Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
> I jednako je brz, nema kasnjenja, pozadina je 100% uniformna, a uglovi su 180/180

1. Moje oko ne vidi probleme sa brzinom kod dobrih LCD-ova (jeftine kante ne računam)
2. Lag mi nije bitan - igram se jako retko i to rekreativno.
3. Uniformnost pozadine priznajem kao manu - i ovde su top LCD-evi dosta napredovali ali i dalje ostaje kocka jer može da se razlikuje od primerka do primerka.
4. Pa i uglovi mi nisu bitni - zašto bi gledao tv pod uglom od 45 stepeni? Ako neko stalno gleda TV u većem društvu neka razmotri i ovaj parametar, meni nije bitan.

I zašto je sad za mene LCD inferiorniji kad me njegove mane ne pogađaju? A prilično me pogađa da strepim oko IR i BI ako uzmem plazmu.

Prihvatam da su za nekog navedene mane LCD-a ozbiljan problem, ali su za mene eto prihvatljivije od plazminih. Kod nekog je obrnuto. Zato je neozbiljno reći generalno "svi ste se *****ali".

Pa dobar LCD ima ugao gledanja koliko oko uopšte i može da "dobaci", mada mi nije jasno zašto bi iko i gledao pod 180 stepeni kad tako ništa i ne može da se vidi, ne samo na tv-u nego bilo gde drugde

Aleluja. Ovakvu konstruktivnu diskusiju sam i ocekivao kada sam zapoceo celu ovu pricu iznova. Jedino Sasa i dalje gura svoju pricu dok su ostali ukapirali o cemu se radi, covek je jednostavno zaslepljen superiornoscu plasme da ne moze razumno da razmislja.

Preciznost boja. Ajmo ovako. Stavicu dva posta sa avforuma od dva coveka koji su profesionalnci sto se tice kalibracije lcd televizora colorimetrom.

http://www.avforums.com/forums/9488822-post2.html
http://www.avforums.com/forums/9489731-post6.html

Delta is a difference between two factors; here it’s the difference between the measured colour on the panel and the actual colour that is our target.

# A delta value lower that 2 results in a visible deviation from the actual colour.
# A delta value over 4 or 5 results in wrong colours.
# A delta value between 1 and 2 results in precise but not perfect colours.
# A delta value lower than one results in almost perfect colours. The target is 0.
# Everything between 0 and 1 is barely visible to the human eye.

Ako pogledate prvi chart nazvan RGB greyscale videcete 3 linije crvenu, plavu i zelenu koje trebaju da budu u idealnom slucaju bez skokova i da se stapaju jedna u drugu, ali to zasad nijedan televizor plasma ili lcd ne mogu da postignu. Cilj je da se televizor kalibrise tako da nijedna boja nije dominantna nad drugom. U istom chartu dole pink linijom imate Delta error vrednosti koje sam gore stavio sta znace. Imate podeoke 2 4 6 8, i njene skokove u zavisnosti od Greyscale-a.
All CIE94 delta errors below 1.5

Drugi chart je vrednost game. Treci chart je Colourspace. Na njemu vidite jednu granicnu liniju D65, ili mozda vama malo poznatije temperaturu boje od 6500K.

[D65] is intended to represent average daylight and has a correlated colour temperature of approximately 6500 K. CIE standard illuminant D65 should be used in all colorimetric calculations requiring representative daylight, unless there are specific reasons for using a different illuminant. Variations in the relative spectral power distribution of daylight are known to occur, particularly in the ultraviolet spectral region, as a function of season, time of day, and geographic location.

Dakle u idealnom slucaju boje bi trebale da imaju temperaturu 6500k da bi ih videli onako kako ih vidimo u prirodi. Kao sto vidite na chartu sve tacke se nalaze blizu tacke D65 sto znaci da su boje dosta tacne.

Stavicu jos samo neke vrednosti za koje ja mislim da su i vise nego dobre za televizor iz 2008. godine.

