Nemam potrebu da merim bilo sta, samo sam izrazio svoje zaljenje i donekle cudjenje sto se gemovi poput gore navedenih u mom postu nikome ne preporucuju.
To sto mislis da je za igranje RPGova bolja kombinacija mis i tastatura to je tvoje subjektivno misljenje. Valja pustiti ljude da odluce sta oni misle.
Kao neko ko dolazi sa 20 godina backgrounda gejminga na PCju mogu da kazem da je, po mom misljenju, ergonomija igre za igre koje su uporedo razvijane na obe platforme (PC, PS...) podjednako dobra, pa cak i da je u slucaju nekih 3rd person RPG-ova (poput Witchera) bolji PS iz vise razloga. Bio sam skeptican po pitanju izometrijskih RPG-ova poput Divinity serijala, ali kada sam odigrao skinuo sam kapu razvojnom timu jer ni u jednom trenutku nisam imao problem sto u ruci drzim dzojstik a ne drljam tastaturu i misa (odigrao sam sve ove naslove both on PC and PS, btw).
Suludo je porediti naslove koji su inicijalno razvijani samo za jednu platformu, pa kasnije eventualno portovani na drugu (Baldur's Gate, NWN...), jer nije ni za ocekivati da oni budu podjednako dobri i da iskustvo bude identicno na obe platforme. Gomila naslova koje si pomenuo nisu nikada ni portovane na PS nikada, tako da stvarno ne znam zasto si ih i pominjao (Arcanum, Disco Elysium, Sanitarium, koja je btw klasican P&C avantura i nema veze sa RPGom, TEmple of Elemental Evil, originalni Planescape itd itd...). Bice da tvom postu ovde zaista nije ni mesto

Ja sam pomenuo iskljucivo igre koje su inicijalno i bile razvijane za PS i kao takve su, po mom misljenju, a must za odigrati.
RTS i druge igre slicnog tipa (u sustini bilo koje igre koje podrazumevaju heavy mikromenadzment jedinica) nije ni realno portovani niti na bilo koji nacin igrati na konzolama (do daljnjeg pretpostavljam, jer je buducnost gejminga svakako na portabilnim konzolama, a ne na PCju).