Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sada sam siguran da je G10 moja sledeca kupovina. Samo jos da dodje u Nis. :)

@DDejanNS

Ministarstvo je predložilo DVB-T2 u nacrtu strategije koja bi trebala da se usvoji do kraja godine, tako da odluka još nije konačna.
Po meni, male su šanse da se ova odluka promeni jer je izbor DVB-T2 pozdravljen od strane domaćih stručnjaka kao i domaćih televizija.

Trenutno se vodi javna rasprava o ovoj strategiji i o detaljima se možeš informisati na sajtu ministarstva: www.mtid.gov.rs

A šta B92 misli o DVB-T2 pročitaj ovde:

www.mtid.gov.rs/upload/documents/konsultacije/dtv2/DTV2-B92.pdf

@Perica

I ja bih rekao isto... samo što meni nije problem dostupnost nego keš. Inače video sam danas i 42S10 u Electroniki-iju za 103.900 rsd.

Neko mišljenje o njemu Nani?

Poslednja izmena:
ljubanve;1835389@Perica I ja bih rekao isto... samo što meni nije problem dostupnost nego keš. Inače video sam danas i 42S10 u Electroniki-iju za 103.900 rsd. Neko mišljenje o njemu Nani?[/QUOTE je napisao(la):
Sajt im je katastrofa, ne znam kakve su im prodavnice, ali sa sajtom nisam zadovoljan.

Sajt im je stvarno čudan... Kao da im nije u interesu da se zna da imaju sve što imaju u ponudi.
Nego da odgovorim sebi vezano za S10... Kada malo razmislim rekao bih da ne vredi uzimati S10. Znamo da je G10 svakako bolji i razlika u ceni nije baš velika, jer mislim da ako neko ima 104.000 onda valjda može da skupi i 122.000.
A i što kažu na jednom stranom forumu razliku u ceni bih nadoknadio u manjem računu za struju zbog Neo PDP tehnologije kod G10.

Pa S10 nismo imali na testu, (trebali bi ga dobiti zajedno sa V10 iduce sedmice) ali generalno po specifikacijama to je X10 sa full HD rezolucijom i MPEG4 tunerom.

@DDejanNS

Ministarstvo je predložilo DVB-T2 u nacrtu strategije koja bi trebala da se usvoji do kraja godine, tako da odluka još nije konačna.
Po meni, male su šanse da se ova odluka promeni jer je izbor DVB-T2 pozdravljen od strane domaćih stručnjaka kao i domaćih televizija.

Trenutno se vodi javna rasprava o ovoj strategiji i o detaljima se možeš informisati na sajtu ministarstva: www.mtid.gov.rs

A šta B92 misli o DVB-T2 pročitaj ovde:

www.mtid.gov.rs/upload/documents/konsultacije/dtv2/DTV2-B92.pdf
...

@ljubanve Hvala na brzom odgovoru

Onda DVB-T tjuner u novim modelima ne predstavlja nikakvu prednost kod nas. Svi se slazu da je G10 ostvario znacajan napredak u odnosu na FullHD model prethodne generacije ali mene zanima da li se to jednako moze reci i za HDReady panele? Recimo da li TX-P42X10E donosi dovoljno znacajnih poboljsanja u odnosu na TH-42PV8P od kog je skuplji ~11000din (tehnomarket) da opravda tu razliku u ceni kada ispada da je taj tjuner u njemu prakticno neupotrebljiv? A verujem da bi uskoro mogle da se pojave i akcije popusta na stariji model.

Meni to predstavlja glavnu dilemu posto u narednih 2 meseca cu vrsiti kupovinu. Namena ce mu biti 90% za gledanje kablovske sa akcentom na sportske sadrzaje najverovatnije uz D3 opciju SBB.

Vazno bi mi bilo da cujem vasa misljenja.
Tnx!

Poslednja izmena:
Sta ste se uhvatili za dvb-t, jos ko da ce neko da se vraca na logu zbog 20 nasih kanala pored kablovske i iptv-a.

Bolje brinite za dvb-c ko ima na tv-u i da li ce raditi kartica sa nekim dodatnim modulom.
Posle digitalizacije kada svakom bude trebao risiver ,SBB i ostali ce ih davati uz jednokratnu naknadu i tada ima da zgrnu brdo kesha, ili ce mozda i biti opcija kao kod D3 da se obavezes ugovorom na 24 meseca i tada dobijes risiver besplatno. Sumnjam da ce biti opcija da daju kartice posebno bez risivera. Zato sam ja lepo na iptv-u i ne brinem. Jedino ako krenu HD kanali za par godina, samo ce nam dati STB sa hdmi i to je to.

@DDejanNS

Nemojte bacati pare na skupe televizore ako je namena tv-a 90% vremena gledanje kablovske. Za tu svrhu najjeftiniju plasmu i cao. Ja bi ti preporucio mozda cak i 50 inca A410. Ionako ce za par godina da krenu Laser i OLED, a do tad ce i krenuti HD kanali nadam se..

Poslednja izmena:
Savet

Da ne otvaram novi thread, reko da pitam ovde. Vidim da ima ljudi koji su veoma upućeni u stanje plasma/lcd.
Evo ovako, povoljno sam nabavio plazmu mrvljenu u pakovanju od 200 grama :), šalu na stranu povoljno sam nabavio samsung ps42e7h (1024*768), star nekih godinu ipo, slika savršena. Jedina mana tv-a po specifikaciji troši 360w mada u realnom radu je to sigurno manje (čitao testove o potrošnji, ne držim kontrast i svetlo na max, itd.). Naravno tv se zagreva proporcionalno potrošnji što leti nije prijatno. Klima smeta ukućanima (alergija, kijanje) tako da to otpada. U međuvremenu pojavila mi se povoljna varijanta za lcd LE-40A430 (hd ready). Pitanje se samo postavlja... Šta da radim? Da prodam plazmu i dodam malo za ovaj lcd? Lcd manje troši, mislim oko 200w, manje se zagreva ali kakva je slika? Predpostavljam da bi hdmi, manje više, bio isti ali šta je sa signalom sa kablovske? Šta da radim?

Hvala na pomoći :wave:

Poslednja izmena:
Da ne otvaram novi thread, reko da pitam ovde. Vidim da ima ljudi koji su veoma upućeni u stanje plasma/lcd.
Evo ovako, povoljno sam nabavio plazmu mrvljenu u pakovanju od 200 grama :), šalu na stranu povoljno sam nabavio samsung ps42e7h (1024*768), star nekih godinu ipo, slika savršena. Jedina mana tv-a po specifikaciji troši 360w mada u realnom radu je to sigurno manje (čitao testove o potrošnji, ne držim kontrast i svetlo na max, itd.). Naravno tv se zagreva proporcionalno potrošnji što leti nije prijatno. Klima smeta ukućanima (alergija, kijanje) tako da to otpada. U međuvremenu pojavila mi se povoljna varijanta za lcd LE-40A430 (hd ready). Pitanje se samo postavlja... Šta da radim? Da prodam plazmu i dodam malo za ovaj lcd? Lcd manje troši, mislim oko 200w, manje se zagreva ali kakva je slika? Predpostavljam da bi hdmi, manje više, bio isti ali šta je sa signalom sa kablovske? Šta da radim?

Zanimljiv problem. Svi znamo da se plasma vise greje od lcd-a, ali nikome nije smetalo do te mere da zeli da zameni tv zbog toga. Iako mi taj odredjeni model plasme nije poznat, siguran sam da je superiorniji po pitanju kontrasta, dubine crnih, zivosti boja i prikazu SD materijala od samsungove serije 4. Znaci ovim bi prelazio sa konja na magarca. Samsung a430 bi zapravo zracio manje toplote, ali pored toga i potrosnje struje to je sve sto bi dobio. Kalibrisan lcd trosi cak i manje od 200w, evo moj na primer trosi 99w.

Koje su ti opcije. Kupovina nove generacije plasme sa NeoPdp panelima, koji trose manje struje. Manje struje= stvaraju manje toplote. Koliko tacno manje toplote ce stvarati ce ti odgovoriti Nani jer se on vise razume u plasma tehnologiju od mene. Problem je jedino cena, koja ti sigurno probija budzet cak i da prodas svoju staru plasmu.

Druga opcija je kupovina kvalitetnijeg lcd-a, mada ces i tu morati da dodajes opet malo vise para. Koje modele da ti preporucim sad ne bih znao, jer ne znam otprilike dokle bi mogao da protegnes budzet za televizor.

Ostaje ti naravno i neka budzevina varijanta, da nekako ohladis tvoju plasmu sa dodatnim ventilatorcicima, mada stvarno ne znam koliko bi ovo bilo efikasno.

Poslednja izmena:

Posto sam jeftino dosao do ful LCD tosiba 40 i merio potrosnju struje na 1 sat sa labaratoriskim watmetrom zakljucujem d a je potrosnja od 172 w sasvim korektna.Gledajuci razne specifikacije 40" plazma trosi sigurno 2 x VISE w+ jos neki procenat.A 50" plazme tose od 470 pa navise.
AKo izracunamo za neku plazmu prosecnu potrosnju struje , a da pritom se koristi 10 sati dnevno racunica ispadne oko 4KW dnevno sto na mesecnom nivo imamo realno povecanje struje , a i cene same struje za oko 1500 din.Kad uporedimo potrosace u kuci plazma dodje na 3.mesto po potrosnji energije.

za letnje mesece:potrosnja na mesec dana
1.compjuter 210 kw/h
2.Klima 150 kw/h
3.plazma 120 kw/h
4.Phrizider i zamrzivac 90 kw/h
5.Sve ostalo zajeno sa bojlerom sporetom 350 kw/h

Rezime:Smanjiti troskove potrosnje energije kad god je to moguce, a zamenom plazme u lcd dobicemo ustedu oko 400 din. na mesecnom nivou.Znaci plazma ide na dobos:type:

kompjuter trosi vise od klime!?! :p

Pa OK, možda mu comp (ili više njih) rade 24/7 a klima u proseku npr 4h/dnevno pa je tako računao.

U svakom slučaju, zanimljiva računica, uz pretpostavku da će mu LCD potrošiti recimo 50KWh mesečno umesto 120 koliko je stavio za plazmu, ako je ostatak potrošnje u kući u crvenoj zoni, efektivno to nije 70KWh x 4din razlike nego 12din koliko je 'crveni' KWh. Godišnje to ispadne skoro 100€...

Naravno, ostaje pitanje da li zaista recimo nove plazme troše 400w i da li neko koristi TV 10h dnevno u proseku, ali treba svakako imati u vidu i ovaj momenat čak i sa našim cenama struje.

Poslednja izmena:
Kakve veze ima to koliko mu radi kompjuter a koliko klima kad je covek za oba dao potrosnju u kilovatima na cas?
Poenta ce pre biti u tome da covek ima jake komponente koje trose dosta (ko je rekao graficka) a da mu klima uglavnom odrzava temperaturu u zadatim granicama.

Pa jesi ti vidio koliko trosi 42G10 plazma sa NeoPDP modulom. 191 watt prosjek kakvih crnih " 2 x VISE w+ jos neki procenat"!

Kakve veze ima to koliko mu radi kompjuter a koliko klima kad je covek za oba dao potrosnju u kilovatima na cas?
Poenta ce pre biti u tome da covek ima jake komponente koje trose dosta (ko je rekao graficka) a da mu klima uglavnom odrzava temperaturu u zadatim granicama.

Sumnjam da mu je potrošnja onolika na čas pošto bi to značilo da živi u fabrici. :d

Mislim da se samo pogrešno izrazio kad je napisao mesečnu potrošnju koja je trebalo da bude - LCD troši 172W, plazma oko 2 i nešto puta više što je 400W pa x 10h daje 4kWh na dan odnosno x30 dana je to 120 kWh a ne 120kW na sat. Da se ogradim od ove prethodne računice ako sam neke jedinice pogrešno napisao, davno sam otišao sa ETFa. ,)

Nisam uopste obratio paznju da je napisao kw posto mi je bilo bitno da je napisao da se radi o potrosnji izmerenoj na cas.
E sad da li je mislio o potrosnji u kw na mesecnom nivou ili u watima na cas to samo on zna, ali svejedno pogresno se "odrazio", stagod mislio.

Hvala svima koji su se uključili u problematiku a posebno Gizmor-u i Vox-u. Upravo tako i ja shvatam celu situaciju, s jedne strane bolji vizuelni utisak, s druge manje zagrevanje i potrošnja. Trenutno nemam dovoljno novca, za recimo 40A656A, tako da ili ova plazma ostaje ili 40A430. E sad ja ne verujem da ova moja plazma troši, po Vox-ovoj računici oko 350w. Prema testovima i optimalnim podešavanjima, za plazme generalno, mislim da je realna brojka oko 250-300w. Ovaj moj model ps42e7h je iz sredine 2007 (hdmi).
l_16300045fLarge.jpg

Nemojte brkati babe i zabe, potrosnja se ne moze meriti u vatima na cas. Ono sto je napisao je nesto pobrkao sta god da je hteo napisati. Vati su sami po sebi jedinica za snagu a ne energiju, nema ih smisla deliti sa satima. Dakle potrosnja se ne meri u vatima vec je uobicajeno u KWh.

EDIT:
Posto sad vidim da je rekao da je to potrosnja na mesecnom nivou, samo je pobrkao jedinicu, trebalo je KWh umesto KW/h i ne bi bilo zabune. Mislim da su potrosnje koje je naveo ok, samo bih potrosnju kompa podelio sa dva, sa ostalim se slazem.

Poslednja izmena:
Deklarisana snaga je max potrosnja, moj komp prosecno trosi oko 120w sa monitorom kada samo surfujem. Klima recimo povuce i 1kW kada hladi a moze i preko 3kW kada greje.

Sve je to ok ali ne mozete tako da simplificirate potrosnju struje. Prvo za komp, sve zavisi od komponenata koje su unutra, nekome ce trositi 100w u leru, a nekome 300w. Kod klime, neko ima 8000btu, neko 18000btu, nije isto.. Ovako za sve navedeno.

A inace to sitnicarenje sta koliko trosi je bezveze. Kada bi ste sabirali kolko potrosite na zurke, hranu, cigare, pivo.. videli bi da je ta razlika u racunu struje na kraju meseca smesna.

Pa ja kako kontam ,za vrhunsko uzivanje se uvek isplatilo dati vise,ne?

Deklarisana snaga je max potrosnja, moj komp prosecno trosi oko 120w sa monitorom kada samo surfujem. Klima recimo povuce i 1kW kada hladi a moze i preko 3kW kada greje.

Priznajem da sam stavio pogresnu oznaku znaci kw_casova.

Ako klima kada hladi trosi 1200 w otprilike toliko trosi i kada greje, a ne moze 3 x vise nikako.

Sto se tice mog kompjutera napajanje 1kw ,grafika xfx 8800 gt,7 hdd +monitor i to sve iznosi na leru oko 500 w,Inace kompjuter nisam nikada ugasio u zadnjih 5 godina.

racun za struju iznosi bednih 4800 din mesecno:p

Ako klima kada hladi trosi 1200 w otprilike toliko trosi i kada greje, a ne moze 3 x vise nikako.

Sto se tice mog kompjutera napajanje 1kw ,grafika xfx 8800 gt,7 hdd +monitor i to sve iznosi na leru oko 500 w,Inace kompjuter nisam nikada ugasio u zadnjih 5 godina.

Bas me je zanimalo, pa sam proverio , kod mene pise 1200w i za cooling i za heating.

Napajanje ti je inace overkill, sve si to mogao i sa 500w.. hard diskovi uzimaju 10-15w.
500w u standby da ne diras nista nije moguce, max 250w ako i toliko. Mada dosta offtopica.

Nani kad ce recenzija X10 i S10?

Na x klima u uputstvu lepo pise da za hladjenje trosi max 1.2kW a za grejanje do 3.6kW.
Moje napajanje je 850W pa ono ne trosi toliko struje vec toliko moze da isporuci, a koliko trosi zavisi od aktivnosti komponenti. Procesor koji radi 5% ne trosi isto koa onaj cije je zauzece 100% ili je OC.

@metatron

Koliko novca dobijaš za tu plazmu? Na toj slici deluje prilično bajato i a nove plazme te veličine se mogu kupiti za 55.000 rsd (LG PQ3000 na akciji u Metrou). Hoću da kažem da ne verujem da ćeš moći da je prodaš za neke velike pare.

Što se tiče A430, koliko njega plaćaš? Jer ako je blizu ove cifre od 55 k onda možeš da razmisliš i o nekom drugom TV-u.

Na x klima u uputstvu lepo pise da za hladjenje trosi max 1.2kW a za grejanje do 3.6kW.
Moje napajanje je 850W pa ono ne trosi toliko struje vec toliko moze da isporuci, a koliko trosi zavisi od aktivnosti komponenti. Procesor koji radi 5% ne trosi isto koa onaj cije je zauzece 100% ili je OC.

Matori 3.6kW je kapacitet grejanja iliti snaga grejanja, znam sta pise, citam sa nalepnice na donjoj strani klime. Za hladjenje i grejanje trosi isto a to je u mom slucaju 1200w (1.2kW).

@metatron

Slazem se sa ljubanve-om. Neces dobiti preko 25k za plazmu iz 2007. Ajde nam reci dokle mozes da protegnes budzet pa da nadjemo nesto.

kako li si samo izmjerio tih 500w? :d Ja "sasvim slucajno" imam jacu masinu i mogu da izmjerim potrosnju preko APC UPS-a, cifra nije ni pola od toga sto ti navodis u leru, a ni blizu pri 100% opterecenju (a to je rezanje sa 3 rezaca i sva 4 jezgra opterecena na max!)

Haj molim vas otvorite temu oko potrosnje kucnih trosila i vratite se na topic Plasma i LCD.

Da kad reče... Ova tema je odavno izgleda završena, mislim da nije ostao niko ko misli da je LCD bolji od plazme :)

Nego šta mislite koji LCD bi mogao ući u neki širi izbor? Tačnije je l' postoji neki koji po pitanju kvalitet/cena može da priđe blizu Panasonic-u G10?

edit (dodatak):
Upravo videh da je Panasonic TX-P42X10E u TM-u 75.999 rsd sa 2 godine garancije. Ovo sada znači da razlika u ceni između X10 i G10 iznosi 46.200 rsd! To je oko 500 €.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno