Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Ok, pejstovaću tamo. 👋

SDD nije obavezan, ja ga nemam i koristim PS5 vec godinu dana bez ikakvog cimanja oko prostora uvek imam minimum 6-7 igara instaliranih.

Ja sam uhvatio kod nas u prodavnici ok bundle, nije mi bila tolika usteda da bih se odrekao ljudske garancije.

SSD ti ne treba za pocetak. Djeci uzmi sa blu ray-om. Digitalnu ne bih uzimao. Ipak kad djeci kupis za rodjendan ili slicno disk verziju, ljepse je nego digitala. Tu mozes i ovako i onako, a na digital verziji si osudjen na digitalne igre. Dzojstik svakako moras ako ih je 2. Nalog za pocetak ne moras, ne moraju odmah igrati na internetu.

To je tacno da ne moraju da igraju na netu, ali za 75e dobije godinu dana Extra sa brdom igara zvih zanrova da se siti naigraju, a ovako bi za te pare mogao da uzme maksimalno 3-4 relativno normalne i malo starije igre pa ako ik se svide, svide.

Pitanje za one koji koriste oficijalni charging pad za dual sense kontroler. Da li nakon svakog igranja vracate dzojstik na punjac ili samo kad se isprazni.?Ne znam unistava li se baterija ako je stalno na punjacu?
I sta raditi sa sekundarnim dzojstikom koji se ne koristi stalno, da li ga drzati sve vreme na charging stanici?

Koristi ravnomerno jedan i drugi, ako ga ne koristis moze da se desi da palice "zaribaju" od prasine koja upada unutra.
Ja imam 2 od prvog dana i menjam ih na smenu, kad se jedan isprazni uzmem drugi a taj na punjac pa u fioku dok se ovaj ne isprazni i u krug..

Isto kao i kolega iznad, napunim gamepad pa u fioku dok se primarni ne isprazni, i onda u krug. Mozda mozes da drzis i non stop na punjacu ako tipa ispraznis dzojstik za dan ili slicno, kod mene potraje baterija po par dana pa onda skidam gamepad sa punjaca da ne stoji bez veze.

Kontroler svetli i puni se samo kada zatreba, inace kada je pun, ne svetli. Stoji mi non stop na pad-u. Palo mi je na pamet da mozda ne valja, ali racunam ako ne svetli, znaci da se ne puni i da moze da stoji. :D

Jel mogu preko PS5 da se gledaju 4k Blu-ray filmovi (sa originalnog BR diska)?
- I ako može, jel mogu da se puste i titlovi koji su originalno na tom disku?

Kontroler svetli i puni se samo kada zatreba, inace kada je pun, ne svetli. Stoji mi non stop na pad-u. Palo mi je na pamet da mozda ne valja, ali racunam ako ne svetli, znaci da se ne puni i da moze da stoji. :D
Baš tako.

Koristim originalni stalak za punjenje. Dva kontrolera rotiram kad koristim čisto preventivo zbog drifta, ali i nakupljanja prašine. Kada se ne koriste džojstici su uvek na punjaču. Primetio sam da imaju dobar sistem za punjenne. Kada se napune prestane punjenje (indikacija je svetlo koje prestane pulsira), a i ne pune se dok ne padne napunjenost ispod nekog (meni nepoznatog) nivoa. To sam primetio kada igram kraće, do recimo sat vremena (možda i duže), da se posle uopšte ne puni, ali ako uzmem opet da igram sa njim još neko vreme (ne bih mogao da kvantifikujem) tek onda krene da se puni.
  • To znači da ima preventivni "cut off", ali i procenat ispražnjenosti baterije od kada kreneće da puni (recimo iznad 80% ne puni, a ako padne ispod kreće sa punjenjem), što baš produžava radni vek baterije.
  • Slobodno ih držite na punjaču uvek kada se ne koriste. Neće biti tu problema :)

Mogu da se gledaju filmovi, ali ne posedujem iste da bih testirao. Verujem da ces na netu da nadjes odgovor.

Hvala puno za odgovore oko punjaca. Recite mi jos jednu stvar. Kupio sam skoro PS5 u game centru i dobio sam uz njeg dzojstik sa oznakom C1A za kog sam cuo da je navodno bolja verzija. Kad budem kupovao drugi, kako da proverim da li je C1A ili ona starija verzija posto se to vidi tek kad se otvori kutija i izvadi dzojstik?

C1A je novija verzija kontrolera, e sad da li je bolja od prve verzije verovatno jeste. Koliko je meni poznato na prvoj verziji je bilo problema sa oprugom na L2 i R2 i tu malo drugačije izgleda opruga na C1A. Još nešto su promenili, ali sam zaboravio šta tačno

Nema razloga da ih ne drzis na punjacu, kad se napuni iskljuci punjenje. Ja ih non stop drzim na punjacu dok ne igram jelte, takodje ih rotiram zbog drifta.
Što ih štediš? Zar nije pisano da se drift priznaje na reklamaciji i da se dobija novi kontroler bez problema?

nije bas tako... tj mozda je bilo tako, ali meni su kao odbili reklamaciju i ocistili analog, ali nista nisu postigli time...

Hvala puno za odgovore oko punjaca. Recite mi jos jednu stvar. Kupio sam skoro PS5 u game centru i dobio sam uz njeg dzojstik sa oznakom C1A za kog sam cuo da je navodno bolja verzija. Kad budem kupovao drugi, kako da proverim da li je C1A ili ona starija verzija posto se to vidi tek kad se otvori kutija i izvadi dzojstik?
Pa nikako.
Ako je c1a novija verzija onda su u prodavnicama svi takvi.

I ja ih držim na stalku punjaču, ali sam uzeo silikonski skin pa se ne puni zbog glupih konektora🤣🤦‍♂️. Jednostavno su klizavi bez ičega a ovaj skin za 10$ je perfektan.

Što ih štediš? Zar nije pisano da se drift priznaje na reklamaciji i da se dobija novi kontroler bez problema?
Ufff bas bi me mrzelo za drift da ga reklamiram, a sta mi tesko da malo igram sa jednim malo sa drugim. Pogotovo sto drift se pojavi i nestane, barem kod mene. Malo izvrtim pecurke i nema ga par meseci.

Malo cu da hejtam ali je trziste pretrpano RPG igrama. Back in my days.. raspon igara je isao od RTS, racinga do 2.5D, CO-OP, FPS, RPG, space sim, horrora, puzzle-solving, (physics based)/puzzle solving, airplain sim itd itd.

Sad je: RPG linerarni, RPG kvazi open world i RPG open world. To je to.

Spala knjiga na dva slova. Raspon je 2 stepena razlike izmedju svega sto sam vidio na tom traileru osim 2-3 naslova. Nedo bog da se malo maknu i probaju nesto drugo kao Indie izdavaci. Zamisli da izdaju ala: prison architect, tale of two brothers, hades, disco elysium, anno, scrap mechanic, FTL, limbo ili Bastion. Gaming trziste bi propalo.

Sorry na offtopicu. Najdraze su mi igre RDR2 ili BOTW ...RPG. Ali 90% tih IP-eva koristi itsi blueprint. Sve isto.

Jel prebacuje te igre koje su na konzoli kada ugradite SSD ili samo za nove stavite da instalira na SSD umesto na internu memoriju?
- Imam 30-ak GB slobodno na internoj a ubaciću 2TB SSD, ako to ista znači.

Drugo pitanje je vezano za ugradnju SSD-a. Vidim na YT-u da (valjda) od revizije 1200 nema više spejsera kod šrafa za ugradnju SSD-a (koji bi trebalo pomeriti na odgovarajuću rupu). Šta da radim ako je isti slučaj kod mene?

Ja sam sve prebacio na ssd.

Sorry na offtopicu. Najdraze su mi igre RDR2 ili BOTW ...RPG. Ali 90% tih IP-eva koristi itsi blueprint. Sve isto.
Ukratko shareholderi diktiraju šta će se praviti. Ostaje nam samo da se nadamo u nezavisne firme da izbace nešto orginalno.

U ovoj recenici si sam sebi dao odgovor zasto prave samo RPGove, jer je ocigleno vecini ljudi omiljena igra neki RPG. Tebi te dve, nekom W3, nekom GoW, GoT, Bloodborne, ER, Horizon... Ok Horizon realno nije nikome 😀

Kad ljudima budu omiljene igre platforme, strategije ili bilo sta drugo, tada ce vise da ih prave.

Veoma diskutabilno, vise je to produkt dugogodisnje kuknjave odredjenih grupa rivjuera i igraca da je duzina igre veoma bitna (za cenu) pa se lako doslo do toga koji zanr i kakav dizajn nivoa (open world) mogu najbolje da se uklope (za monetizaciju) i igraci sto duze zadrze u igrama, cak i kad je kvalitet same igre drasticno pao ubacivanjem tih RPG open world elemenata.

Nazalost i Sony je isto tako pazljivo proucavao trziste i polako vecinu udarnih igara prebacio na tu istu formulu.

Nazad
Vrh Dno