Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@SomiKnight

TV je od pocetka nakacen na PC :), a mogu da slikam samo K800 mobilnim, tj. kao da i ne mogu :)

Previse se brines oko skaliranja. Kod filmova / slika / igara se to uopste ne vidi toliko koliko mislis, a "desktop" je upotrebljiv za citanje iskljucivo u 1024x768 - to sam vec napisao. Plazma, pogotovo HD ready, nije za to i gotovo.

Pozdrav narode, vidim da vas ima ovdje sa Samsung PS42B430 plazmom.

Naime, imam jedan problem s njom, podesim 16:9 rezoluciju (1280x720) i pustim 16:9 video, medjutim bude razvucen po visini 10%, odnosno sve je suzeno 10%. Kad stavim 16:10 rezoluciju (istu kao na monitoru, 1440x900), slika ne bude razvucena, bude ispravno prikazana (sav desktop se vidi i uredu je), ali kao na 16:10 monitoru, sa crnim trakama gore i dole. Dakle plazma se potpuno ponasa kao 16:10 monitor. Cak sam je i mjerio da se uvjerim da je 16:9. :d

Spojena je na PC pomocu HDMI kabla, tj. na graficku sa DVI->HDMI prelazom. Graficka je HD4870, ali je isto i sa matorom X550, cak sam i vrlo stare drivere probao (6.12), jedino sto tamo nema overscan opcije.

Skoro sam ubijedjen da je nesto do TV-a, odnosno da ne prikazuje 16:9 aspekt slike nego 16:10. Probat cu jos sa NVidia grafickom, kad je zbavim, ali bih volio cuti ima li ovdje neko s tim problemom.

Ima li neke vece razlike izmedju U10 i S10 sem jednog hdmi prikljucka manje i nepostojanje PC ulaza?U10 je 40€ jeftiniji.

@micicss
Mislim da je razlika jos u antireflex-u, kao i izmedju Samsung-a B430 i B450.

@SRV
Za "size" u podesavanjima slike treba da odaberes Screen Fit, a ne 16:9 i neces imati taj problem.

Mali off.Kako i sam imam Panasonic plazmu bio sam pobornik ove firme i svi reviewi koje sam citao po netu: pany V10 vs samsung b850 davali su ociglednu prednost Panasonicovom modelu,narocito dubinom crne.
Medjutim, juce slucajno naletim na doticna dva modela(preko u EU),jedan od drugog na razdaljini od 2m u liniji,idealan slucaj za poredjenje.Na tv se vrteo sky sport u hd,bese neki tenis.Ono sto smo prijatelj i ja videli bilo je kontradiktorno svemu sto smo do tada procitali u borbi izmedju ova dva tv-a.
Samsung sa svojih 50 incha,neverovatno tanak za plazmu(prva koju vidim ovako tanku,ako se ne varam 2,5cm),jednostavnog ali lepog dizajna sa masivnim stalkom koji ima zavrsnicu brusenog aluminijuma.Slika jednom recju perfektna,crna je crna,fluidna,boje prirodne.
Sa druge strane Panasonicov V10 je davao neubedljivu crnu,jarke boje.Sta znam,da nisam imao ovog samsunga pored mozda bih bio i zadovoljan slikom ali ovako:trust:.Probah da malo prckam u meniju Panasonica misleci da cu doci na pari sa Samsungom ali ne uspeh.Crna mi je i dalje ostala neubedljiva a boje neprirodne,sta znam meni onaj filter koji pravi dupla slova na istome takodje smeta.
Zakljucak: Posle svih testova koje sam procitao na netu ja sam blago receno iznenadjen.Mozda bi zatamnjena prostorija nesto promenila ali cisto sumnjam.Posle ovoga vise ne verujem ni reviewima ni mernim aparatima:D vec iskljucivo svojim ocima.
Over and out!

Poslednja izmena:
@SRV
Za "size" u podesavanjima slike treba da odaberes Screen Fit, a ne 16:9 i neces imati taj problem.
Aha, odabrao sam upravo Screen Fit, ali je isto kao i sa 16:9, jedino sto nije potreban overscan (kojeg i nemam na X550). Dosta toga nisam napisao, probao sam i promijenit frekvenciju sa 60Hz na 50Hz, ali nije pomoglo, procackao citav CCC i nista.

Nesto na sta sam naletio na netu, u WMP je moguce kompenzirati pravougaone pixele 1024x768 plazmi, tako sto se promijeni pixel aspect ratio, i nakon sto to uradim, pri koristenju 1024x768 rezolucije, slika BUDE razvucena po cijelom ekranu, medjutim isto je kao kad je namjestena 16:9 rezolucija (sto ova stvar i kompenzira), ali to zapravo znaci da je slika i dalje razvucena po visini.

Pored toga, probao sam selektovat 1024x768 rezoluciju i namjerno odabrati 4:3 mod, naravno sa strana su pruge, ali dok bi sada u 4:3 modu sa 4:3 rezolucijom slika trebala izgledati normalno, to nije slucaj, opet je izduzena po visini!

Zato i sumjam na ****** firmware ili sta vec. Na netu sam nasao noviji firmware (i to sumnjivo mi je, samo dva dana mladji), ali za njega ne pise kakve probleme rjesava, odnosno sta donosi.

Jako sam zazalio kupnju, televizor stvarno ima izvrsnu sliku, ali je zalosno da ako hocu gledat normalno divx/mkv moram odabrat 16:10 rezoluciju i pri tome imat crne trake gore i dole.

:(

Nemam tih problema. I 1920x1080 i 1280x720 bez obzira na refresh rate mi rade onako kako bi trebalo da rade. Graficka je 9600 GT.

Dakle slika nije nimalo suzena, ja to mogu uociti vec na samom desktopu? Mogu se onda jos jedino nadati da ce proraditi sa Nvidijom, morat cu nabavit kakvu Nvidia karticu.

Mada sumnjam i dalje, jer ATI sigurno nema rasiren takav problem, to je neprihvatljivo. Mozes li pogledati koji firmware imas? To mozes vidjet u Menu->Support->Software Upgrade i gore pise verzija firmware-a.

Poslednja izmena:
Dakle slika nije nimalo suzena, ja to mogu uociti vec na samom desktopu? Mogu se onda jos jedino nadati da ce proraditi sa Nvidijom, morat cu nabavit kakvu Nvidia karticu.

Mada sumnjam i dalje, jer ATI sigurno nema rasiren takav problem, to je neprihvatljivo. Mozes li pogledati koji firmware imas? To mozes vidjet u Menu->Support->Software Upgrade i gore pise verzija firmware-a.

2009/06/23_001013

Sad sam na poslu, ali sam siguran da kod mene nije taj firmware, kod mene je iz 8. mjeseca.

Vracam se kuci tek u ponedjeljak, pa cu tad vidjeti. Da barem negdje ima dobra baza firmware-a, morat cu ja slozit jedan mail momcima iz Samsunga.

Pa bas da je poucan... Nani je naveo par puta da slika u prodavnici nije merodavna za sud koji je tv bolji, a vas je zakljucak da bas tako trebamo da biramo tv, verujem i ja svojim ocima, ali verujem tek kad vidim taj tv u mojoj sobi sa slikom sa nekog mog izvora. Evo bas danas vidim u metrou ovu plazmu 430 sto ih je par skoro kupilo, i slika je ODVRATNA bila. Vidim neki meniji su bili, znaci dvd neki pusten, poenta je da ono sigurno nije bilo do tv-a nego su pustali ko zna sa cega, ko zna sta, preko ko zna kojih konkektora, sviceva i cega tamo ima. I sta ja sad imam tu da verujem svojim ocima kad vidim tako nesto?
Najbolje kombinacija, malo citas review-e, malo vidis tu i tamo pa odvagas, i onda sta bude bice...

Najbolja varijanta je ono sto na zapadu moze da se uradi odavno - pazaris spravu, doneses kuci i ako ti se ne svidja vratis je.

Sto se prodavnica tice, tacno se vidi cega treba da se rese sto pre :wall:

Koliko se secam ako vec nije uskoro treba zakon o povratku robe 2 nedelje nakon kupovine i dobijanju novca natrag iz bilo kog razloga.

Koliko se secam ako vec nije uskoro treba zakon o povratku robe 2 nedelje nakon kupovine i dobijanju novca natrag iz bilo kog razloga.

Sta rade sa tom robom koju im ljudi vrate posle 2 nedelje koriscenja? Zapakuju je i ponovo prodaju kao novo? Ako je tako, mnogi ce da iskoriscavaju ovakav zakon.

Ne bash - moras da pljunes kesh da bi pazario, a taj ko ima kesh za tako nesto bash i nece da drnda oko toga bez razloga.

Isto sam i ja ovako lomio mozak šta da uzmem do pre tri meseca i zagledao svaku sitnicu. Sada kada sam to konačno prebrinuo mogu reći da sam uzalud trošio vreme.

Svi ti detalji (nivo crnog, rezolucija, odziv...) su posle nedelju dana kada otpakujete TV nebitni. Jer se jednostavno naviknete na vaš set i osim ako nemate još jedan HDTV pored da konstantno poredite sliku nikada više nećete pomisliti na nivo crnog i ostale stvari.

Ja sam uzeo pre 3-4 meseca Panasonic X10 i iskreno mislim da nisam pogrešio. Ispostavilo se da 90% vremena na njemu pratim SBB D3 a nekih 10 % mi služi za HD sa PC-a i retko za igranje ili desktop. Da napomenem da D3 izgleda odlično. Kanali koji se emituju u 16:9 izgedaju sjajno. Eurosport 2 na ovoj plazmi preko D3 izgleda skoro kao RTS HD ako ne i isto.

Kada bih mogao ponovo da biram opet bih uzeo Panasonic. Kako mi TV ne služi za desktop odgovarao bi mi i ovakav neki model sa 1024x768 rezolucijom jer i HD ripovi izgledaju odlično.
Ipak Mišo, tebi preporučujem neki sa 1080p jer čini mi se da bi ga ti koristio za desktop dosta više. Kada na ovaj model stavim 1280x720 to izgleda sasvim OK ali malo je mala rezolucija za 42". Kako vidim sada se može naći Full HD model za 74.000 tako da ni cena onda nije problem...

Ako te zanima nešto detaljnije X10 čujemo se pa ako hoćeš možeš da svratiš da ga istestiraš. Pozdravi mi Borčance iz etra ;)

Kako mislis mala je rezolucija za 42"? Ja sam bas mislio da ce fullhd biti problem bas iz tog razloga sto ce sve biti suvise sitno na njoj?

Odakle ti sbb, ti vise nisi u borci? To sto imas je isto kao iptv, mislim na rezoluciju slike i kompresiju, ili je iptv jos i bolji?

p.s. nema vise wireless ekipe, bas kazem saletu, kad kod prolazim pored njegove zgrade pogledam na krov, nema antene, a mene uhvati nostalgija... al dobro sad, da batalim patetiku :)

Pa bas da je poucan... Nani je naveo par puta da slika u prodavnici nije merodavna za sud koji je tv bolji, a vas je zakljucak da bas tako trebamo da biramo tv, verujem i ja svojim ocima, ali verujem tek kad vidim taj tv u mojoj sobi sa slikom sa nekog mog izvora. Evo bas danas vidim u metrou ovu plazmu 430 sto ih je par skoro kupilo, i slika je ODVRATNA bila. Vidim neki meniji su bili, znaci dvd neki pusten, poenta je da ono sigurno nije bilo do tv-a nego su pustali ko zna sa cega, ko zna sta, preko ko zna kojih konkektora, sviceva i cega tamo ima. I sta ja sad imam tu da verujem svojim ocima kad vidim tako nesto?
Najbolje kombinacija, malo citas review-e, malo vidis tu i tamo pa odvagas, i onda sta bude bice...

Samsung tu kutijicu zove Stream Player, sta god to znacilo... Nakace 3, 4 TV a na to cudo, puste da pegla promo disk i idemo...
Mada, moj glas uvek Samsungu...

Moze li neko da mi kaze sta se desava sa plazmom posle "200" sati.Da li i dalje mora da se vodi racuna (kad prodje tih 200 sati) da se ne gleda neki program koji ima logo vise od 1 sat ,filmovi koji imaju crno gore i dole i tome slicno...hvala

Poslednja izmena:
Moze li neko da mi kaze sta se desava sa plazmom posle "200" sati.Da li i dalje mora da se vodi racuna (kad prodje tih 200 sati) da se ne gleda neki program koji ima logo vise od 1 sat ,filmovi koji imaju crno gore i dole i tome slicno...hvala

Nije niko striktno rekao da se ne gleda neka staticna slika vec samo da se prvih 200-300 sati malo vise pazi jer u tom periodu plasma "emituje" najvecu temparaturu i tad postoji najveca sansa da ostane neki "burn in" ili sl. I za to vreme sva podesavanja staviti na max 50%. A posle namesti sebi sliku kakva ti odgovara i samo uzivaj i ne brini mnogo.

Jel moze neko da odgovori na ovo pitanje,kod kojeg proizvodjaca se najbrze menjaju programi??
Samsung,LG,Toshiba,Panasonic,Sony,Philips... ili neko deseti?? Znaci ne treba mi Samsungovih 1-2 sekunde,moze li to brze? mislim na obicnu kablovsku.

^^Ma otkud znam,naplasili me.Skoro svi mkv filmovi mi sa te dve crte,pa reko kako da gledam sve to.Znaci mogu kanale normalno da gledam posle toga i vise sati...ok hvala.

Poslednja izmena:
Jerry[NS], moj tast ima neki 32" LG, treba mu sto godina da prebaci sa kanala na kanal, pretpostavljam da su svi takvi...

Vazi li to i za plazme?

Bogami, tacno 1 sekund - upravo premerio 21 sekund za 10 prebacivanja. Smara.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno