Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Ovo ti je bitno da pokupis pre 9.maja.
Moraces svaku od ovih 20 igara da dodas rucno, i onda su tvoje zauvek.
Moci ces da ih igras zauvek ako imas PS pretplatu, bice vezane za tvoj nalog.
Istekne ti pretplata neces moci vise.
Posle nekog vremena opet platis pretplatu, mozes opet da ih igras.
Preuzeo sam sve igre. Biko je malo problema sa Uncharted-om. On se nije nalazio u kolekciji, ali orko STORE-a sam ga pronasao i dodao bez problema.

Ljudi, jel vi koristite HDR? Ja kad ga uključim, kao da nekako dobijem kontrastno tamniji rezultat. Kad pogledam u neke svetle elemente nebo + sunce, eksplozije imam utisak da mi je neko ukljucio reflktor u lice. Mislim, glupa priča, ali, čisto razmenjujemo mišljenja.

koji tv imas?

Hisesne 50U7QF. Odličan je, inače. Jedino bih voleo da panel IPS, umesto VA. Slika je odlična, kako na programina, tako i na YouTube- u npr. Moj je lični isećaj da je mnogo lepsa slika bez HDR-a, što ne bi trebao da je slučaj. Mislim da sam pročitao negde specifikacije da ekran oravi oko 1000 nita.

Poslednja izmena:
Ljudi, jel vi koristite HDR? Ja kad ga uključim, kao da nekako dobijem kontrastno tamniji rezultat. Kad pogledam u neke svetle elemente nebo + sunce, eksplozije imam utisak da mi je neko ukljucio reflktor u lice. Mislim, glupa priča, ali, čisto razmenjujemo mišljenja.
Tako i treba da funkcionise, sa pojacavanjem pozadinskog osvetljenja (i menjanjem inteziteta u odnosu na tip scene tamnije/svetlije) treba da stvori bolji efekat za gledanje.
E sad, HDR bi trebao da ima zasebna podesavanja slike u odnosu na SDR, tako da mozes da podesis malo sliku kako ti odgovara.
Sto se tice samog sonija, kada upalis bilo koju modernu igru iskocice ti prozor za kalibraciju HDR-a tako sto pomeras neke slajdere levo desno da bi nasao sweet spot, tako da mozes i u samoj toj igri da malo tweakujes stvari

Tako i treba da funkcionise, sa pojacavanjem pozadinskog osvetljenja (i menjanjem inteziteta u odnosu na tip scene tamnije/svetlije) treba da stvori bolji efekat za gledanje.
E sad, HDR bi trebao da ima zasebna podesavanja slike u odnosu na SDR, tako da mozes da podesis malo sliku kako ti odgovara.
Sto se tice samog sonija, kada upalis bilo koju modernu igru iskocice ti prozor za kalibraciju HDR-a tako sto pomeras neke slajdere levo desno da bi nasao sweet spot, tako da mozes i u samoj toj igri da malo tweakujes stvari
Meni je HDR znao da pravi probleme na TLC C715 (jasno mi je da je to budžet tv).
Najviše u GOW jer određene boje postaju svetlo zelene.
Nešto ovako samo oivičeno svetlo zelenom umesto ljubičastom:
iQveCCWTeGdSADwS.huge

Kad se isključi HDR sve bude ok.

Nisam probao Ragnarok da vidim da li se problem ponavlja.

Imate i kalibraciju HDR-a u samim podesavanjima na konzoli. Koliko se secam neke igre koriste tu kalibraciju

Iskreno nezahvalno je pricati o HDR-u na low/mid range televizorima ako si zahtevan korisnik, prosto nikad ne znas kako ce da ispadne nesto.

Trebalo bi da ta probijanja odredjenih boja mogu da se "zamaskiraju" podesavanjem saturacije/kontrasta i ostalih parametara direktno u modu slike na televizoru.

Iskreno nezahvalno je pricati o HDR-u na low/mid range televizorima ako si zahtevan korisnik, prosto nikad ne znas kako ce da ispadne nesto.

Trebalo bi da ta probijanja odredjenih boja mogu da se "zamaskiraju" podesavanjem saturacije/kontrasta i ostalih parametara direktno u modu slike na televizoru.
U GOW ne može, probao sam menajjući kalibraciju i u samoj igri i na TV...

Ali da, u pravu si, ne može se u tom low/mid segmentu očekivati ništa ozbiljno po pitanju HDR.

HDR bez miniled ili OLED je 95% vremena samo marketing.
Imam dva da kažeš budget 4k televizora, od Samsunga i LGa, solidna slika za cenu od nekih 500e koliko su oba koštala, ali kad pustim HDR sadržaj na Iphonu sa OLED ekranom, razlika nebo i zemlja. *** ne koštaju džabe OLED televizori po 2k eura i jače da ne pružaju taj kvalitet slike.

Moj Sony TV je 4 godine star (tada je bio mid segment ali sada ne moze da se poredi sa najnovijim modelima, pogotovo sa OLED) i slika je drasticno bolja sa ukljucenim HDR. Slicno je i na gaming monitoru (koji takodje nije neka top klasa) tako da verujem da slika moze da se podesi da bolje izgleda.

Ono sto se meni desilo je da su boje posle dve godine postale skroz cudne (npr plava prejaka, crvena slaba) ali je problem resen tako sto sam promenio HDMI port na TV-u i sada je sve OK. @SlowHand - mozda je to tvoj problem? Kako izgledaju HDR YouTube snimci, da li je tu sve OK?

Moj Sony TV je 4 godine star (tada je bio mid segment ali sada ne moze da se poredi sa najnovijim modelima, pogotovo sa OLED) i slika je drasticno bolja sa ukljucenim HDR. Slicno je i na gaming monitoru (koji takodje nije neka top klasa) tako da verujem da slika moze da se podesi da bolje izgleda.

Ono sto se meni desilo je da su boje posle dve godine postale skroz cudne (npr plava prejaka, crvena slaba) ali je problem resen tako sto sam promenio HDMI port na TV-u i sada je sve OK. @SlowHand - mozda je to tvoj problem? Kako izgledaju HDR YouTube snimci, da li je tu sve OK?
Ne verujem da je to problem. Iskreno, testirao sam sa HDR-om i bez HDR -a i jasno dajem prednost HDR-u. Najlakse se vidi na Astro PlayRoom. Kada se predju osnovne komanda Dualsense-a, ulazi se u onu sobe gde si ide prema novim nivoima. Sa HDR-om se jasno vide XO,TROUGAO,KVADRAT teksture na beloj podlozi, dok bez HDR-a se to jedva vidi. Ja sam skroz smetnuo sa uma da treba da podesim ponovo sve kada predjem na HDR. Za sada mi najvise glavobolje zadaje prilagodljiv kontrast. U nekim momentimadeluje da pomaze (jako tamne prostorije), dok u drugim momentima odmaze. Za sada sam ga iskljucio. Ne znam kako ste vi resili prilagodljiv kontrast, i da li svi i imaju tu opciju. Testirana igrica je baš bila GOW iz 2018. godine.

Meni je HDR znao da pravi probleme na TLC C715 (jasno mi je da je to budžet tv).
Najviše u GOW jer određene boje postaju svetlo zelene.
Nešto ovako samo oivičeno svetlo zelenom umesto ljubičastom:
iQveCCWTeGdSADwS.huge

Kad se isključi HDR sve bude ok.

Nisam probao Ragnarok da vidim da li se problem ponavlja.
Da, secam se tog TV-a. I ja sam ga uzeo i vratio jer je bio izlozen kao eksponat. Dopisivali smo se oko njega pre dve godine, otprilike, ako se sećaš. :)

Kod mene baš igra veliku ulogu HDR, osetna razlika, u korist HDR-a.
Port ne bi trebalo da ima neke veze sa tim, jedino ako je iz nekog razloga postao faličan.

HDR na yotube je fenomenalan. Za sada me jedino buni, kao što rekoh, prilagodljivi kontrast. Za sada, kako vidim, prilagodljivi kontrast daje svetlije slike u mraku (sto je ok) i tamnije slike po svetlu (sto je malo manje ok). Obicno j bila preporuka da se on isključi.

Ne mora cek ni rimejk dovoljan je i remaster Killzone trilogije ili eventualno svih delova i imali bi ogroman uspeh. Ovako za sada postaje/ostaje jos jedan (dosadni) open world rpg games studio u moru istih.
Uff to bi bio pun pogodak i sa sve MP verzijama za kz2 i 3.

Primetan mi je nedostatak sportskih (fudbal i košarka) u ovim PS+ katalozima.
Ima li to nekog smisla "čekati" ili za to treba juriti kad se pojave na popustu i tu kupovati?

Imas eFootball (bivsi tj. pokojni PES)free , ali imaj na umu da je igra nekompletna. Tako je zato sto im odgovara da forsiraju online divizeje i da muzu igrače da kupuju coine kako bi napredovali. Pored toga imas friendly koji mozes da igras protiv AI i drugog igrača couch ili online takodje. Meni je sam fudbal fantastičan ali nedostatak master lige i ostalih modova je neoprostiv.

Kako su ga izbacili bili na pocetku gde si mogao svega 8 ekipa da biras, sada je i super... Mislim da su sve jace lige prisutne osim Bundeslige, ali ima ekipa cini mi se i iz Bundesa da se biraju.

Meni je jedino krivo sto nemaju dovoljno content-a... igram dosta onih Event-ova i slicno gde moze da se osvoji nesto, medjutim s obzirom da ih ima svega 4-5 to se brzo predje i onda nema sta da se igra osim obicnih online meceva ili lige ali tu se ne osvaja uvek nesto.

Tu je FIFA oduvek bila znatno ispred PESa.

Nazad
Vrh Dno