Šta je novo?

PlayStation 5 - opsta tema

Navukli su oni dosta ljudi i na svoje premium tier-ove za ps plus, a tu niti nude išta spektakularno, niti se cimaju da reklamiraju adekvatnije, što znači da ni sa te strane ne troše novce.
Periferije koštaju boga oca, ovaj novi dualsense biće sigurno 100-150$ ako ne i više. Igre su skuplje, cene na store-u ne padaju.

Imaju oni para.
PS5 je sjajna konzola za one koji su preskočili generaciju ili dosad nisu uopšte imali playstation. Za sve ostale - not worth it. Mislim, ja iako nisam posedovao, odigrao sam većinu ps4 naslova, i sad mi odgovara što mogu dosta ps4 igara da pokrenem u većem frejmrejtu, al i dalje, nakon završenih ekskluziva, sedi mi konzola isključena već neko vreme :D

Soni je bas postao bezobrazan od kako je izasla trenutna generacija konzola.

Prvo povecanje cene igara na $70 (a britanci jos placaju 70 funti, njih su bas usrecili), zatim ona famozna izjava da veruju u generacije pa zatim rikverc i objava da Forbidden West, Ragnarok, i GT7 izlaze i za PS4. Imamo i pilicarenje sa naplacivanjem PS5 patcheva (takozvani "next-gen upgrade"), pa onda bezobrazluci sa GT7 i suludim cenama automobila i ukljucivanju mikrotransakcija posle recenzija u pravom Activision stilu, pa cena od $70 za TLOU Remake, pa sada ovo.

Jedina dobra stvar je sto donose first-party igre na PC.

Inace, Nintendo je ranije potvrdio da nece dizati cene, sto je dobar potez. I oni imaju gomilu problema (da ne krenem tek njihovoj cenovnoj politici sto se tice first-party igara), ali ovde ne pricamo o Nintendu. Verovatno ce i MS da objavi nesto slicno, cisto da ne propuste ovaj penal.

Inace, Nintendo je ranije potvrdio da nece dizati cene, sto je dobar potez. I oni imaju gomilu problema (da ne krenem tek njihovoj cenovnoj politici sto se tice first-party igara), ali ovde ne pricamo o Nintendu. Verovatno ce i MS da objavi nesto slicno, cisto da ne propuste ovaj penal.
Nintendo prodaje kantu sa losijim hardverom od Android tableta za 300$ :)

Nintendo prodaje kantu sa losijim hardverom od Android tableta za 300$ :)
Prodaje. Rekao sam da ovde ne pricamo o Nintendu jer je tema o PS5. Nintendo isto ima gomilu problema, kao i MS. Ali u kontekstu poslednjeg Sonijevog poteza ta izjava Nintenda je def pozitivna.

Slažem se ali nije trošak 50 dolara sigurno. Pre će biti 15 do 20 na sa svim troškovima. Ovo je potecinjivanje kupaca. Konzola bez eksluziva bez stocka u prodavnicama posle 2 godine diže cenu. Stvarno nema veze ko je fanboy ko nije ali ovo nema logike. Pre će biti da je odluka rukovodstva kompanije da muze igrače. Nama je najviše zasmetalo prvo dizanje cena igara na 70 80 usd zato smo i prešli na game pass. Opet kažem imamo oba sistema ali ne mogu da kužim ovo i vredja razum kupaca i onih loji čekaju na konzolu.
A koje su eksluzive na box-u? Koliko znam cena je ista i jedne i druge konzole. Naravno da ce i box podici cene, garantujem u dinar kao sony. Gde je Gamepas je isti djavo kao i ps plus. S tim sto sam dosta igara sa plusa odigrao. Sa game passa sam vecinu probao i batalio. Sve je stvar kome koja konzola vise lezi. Ps5 bar ima napredniji dzoj i igre koje ce ti privuci paznju. Reci da je jedna konzola superiorna a druga meh je u najmanju ruku neozbiljno.

Naravno da ce i box podici cene, garantujem u dinar kao sony.
I toliko o tome....

I MS je kritican sto se mnogo toga tice ali oni trenutno pokusavaju da smanje zaostatak za Sonijem. MS je trenutno u "mi smo na strani korisnika" modu i, kao sto sam rekao, nema sanse da propuste ovaj penal.

Ovo je samo trenutno, da ispadnu bolji od Sonija. Za par meseci će sigurno biti druga priča. Isto tako i Samsung i ekipa što pljuju Apple kad izbace punjače iz kutija pa i sami urade isto, ta neka varijanta.

Ili eventualno ako ne promene to će biti iz nade da će Sonijev potez oterati korisnike kod njih i time podići prodaju.

Slažem se ali nije trošak 50 dolara sigurno. Pre će biti 15 do 20 na sa svim troškovima. Ovo je potecinjivanje kupaca. Konzola bez eksluziva bez stocka u prodavnicama posle 2 godine diže cenu. Stvarno nema veze ko je fanboy ko nije ali ovo nema logike. Pre će biti da je odluka rukovodstva kompanije da muze igrače. Nama je najviše zasmetalo prvo dizanje cena igara na 70 80 usd zato smo i prešli na game pass. Opet kažem imamo oba sistema ali ne mogu da kužim ovo i vredja razum kupaca i onih loji čekaju na konzolu.
Ako posmatramo samo euro, njegova inflacija od trenutna kada su prezentovane cene nextgen consola će uskoro probiti 15%. Tako da i sa ovim povećanjem su ispod zarade koje su očekivali. A pri tome cene robe i usluga koje su povezane sa proizvodnjom i distribucijom vezano korektno za tehniku su više od same inflacije.

A ako se ovaj rat nastavi, cene konzola će nam biti najmanji problem.

Ima kombinaciju PS+ i PS Now koji, ako realno gledaš nisu isto što i Gamepass, već pokušaj da mu pariraju.
- Ko više igra koje igre, samo poređenje konzola, kao ni mogućnost korišćenja pretplate na drugim sistemima nisam uzimao u obzir, kao što i ne treba pri poređenju ove dve pretplate.

Ako posmatramo samo euro, njegova inflacija od trenutna kada su prezentovane cene nextgen consola će uskoro probiti 15%. Tako da i sa ovim povećanjem su ispod zarade koje su očekivali. A pri tome cene robe i usluga koje su povezane sa proizvodnjom i distribucijom vezano korektno za tehniku su više od same inflacije.

A ako se ovaj rat nastavi, cene konzola će nam biti najmanji problem.
Jos samo da ljudi neprate slepo sta se prezentuje na TVu bilo bi super jer inflacija nije krenula sa ratom vec s koronom samo sto smo imali drugi fokus pred ocima tada😉

Svakako po finansijkim izvestajima su odavno s konzolama bili u plusu, imali su rekordne prihode prosle godine….(ili su im hvalisanja u vidu izvestaja bili zvaka zbog investitora i konkurencije)

Na sve ovo kad se doda da su igre lagano premasile $70 i to nedovrsene gde u roku od 2-3 meseca max izbacuju DLCove koji krpe inicijalne nedostatke sa cenom $15+ pa igre su nikad skuplje a nikad bagovitije… Pa promena PS plus naloga gde nisu ispunili pola od obecanog….

Po svemu gore ja pre zakljucujem da nema veze ovo sa njihovim gubitcima vec gladju korporacije za novcem za bonuse jahte vile i ostala izdrkavanja.

Naravno da PS nece uzeti neko ko nema para pogotovo sa rastom cena osnovih potreba jer on spada u luks robu ali ako su vec morali da povecaju cenu zbog inflacije zasto isti trend nije ispracen u celom svetu ? Kako to da US koja takodje ima rekordnu inflaciju nema povecanje cena? E to zato jer je tamo veliko konkurentno trziste i jer odatle dolazi glavni konkurent? Tako da meni cela ta prica oko inflacije pada u vodu i vise trenutno ovaj Sonijev potez lici na ratno profiterstvo. Pogotovo sto mnogi trenutnim stanjem pravdaju sve prekinute lance zbog nenormalnih mera koje smo imali 2godine i koji su unistili ekonomiju i pre rata, i sto sada gledaju da izmuzu sto vise na osnovu price o inflaciji koja je odavno pocela.

Nadam se da niko nece protumaciti post kao politicki jer nazalost danas je jako tanka linija izmedju politike ekonomije i svakodnevnog zivota i cele situacije.

Ja sam napustio Sony nakon PS2,3 i 4 i prešao na Series X i Game Pass prošle godine.Da plaćam za Ratchet,Horizon itd. 70$/€ je stvarno mnogo u našim uslovima. Jedino preostalo što me interesuje od Sony-ja je Ragnarok i to ću da odigram na PS4 a za buduće igre ću čekati da dođu na PC i neki Steam popust.Ionako imam sve manje slobodnog vremena za igranje...

Jos samo da ljudi neprate slepo sta se prezentuje na TVu bilo bi super jer inflacija nije krenula sa ratom vec s koronom samo sto smo imali drugi fokus pred ocima tada😉

Svakako po finansijkim izvestajima su odavno s konzolama bili u plusu, imali su rekordne prihode prosle godine….(ili su im hvalisanja u vidu izvestaja bili zvaka zbog investitora i konkurencije)

Na sve ovo kad se doda da su igre lagano premasile $70 i to nedovrsene gde u roku od 2-3 meseca max izbacuju DLCove koji krpe inicijalne nedostatke sa cenom $15+ pa igre su nikad skuplje a nikad bagovitije… Pa promena PS plus naloga gde nisu ispunili pola od obecanog….

Po svemu gore ja pre zakljucujem da nema veze ovo sa njihovim gubitcima vec gladju korporacije za novcem za bonuse jahte vile i ostala izdrkavanja.

Naravno da PS nece uzeti neko ko nema para pogotovo sa rastom cena osnovih potreba jer on spada u luks robu ali ako su vec morali da povecaju cenu zbog inflacije zasto isti trend nije ispracen u celom svetu ? Kako to da US koja takodje ima rekordnu inflaciju nema povecanje cena? E to zato jer je tamo veliko konkurentno trziste i jer odatle dolazi glavni konkurent? Tako da meni cela ta prica oko inflacije pada u vodu i vise trenutno ovaj Sonijev potez lici na ratno profiterstvo. Pogotovo sto mnogi trenutnim stanjem pravdaju sve prekinute lance zbog nenormalnih mera koje smo imali 2godine i koji su unistili ekonomiju i pre rata, i sto sada gledaju da izmuzu sto vise na osnovu price o inflaciji koja je odavno pocela.

Nadam se da niko nece protumaciti post kao politicki jer nazalost danas je jako tanka linija izmedju politike ekonomije i svakodnevnog zivota i cele situacije.

U Novembru 2020 kada su izašle konzole 1 evro je vredeo 1.2 usd. Danas 1 evro = 1 usd.

Eto ti glavni razlog zašto nije menjana cena u dolarima, uprkos inflaciji. Jer je evro procureo daleko više i neće stati.

Pri tome cene u USD se ističu bez istaknutog poreza. Tako da tih 500 usd bez poreza, danas je 600 evra sa porezom. Evropsko tržište je još i dobro prošlo u ovom trenutku od strane Sonija.

Naravno da je korona pokrenula krizu. Kuckao sam o tome kada su pojedinci paničili i tražili pune karantine i zabrane kretanja. Sve će to doći na naplatu i odneti daleko više nego korona.

Ali ovo što se sada događa u Evropi je posledica rata i ako se situacija ne smiri do zime najmanji problem će biti konzole. A ne dao bog da se kurs dinara pusti prirodnim putem, odnosno da dođe trenutak da se više ne bude mogao braniti.

I naravno da se proces proizvodnje usavršio. Ali to je i bilo planirano, inflacija nije. Nisu dobrotvorna organizacija pa da gube na hw-u kroz celu generaciju.

U Novembru 2020 kada su izašle konzole 1 evro je vredeo 1.2 usd. Danas 1 evro = 1 usd.

Eto ti glavni razlog zašto nije menjana cena u dolarima, uprkos inflaciji. Jer je evro procureo daleko više i neće stati.

Pri tome cene u USD se ističu bez istaknutog poreza. Tako da tih 500 usd bez poreza, danas je 600 evra sa porezom. Evropsko tržište je još i dobro prošlo u ovom trenutku od strane Sonija.

Naravno da je korona pokrenula krizu. Kuckao sam o tome kada su pojedinci paničili i tražili pune karantine i zabrane kretanja. Sve će to doći na naplatu i odneti daleko više nego korona.

Ali ovo što se sada događa u Evropi je posledica rata i ako se situacija ne smiri do zime najmanji problem će biti konzole. A ne dao bog da se kurs dinara pusti prirodnim putem, odnosno da dođe trenutak da se više ne bude mogao braniti.

I naravno da se proces proizvodnje usavršio. Ali to je i bilo planirano, inflacija nije. Nisu dobrotvorna organizacija pa da gube na hw-u kroz celu generaciju.
takodje inflacija u US je u nov 2020 bila 1.2% sad je preko 8.5% (zvanicni podaci), takodje nemaju sve US zemlje VAT. A kad se pogleda lista gde je koliko poskupelo
  • Evropa
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – €549,99
    PS5 Digital Edition – €449,99
  • Ujedinjeno Kraljevstvo
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – £479,99
    PS5 Digital Edition – £389,99
  • Japan (od 15. septembra 2022.)
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – ¥60.478 yen (including tax)
    PS5 Digital Edition – ¥49.478 yen (including tax)
  • Kina
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – ¥4.299 yuan
    PS5 Digital Edition – ¥3.499 yuan
  • Australija
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – AUD $799,95
    PS5 Digital Edition – AUD $649,95
  • Meksiko
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – MXN $14.999
    PS5 Digital Edition – MXN $12.499
  • Kanada
    PS5 with Ultra HD Blu-ray disc drive – CAD $649,99
    PS5 Digital Edition – CAD $519,99
Dolazimo do toga da se ovo ne odnosi samo na EUR regiju, ili da protumacimo drugacije dabez obzira na porez ili ne VAt ili ne (zavisno od drzave) jedini koji na svetu ima povecanu inflaciju kome je takodje valuta devalvirala u odnosu na pre 2-3 godine (zbog silnog stampanja novca) a gde nije poskupela konzola je US i to je ono sto bode oci i nikakve price o porezima u US nemaju veze s vezom jer inflacija utice na sve bez obzira dal je nesto oporezovano ili ne.

Sto se tice ostalog u potpunosti se slazemo i svakao ce onom ko zeli da kupi a nije do sad PS5 cena biti najmanji problem. Ja imam svoje misljenje o situaciji ali ovo nije forum za to iako kao sto rekoh je prica o razlozima SONYevog poteza nesto na sta politika veoma utice kao i na sve ostalo. Svakako ko je hteo/ mogao nabavio je ko nije ima mali prozor da nabavi pre poskupljenja, a zima kako ide sto rece kolega bice vise igranja analognih igara nego PS5 izgleda (nazalost).

Sto se tice zadnje konstatacije da oni kao nesto gube , tu sam vec izneo misljenje
I da ne zaboravimo vecina materijala se vratilla na svoje pocetne vrednosti ili cak i manje od trenutka pocetka rata sto se tice trgovanja na berzama, nazalost to se ni u jednoj zemlji nije prenelo do potrosaca vec je politicki nadovano 50, 100, 200, 300% Ono gde se to najvise vidi je nafta od koje umnogome zavise lanci snabdevanja. Ali da ne dajem sad tabele i to jer bi to vec dobilo politicku konotaciju.

Moramo da shvatimo da su oni korporacija i kao takvi njima je na umu samo profit iako se busaju sa slaganom "For the players" ;)+
Jednostavno moze im se, videli su da su ljudi spremni da plate preprodavcima vise novca i rekao bih da su resili da to sami uzmu jer je i dalje veca potraznja za ponudom, da je obratno vrv do ovoga ne bi doslo do pojave PRO verzije. I da napomenem nije nesto sto svakako nije ocekivano obzirom da je sve ostalo otislo u nebesa.

Poslednja izmena:
Evro je pao gotovo 20% u odnosu na dolar od izlaska konzole. A ne evropskom tržištu su cene digli "samo" 10%. I funta je pala u odnosu na dolar. Vrtela se oko 1.4, sad je 1.2. Jen je pao i više od evra. Cela priča se tu završava, svet se vrti oko dolara.

Da su zaista pratili inflaciju i sve ostalo. Cene bi digli I u US, a daleko više u Evropi.

U principu i ne moras da platis ovoliko. Moze da se saceka malo, ne kupi igra prvog dana. Kasnije na oglasima igre na disku budu znatno jeftinije, kupis, odigras i prodas dalje.
Ako ispratis sve kako treba mozes igru i besplatno odigrati.
Ili ako te ne uhvate :D

Salu na stranu, verovatno su igre na GP jeftinije od PS-a. Poređenje cene na popustu (i lova i praćenja iste) i pune cene na drugom servisu nije isto.

Zar nije odnedavno podržana i QHD rezolucija? Spojio sad svoj PS5 sa monitorom, dobijam 1080p max ?

Ovo poskupljenje PS5 kod nas može u stvari biti pojeftinjenje... kontam da će prestati da uslovljavaju prodaju uz dodatne igre koje se mogu naći za po 2-3000 dinara jer ih je gomila u ponudi po KP i razmeni

Ovo poskupljenje PS5 kod nas može u stvari biti pojeftinjenje... kontam da će prestati da uslovljavaju prodaju uz dodatne igre koje se mogu naći za po 2-3000 dinara jer ih je gomila u ponudi po KP i razmeni
No GIF

Ono što je činjenica: presudan trenutak u svemu ovome je bio kada je Spenser ubedio Nadelu da MS svom silom krene u gejming industriju a sve da guraju Azure preko xCloud-a i pretplata i kada su počeli da troše desetine milijardi na Act.-Blizz. , Betesdu i šta sve ne u buduće (Xbox tim je o tome mogao samo da sanja za vreme Gejtsa i Balmera) i da se takmiče na taj način sa Amazonom, Guglom itd.

Sony je potpuno van te priče.Kada nove Call of Duty igre za koju godinu počnu da dolaze day 1 na Game Pass a na PS5 koštaju 70$/€ biće u velikom problemu.

Zar je Call of Duty toliko veliki cinilac? Malo sam van gejming sveta pa nemam osecaj.

Teško, posebno na konzoli. Većina koja ozbiljno igra to radi na PC. Neće to biti razlog da mnogo njih pređe na Xbox sa PS5. A čini se i da je Sony ozbiljno uložio u multiplejer vode, kupili su Bungie, još jedna eksterna ekipa pravi AAA masivni multiplejer za PS5 a mnogo se očekuje i od Last of US multiplejer igre koja je u izradi

Pa da, te prepakovane igre se najbolje prodaju. Fifa, pes, cod, nba i ostale gluposti sto se svake godine plati nova, maltene ista kao stara igra. Naprave nov meni, ubace neke fensi klipove u sred igre i eto ga 70e 😂

Nazad
Vrh Dno