... Pogotovo G20. C550 Samsung je recimo između S20 i G20, ali to su sve skuplje plazme od ovih o kojoj ti pričaš...

X20 nema onu pravu Panasonic crnu, lošiji je u tome i od jačih modela iz 2008 i 2009. Samsung je negde između, bolji je od X20 za deep black i shadow detail, ali su zato S20 i G20 Panasonici bolji od tog Samsunga... Pogotovo G20. C550 Samsung je recimo između S20 i G20, ali to su sve skuplje plazme od ovih o kojoj ti pričaš...
Onda je sve receno!
Hvala Max!

ovo me je zabrinulo, pa zato reko da pitam:Mediocre black levels and contrast ratio
http://www.avforums.com/review/Samsung-PS50C450-Review.html

Očekivanja da je ta crna opet bolja od crnih na tom tvom vunsterskom LCD-u :D
Šalim se, dobra je bila ta A serija, imali su dobre difuzore. Čini mi se da su 40-ice zbog pada cena sada lošije u seriji C od tadašnje A (što ne važi za veće dijagonale), ali su dosta poboljšali de-judder i kontrolu trumotion algoritama

Ne diraj mi televizor, to je jedan od najboljih samsungovih lcd modela, prodao se u gomilu primeraka :D . Ne bih rekao da plasma C450 ima manje od 0.05cd/m2 koliko A656 ima, ali opet poredis dve razlicite tehnologije prikaza.

E ovako, danas posle posla, odem vam ja u tehnomaniju i lepo smorih one momke i devojke tamo.
Ovako:
Prvo odoh na panasonikov stand i tamo za mene interesantne 2 plazme:
1) TX-P42U10E - slika milina, ono je samo gledati i uzivati, presijavanja nema uopste, plus full hd. Cena 73000
2) TX-P42x20E - ekran se toliko presijava da je ono nemoguce gledati, zbog tog stakla crna je siva, kontrast tuzan itd.... HD ready, cena 63000
-znaci kazem sebi, super, uzimam plazmu sa anti glare slojem, ma koja to bila

Vratim se malo, i okrenem oko sebe, kad ispred ociju zasija LG 50pj550 plazma, sa izuzetno primamljivom cenom od 83 iljade. Priblizim se na metar, zagledam, sem vece refleksije, sve po mojoj meri, slika kristalno cista, ma milina. Kad mi je prodavac rekao da je ono hd ready, zamalo da padnem u nesvest, realno, izgleda da SAMO na televizorima vecim od 50 inca full hd ima logike, ja koji imam oko sokolovo i primecujem ono sto mnogi ne mogu da vide ( iz prakse pricam) nisam provalio da ono nije full hd.

Od samsunga, sem 50c550 i 50c530, nisu imali nista, tako da ne videh dve meni interesantne 42b450 i 42c450.

I moj zakljucak je sledeci:

50 je ipak premnogo za 2,5metara udaljenosti? Gresim li? Da razmislim npr o 50c430 plazmi npr za nekih 74000din?

42, i tu dolazim do muka: Da li se protegnuti za TX-P42U10E? ( znam da mi full hd ne treba, jer ne bih primetio razliku izmedju njega i hd ready na ovako maloj dijagonali, ali slika jednostavno razbija, duboka crna, nema presijavanja, mislim, odusevljen sam, mana koju mu ja jedino mogu naci je 400hz subfield drive, ili kako vec...) Da li ipak ici na TX-P42x20E? ( noviji panel, jeftiniji, ??)
Ostaje mi samo da vidim samsunge? Da li ici na najeftiniji 42b450 ili 42c450? Za ovaj prvi znam da ima antiglare, a ovaj drugi?

Izvinite ako sam malo konfuzzan,
hvala vam unapred!

Nisi konfuzan, mada ima malo elemenata u naznaci...
Ali to je normalno, pun si svezih utisaka.
Moj ti je savet da prespavas, pa sutra u miru, ako mozes, objektivno, da ponovo procitas ovo sto si napisao, videces da si vec sam doneo zakljucke koji su tebi bitni.

Mogu da ti dam neke "smernice"
50 nije ipak premnogo za 2,5metara udaljenosti! Ne gresis! Ali za 50 je po meni obavezna FullHD rezolucija!

Nisi primetio da je LG 50pj550 samo HDReady, to je ok, ako je isao neki 720p video, a pored njega se nije nalazio 50S20E ili G20E na kome ide Avatar bluray 1080p...

Gledao sam TX-P42X20E pored TX-P42G20E, na oba je isao video 720p i place mi se svaki put kad se setim, jer sam hteo da uzmem X20E.

Dopao ti se U10E, to je proslogodisnji model, pitanje je da li ces dobiti u neotpakovanoj kutiji i da nije radio u izlogu, to je dobar televizor i ima AR filter.
Ali, imas za slicne pare(manje, mada nisam skoro proveravao telefonom da li zaista imaju) S10E, koji je malo bolji, a imas i U20E, ovogodisnji model koji nema AR filter. A tu je I S20E koji je jos bolji (G20E sa refleksijom i bez dodatih funkcija) ali i sa vecom cenom.

A sto se tice refleksije, X20E i LG PJ350 i PJ550 su ogledala, Samsung C450 nema AR filter, ali je moja subjektivna procena da je za nijansu manja.

Ako ides na HDready, 42 incha onda Samsung C450.
Ako ides na FullHD, samo ti znas da li je 42 incha mala dijagonala za tu rezoluciju. Za mene nije, pre bih uzeo dobar 42 FullHD, nego 50HD ready.
Od 50 incha prvi izbor je Samsung C530 i 550.

Poslednja izmena:
Na dugacka pitanja uvek volim da dajem dugacke odgovore ali danas mi nesto nije dan za pisanje, pa sam sve odlagao, ali eto volim kada ima neko da uskoci umesto mene i da pruzi potrebne informacije na lep nacin :)

Ja sam pre pola sata pazario Samsung C450 :) Sutra treba da mi stigne pa javljam utiske za koji dan kad ga isprobam...
50 incha plazma mi je prevelika za sobu, ugradjen player je korisna stvar, a kvalitet slike mi je bio odlican poredeci ga sa drugim plazmama u tehnomarketu (refleksija je stvarno manja u odnosu na panasonic i lg). Razmisljao sam da li da "pljunem" 100 i kusur hiljada za Panasonic G20 koji je stvarno savrsen ali sam se ipak odlucio za skromniju varijantu jer mi trebaju jos neki uredjaji (popcorn, ps3...) :D
Btw. stvarno sto vise citas testove i forume to manje znas a kad preseces i das pare onda je vec lako...mislim da se trenutno ne moze puno pogresiti sto se tice izbora plazmi - nemas para - kupi c450/x20/pj550 , imas para g20 ili samsung c550 :)

p.s. da li neko zna postavke za samsung za break-in period? I ako neko slucajno ima link za service meni za samsung da mi posalje? (znam da je bilo 100 puta na forumu ali da ne trazim ako je nekome pri ruci)

:wave:

@Vlada_NS
Sta da kazem, nego da te sa srecom i dugo sluzi!

Ja sam juce bas premeravao sobu, tj tv policu, i udaljenost sa koje se gleda tv.
Minimalna razdaljina je 170cm, a max 240cm. Nazalost, nema mesta za tv veci od 42 inca, pa je sada izbor modela suzen.

1) Hd Ready
-Samsung B450 cena, ne zna se, tesko da se moze nabaviti
-Samsung c450 , u cemu je sve bolji od prethodnog??? Cena sa penzionerskim popustom-56000
-Panasonic x20E, cena sa penzionerskim popustom- 57000

2) Full HD
-Panasonic U10E - cena sa penzoskim popustom 67000
-Panasonic S10E - cena 71000
-Panasonic S20E - cena sa popustom oko 78000

Samo moram da prelomim koju grupu da izaberem, dugorocno gledano, verovatno je bolje fullhd, mada interesuje me koji od ovih tva najbolje skaliraju sd signal....

Sto duze razmisljam, sve mi je gore...

Kog datuma ce da bude taj penzionerski popust? Verovatno se radi o Tehnomaniji. U julu je vec bio, sledeci je verovatno u septembru.
Ja imam Panasonic 42X10 plazmu (PREZADOVOLJAN sam sa njom, ali hocu vecu :)) i sad sam resio da kupim 50'' Samsung C550. Otprilike je to najbolja u odnosu cena/kvalitet. Nema je kod tebe na spisku?

Kog datuma ce da bude taj penzionerski popust? Verovatno se radi o Tehnomaniji. U julu je vec bio, sledeci je verovatno u septembru.
Ja imam Panasonic 42X10 plazmu (PREZADOVOLJAN sam sa njom, ali hocu vecu :)) i sad sam resio da kupim 50'' Samsung C550. Otprilike je to najbolja u odnosu cena/kvalitet. Nema je kod tebe na spisku?

Da,da, tehnomanija.

Inace, c550 ne postoji u 42 inca izdanju pa zato i nije na spisku :)

P.S.
Check your PM :)

Bokaco hvala na lepim zeljama :)

Posle par sati podesavanja i gledanja Samsunga PS42C450 utisci su sledeci:

-plazma je trenutno prikacena na obicnu KDS kablovsku (Novi Sad je u pitanju), koja je po meni za nijansu losija nego SBB. Meni je slika nestvarno dobra u odnosu na ono sto sam ocekivao...ne bih da preterujem ali zaista je odlicna u poredjenju sa recimo starim CRT-om. Verujem da bi sa digi kablovskom ili (daj Boze) HD signalom bilo zaista savrsreno.
-refleksije definitivno ima. Meni ne smeta jer je soba mracnija a cini mi se da je ipak manja nego kod x20 i LG550 (poredjenje u radnji pre kupovine)
-ugradjeni player radi perfektno, prikacio sam WD My Book 320GB (formatiran FAT32) i pustio neke mkv filmove... trebalo mu je nekih 10ak sec (mozda i manje) da ucita film. Prevod u .srt radi normalno, prepoznaje nasa slova. Jedino jos nisam provalio da li moze da se podesava velicina titla i nisam dublje ulazio u opcije samog playera (probao sam samo premotavanje filma i osnovne funkcije, nisam pustao muziku slike).

Ono sto me trenutno "muci" su parametri slike koji bi bili odgovarajuci za break-in period pa ako je neko naisao na te podatke bio bih zahvalan. (za sada mi sve stoji na 50 tj. pola, kontrast je bio na 80-90 ali sam ga smanjio...)

Znaci pored byMax-a i Gizmora i ja dajem svoj glas ovoj HD ready plazmi :) Ne znam kako bi se ostale plazme (Pana i LG) ponasale kod mene u kucnim uslovima i sa ovim signalom koji imam ali Samsung je definitivno opravdao ulozeno, cak i vise od toga.

Nadam se da ce nekome ovo pomoci da izadje iz lavirinta zvanog "Sta da kupim?" :D

pozdrav :wave:

Kod mene je Panasonic c2e prikljucen na digitalnu kablovsku sbb televiziju. Slika je odlicna i vidi se razlika u odnosu na obicnu kablovsku gde se ipak najbolje snalazi sa sd signalom. Jedino mi se ne svidja sto ne mogu da izvucem za nijansu svetliju sliku a to verovatno dobrom kalibracijom moze da se resi. Ipak ko ima love i oce najbolje za digitalnu sliku neka uzme od Panasonica g20 bez razmisljanja.

Bokaco:

SD signal bolje skaliraju HD ready televizori, a pobednik je X20E.

U10E i S10E su slicni, a ne razlikuju se mnogo od X10Y, osim sto su FullHD (po testovima, ali naravno da su bolji).

S20E nema AR filter i ima refleksiju koja je manja od X20E, a najvaznije za njega je da ima skoro sigurno Neo PDP panel, iako to Panasonic nije zvanicno potvrdio!

A ovo moram da dodam, ne mogu da izdrzim: kakva bi to bila najbolja kupovina da postoji Samsung od 42 incha C530 ili C550, sa podrskom za usb i mkv, FullHD i sa AR filterom i sa nekom cenom oko 70000

Poslednja izmena:
vlada ns reci mi jel ti cita č i ć slova kad pustas mkv ili divx? Meni sa usb stika nece Ne znam koji mi je softver na tv, mozda bi novi rijesio taj problem.
Inace imam ovu plazmu skoro mjesec dana i za te pare sam prezadovoljan.
Jos uvijek sam u fazi sve na 50 %. Slika na digital.kablovskoj je odlicna, imam cak i par hd kanala. Reflexie ima na jakom suncu ali to je za ocekivati. Zujanje se cuje samo kad je na mute. Gledam ga sa 2,5-3 m. Po meni mislim da je to taman
Mnogo sam se dvoumio kad sam kupovao tv, tako da ako ste u istoj dilemi slobodno kupite ovaj model. Necete se pokajati.

Pozdrav trne80,
Čita mi sva slova normalno...imaš podešavanja za titl tj. encoding pa promeni to i imaćeš verovatno sva naša slova. Trenutno mi nije pri ruci da pogledam ali mislim da treba da staviš central european. Ako ne uspeš da rešiš javi pa da pogledam koja je verzija softvera kod mene.
Zaboravio sam da napišem gore za to zujanje - čuje se baš kao što trne kaže samo kada je baš na mute ili kada se približite skroz. Meni to ne predstavlja neki problem i već sam se navikao tako da ni ne čujem više :D
Inače slika me sve više oduševljava, mogu da mislim kako bi izgledalo sa kvalitetnijim signalom i dobrom kalibracijom :)

:wave:

Nazad
Vrh Dno