Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da li sam napisao: zelim da kupim lcd, ja za sebe licno? :)
Ja bih sebi kupio odmah neki neopdp plazma tv ali me sprecavaju neke trenutn sitne teskoce :D
Stvar je u tome da u jednoj radnji ima navedeni model za oko 99k din, a ima ljudi koje znam a koje zanima lcd.

Kako sam ja to mogao da znam? Ako hoce da daju pare za izlozen model moze. Jedino da se proveri koliko je radio pre kupovine pa ako im se broj sati svidja, neka uzmu. Ipak je to polovan tv... Cena je onako ok za 46incnu verziju.

Posto sam vas lepo zamolio a vi ste uspeli da i posle toga navucete po (zasluzeni) warn, postove koji su ispod nivoa na kome smo navikli da diskutujete sam obrisao.
Molim da se diskusija nastavi na dostojanstven nacin.

Obrisao si postove bez razloga a sa tim i nanijeve bisere a i njegove korisne informacije. Ja sam hteo da napravim poentu , ali sad ispadam budala time sto si ostavio nanijev post zadnji. Ja sam iznosio svoje misljenje, on svoje. Ruznih reci nije bilo. Ako je uopste moguce, da se postovi vrate sa obrisanim delovima za koje mislite da nisu bili prikladni. Meni je inace Falcon dao warn posle svega i ja sam prestao bio, brisanje je bilo skroz nepotrebno.

Ako može mala pomoć oko par stvari i predlog ako ga neko ima. Nameravam da uzmem tv u što skorije vreme i po onome što sam pročitao i što svi ponavljaju je da je plazma bolja za kablovsku/divx a lcd za desktop rad/igrice tj da mu je ključna prednost da se koristi kao monitor. E sad ja bi tv koristio za sve HD/divx/kablovska/desktop/igrice a budžet bi recimo ograničio na nekih 600e. Na otprilike aktuelne cene bi iskoristio popust od 7% u jednoj radnji.
Koliko sam video za te pare može da se uzme Samsung PS-42B450. Ono što mene zanima je kako se navedeni tv nosi sa Panasonic TX-P42X10E po kvalitetu slike tj da li vredi doplatiti nekih 12000din zbog neopdp(ako neko može malo da pojasni šta predstavlja?) i da li ima neki fullHD lcd po takvoj ceni(možda neka toshiba? velika mi je doplata do recimo Samsunga LE-40B550) koji ima približan kvalitet slike.
Da li mi je pametnije ići na plazmu i neki 22" ili 24" kad još malo padnu cene lcd za desktop najobičniji jer sam zadovoljan slikom i na mom trenutnom monitoru jedino što mi je malo mali a i dodatno ulaganje bi mi bilo u grafičku koja bi isterala fullHD rezoluciju. Oko plazme me najviše brine burn in kod recimo višesatnog igranja pes-a dok mi kod lcd-a brine kvalitet kablovske jer ne vidim na horizontu HD kanale a i navikao sam imati odvojeno tv i monitor. Tako da mi je neka dilema da li juriti full HD lcd zbog desktopa ili ići na lepšu sliku. Napominjem da su pomenute eventualne doplate krajnje nepoželjne i teške za izmanevrisati ako nisu neophodne.
Hvala.

Poslednja izmena:
Gizmor:
Ok, undeleted je sve, nek stoji.

U vezi 46a656 - pa tako sam i ja mislio, kažu da je radio 2 meseca što ga automatski svrstava u polovnu robu a skoro 100k za to... mnogo je.

Lila:
Nije doplata 12.000 din već > 40.000 u odnosu na 42" x10 Panasonic plazmu:
x10 http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09051635
g10 http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09052292
neopdp tehnologija: http://www.panasonic.co.uk/html/en_...ERA+TV+|+NEOPDP+PLASMA+TVs/2230360/index.html
i generalno šta panasonic nudi:
http://www.panasonic.co.uk/html/en_GB/Products/Overview/283801/index.html

ali i "neo pdp" :d
http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09021858
:D

najjeftinija Panasonic 42" plasma TX-P42S10 sa full hd (ali ne i neo pdp panelom), cena oko 100.000:
http://www.panasonic.co.uk/html/en_...sma+TVs/TX-P42S10/Overview/2765285/index.html
http://au.shopping.com/xPO-Panasonic-TH-P42S10A

Poslednja izmena:
Tvoja kredibilnost mi je od sad 0.

