Šta je novo?

Plazma ili LCD, preporuka za 60.000rsd

xSeptimus

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
07.05.2002
Poena
1,045
Dakle, nisam mnogo upucen u tematiku, iscitao sam skorija pisanija na ovu temu medjutim jos uvek nema odluke :)

Dakle, sta kupiti za oko 50-70000rsd u Tehnomarketu.
Uslov je da bude spremno za dolazece tehnologije.

Ako hoces plasmu : SAMSUNG PS-42C450 65k dinara ili Panasonic X20E 64k dinara.
Ako hoces LCD : SAMSUNG LE-40C530 77k dinara koji ti dosta probija budzet ili manja dijagonala SAMSUNG LE-32C530 59k dinara.

Kakav je to uslov? Da li mislis na FullHD ili nesto drugo?

Uh sad da ti saberem dugogodisnju diskusiju plasma vs lcd u jedan post, malo teze hehe.
Ajde na drugi nacin da ti pomognem. Na sta ces kaciti televizor, kablovska, digitalna kablovska, iptv, itd.. konzole, rad na racunaru?

Digitalizaciju ne moze da isprati nijedan televizor na nasem trzistu jer ce nas standard biti DVB-T2 a televizori dolaze sa DVB-T prijemnicima. Sto se tice ostalih stvari trenutno, skoro sa svakim televizorom za ovu godinu si osiguran za DVB-T (terrestrial, vazdusnim putem) mpeg4 kako bi pratio RTS HD, ako te zanima, i DVB-C standard (cable) kojim mozes trenutno na prevaru da hvatas Ikomove digitalne kanale koje nisu jos zakljucali. Od ostalih stvari na televizorima nema sta da te brine, sve je up to date.

Poslednja izmena:
Obicna kablovska : HDready Plasma
Digitalna kablovska : FullHD LCD
Rad na racunaru ili totalno koriscenje tv-a kao monitor : FullHD LCD
Udaljenost gledanja: Generalizujem.. Do 2m i blize 40 inca FullHD lcd, preko 3m HDready plasma.
Gaming na konzolama: Uglavnom FullHD LCD, FullHD plasma ti probija budzet, a HDready plasma mi nije nesto favorit za gaming. Gaming na PC-u, naravno FullHD LCD.

Jos ne mogu da ti kazem da li LCD ili plasma, mora jos konkretnije da odgovoris hehe.

Da, postoji taj model, nisam primetio da su ga dobili u Tehnomarketu. Jedan malecni problem je sto mu probija budzet 4 puta :D

nije samo taj
C650 i C550 takođe imaju T2
To im je jedna od razlika u odnosu na 630/530 modele. Stim da sam za C650 100% siguran, a za C550 nekih 80% jer na nekim sajtovima piše jedno a na nekim drugo pa ne znaš ko je copy/paste-ovao.

nije samo taj
C650 i C550 takođe imaju T2
To im je jedna od razlika u odnosu na 630/530 modele. Stim da sam za C650 100% siguran, a za C550 nekih 80% jer na nekim sajtovima piše jedno a na nekim drugo pa ne znaš ko je copy/paste-ovao.

Mislis na LCD ili plasma varijantu?

Ako je plazma u pitanju, C6500 ima DVB-T2 tuner, C550 nema.
Za LCD verzije, na zvanicnom samsung sajtu, i za C550 i za C650 pise da imaju DVB-T.

jes mislio sam na LCD varijante. na američkom sajtu piše da nema, ali kod njih su drugi standardi a na britanskom piše da ima (mislim na LCD C650). negde ima negde nema, zavisno od tržišta. samo par zemalja u evropi će imati T2 u početku, mi, francuzi i još dve zemlje. kod nas će zakonski biti regulisano da ako nema DVB-T2 ne mogu da ga uvezu i prodaju. kao što u kroaciji ne može nigde da se nađe neki tv koji ne podržava Mpeg4, isto zakonom regulisano

Obicna kablovska : HDready Plasma
Digitalna kablovska : FullHD LCD
Rad na racunaru ili totalno koriscenje tv-a kao monitor : FullHD LCD
Udaljenost gledanja: Generalizujem.. Do 2m i blize 40 inca FullHD lcd, preko 3m HDready plasma.
Gaming na konzolama: Uglavnom FullHD LCD, FullHD plasma ti probija budzet, a HDready plasma mi nije nesto favorit za gaming. Gaming na PC-u, naravno FullHD LCD.

Jos ne mogu da ti kazem da li LCD ili plasma, mora jos konkretnije da odgovoris hehe.

Poz Giz, jel moze meni malo konkretniji odgovor
Nije LCD za analognu kablovsku, vise je za digitalnu. HDready je jos gore resenje jer ima losiji skaler i nikakvu sliku. Ako hoces skupi 550 evra za 42" HDready plasmu i bog da te vidi.

Ako neces kupi 32" LH2000 za 400 evra i uzivaj http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09052888

Imas i dosta bolju full HD varijantu za samo 40 evra skuplje LH3000 http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09052012

Isti televizor pod drugom oznakom http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-televizor-lcd-32lf2510.html

Modeli za 2010 HDready http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-televizor-lcd-32ld320.html i fullHD http://www.tehnomanija.rs/katalog/lg-televizor-lcd-32ld350.html

Ja bih uzeo 32LD350, najisplativiji je, ali biraj.

Znaci, budjava PTT analogna kablovsa, udaljenost 2-3m max, zadrzao bih se do ~500€. Za LCD ne bih isao preko 32", a plazma je, valjda najmanja 40".

Uh budzet treba samo malo da bude veci :)

Mislim da bi plasma Samsung 42C450 bila najbolji izbor za analognu kablovsku, ali bi trebao da dodas nekih 7k od te cifre od 500e, pitanje je da li mozes da se protegnes toliko.

Od lcd-ova mogu da ti preporucim LG 32LD420, on ti je 52k a Samsung 32C530 ti je 56k.

Ovo su ti FullHD televizori koji bi bili idealne zamene za monitore i dobri za HD materijal, ali sa analognim signalom se ne bore toliko dobro kao hdready plasma, plus su manji 10" a veruj mi pokajao bi se ubrzo sto nisi uzeo 42" plasmu. Eto moj savet je da kupis Samsung 42C450, bice idealan za ono sto ti treba, pogotovo za tu udaljenost.

Hajde da i ja budem malo dosadan sa zapitkivanjem

@Gizmor
Posto vidim da se razumes a ja nigde nisam uspeo kod nasih bajnih trgovaca da nadjem samo kablovski ulaz da pitam zasto preporucujes HDready plazmu za kablovsku (obicnu) a fullHD LCD za digitalnu?
Naime, bacio sam oko na samsung plazmu C530/550 i u varijanti 50` su obe fullHD sa raznim gedzetima ali si me bacio u bedak da dam za tv 1000e a da ne radi lepo na kablovskoj. Ako nije problem da pojasnis, hvala

Nisi izgleda razumeo Gizmora sta je hteo da kaze,pa cu mu prepustiti da ti odgovori posto si njega pitao!

Samo cu ti reci da ima nesto bolje od FullHD LCD-a,od 32 incha, a to je FullHD plazma!

A za ironmanbg: HD ready plazma bolje odradjuje "budjavu PTT analognu kablovsku", udaljenost 2-3m max, pogotovo sto dobijes jos 10 incha veci tv, znaci nema dileme, Samsung 42C450.

Pitanje nije bilo konkretno za Gizmora, mada ga tako naslovih jer vidim da vlada pojmovima nego mene zanima samo da se opako ne zeznem sa kupovinom, nije mala cifra a ne bih bas ni da sebe psujem, mrzim i cekam priliku da kupujem novi tv bez potrebe.

Ne znam sto vezujes velicinu od 32 incha, mene interesuje 42-50, mada samo u 50 ima fullHD, mada ne bi trebalo da se kvalitet slike razlikuje po velicini slike bilo da je u pitanju 32 ili 50 incha, gresim li?

@misholinjo

Kako mislis samo kablovski ulaz?

Prvenstveno HDready plasme za analognu kablovsku jer je u vecini slucajeva slika na kablovskoj sa linijicama i blagim snegom, a HDready plasme se odlicno bore sa takvim analognim signalom, gde na primer poredjenja radi HDready lcd ne radi tako dobar posao i ne moze lepo da izbori sa takvim artefaktima u slici kao plasma. FullHD LCD samo jos vise pogorsava situaciju jer na ekranu ima vise detalja, pa samim tim prikazuje jos vise nesavrsenosti analogne slike. Ista stvar je sa FullHD plasmom, vise detalja, vise prikazanih nesavrsenosti. Ne treba ovo previse da vas brine kod FullHD-a jer na realnoj udaljenosti nece biti toliko drasticno.

Druga stvar zasto je HDready plasma dobra za analogni SD signal je zbog toga sto ima malu rezoluciju od 1024x768 za ekrane 42" a SD kanali su generalno 720x576i, tako da ima manje skaliranja. Ovo ne mora da bude drasticno bolje kod HDready plasme u poredjenju sa FullHD plasmom/lcdom jer oni imaju jako dobre scaling procesore, koji rezoluciju od 720x576 jako dobro upscaluju na 1920x1080.

Znaci ne brini, nece to "da ne radi lepo" kako bi ti rekao na FullHD plasmi, nego ce HDready mizerno bolje raditi posao.

E sad digitalni signal menja drasticno stvari jer je slika "cista" bez ikakvih artefakta.

Vise treba da juris HD materijal inace ako dajes vec tolike pare za FullHD televizor. Nema smisla kupiti 50 C550 plasmu, dati 1000e i na njoj gledati samo "budjavu" analognu kablovsku hehe.

Sorry, lose sam se izrazio, gde god sam gledao prikljucene uredjaje na njima je pustan materijal sa nekog medija a ne sa kablovske. E sad posto ce se 90% vremena gledati kablovska, a jos kako procitah ovde da to i nece bas da izgleda tako lepo onda mi se samo nametnulo pitanje.

Elem li, HDready plasma je samo u blagoj prednosti u odnosu na fullHD i jos nekih 250e ostaje u dzepu neplanirano, hvala puno

Uh budzet treba samo malo da bude veci :)

Mislim da bi plasma Samsung 42C450 bila najbolji izbor za analognu kablovsku, ali bi trebao da dodas nekih 7k od te cifre od 500e, pitanje je da li mozes da se protegnes toliko.

Od lcd-ova mogu da ti preporucim LG 32LD420, on ti je 52k a Samsung 32C530 ti je 56k.

Ovo su ti FullHD televizori koji bi bili idealne zamene za monitore i dobri za HD materijal, ali sa analognim signalom se ne bore toliko dobro kao hdready plasma, plus su manji 10" a veruj mi pokajao bi se ubrzo sto nisi uzeo 42" plasmu. Eto moj savet je da kupis Samsung 42C450, bice idealan za ono sto ti treba, pogotovo za tu udaljenost.

1 cek manje vise :smash:
Nego, dal ce kablovska zauvek da nam ostane analogna, ili ce jednog dana (nadam se ne tako dalekog), svima da uvedu digitalnu (kad i ova zemaljska tv bude digitalizovana)

Hehe ironman sad si me lepo nasmejao, hvala ti :)

Taj dan je vec uveliko tu, digitalna kablovska vec postoji kod nas.

SBB, Ikom, Radijus vektor, svi je imaju u ponudi. Telekom ima IPTV.

Zamisli toliko smo napredovali da cak imamo i HD kanale u ponudi kod SBB-a i Radijusa. Srbija, napredna zemlja heh.

misholinjo:

Izvini za 32 incha, to je vise bilo zbog LCD-a koji su se pominjali u prethodnom postu, a i da se ne udje u neku raspravu, plazma&LCD.LG 32LD420, Samsung 32C530 su odlicni, ali po meni su bolji za PC monitore, nego da na njima gledas analogne TV kanale.

Ti si u drugoj prici i ne vidim razlog da ne kupis plazmu C530 ili 550, cak i za gledanje kablovske.

A ovo ima logike, razmislite malo, u aprilu 2012 nema vise analognog signala, pa razlog za kupovinu HD ready koji si imao, tad vise nece postojati.A ne zelim da verujem da necemo svi imati jeftine bluray play-ere i pustati filmove u 1080p.

A onda ce ti biti drago sto si uzeo plazmu, 50 incha, Samsung c530.

Imas FullHD plazme u 42 incha, Panasonic-ove modele U20E,S20E,G20E i proslogodisnje S10,U10,G10 .

Poslednja izmena:
Dig signal koji ce biti must ne znaci da ce i HD biti must. Nije problem da se kupi BD player, imas ih i za ispod 200e. Problem je ili adekvatna brzina neta ili cena samih diskova (kako praznih tako i originala).

@zogi

opusteno, nego si me bacio u rebus!

Znam, citao sam i Bench-ov test oko te famozne serije 42`G20 mada mislim da ne moze da bude toliko bolja da kosta cak i vise nego Samsung 50` a isto je fullHD. Smisljam nesto, a javljam u svakom slucaju sta sam uradio!

Ah, znam za taj nezgodan rebus, ali na moju srecu, nisam morao (bio u mogucnosti) da ga resavam.:d

Evo da se pohvalimm,na kraju sam kupio samsungb450! Zarad li mira u kuci morao sam da pristanem na kompromis a u odnosu na ono sto Gizmor rece ostalo je znatno vise od 250e za dodatne uredjaje :)

Sada nastaju problemi kako matorim ljudima objasniti da tv mora da se formira (izgleda bezuspesno objasnjavam) pa me zanima moze li se to uraditi i sa standardnim gledanjem kanala ili je bas najpametnije pustiti RTL/filmove svakodnevno na pola podesavanja do ispunjenja famoznih 200h rada.

Ako si zaista kupio B450 nemaš potrebe da ga formiraš. Taj tv verovatno već ima četvorocifren broj radnih sati tako da nema smisla nikakvo formiranje. Gledaj normalno i uživaj. I obavezno prvo proveri da nema nekakvih utisnutih logoa, a to ćeš videti ako u totalno mračnoj prostoriji pustiš preko celog ekrana jednobojnu (svetlo sivu ili tamnosivu) sliku. Bitno ti je da nema burn in. Ako nema ništa uživaj ako ima - prvo pusti sneg ili nešto slično za "ispiranje" ekrana jedno sat vremena, ako je u međuvremenu nestalo to je onda IR (image retention), ako nije onda je u pitanju burn in pa obavezno vrati tv. Nadam se da si tv dobio po sniženoj ceni, jer ti B (odn. prošlogodišnji) modeli svi koji su preostali su radili kao izloženi i zbog toga si ga i (verovatno) dobio po (znatno) nižoj ceni.

Ja napisah B ali greskom, oznaka je Samsung PS42C450b, a kada sam uzeo bio je spakovan u original kutiji pa ne bi trebalo da je izlozen stajao :)

Koliko ce mu smetati ako se normalno gleda kablovska bez formiranja ekrana?

Vrh Dno