Šta je novo?

PlayStation - Diskusija o igrama

Čim čujete izraz "igra vas ne vodi za ruku" odmah znate da ili fale Qol poboljšanja koja su danas standard ili da developeri nisu na nivou što se tiče sposobnosti kod programiranja,izrade misija i izrade velikih igara sa otvorenim mapama sa velikim gradovima i realističnim izgledom. Nije slučajnost što su sve igre koje "ne vode za ruku" ili zapadne igre iz vremena kad su 3D i HD igre tek počele da se prave nakon prelaska sa 2D igara ili igre japanskih,kineskih i koreanskih developera koji zaostaju za zapadnim developerima kad je u pitanju poznavanje tehnologije potrebne da naprave takve igre a kinezima i koreancima su to često prve igre koje nisu za mobilne ili prve singplejer igre.

Igre koje vode za ruku su pravljene za prosečnog čoveka. Prosečan čovek, kao što svako zna iz svoje okoline, je debilko.

A kako se gađa samo profit, onda se gleda da se cilja što je moguće veći skup novčanika.

Cilja se osoba koja nije u stanju da održi pažnju tri sekunde, da pohvata sam smernice koja mu igra daje, već su mu potrebni strelica, iksić na mapi i detaljno ispisan naredni objekiv koji ne mrda sa ekrana.

Pa nije bas,treba balans

Evo Bungi Marathon,remek delo ali je ludo teska,nema svako 10h dnevno da bi mogao igrati

Pokusavam par dana ali ne vredi,nisu normalni,rade game za 100 hard core likova,zato i idu pod led

Pravljenje igre težom tako što igrač ne zna šta sledeće treba da uradi ili ne zna koja je sledeća misija je loš dizajn. Ako igrač ne može da nadje npc-a koji daje misije važne za priču i prelaženje igre to je loš dizajn koji je najčešće posledica neznanja da se njegovo ponašanje kodira adekvatno jer čak i u situaciji da taj npc ima svoju neku dnevnu rutinu to i dalje treba da bude tako da igrač na osnovu njegovog zanimanja može da pretpostavi njegov radius kretanja ili da ga nadje slučajno pretražujući okolinu a ne da on bude u skroz drugoj regiji na random lokaciji. Protivljenje postavljanju markera na mapi ili načina da se vidi koje su misije aktivirane ili protivljenje mogućnosti da se podseti šta se od njega traži u nekoj misiji je pogrešno jer ni na koji način nije vodjenje za ruku već uklanja frustrirajući segment gejmpleja i nije slučajno što su te stvati postale standard u modernim igrama. Postavljanje markera na mapi može čak i da ohrabri igrače da više istražuju ako su tip igrača koji bi se plašili da idu van glavnog i poznatog puta ako postoji mogućnost da se izgube i izgube pola sata tražeći izlaz. To je posebno važno kod onih koji prvi put igraju neku igru i nisu upoznati sa tom igrom ili tim žanrom pa su manje skloni da sami saznaju za neke sporedne aktivnosti ili načine za interakciju sa okolinom posebno ako se developeri nisu potrudili da ih kroz glavne misije upoznaju sa nekim mehanizmima ili stvarima koje mogu da rade u igri.

Čak i u igrama koje ciljaju na istraživanje i snalaženje i nemaju mnogo detalja na mapi igra treba da ima jasne detalje tako da kad npc kaže idi kod tog drveta to bi drvo trebalo da je dovoljno različito da ga raspoznaš a ne da je kao i svako drugo a isto treba da ima jasno definisano trigerovanje misija i prostornih zagonetki a ne da neko radi nešto a da ne zna da li to utiče na aktiviranje misije Ili rešavanje prostorne zagonetke i pogotovo ne bi trebalo da je bagovito pa da radiš tačno one što treba ali igra ne registruje i ti onda lutaš po mapi tražeći šta li bi moglo biti. Distinkcija izmedju glavnih i sporednih misija kao i izmedju različitih vrsta sporednih misija isto treba da postoji jer neko ne želi da radi sporedne misije već samo da završi kampanju ili ne voli odredjeni tip misija i izbegava ih u svim igrama. Sve su to stvari koje se nazivaju vodjenju za ruke ili se brane developeri koji ih nisu uključili iako u mnogo slučajeva to ni nije vizija developera nego posledica nekog baga ili tehnološke nesposobnosti da se nešto napravi da radi onako kako treba.

To što navodiš oko markera i sličnih stvari je najbolje kada je opciono pa igrač po želji može da upali ili ugasi.

To nisu stvari koje može loš dizajn ili bugovito ponašanje da onemogući. Ili su implementirali ili nisu. Najobičnija opcija.

Lično, nemam ništa protiv markera jer su mape u igrama prevelike. Bilo koji open world, nevezano za žanr, je mapa od par stotina virtuelnih kvadratnih kilometara. U toj situaciji bilo bi mi potrebno više od 6 meseci i par stotina sati da igru privedem kraju. Ne zato što sam intelektualno ograničen ili nesposoban, nego zato što se u takvim "prostranstvima" treba snaći i pronaći željenu lokaciju, osobu ili predmet.
A takođe, većina lokacija u tim svetovima su puste i prazne i ničemu ne služe, uz par izuzetaka.
Da imam 15-ak i malko više godina, svo vreme ovog sveta, možda bih i drugačije razmišljao,ne sporim.
Ovako, neka daju opciju za ON i OFF pa kome smeta neka isključi.

Ja sam relativno skoro presao ovaj poslednji, ovi stariji mi suvise grbavo izgledaju sad (snob sam ***) 😂

Nije bilo. Nejt ovog puta dao pogrešnu glasinu.

Ocekujem neki gameplay za Wolverina i Phantom Blade Zero, a verovatno i da puste preordere posle toga..

Trenutno igram Atomic Heart, skuplja mi prašinu već duže vreme. Za sad onako, nit smrdi nit miriše. Glavni lik malo iritira što progovori, generalno glumci što daju glasove mogli su malo bolje. Misije se malo kao i ponavljaju, uvek nešto skupljaš u delove i sastavljaš. Najviše što mi zasmeta nemogućnost trčanja, pa je problem u Boss bitkama. Moglo je i bolje

Meni se bas svidela igra, pogotovu taj sci fi sssr momenat 😀

A za brzinu imas da "kupis" power up na onim stanicama

Misliš na Noru automat?
"You can fill with every you want. Insert youe axe. Deeper, More, More"🤣

E to, ne secam se kako se zove, davno sam igrao 😀

Ali mozes da izaberes i da budes brzi 😀

Kupio sam taj skil i kreće se brže ali opet sporo za neke dinamičnije borbe

Mehanika svih tih borbi je jako cudna, ali to je sto je. Meni nije smetalo nesto spec i drzala mi je paznju igra bas.

Nazad
Vrh Dno