Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Hahahah video sam danas tu fotku. Iskidao sam se. Neka baba ce morati biti odradjena za peticu :p

Ako je PS4 izasao sa 500 GB ocekivajuce je da ova bude sa 1 TB odnosno sa tih famoznih 825 GB. Naravno morace da izbace i prosirenu ali za vecu cenu i pitanje da li odmah.

Setite se prve najave PS5 vezano za tehnicke detalje, onaj Mark kada je pricao da ova generacija ne bi trebala da potencira igre od preko 100 GB vec rade na tome da se znacajno umanji prostor svake igre

Jao sto volim nubove kad krenu da sabiraju cene komponenata iz cenovnika Gigatrona, to se bukvalno ponavlja za svaku novu generaciju konzola :D :D

A najjace od svega mi je kad ljudi pricaju o ceni, 50-100e gore-dole kao da je to neka stavka, a svaka igra po 60e, svaki dodatni joypad jos toliko :D :D :D Neki su ladno u fazonu nece da kupe Sony ako je 50e skuplji od Xboxa :D Pa to je vece ludilo od onih koji nece da kupe The Last of Us 2 :)

Poslednja izmena:
Pravo da ti kažem i mi mnogo volimo kada dodje tako neki stariji član koji voli da deli svoju mudrost na forumu kao na primer da mu je 30 i 60 fps-a u igrama isto...
Posebno kada se pravi da zna šta je ko od drugih članova odigrao (iako imaju veće igračko iskustvo u poslednjih 10ak godina i više su u toku od njega) i konstantno maskira svoj nedostatak poznavanja materije kroz analogiju uporedjivanja sa automobilima...

Ponajviše volimo takve ljude niskog čela, spojenih obrva, širokih nozdrva i mutnog pogleda, kod kojih odjekuje horsko pojanje kako CoD igraju samo glupi klinci, kako je samo prvi Call of Duty bio dobar, a nije ni on bio dobar, brale, jer je Medalja bila bolja, kako je samo Kanter hard-core, kako je Tuzla najbolji grad za život osim, možda, Kaknja... Mene još uvek ne mrzi da ih na forumu rekreativno zezam – bolje to nego da ih lovim samostrelom kao trofejnu divljač na obroncima Stare planine.

Poslednja izmena:
Da skrenem putanju sa samostrela i niskog čela...
Kako je stara konzola bacila mali beli dim (Xbox 360) a predstoji mi trošak hardvera za igranje (ako ova tri dana junior pregura kako treba), šta mi preporučujete, ps5 ili neki pc? Sony exkluzive ne uzimati kao prednost, nisu od značaja u odlučivanju.

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Jao sto volim nubove kad krenu da sabiraju cene komponenata iz cenovnika Gigatrona, to se bukvalno ponavlja za svaku novu generaciju konzola :D :D

A najjace od svega mi je kad ljudi pricaju o ceni, 50-100e gore-dole kao da je to neka stavka, a svaka igra po 60e, svaki dodatni joypad jos toliko :D :D :D Neki su ladno u fazonu nece da kupe Sony ako je 50e skuplji od Xboxa :D Pa to je vece ludilo od onih koji nece da kupe The Last of Us 2 :)

Prema Bloombergu, BOM za PS5 u februaru je bio 450$.

Prema onome sto znamo na osnovu Xbox One S & One S All digital, razlika u ceni je bila 50$ kad se AD pojavio, a sada je to oko 30$.
Tako da mozemo ocekivati razliku u ceni izmedju obicne i DE od bar 50$.

Znaci, pocetkom generacije je 50$, kasnije pada.

Uzevsi u obzir da ce Sony vise zaraditi ako proda igru preko svog Store-a, nego ako prodaje fizicku kopiju (stampanje, kutija, distribucija), i tu se ustedi (zaradi) ako idu s digitalnom konzolom.
Ne mogu sad da nadjem izvor, ali po secanju mislim da je razlika oko 10$ na 60$ cenu igre koja se ustedi.

Ako pogledamo cenu PS4 i njen BOM, mozemo da kazemo i da cena od 500$ nije nezamisliva za PS5, uzimajuci u obzir sve navedeno.

Tako da cena PS5 i procena da DE moze da kosta i do 100$ manje nego verzije s diskom nije gledanje u cenovnik Gigatrona.

Poslednja izmena:
i ja sam čitao da kao imaju 15 dolara više zarade na prodaji igre online tako da ima jake logike da 100$/€ bude digitalna verzija jeftinija

Sent from my SM-A510F using Tapatalk

Pre neki dan je bila anketa na reddit-u 70% ljudi se izjasnilo da kupuju konzolu sa bluray drajvom, i vecina se slaze da je razlika od 50$ premala izmedju verzija, da je realno da bude 100$ da bi motivisali ljude da kupe all digital verziju. Bolje za sony na duze staze, zaradjuju 15$ vise na prodaji digitalne igre neko fizicke

Pravo da ti kažem i mi mnogo volimo kada dodje tako neki stariji član koji voli da deli svoju mudrost na forumu kao na primer da mu je 30 i 60 fps-a u igrama isto...
Posebno kada se pravi da zna šta je ko od drugih članova odigrao (iako imaju veće igračko iskustvo u poslednjih 10ak godina i više su u toku od njega) i konstantno maskira svoj nedostatak poznavanja materije kroz analogiju uporedjivanja sa automobilima...

Ponajviše volimo takve ljude niskog čela, spojenih obrva, širokih nozdrva i mutnog pogleda, kod kojih odjekuje horsko pojanje kako CoD igraju samo glupi klinci, kako je samo prvi Call of Duty bio dobar, a nije ni on bio dobar, brale, jer je Medalja bila bolja, kako je samo Kanter hard-core, kako je Tuzla najbolji grad za život osim, možda, Kaknja... Mene još uvek ne mrzi da ih na forumu rekreativno zezam – bolje to nego da ih lovim samostrelom kao trofejnu divljač na obroncima Stare planine.

Ja nigde nisam rekao da je 30 i 60fps isto, tu pricu slusam vec 20 godina i PC mentalitetu je to nemoguce objasniti, ja ne znam sta ti radis u ovom delu foruma uopste jer si tipican hardver frik koji daje platu za graficku i juri shadere i 5% overcklocka.

Prema Bloombergu, BOM za PS5 u februaru je bio 450$.

Prema onome sto znamo na osnovu Xbox One S & One S All digital, razlika u ceni je bila 50$ kad se AD pojavio, a sada je to oko 30$.
Tako da mozemo ocekivati razliku u ceni izmedju obicne i DE od bar 50$.

Znaci, pocetkom generacije je 50$, kasnije pada.

Uzevsi u obzir da ce Sony vise zaraditi ako proda igru preko svog Store-a, nego ako prodaje fizicku kopiju (stampanje, kutija, distribucija), i tu se ustedi (zaradi) ako idu s digitalnom konzolom.
Ne mogu sad da nadjem izvor, ali po secanju mislim da je razlika oko 10$ na 60$ cenu igre koja se ustedi.

Ako pogledamo cenu PS4 i njen BOM, mozemo da kazemo i da cena od 500$ nije nezamisliva za PS5, uzimajuci u obzir sve navedeno.

Tako da cena PS5 i procena da DE moze da kosta i do 100$ manje nego verzije s diskom nije gledanje u cenovnik Gigatrona.

Ja samo hocu da kazem da je ta prica potpuno besmislena s obzirom koliko kostaju igre. Pa ljudi cak i na ovom forumu ne shvataju da postoji sharing nego kupuju igre za duplo vise para na najskupljem UK storeu, to je mnogo bitnija informacija od bilo kakvih analiza, leakova, ko je sta rekao za cenu i da li ce konzola biti $50 vise ili manje, tako se za zivotni vek konzole moze ustedeti 2000e, zato je 50-100e gore dole za cenu potpuno nebitna prica. A da ne govorim da ce neki kupiti Xbox jer je jeftiniji, pa X360 se prodavao samo zato sto je jefitniji. Prosecni IQ sveta nije bas neki :D

Poslednja izmena:
Isto tako moras da shvatis da ima i ljudi koji ne kupuju igre day-one ili ne koriste sharing...
Vole da imaju svoju biblioteku, kakva god da je.
Dosta ljudi ce kupiti disk verziju kako bi odigrali i prodali dalje.
Ali, ako nas je istorija necemu naucila - cena konzole jeste bitna.
Pogledaj posednje 2 generacije.

Pre neki dan je bila anketa na reddit-u 70% ljudi se izjasnilo da kupuju konzolu sa bluray drajvom, i vecina se slaze da je razlika od 50$ premala izmedju verzija, da je realno da bude 100$ da bi motivisali ljude da kupe all digital verziju. Bolje za sony na duze staze, zaradjuju 15$ vise na prodaji digitalne igre neko fizicke
Moraju da vode racuna o svemu, da je samo zarada u putanju i tih neverovatnih 15usd razlike po igrici sigurno bi oni krknuli 150 usd razlike i da forsiraju kupce na digitali. Ali moraju da balansiraju pa ce verovatno biti 70ak do 100 razlike. Al ga drvimo [emoji1787].

Pogledah par gameplay trailer, bas se forsira taj brzi loading time, sve skakanje sa jednog u drugi setting. Nisam primetio puno price a haptic feedbacku.

Pa naravno da je bitna cena, kada su vecinom kupci klinci, kojima nije svejedno koliko ce love da traze matorcima da odjednom istresu za konzolu.

A stariji ce mnogi cekati neki popust ako je skupa na startu.

Dodatno, Sonyju je jos veca razlika za digital, jer mnogi umesto da plate novu igru, kupe polovnu i onda se troje njih igra od jednog diska, a to kod digital-a nema.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ma daj mi ketridž

Ја ћу да купим ону која може да ми стане испод ТV-а (сад ми PS 4 pro лепо лежи испод). Да мењам 55" ТV нећу сигурно још 1-2 год., а ако не може нова конзола да стане испод онда ми је све једно коју верзију ћу да узмем (лепша ми је дигитална :)).

И да, share не користим јер ме мрзи да се цимам око тога, више би то приличило да мој син ради али ни њега то не занима јер зна да ћу да му купим игру коју пожели. У сваком случају нисам бахат па гледам ипак где је најјефтиније да му игру купим (САД, Британија или Сингапур :D).

И још ово :)

Чекам да видим прве тестове, такође чекаћу и попусте ("црни петак", божићне и новогодишње празнике).

Poslednja izmena:
Isto tako moras da shvatis da ima i ljudi koji ne kupuju igre day-one ili ne koriste sharing...

Pitanje je zasto ne koriste sharing ako je frka za 50e? :) A cak i da nije frka za pare, zasto se razbacivati, za iste par mozes da kupis dve igre, nebitno je koliko para imas, nema smisla da to svako ne iskoristi. A da ne pricam sto igru mozes da kupis u 3 noću ako ti se igra.

Vole da imaju svoju biblioteku, kakva god da je.

Ponovo, ako si "beskucnik", dzabe sto volis Porschea, moras da gledas ono sto je realno i tebi dostupno, a ne da das duplo vise para samo zato sto dobijes disk, a igra potpuno ista. Pa taj i treba da plati 600e jer nije mnogo bistar :)

Dosta ljudi ce kupiti disk verziju kako bi odigrali i prodali dalje.

Sharovi se isto prodaju dalje, menjaju, i to mnogo lakse, iz udobnosti fotelje :D

Ali, ako nas je istorija necemu naucila - cena konzole jeste bitna.
Pogledaj posednje 2 generacije.

Nisam razumeo da pricamo iz ugla Sony marketinga, ja govorim iz ugla kupca, bilo kog kupca, jer ulaganje u konzolu je nista u odnosu na ulaganje u igre, i zato 50e ne pravi ama bas nikakvu razliku, a pogotovo ne pravi razliku da kupis drugu konzolu. To sto ima puno glupih ljudi pa to urade, imamo problem globalnog low IQa :D To je isto kao kad ljudi kupe nov auto po svaku cenu a onda sipaju gorivo za 800 dinara i nemaju para za odrzavanje :) Kupi losiji ili polovan auto, logika i money management su izgleda najveci problemi naroda...

Nemam nista protiv, ali nemoj onda da kukas za 50e vecu cenu Sonija, za te pare ne mozes da kupis ni jedan disk, a u zivotu konzole ako ne kupis bar 20-30, nemoj ni da kupujes konzolu :)

Poslednja izmena:
Pazi, razumem sta hoces da kazes, ali isto tako probaj da razumes da dobar deo ljudi ne razmislja kao ti, evo npr. ja.

100$ razlike u ceni je npr 2 godine game pass-a na xboxu.
100$ razlike je npr Asssasins Creed Origins + Odyssey (x4) koje sam nedavno kupio, jer je bundle bio 25$.
100$ je jos 2 dzojpeda.
100$ je verovatno novi SSD.
Nigde u svetu tih 100$ nije mala para.

Sad, ne znam kako funkcionise sharing, zaista...
Ali znam da imaju neki nosioci, on je valjda vlasnik igre.
Da li on moze u svakom trenutku da te izbaci, ne znam, zaista se ne razumem, ali ne bih voleo da neka druga osoba (znaci ne SOny ili MS) moze da mi ukine pravo na igru.

Da, 50$ mozda nije tolika razlika, ali 100$ vec jeste, na konzoli koja kosta 400$ ili 500$.

Koliko sam razumeo, ti si vec neko ko je malo stariji clan, pa naravno da ti percepcija nije ista kao npr. nekom studentu ili klincu, a cak mozda nekom penzioneru.
Zamisli da je tebi neko rekao kao malom/mladom - e ne mozes da priustis sve odjednom, nema nicega za tebe...
Posebna je prica ako si dete, pa ti neko stariji kupuje konzolu - zamisli da samo postoji ona od 600$, pa kazu - dobices PS3 sa oglasa jer je preskupo...

Na kraju, svako se pruza koliko moze.
I naravno, ako moze da ustedi, zasto da ne.

Nekome je tih 50/100$ bitna razlika, nekome ne, nezavisno koliko ima para.

Jedva cekam da zvanicno objave cenu pa da prestanemo da se glodjemo kao uvek pred izlazak novih konzola. Mislim da sredinom avgusta treba da objave na nekoj konferenciji
Ali kao sto rekoh digital ce 100% biti izmedju 399-499$, bluray 499-599$
Ako hocete mozemo da napravimo neku kladionicu radi zabave u prave pare tipa svako po 500-1000 dinara na neki rang cena od do, pa oni koji pogode dele sve pare

Poslednja izmena:
Ima logike Driver.
Samo ko nije izgubio acc i sve svoje digitalne igre ne zna sta znaci posjedovati igru.
Digital igre bi samo zbog navedenih nedostataka (bann acc, nema neta nema igranja, hack itd.) trebalo da budu bar duplo jeftinije od fizickih igara, al kao sto Driver kaze, narod je glup iliti low IQ :d

Poslednja izmena:
Ima logike Driver.
Samo ko nije izgubio acc i sve svoje digitalne igre ne zna sta znaci posjedovati igru.
Digital igre bi zbog tih nedostataka (bann acc, nema neta nema igranja itd.) trebalo da budu bar duplo jeftinije od fizickih igara, al kao sto Driver kaze, narod je glup iliti low IQ :d

Okkkk....
Od kako je izasao PS3, imam nalog sa ko zna koliko kupljenih igara na istom....
I on ce biti primar na PS5 day 1....
Naravno da imam i neke diskove koji su meni dragi, ali je odnos 90:10...
Koliko je to godina do sada proslo?

Samo kazem kako stvari stvarno stoje, i to su cinjenice.
Fizicku igru posjedujes, digitalna je tu al se izgubi dok trepnes.
Ja sam izgubio origin acc, jer sam selio i mjenjao net i provajdera.
Poslije nemam pristup mailu koji je vezan za acc i pisi propalo.
Nisam mogao nikako sa origin supportom da dokazem da sam vlasnik acc.
Slicna prica i za sony ps3 acc, traze ti datume i stvari koje nemos dokazati ukoliko nemas pristup mailu, jer tamo si dobijao confirmation mail za kupovinu itd.
Uplay acc sam izgubio jer sam activitao 2fa:d i promjenio mob, ko ce misliti o svim tim sitnicama, imam ja i drugih briga u zivotu.

Kog su zmije ujedale i u jogurt puse.

Poslednja izmena:
Samo kazem kako stvari stvarno stoje, i to su cinjenice.
Fizicku igru posjedujes, digitalna je tu al se izgubi dok trepnes.
Ja sam izgubio origin acc, jer sam selio i mjenjao net i provajdera.
Poslije nemam pristup mailu koji je vezan za acc i pisi propalo.
Nisam mogao nikako sa origin supportom da dokazem da sam vlasnik acc.
Slicna prica i za sony ps3 acc, traze ti datume i stvari koje nemos dokazati ukoliko nemas pristup mailu, jer tamo si dobijao confirmation mail za kupovinu itd.
Uplay acc sam izgubio jer sam activitao 2fa:d i promjenio mob, ko ce misliti o svim tim sitnicama, imam ja i drugih briga u zivotu.

Kog su zmije ujedale i u jogurt puse.
Ok, kapiram ja tebe, ispastao si zbog svoje nepaznje i to je to :)
Malo mi je neobicno da si zbog neta i provajdera izgubio svoj origin acc ( jedino ako nisi ugasio mail kod provajdera... )
Zato ce google da nam pozivi dugo... :d
Ali i dalje mislim da nisi u pravu.... Fizicku igru posedujes zanavek i sta, slikaces se sa njom kada odes u penziju?
Gomilu share-ova sam jednostavno pobrisao, nisam cak ni prodao....
Jednostavno se izigrao, i posto sam dobio to sto sam hteo bacio, kao i sa svim stvarima sto se radi....
Kada prestanemo da se povinujemo sindromu hrcka, i da skupljamo sve sto nam nikada nece trebati, mnogo lepse cemo ziveti.....

Kako se to izgubi?

Da mi ukrade neko acc opet mogu da ga vratim nazad jer imam sve račune o plaćanjima na svim nalozima. Ne moram da čuvam papiriće, sve je na email-u.

Druga je stvar što neko radi share pa ne ukapira da time daje svoj nalog na izvolte. Oni koji su malko promućurniji prave za svaku igru novi nalog, što podrazumeva novi email, što podrazumeva i novi password, ..., e to mene toliko smara da isti uopše i ne radim.

Share je po meni spas, uvek mozes igru da prodas ako ti se ne svidi ili ako se izigras, a i u samom startu platis manje. Ukoliko te smara da se mlatis sa pravljenjem novog mail-a, novog accounta uvek ima ljudi koji to rade za tebe i prodaju pristup accountu. Ukoliko razlika bude 100$, verovatno da cu da uzmem digitalnu verziju, jer osim par diskova koje sam slucajno naleteo jeftino da uzmem sve ostalo mi je digitalno, sto na primarnom accountu sto od razlicitih share-ova

Vrh Dno