Contrast ratio = 2574:1 . Ovo je staticni kontrast koji je zapravo bitan.
White level = 102.96 cd/m2
Black level = 0.04 cd/m2
Average gamma = 2.25

Contrast ratio = 2557:1
White level = 102.26 cd/m2
Black level = 0.04 cd/m2
Average gamma = 2.21

Ko se razume u chartove i ove vrednosti shvatice da su to jako dobri rezultati za LCD televizor.

Kao poredjenje ovde imate kalibraciju panasonic G10 televizora. http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1237901339

Aleluja. Ovakvu konstruktivnu diskusiju sam i ocekivao kada sam zapoceo celu ovu pricu iznova. Jedino Sasa i dalje gura svoju pricu dok su ostali ukapirali o cemu se radi, covek je jednostavno zaslepljen superiornoscu plasme da ne moze razumno da razmislja.

O kojem ti razumu pricas ? :) Ljudi koji kazu da su svesni da biraju subjektivno tj. po dopadanju, priznaju da je plasma bolja ali se ili plase IR/Burna ili vise vole svetlinu LCD-a, a ti meni pricas da sam ja nerazuman ? E, ajde ... ;)

A vidim da jos uvek boli ono sa za****m, da sam znao ste tako osetljiv i da cete se toga toliko hvatiti (vi sto se hvatate, napominjem) bio bi pazljiviji, primite moje izvinjenje.
Vec sam rekao kome je to namenjeno, pa ne bih da ponavljam.

Da sve nas srce boli sto si nas uvredio tako. Sta cemo sada da radimo pitam li se.

@ emaremare
Koju plazmu imas?

Izvini sto ti nisam ranije odgovorio nisam eto bio mesec dana na temi.

Samsung PS42C7HD, ali ne mogu 100% da tvrdim za tacnu oznaku modela jer nisam kuci nego na poslu ali cenim da je to taj.

l_16300046.jpg

Ako LCD može da se kalibriše kolorimetrom da prikazuje tačne boje tj. najtačnije moguće, o kakvim preciznijim bojama kod plazme pričamo?

Profesionalna kalibracija kosta oko 300-400 eur, i slika koju bi dobili kada covek zavrsi posao u najvecem broju slucajeva ce rezultirati razocarenjem kod ljudi koji imaju LCD-ove i koji zaista vole takvu sliku. Slika ce biti sa vernim bojama ali ce se pokazati neke druge mane, u zavisnosti od nacina na koji se radi processing same slike. Neki artifakti ce biti vidljiviji koji do tada nisu dolazili do izrazaja i mislim da ce opet rezultirati vracanjem na staro. Napominjem da ovde ne govorim o high end modelima ni kod plasme ni kod LCD-a, vec o mainstream modelima.

Zašto se nijedan profi monitor ne pravi u plazma tehnologiji? Profesionalci ne žale pare na "preciznije boje" pa ni veća cena ne bi bila problem.

Ajde da ne rasplinjavamo na tu stranu, ipak pricamo o TV-ima

Jel mogu plazma fanboys da sjašu malo sa tim stavom "LCD sux, vi ste se svi *****ali" i da se diskusija vodi argumentovano, ako uopšte i postoji više potreba da se nešto kaže na ovu temu a da nije rečeno?

Ne znam da je neko to rekao. Onaj ko je uzeo LCD i ko je sretan sa njim nema razloga da se oseca pogodjenim. Ja nisam hteo da uvredim nikoga, vec jednostavno da izlozim moju teoriju da postoje razliciti ukusi kod ljudi po pitanju izgleda slike. Meni smetaju boje u CSI Miami, ja jednostavno ne volim to. LCD-ovi sa fabrickim podesavanjima favorizuju zasicenost boja, jarku osvetljenost sto meni lici na still snimanja navedene serije.

Kad gledam NatGeo HD na LCD-u Samsung LE52M86, meni ona mala zelena drecava zaba izgleda kao da svetli kad ode u senoviti deo sume. Na Panasonic 50V10 ta ista zabica ima jarke drecave zelene boje, ali mi nekako ne odudara od pozadine kao ovamo. To je primer samo nekog detalja koji bi mnogi favorizovali kod LCD-a jer im se takva slika svidja i pricali kako je zaba fantasticna, dok na plazmi toj zabi nista ne fali samo ne svetli u mraku. Oba TV-a sam ja kalibrisao kako meni odgovara, ali LCD svakako nije showroom mod vec po nekim merilima jos i konzervativno kalibrisan da manje sljasti.

Ljudi imaju dokazano razlicitu percepciju boja, otuda i stalno nesuglasice kod "prelaznih boja", kao na primer nijanse tirkizne boje koje su nekome pre zelene a nekome pre plave. Ja samo kazem da se meni cini da tako nesto postoji i kod LCD i Plasmi jer tehnologije na razlicit nacin reprodukuju boje i nekome se vise svidja LCD nekome Plasma. Nikad nisam omalovazavao nekoga zbog toga niti mislim da je neko pogresio ako je zadovoljan svojim izborom...

Pa dobar LCD ima ugao gledanja koliko oko uopšte i može da "dobaci", mada mi nije jasno zašto bi iko i gledao pod 180 stepeni kad tako ništa i ne može da se vidi, ne samo na tv-u nego bilo gde drugde

Ugao gledljivosti u fabrickim specifikacijama je smesan. Video sam mnogo kvalitetnih LCD-ova i ni najbolji medju njima ne mogu da se gledaju sa vise od 90 a da se primetno ne oseti da je slika drugacija. Kod plasme je slika zakucana, kao da je prava slika u pitanju. Ali ono sto je mnogo jadnije je da se kod vecih uglova veci od 120 stepeni nazire dupla slika sto je po meni 10 puta gadniji i ne gledljiviji efekat...

Tako da je to argument koji je stvarno nebitan i slazem se da je suludo porediti horizontalne uglove. Ono sto je mozda bitnije su vertikalni uglovi, sto se zna jako lose manifestovati ako je LCD dole, pa je super slika kad sedis a kad ustanes primetis ne bas malu razliku... no opet malo ko drzi tako tv :)

Labaratorijski rezultat profesionalno kalibrisanog LCD TV-a pokazuje da LCD verno reprodukuje boje. Verujem da je to svrha tvojih primera koje nemam zivaca da citam.

Ako imas takav TV, postavi ista takva podesavanja (mada kalibracija je individualna od tv-a do tva, no ignorisacemo to). Pogledaj svoj omiljeni film i kazi nam da li ti je bolje gledanja filma na tako podesenom TV-u ili podesavanjima koja ti imas trenutno. Ja sam uveren da ces reci da vise volis da gledas TV onako kako si ti podesio boje. To se meni desilo sa mojom kalibracijom 52M86 LCD-a... grozno su mi delovala podesavanja sa avforumsa i vratio sam na ono kako sam ja podesio sliku.

A evo sta se desava sa Panasonic V10. On ima 4 osnovna podesavanja, Dynamic (LCD freak mod), Normal, Cinema i THX. Ukljucim Normal i krenem da podesavam sliku kako meni odgovara. Kad zavrsim, naizmenicno pocnem da menjam THX i moj custom mod. Onda vidim da su izmene prilicno male i da je moj custom mod vrlo blizu THX modu, nisu razliciti kao nebo i zemlja u odnosu na gore pomenuti LCD.

A u ovaj test koji je uglavnom radjen na HD materijalima sa HDD-a, kad prebacimo na polje SD signala, sto sa DVB-C receivera, sto analogno onda se kompletno menja postavka kod LCD-a. Moram da promenim pre svega sharpness i da smanjim kontrast da bih umanjio sum. Kod plasme i dalje nista ne diram...

Sto mene dovodi do zakljucka da LCD sve moze, mozda su mu granice i sire neko ko Plasma displaya, pitanje je samo ko ima koliko vremena i znanja da to iskoristi i da u svakom trenutku prilagodi mogucnosti odgovarajucoj prilici. Plasma je sa druge strane plug n play (i LCD-u se smej // mala sala, NHF)

@ATG

U tome je poenta. Ja ta podesavanja imam od prvog dana od kada sam kupio televizor sto je bilo tacno pre godinu dana. Da bi bio maksimalno siguran da su ova podesevanja sto tacnija, podesavanja slike iz servisnog menija od lika koji je kalibrisao su takodje prekopirana. Znam da mi to ne garantuje identicne rezultate koje je on dobio ali je next best thing. Slika je mnogo bolja od podesavanja koje sam ja hteo da namestim , tako da se ne bih slozio u tom polju sa tobom. Jedina stvar koju sam promenio je vrednost backlighta je sa 3 na 5, jer mi je 3 izgledalo previse tamno.

Dakle da sad uzmem da resetujem sliku na default podesavanja i da sam cackam ne bi dobio ovako dobru sliku kao sto je imam trenutno. Da ne kazem da nisam pokusavao jer jesam, i nisu mi se svidjali rezultati koje sam dobio. Cak se i razmisljam da kupim colorimetar i da pocnem da se bavim malo kalibracijom, ali se cesto trgnem i kazem sebi pa nisam toliko zaludjen i da mi je slika kakva jeste i vise nego dovoljna.

Poslednja izmena:
Staklo na plasmama stvara efekat duple slike u mraku, cinjenica, smara, ali ja volim sto ga je Panasonic ugradio, zbog ovakvih stvari:

Generalno sve plazme imaju duplo "staklo", samo sto je Panasonic otisao korak dalje sa Tough Panel-om. Meni je to bio prilicno bitan argument, jer moje klinke od 1,5 i 3 godine mogu cudo da naprave kad im das wii kontroler :)

jel b650 i dalje vazi za najbolji LCD ?

Pa moze se reci da je najbolji. Tu je negde sa W5500 ali je B650 bolji zbog manualnog podesavanja 100hz opcije i eliminisanja video look efekta kada se 100hz koristi za filmove. 650 linija pokretne rezolucije je po meni i vise nego dovoljno da se izbegne blur u brzim scenama.

Pa moze se reci da je najbolji. Tu je negde sa W5500 ali je B650 bolji zbog manualnog podesavanja 100hz opcije i eliminisanja video look efekta kada se 100hz koristi za filmove. 650 linija pokretne rezolucije je po meni i vise nego dovoljno da se izbegne blur u brzim scenama.

Iste one gde Panasonici G10/V10 imaju 1080 linija ? :p

U tome ti ja pricam, provociras stalno. Mislim da bi bilo najbolje da se povuces iz ove diskusije jer ti je ovo jedna velika sprdnja.

U tome ti ja pricam, provociras stalno. Mislim da bi bilo najbolje da se povuces iz ove diskusije jer ti je ovo jedna velika sprdnja.

Provociram, ali konstruktivno ;)
Ovo su dva podatka koja vrlo lepo pokazuju gde stigli proizvodjaci plasmi tj. lcd-ova tj sta se jos moze popraviti.
Verujem da ces se sloziti :)

Naravno. Uvek ima mesta za napredak lcd tehnologije. Ne znamo sta nam modeli u buducnosti donose. To poboljsanje nece biti toliko dobro da skroz parira plasmi zbog toga jer dolaze LaserTv i OLED pa nema vremena, tako da ce se proizvodjaci kroz par godina fokusirati na ove tehnologije.

To poboljsanje nece biti toliko dobro da skroz parira plasmi ....

Ovo zvuci kao da je do sada parirala ;)
Nego, ne vidim zasto mislis da razvoj novih teh. nece usporiti plasmu a hoce LCD ?

A kad vec pomenu temu razvoja, kako objasnjavas da se u razvoj LCDa ulaze visestruko vise vremena i energije ? Ovako napamet bih rekao makar 5-10x sigurno, obzirom na broj proizvodjaca i mogucnost primene.

Parirala je i parira koliko toliko, nijedan smajli me nece ubediti u suprotno :d
Sa neopdp panelima sta jos ima tu da se poboljsava kod plasme. Plasma je dostigla to sto je dostigla, bice suptilnih poboljsanja, a LCD ima jos dosta toga da uradi. Prvenstveno sam na to mislio.

Sta ja da uradim povodom toga, LCD je tezi za proizvodnju ali na kraju je cena ista ili cak i manja od plasme. Izuzimam lcd televizore sa LED pozadinskim osvetljenjem.

Sa neopdp panelima sta jos ima tu da se poboljsava kod plasme. Plasma je dostigla to sto je dostigla, bice suptilnih poboljsanja, a LCD ima jos dosta toga da uradi.

Napokon se slazemo. Plasma isporucuje besprekornu sliku, malo sta jos moze da se unapredi. LCD ima jos dosta toga da uradi da bi to postigao.

Sta ja da uradim povodom toga, LCD je tezi za proizvodnju ali na kraju je cena ista ili cak i manja od plasme. Izuzimam lcd televizore sa LED pozadinskim osvetljenjem.

LCD je stigao do oko 40" gde moze cenovno da parira Plazmi. Obe tehnologije imaju zadatak pred sobom. LCD da ovlada vecim dijagonalama i Plasma da obori potrosnju ispod pola kilowata za najvece modele :)

Trenutno je LCD leader sto se ukupnog broja tice, oko 130 miliona primeraka, i procenjuju da ce rasti na preko 150. Plasma je daleko slabija sa oko 14 miliona i blagi pad predvidjaju ali ne ispod 14 miliona. DLP su na ispod pola miliona. E sad to deluje da niko nema sanse osim LCD-a... ali ako uzmemo u obzir da je LCD TV i portabl od 7", da se plazme ne prodaju ispod 42" u US (37" u evropi), i da DLP prakticno ne ide ispod 60"... onda sve i nije tako ocigledno...

licno mislim da je LCD na prekretnici kada mora nesto da uradi sa kvalitetom slike i odnosom velicina/cena ili ce se zauvek zakopati u nizi segment <40"

Da se nadovezem, neki dan sam sa kolegom bio do radnje gdje su bile izlozene telke, da skratim pricu, bio je neki Sony-jev 42" LCD od cca 1000€, a ispod njega 42" Samsung plazma (znam tacno model, PS42B430, ista kakvu imam kod kuce), koja je ravno duplo jeftinija. Dakle, govorim o 42" segmentu.
Za kolegu znam da vjeruje da je LCD bolji (pored toga sto je ima kod kuce, tu su telku starci kupili, lik nije bas znalac kad je tehnika u pitanju - njemu je potpuno isto bio signal SD ili HD).

Uglavnom, zbog ogromne prednosti kvalitete slike plazme (vidio bi valjda i slijep covjek), ja sam mislio da ce valjda promijeniti misljenje, jer znam da nikad nije vidio plazmu i LCD jedno pored drugog, pogotovo ne sa istim sadrzajem, medjutim jok.
Plazma je imala daleko manju svjetlinu (plazme inace imaju manju svjetlinu, ali posto sam vlasnik doticne, znam da je svjetlina bila na manje od 50%), a LCD daleko zasicenije boje. OK, nije narocito bitno, kontrast se da podesiti, kao i zasicenost boja, medjutim ono sto mi je narocito zasmetalo je kricavost boja na LCD-u, bas kao sto je neko napisao, kao da gledam CSI:Miami, te artefakti slike, ahhhhh koji uzas. Veliki minus. Nasuprot tome, kod plazme je slika daleko "mirnija", manje iritirajuca za oci, daleko uniformnija.

Ne trebam ni reci, njemu je odmah bolja slika na LCD-u. Govorim o covjeku koji ne razlikuje SD i HD signal, eto kakvi su pojedini kupci LCD-a, ili barem neuka vecina njih. Kad uzmemo u obzir koliko je malo fabrika plazma panela, te kako "svaki" kinez moze napravit LCD, nije ni cudo sto su LCD-ovi daleko prodavaniji.

Ne zaboravimo, taj 42" LCD je bio duplo skuplji. Uspijes uzet dobar DVD player i 50" plazmu za te pare.

Eto ATG i ja se ovde potpuno slazem sa tobom. Jeste situacija je takva da je LCD prodavaniji iz razloga sto se tu racunaju i dijagonale ispod 42". Nemaju svi para za vece dijagonale i proizvodjaci lcd-a ovo znaju pa drze male cene na dijagonalama od 32" koja je najprodavanija, a na vecim udaraju po dzepu, to je biznis.

Sony-jev 42" LCD od cca 1000€

Samo da te ispravim da sony nema LCD-ove sa dijagonalom od 42". Sony pravi panele od 40".

Iz prethodno navedenog se da zaključiti da 10% ljudi ima savršen vid i oni su kupili plazme, ostalih 90% ima nesavršen vid i oni su kupili LCD...

Da ne bude zabune i ja sam kupio LCD ;)

Eto ATG i ja se ovde potpuno slazem sa tobom. Jeste situacija je takva da je LCD prodavaniji iz razloga sto se tu racunaju i dijagonale ispod 42". Nemaju svi para za vece dijagonale i proizvodjaci lcd-a ovo znaju pa drze male cene na dijagonalama od 32" koja je najprodavanija, a na vecim udaraju po dzepu, to je biznis.

Samo da te ispravim da sony nema LCD-ove sa dijagonalom od 42". Sony pravi panele od 40".
Lako moguce, nisam citao tacnu oznaku, ali znam da je bio Sony.
Iz prethodno navedenog se da zaključiti da 10% ljudi ima savršen vid i oni su kupili plazme, ostalih 90% ima nesavršen vid i oni su kupili LCD...

Nisam bas na to aludirao (neki jesu), ali sam naveo primjer kupca koji uopce ne razlikuje SD i HD (ili jos bolji primjer - ne razlikuje LCD TV na nativnoj rezoluciji i na 1024x768), i kojem je LCD bolji cak i nakon direktne usporedbe sa plazmom.

Daleko od tog da nema dobrih LCD televizora, ali pobogu, barem je jasan izbor u najnizem i srednjem segmentu.

Poslednja izmena:
Sa neopdp panelima sta jos ima tu da se poboljsava kod plasme. Plasma je dostigla to sto je dostigla, bice suptilnih poboljsanja, a LCD ima jos dosta toga da uradi. Prvenstveno sam na to mislio.

I ovde jasno navodis da je plasma superiornija. Btw, ima i kod plasme sta da se radi, IR, potrosnja, mozda i smanjenje pixela i ulazak na 32/37 FullHD trziste.

Suprotno, zaradjuju tamo gde mogu (<37") a u visokoj klasi se biju sa konkurencijom. To je biznis.

Nisam bas na to aludirao (neki jesu), ali sam naveo primjer kupca koji uopce ne razlikuje SD i HD (ili jos bolji primjer - ne razlikuje LCD TV na nativnoj rezoluciji i na 1024x768), i kojem je LCD bolji cak i nakon direktne usporedbe sa plazmom.

Verujem da je covek mislio na to da je LCD prijemciviji na prvu loptu, te je i prvi izbor mnogih. Plasma trazi interesovanje i istrazivanje, prethodno ili u tom trenutku.
Malo ljudi uopste ima kriterijum sta je dobar TV pa kad ne znaju da gledaju u panel onda gledaju kuciste, izgled, debljina, LE diode i ostali tupavi/kitnjasti efekti.
Ko ima predstvu sta je kvalitetan, precizan panel, imao je kvalitetan CRT, predodredjen je za plasmu.
E, onda dodje upoznavanje i sa plasminim manama pa krece previranje, da li rizikovati sa plasmom i IR/BR ili ici na siguricu po cenu nizeg kvaliteta prikaza i vise cene.

Poslednja izmena:
... E, onda dodje upoznavanje i sa plasminim manama pa krece previranje, da li rizikovati sa plasmom i IR/BR ili ici na siguricu po cenu nizeg kvaliteta prikaza i vise cene.

Mislim da je ovo jedan od glavnih razloga zato ljudi koji su i upuceni u materiju zaobilaze plazme... :S:

Potrosnja plazmi je sa NeoPDP panelima vec znacajno smanjena (gotovo upola), a ne treba nikad zaboraviti da plazme trose tacno u skladu sa osvjetljenosti, pa ona i varira, kod mracnijih filmova ce u slucaju novijih NeoPDP panela biti vjerojatno i manja nego kod LCD-ova. IR je takodjer umanjen, osobito kod Panny-ja. Imam entry-level Samsunga (PS42B430), pa jos nisam uocio ovakav problem. Naprotiv, ne bjezim od letterboxa, jedino mogu reci da sam "pazio" u prvih 200-300h rada.

Kad sam kupovao televizor, bio sam u potpunosti svjestan nedostataka plazma tehnologije opcenito, ali i prednosti, pa je kupnja opet bila no brainer. Jedina je dilema bila izmedju vise plazmi. :d

Prosto je nevjerojatno kakvu sliku daje entry-level plazma nove generacije (PS42B430, 500€) u odnosu na citavu plejadu ovakvih ili onakvih LCD-ova od oko 1000€.

Poslednja izmena:
Staklo na plasmama stvara efekat duple slike u mraku, cinjenica, smara, ali ja volim sto ga je Panasonic ugradio, ...

Kažeš "smara" ma jel moguće? Šalu na stranu ovo je vrlo korisna informacija. Plazmi dakle ne smeta samo svetlost već i mrak. Reci pri kojem nivou svetlosti plazma daje najbolju sliku? Koje su idealne vrednosti za temperaturu i vlažnost vazduha u prostoriji?
Da li smemo da ovo upišemo kao manu/nedostatak plazme ili imaš neko objašnjenje?

Kako to zaštitno staklo utiče na ugao gledanja pri dnevnoj svetlosti i u mraku?

Ja plazmi priznajem da ima veći kontrast i da u tamnim scenama prikazuje više informacija jer sam to i video, ali predstavljati plazmu (koja usput "smara" i svog najvernijeg obožavaoca) kao superiornu u svemu u odnosu na LCD je bezobrazno.

Daj mi link ka testu/sajtu na kome je plazma toliko superiorna u odnosu na LCD (a da nije Nanijev).

Pozdrav

Kažeš "smara" ma jel moguće? Šalu na stranu ovo je vrlo korisna informacija. Plazmi dakle ne smeta samo svetlost već i mrak. Reci pri kojem nivou svetlosti plazma daje najbolju sliku? Koje su idealne vrednosti za temperaturu i vlažnost vazduha u prostoriji?
Da li smemo da ovo upišemo kao manu/nedostatak plazme ili imaš neko objašnjenje?

Kako to zaštitno staklo utiče na ugao gledanja pri dnevnoj svetlosti i u mraku?

Ja plazmi priznajem da ima veći kontrast i da u tamnim scenama prikazuje više informacija jer sam to i video, ali predstavljati plazmu (koja usput "smara" i svog najvernijeg obožavaoca) kao superiornu u svemu u odnosu na LCD je bezobrazno.

Daj mi link ka testu/sajtu na kome je plazma toliko superiorna u odnosu na LCD (a da nije Nanijev).

Pozdrav

Duplu sliku na pv8 primecujem samo kad gledam skroz iskosa i kada pokusavam da je primetim. Nasuprot tome, isprana slika na sony s3000 čim bih pomerio glavu iz idealnog polozaja me je dovodila do ludila od prvog dana. Zato sam ga i zamenio

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno