Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Promena regiona nemoguća bez pravljenja novog naloga ili VPN-a nekog koliko vidim? Dešava mi se da igrica koja je kopirana zahteva da se ubaci disk da bi se igrala, u čemu je tu poenta onda ako mi stalno treba disk i nije validirao key sa njom?

Disk je potreban za pokretanje igre jer se na njemu nalazi verifikacija. I da, moraćeš novi nalog da napraviš.

Pozdrav svima,
Konačno sam postao član PS5 porodice 🤗.
Dobio sam od prijatelja na poklon nekoliko igrica za PS4 konzolu koje koristim.
Sinoć mi se desilo da je jedan od diskova, kada ubacim u Sony, počeo da bruji. I samo kada taj disk ubacim čuje se neko brujanje, a ostali ne.
Negde verujem da je to do diska, a ne Sonija, ali mi opet nije jasno jer je radio normalno?
Šta mislite?

@mare037 To mi je jasno, ali sam koncept mi je onda glup. Disk, kod, SSD, a ništa bez diska na kraju. Po meni, nelogično, ali dobro. Hvala ;).

Po meni, nelogično, ali dobro. Hvala ;).
Kako nelogično? Disk u ovom slučaju služi kao ključ. Ako je disk u konzoli, konzola pokreće igru sa SSD/HDD-a. I onda s vremena na vreme samo proveri da li je disk prisutan. Ne utiče na performanse.

Da nema ovoga, mogao bi da kupiš igru, instaliraš je i vratiš prodavcu. Ili bi mogao da daš disk sa igrom društvu da instaliraju i da igrate, bez da svako kupi primerak igre za sebe. Gde je tu logika? Gde je tu komercijalna isplativost za proizvođača/izdavača? Nema je.

Ako ti smeta da stavljaš disk sa igrom u konzolu pre igranja, onda kupi digitalnu verziju igre i rešen problem. Barem danas, u modernom dobu, postoji izbor.

Ubaciš disk, instaliraš i posle daš drugaru da instalira on i tako redom, svi igraju sa tom jednom kopijom... Da bi se to sprečilo mora disk da bude u konzoli, da se očita licenca, tako da ima logike ipak. Digitalna verzija igre može da se igra u isto vreme na dve različite konzole, ali se disk može pozajmiti, prodati itd. Sve ima svoje prednosti i mane, tako je to.

Ok, slažem se da se preko diska vrši verifikacija, ali zar nije bilo lakše da se disk poveže recimo sa MAC adresom uređaja, upiše u system kada kopira fajlove i ćao. Takav disk bi svakako bio posle neupotrebljiv. Nije da izmišljam toplu vodu, samo mi je čudan način i pristup Sony-ja koji je imao opcije i načina da ovo reši na po meni možda lakši način, ali neću da pametujem ;).

pa nije poenta da ubacis jednom disk i onda u kantu sa njim... Sta ako imas vise konzola?

Ok, slažem se da se preko diska vrši verifikacija, ali zar nije bilo lakše da se disk poveže recimo sa MAC adresom uređaja, upiše u system kada kopira fajlove i ćao. Takav disk bi svakako bio posle neupotrebljiv. Nije da izmišljam toplu vodu, samo mi je čudan način i pristup Sony-ja koji je imao opcije i načina da ovo reši na po meni možda lakši način, ali neću da pametujem ;).
Nije. Znaš li kakvu bi zbrku to napravilo na tržištu polovnih diskova i koliko ljudi ne bi ni znalo da "odjave" ključeve pre prosleđivanja svog diska? Pored toga, tek bi nastao haos kada bi morao da budeš online da bi aktivirao tj. vežeš ga za svoju konzolu. Skroz bi ubilo poentu diskova. Tako da je ovo trenutno mnogo bolje i jednostavnije rešenje.

Kome se ne sviđa to što mora da ubaci disk u konzolu pre igre, ima kupovinu digitalne igre na raspolaganju.

Odgovorio si sam sebi. Poneta diska je da ga iskoristis i prodas kao i samu konzolu. Zamisli da konzolu limitiraju samo na jednog korisnika. Zasto bi iko zakljucavao disk za jedan komad hardvera? Nije ti acc zakljucan za konzolu. Izgubis konzolu u 7 dana od kupovine, izgubis sve igre. Pa ni jedan software nije tako limitiran a ne hardware. Odavno postoji diskusija da se dozvoli prodaja digitalnih licenci ali u ovom slucaju, mi ne kupujemo digitalne igre vec ih posudim za 70€ i mozemo igrati dokle to platforma dozvoljava (dok ne ugase podrsku kao recimo nedavno za BC2).

Poslednja izmena:
BC2, BC i BF1943 se samo vise ne prodaju, ako si kupio igru pre toga i dalje mozes da joj pristupis i igras je. Multiplayer ce se ugasiti kroz par meseci ali i dalje ces imati pristup toj igri i moci ces da igras single player kampanju, jednostavno igra ce i dalje postojati i biti dostupna na tvom nalogu.

Obicno su ovakvi potezi vezani za raznorazne licence pa zato sklanjaju te naslove iz prodaje a ovo je pogotovo izrazeno kod racing igara zbog licenci za OST i slicno.

Malo izvlacis iz konteksta. Nije to poenta. Radi se o tome da nismo vlasnici igara ako nemamo disk. A svi znamo da su BF igre online only. Ko nije odigrao kampanju do sada a ima igru deset godina, nece ni sada. Ubisoft radi slicno, prosle godine su ugasili 15 naslova kod kojih gubis sve sto nije base igra. Online i sve DLC-ove.

PS5 disk verzija je mnogo bolje rjesenje. Diskovi se mogu naci za komicne pare. I da se disk veze za primjerak konzole kak okolega kaze, bilo bi gore nego sa softverskim "vlasništvom". To je poenta.

Ne vidim sta je izvuceno iz konteksta gde je odgovor na tvoju konstataciju da ti vise nisi digitalni vlasnik igre (BC2) kada oni odluce i ukinu ti to zadovoljstvo, sto nije tacno jer si ti i dalje vlasnik i igra je na tvom nalogu i to su jasno i dali u saopstenju. Isto je i sa diskom i sa digitalnom verzijom igre kao i sa njenim sadrzajem, recimo multiplayer komponenta. Jedina razlika je samo sto vise ( nekad do daljnjeg) ne mozes da je kupis u njihovoj digitalnoj prodavnici a ne da gubis pravo nad igrom.

Disk je mama dok god postoji sansa da te zezaju zbog raznih ToS, EULA, user agreementova, itd, i da izgubis pristup svim igrama ako npr neko nekom opsuje majku crnacku u multiju, a neko te prijavi.

Ali, ipak, diskovi, narocito kod nas, su dosta skupi (doduse s ps5 i nije to slucaj), a na storeu ima dosta, dosta popusta, tako da..se ipak isplati.

I naravno prodaja starog naslova, sto je nemoguce s digitalnim. Takodje, lepse je imati fizicki, iako ne dolaze s apsolutno nicim ovih par generacija (manuali nikakvi..uzas), naravno ko ima prostora.

Disk je mama dok god postoji sansa da te zezaju zbog raznih ToS, EULA, user agreementova, itd, i da izgubis pristup svim igrama ako npr neko nekom opsuje majku crnacku u multiju, a neko te prijavi.

Ali, ipak, diskovi, narocito kod nas, su dosta skupi (doduse s ps5 i nije to slucaj), a na storeu ima dosta, dosta popusta, tako da..se ipak isplati.

I naravno prodaja starog naslova, sto je nemoguce s digitalnim. Takodje, lepse je imati fizicki, iako ne dolaze s apsolutno nicim ovih par generacija (manuali nikakvi..uzas), naravno ko ima prostora.
Mozes digatalne isto da prodajes pozajmljujes i menjas.

Pa mislim isto i kad nekome pozajmljujes disk. Soundtrack iz dve čađave dvocevke je ko zna gde a burazeru sam ga pozajmio pre 20 plus godina...

Jeste ali ima limita, i faktor poverenja, ako se deli acc, i svasta nesto. Nije isto bas, ali da, moze se i to podeliti.
Nije isto ni kada das disk nekome, hoce ga vratiti izgrebanog, ispipanog, masnog, polomljena kutija od diska ili slika pocepana. Sve su to faktori na koje mozes i ne mozes da utices.

To je malo netačno i ne bi trebalo da zbunjuje ljude koji su manje upućeni u vezi konzola.

Pozdrav svima,
Konačno sam postao član PS5 porodice 🤗.
Dobio sam od prijatelja na poklon nekoliko igrica za PS4 konzolu koje koristim.
Sinoć mi se desilo da je jedan od diskova, kada ubacim u Sony, počeo da bruji. I samo kada taj disk ubacim čuje se neko brujanje, a ostali ne.
Negde verujem da je to do diska, a ne Sonija, ali mi opet nije jasno jer je radio normalno?
Šta mislite?
U horizontali ume da rezonuje glupi poklopac na konzoli u odredjenom momentu kada vrti neki disk. Uvek im je plastika bila najjeftiniji krs.

Zato što postoje ljudi koji naprave nalog i kupe tu digitalnu igru, pređu je i prodaju je dalje. Tako da nije tačno ono što si naveo da digitalu ne možeš i to je to.

Niko od nas ne prodaje naloge osim onih koji trguju sa istim sa sumnjivim karticama. Svi mi imamo svoje naloge i na njima svoje igre i svoj PS+. Sherujemo sa prijateljima i to je to. A kupovina takvih naloga o cemu ti pricas je u 99% slucajeva scam. Jer moras biti offline jer neko vec dijeli taj isti nalog. Zato ja odigram TLOU PT1 za 10€ a ne za 70€ jer naredni dan neko vec koristi taj isti nalog da sebi skine. Ja sa tog naloga ne mogu screenshot prebaciti. A da ne kazem da mi je sve izgubljeno. Niko ne kupuje na netu naloge sa pristupom emailu i 2F verifikaciji. Na kraju, dijeljenje je tehnički ilegalno. To je isto da kazes da igre ne kostaju jer ih ima na torrentima. Zasto igrati Zeldu na Switchu kada mozes na PC-u itd.

Porediti prodavanje naloga sa prodajom diskova je blago receno bizarno.

Poslednja izmena:
Ja nisam pričao o preprodaji scam naloga i njegovom rasparčavanju na nosioce, goste, fantome, već da je izvodljivo i da možeš kupiti digitalnu igru od čoveka koji je kupio igru, prešao i prodaje taj nalog kompletno. Isto tako što ćeš ti kupiti disk i posle ga prodati dalje nekom nepoznatom. Ljudi su ovde u oglasima postavljali i svoje višegodišnje naloge na kojima su imali i po 100 igara na prodaju i u čemu je razlika? Ispada da ako iz nekog razloga prodam konzolu i pređem na Xbox ili Nintendo ostajem zaglavljen sa ovim igrama.

Poenta je da u obe verzije kupovine možeš biti prevaren i da ti umesto diska stigne CD neke pevaljke ili cepanica, ali to ne znači da će tako i biti. Suština je da može i da taj neko zna da će to moći da odradi od prijatelja, poznanika ili nekog desetog lica.

Niko od nas ne prodaje naloge osim onih koji trguju sa istim sa sumnjivim karticama. Svi mi imamo svoje naloge i na njima svoje igre i svoj PS+. Sherujemo sa prijateljima i to je to. A kupovina takvih naloga o cemu ti pricas je u 99% slucajeva scam. Jer moras biti offline jer neko vec dijeli taj isti nalog. Zato ja odigram TLOU PT1 za 10€ a ne za 70€ jer naredni dan neko vec koristi taj isti nalog da sebi skine. Ja sa tog naloga ne mogu screenshot prebaciti. A da ne kazem da mi je sve izgubljeno. Niko ne kupuje na netu naloge sa pristupom emailu i 2F verifikaciji. Na kraju, dijeljenje je tehnički ilegalno. To je isto da kazes da igre ne kostaju jer ih ima na torrentima. Zasto igrati Zeldu na Switchu kada mozes na PC-u itd.

Porediti prodavanje naloga sa prodajom diskova je blago receno bizarno.
Jedino ograničenje je što ne mogu naše kartice pa ne možeš na tačnu cifru da kupuješ igre nego se dovijamo sa dopunama. Zašto kažem ovo zato što npr imam naloge za igre koje sam dobio po kodu ili sam kupovao kod za igru. Tada napravim nalog poseban na njemu aktiviram, predjem i prodam. Uopšte nije komplikovnao.

Pri tome originalni vlasnik u svakom trenutku može da povrati nalog. Samo prijavi krađu, napiše originalni mejl sa kojim je prvobitno registrovan nalog, i eventualno kod dopune, igre ili podatke kartice (što za nas ne važi, jer ne prolaze). I dobija nalog nazad. A to može da uradi kad god poželi od datuma preprodaje naloga.

Ovo jeste ozbiljan problem kod prodaje naloga ako se ne uzima od nekog pouzdanog. Više poverenja imam u deljene naloge na razmeni, uvek bih pre uzeo tamo na forumu nego od nekog nepoznatog ceo nalog.

Vrh Dno