Tek sada ?
Meni je to bilo jasno posle nekoliko strana (nedavno sam uzeo da citam ceo topik redom). Stavise, ta vrsta fanatizma i nametanja misljenja me je ubedila da ostanem pri odluci da pazarim novi LCD.

Moj savet svim clanovima je da batale sve recenzije posto ocigledno zavise od onoga ko ih pise, da se lepo prosetaju po radnjama, posete prijatelje koji imaju HD televizore, pogledaju sve sto ih zanima, prebroje parice i kupe ono sto se njima najvise svidja.

A i veselije ce vam biti da prosetate po gradu, nagledate se i prirodnih lepota pored televizora, protegnete noge, nego da se skvrcite ispred monitora i satima pokusavate da razlucite nesto kroz forumsku "penu". Ja sam se zeznuo, pa eto da prijateljski posavetujem druge da ne moraju i oni...

Mislio sam na doplatu od 12.000din za Panasonic TX-P42X10E u odnosu na Samsung PS-42B450 ili postoji neki fullHD lcd približnog kvaliteta slike u tom cenovnom rangu ~600e koji bi u tom slučaju uzeo zbog mogućnosti korišćenja kao monitora ? Preporuke? Što se tiče g10 modela izlaze iz budžeta za koliko sam uopšte i voljan da izdvojim :)

Ok, samo x10 nije neopdp i naravno nije full hd.
S10 kao što napisah je oko 100k, nije neopdp ali full hd je.
O LCD ne znam ništa kakva je ponuda.

Poslednja izmena:
Tek sada ?
Meni je to bilo jasno posle nekoliko strana (nedavno sam uzeo da citam ceo topik redom). Stavise, ta vrsta fanatizma i nametanja misljenja me je ubedila da ostanem pri odluci da pazarim novi LCD.

Moj savet svim clanovima je da batale sve recenzije posto ocigledno zavise od onoga ko ih pise, da se lepo prosetaju po radnjama, posete prijatelje koji imaju HD televizore, pogledaju sve sto ih zanima, prebroje parice i kupe ono sto se njima najvise svidja.

A i veselije ce vam biti da prosetate po gradu, nagledate se i prirodnih lepota pored televizora, protegnete noge, nego da se skvrcite ispred monitora i satima pokusavate da razlucite nesto kroz forumsku "penu". Ja sam se zeznuo, pa eto da prijateljski posavetujem druge da ne moraju i oni...

Kako si se zeznuo?

Kako si se zeznuo?

Tako sto sam mislio da cu nakon procitanog brda stranica naci neku objektivnu i korisnu informaciju :)
Priznajem da sam sam kriv jer sam previse ocekivao, tako da ne zakeram nista zbog toga. Samo ponavljam jos jednom savet svima da se uzdaju u svoje oci, jer za sebe kupuju televizor. Prosetaju, pogledaju sto vise modela i odluce se za jedan. Pa makar to bilo i iz najtrivijalnijeg moguceg razloga sto im se svidja kako izgleda maska.
Malo vise poverenja u sopstveno rezonovanje nikom nece skoditi.

Prosetaju, pogledaju sto vise modela i odluce se za jedan.
Malo vise poverenja u sopstveno rezonovanje nikom nece skoditi.

Pa to svakako ali ja se ne mogu pohvaliti detaljnijim poznavanjem materije a ni prodavnice uslovima i izloženom ponudom pa pokušavam svesti uz pomoć foruma izbor na nekoliko modela koje bi onda pogledao detaljnije gde su već izloženi.

Full HD bi mi značio jedino zbog desktop rada na kojem mi stoje nepomične slike i satima pa ne bi uzimao Full HD plazmu a i izlazi mi van budžeta osetno pa ono što mene zanima je da li postoji alternativa po kvalitetu slike i cene u Full HD LCD segmentu ako ga neko poznaje Samsung PS-42B450 i Panasonic TX-P42X10E plazmama i da li ova druga vredi već pomenute doplate od 12.000din u odnosu na samsunga.

Poslednja izmena:
A sta mislite o Panasonic TX-P37X10E?
Nesto se ipak premisljam oko plazme jer ce vecinu vremena da se gleda kabl i nesto manje HD (uglavnom 720p) sa kompa.
Nasao sam samo jedan review,
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/03/09/Panasonic-Viera-TX-P37X10-37in-Plasma-TV/p1
i nije bas pohvalan. Losije je prosla od veceg brata. 37" mi je max velicina koju mogu (smem :D) da ubacim u sobu.
@Nani, - postoji li sansa za neki test, zanima me tvoje misljenje.

Inace sam imao u vidu Samsung 32A656 (koji gledam kod roditelja), skoro da ga vise nema, a naslednik je malo preskup za 32-ku.

Pozdrav

32A656 nije reprezentativan model A656 serije jer panel nije istih karakteristika kao na 40" i većim modelima po čemu se cela ta serija i proslavila. Koliko se sećam, 32" i 37" A656 imaju lošije panele od ostalih iz 656 serije...

32A656 nije reprezentativan model A656 serije jer panel nije istih karakteristika kao na 40" i većim modelima po čemu se cela ta serija i proslavila. Koliko se sećam, 32" i 37" A656 imaju lošije panele od ostalih iz 656 serije...

Tacno, nije reprezentativan model zbog kontrasta od 15000:1 naspram 50000:1, bez 100hz motion plus opcije i 8bitnog panela naspram 10 bitnog koliko imaju 40 inca i vece verzije. Sto se tice panela kod 32 inca on jeste S-PVA, i ja sam do skoro mislio da nije. Znaci samo 37incna verzija nema S-PVA panel i najlosija je kupovina.

Gizmor bas sam resio da zamenim ovaj 22" Samsung za nesto slicno tvome, ali sad gledam na Tehnomaniji cena za 40" A656 99000, sto je malo previse. Sta mislis o 40B530 on je nekih 75K?

Gizmor bas sam resio da zamenim ovaj 22" Samsung za nesto slicno tvome, ali sad gledam na Tehnomaniji cena za 40" A656 99000, sto je malo previse. Sta mislis o 40B530 on je nekih 75K?

Moze, to je jedina alternativa posto nema vise 40" A656 po ceni od 80k tehnomarketu. Ili to ili B550, razlika je u jednom vise hdmi ulazu i mogucnosti pustanja filmova sa usb-a.

Toliko stručnjaka a niko da nešto kaže na moju dilemu.

Jos da ti konfigurises pitanje kako treba pa i da ti neko nesto odgovori, ovako... Pominjes desktop rad, i odbacio si sam fullhd zbog istog, nisam skapirao zasto, nebitno, ako planiras da koristis tv kao desktop, x10 nema dobar aspect ratio za to, nisam video, ali sam skapirao da ili je slika skupljena, ili su slova krzava jer nije 1:1 .

E da, kad cita covek Nanijeve postove, prosto mu dodje iz revolta da ne uzme plazmu nikad u zivotu... e sad srecom velike su pare u pitanju pa prevlada razum na kraju :) , ja kad gledam plazmu pored lcd-a ( u radnji, nemam gde drugde ) ne mogu da se privolim lcd-u nikako, eto bile neke sportske igre, izasla neka ekipa u crvenim dresovima, i takve nijanse crvene nikad u prirodi nisam video ni slicno, na plazmi to izgleda lepse. Nisu naravno svi isto podeseni, ali je jasna prednost plazme sto se tice prirodnosti boja. I sta reci na kraju, ne volim nanijeve postove, ali volim plazmu izgleda, inaticu se u nekom drugom slucaju, kod kupovine plazme preskocicu :) .

Poslednja izmena:
@Gizmor

U cemu je razlika izmedju A656 i B550, tj ima li razlike u panelima i koliko je primetno sto ovaj drugi ima duplo manju frekvenciju osvezavanja (50Hz).

Poslednja izmena:
Ako može mala pomoć oko par stvari i predlog ako ga neko ima. Nameravam da uzmem tv u što skorije vreme i po onome što sam pročitao i što svi ponavljaju je da je plazma bolja za kablovsku/divx a lcd za desktop rad/igrice tj da mu je ključna prednost da se koristi kao monitor. E sad ja bi tv koristio za sve HD/divx/kablovska/desktop/igrice a budžet bi recimo ograničio na nekih 600e. Na otprilike aktuelne cene bi iskoristio popust od 7% u jednoj radnji.
Koliko sam video za te pare može da se uzme Samsung PS-42B450. Ono što mene zanima je kako se navedeni tv nosi sa Panasonic TX-P42X10E po kvalitetu slike tj da li vredi doplatiti nekih 12000din zbog neopdp(ako neko može malo da pojasni šta predstavlja?) i da li ima neki fullHD lcd po takvoj ceni(možda neka toshiba? velika mi je doplata do recimo Samsunga LE-40B550) koji ima približan kvalitet slike.
Da li mi je pametnije ići na plazmu i neki 22" ili 24" kad još malo padnu cene lcd za desktop najobičniji jer sam zadovoljan slikom i na mom trenutnom monitoru jedino što mi je malo mali a i dodatno ulaganje bi mi bilo u grafičku koja bi isterala fullHD rezoluciju. Oko plazme me najviše brine burn in kod recimo višesatnog igranja pes-a dok mi kod lcd-a brine kvalitet kablovske jer ne vidim na horizontu HD kanale a i navikao sam imati odvojeno tv i monitor. Tako da mi je neka dilema da li juriti full HD lcd zbog desktopa ili ići na lepšu sliku. Napominjem da su pomenute eventualne doplate krajnje nepoželjne i teške za izmanevrisati ako nisu neophodne.
Hvala.

Ajmo redom :) Lepo si procitao da je plasma bolja za SD materijal odnosno kablovsku i divx ali i za HD filmove jer generalno pruza bolju sliku od lcd-a.Ovo naravno zavisi od cenovnog ranga, i sto je veca cena, razlika izmedju ove dve tehnologije je manja, ali plasma ipak odnosi pobedu. LCD-u jeste kljucna prednost da se koristi kao monitor, ali samo Full hd modeli. Hdready modeli mogu da se koriste za desktop ali nije to to. Kazes da bi koristio tv za sve ali u tome sto si nabrojao plasmu ne mozes koristiti za desktop zbog burn in-a. Povremeno surfovanje na plasmi je moguce, ali kao kompletna zamena za monitor nema sanse. Full hd televizore za 600 evra neces naci, barem one koje je uopste vredno pomenuti. Po meni nesto najmanje na sta bi trebao da ides za lcd je Samsungova B serija 5. Ostalo jeftinije jedino samsungova A serija 5 mada ona je samo nekih 5 hiljada jeftinija i ako uspes da je nadjes, mada je bolje ici na seriju B.

Da li ti je monitor 24 inca dovoljan? Ako jeste slobodno idi na kombinaciju da uzmes plasmu i to bas Samsung B450 koji si pomenuo ako ti se ne dodaje za X10 koji je malo bolji.

Kao sto ti je Jaksa rekao X10 nije nazalost neopdp panel. Tek od modela G10 pa navise jesu. Ukratko neopdp paneli trose 50% manje struje i imaju mnogo manju sansu da naprave burn in u odnosu na standardne G11 panele. Pomenuo si plasmu i igranje PES-a. Nista ne brini osim ako ga ne igras 8+ sati na dan, burn in se nece desiti. Imaces blazi image retention koji ce nestati posle 10 sekundi kada prebacis da gledas nesto drugo.

Znaci jedino moras da odlucis da li 100% siguran da hoces tv da koristis vecinu vremena za desktop, i da li ti je 40 inca preveliko, ili ti je ok tvoj predlog da uzmes plasmu i 24 incni monitor.

Plasma- imaces kvalitetniju sliku ali neces moci da koristis tv za desktop
LCD- tu bi trebao da doplatis ~20k da bi uzeo nesto normalno ali neces morati da kupujes dodatni monitor, ali ces imati nesto losiji kvalitet slike.

Na tebi je da odlucis.

@Gizmor

U cemu je razlika izmedju A656 i B550, tj ima li razlike u panelima i koliko je primetno sto ovaj drugi ima duplo manju frekvenciju osvezavanja (50Hz).

Razlika u panelima postoji naravno. Iako novi modeli kao sto je B550 imaj quoted contrast ratio 70000:1(marketinski trik ili stvarnost?) naspram 50000:1, ipak A656 odnosi pobedu sto se tice ukupnog kvaliteta slike. U to ulazi dubina crne, tacnost boja i image processing koji je na strane A656ice. Koliko bi zapravo videli razliku kada bi stavili jedan tv do drugog je ipak na vama.

To sto je 50hz nema prevelikog znacaja meni, jer ja svoju opciju 100hz motion plus drzim ugasenom jer mi je skroz neprirodan izgled slike za gledanje filmskog materijala, vec pomenut efekat ubrzanih i glatkih pokreta i izgled kao da je snimano amaterskom kamerom. Za gledanje sportskog materijala je odlicno, zbog vece pokretne rezolucije.

Kada bi se poredili B550 i B650 tu je vec dosta bitnije jer su kod B650 resili sve probleme koje sam pomenuo gore, dodavanjem manuelnog podesavanja kod 100hz opcije.

Na akciji je u Eurosalonu 71k (B530)

Vidim da po netu ima LN i LE modela 40B530, koja je razlika (tj. koji treba uzeti).
Takodje nigde nema postenog reviewa tog modela, eventualno samo specifikacije i cene??

edit: Sta mislite o SONY KDL-40L4000K i on je tu negde sa cenom?

Poslednja izmena:
Toliko i ja znam :) LE je evropski model.

Vidim da po netu ima LN i LE modela 40B530, koja je razlika (tj. koji treba uzeti).
Takodje nigde nema postenog reviewa tog modela, eventualno samo specifikacije i cene??

edit: Sta mislite o SONY KDL-40L4000K i on je tu negde sa cenom?

Ne da nema postenog review-a, nego ih nema skoro uopste. Nasao sam ovo za B550 ali i to je smesno odradjeno.

http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/08/18/Samsung-LE40B550---40in-LCD-TV/p1

SONY KDL-40L4000K je osiromasena verzija V4000, koji je dosta losiji od W4000 koji je bio u rangu sa A656. L4000 ima samo 2 hdmi inputa, 8 bitni panel, kontrast od 33000:1. On nije los, ali nije bolja kupovina od B530 ili B550.

A šta se sa ovim modelom Bravia 40P5500, vredi li to čemu?

Bice onda verovatno B530, ne daje mi se 100K za A656. Nisam provalio da li je panel 8 ili 10 bita i koliki je odziv, pa ako znate?
Kakva je politika kod nas za mrtve/zaglavljene pixele i jer se moze na licu mesta proveriti ili mora na nevidjeno (recimo Tehnomarket).

Poslednja izmena:
A šta se sa ovim modelom Bravia 40P5500, vredi li to čemu?

To je W5500 ali izgleda za rumunsko trziste.

The new 100Hz model for 2009 replacing the immersely popular W4500

SPECS
FULL HD RESOLUTION 1920X1080
24P TRUE CINEMA
S-FORCE FRONT SURROUND
4X HDMI
USB 2.0 INPUT
ETHERNET
APPLICAST
PIANO BLACK COLOUR
SWIVEL STAND
XMB MENU
DYNAMIC CONTRAST 100.000:1(32":80.000:1,37":50.000:1)
CCFL BACKLIGHT
BRAVIA ENGINE 3
ADVANCED CONTRAST ENCHANCER
INTELLIGENT PICTURE
LIVE COLOUR
SCENE CELECT
MOTIONFLOW 100HZ WITH IB REDUCTION
ECO SETTINGS
8BIT PANEL

W5500 je u rangu sa Samsungom B650.

Bice onda verovatno B530, ne daje mi se 100K za A656. Nisam provalio da li je panel 8 ili 10 bita i koliki je odziv, pa ako znate?
Kakva je politika kod nas za mrtve/zaglavljene pixele i jer se moze na licu mesta proveriti ili mora na nevidjeno (recimo Tehnomarket).

B550 izgleda ima isto 8bitni panel kao i proslogodisnja A serija 5. Odziv na B550 je 6ms. Sto ste tice mrtvih/zaglavljenih piksela ne verujem da ces moci na licu mesta da proveris, mada lcd retko kada ima mrtav pixel jer je kvalitet proizvodnje mnogo veci nego kod tft-a.

Zvuči dobro, mogu da ga dobijem na neke silne rate, pa sam se zainteresovao

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno