Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Boardslide
Ostalo mi je jos jedino da ti nacrtam pa da shvatis pokretnu resoluciju.
Pa nisma predplacen ovde da ti objasnjavam svaku recenicu!

@Laza
Kakv crni LCD, svi Pansonic i Samsung 2009 modeli imaju punih 1080p linija pokretne rezolucije. Svi 720p 2009 modeli imaju 720 linija pokretne rezolucije. To znaci da svaka linija od lijevog do desnog okvira drzi svoj polozaj i ne dotice se sa susjednom linijom, ne preklapa se dakle, posto nema preklapanja nema ni pojave blura.
Sto vise ima preklapanja linija veci je blur. Dakle na 1080p setovima koji imaju 300 liniaj pokretne rezolucije, konkrento znaci da otprilike dolazi do dvostrukog preklapanja svake susjedne linije i gubitka od 60 do 70% detalja u brzim scenama.
Taj Samsung ima 1080 linija pokretne rezolucije kod koristenja interpolacije na high setingu koji izaziva artefakte i pucanje slike.
Kad navodis neki model, pogledaj prvo sve mane vezane za konkretan podatak!

Poslednja izmena:
tako je orange47,
s tim da oko ne razlikuje vise od 24slike u sec I to mu je vec dovoljno tecno da se nevidi stucanje.
mozak podsvesno rezonuje pokretne slike zahvaljujuci perifernom vidu, a to mozes sebi docarati ako si u metrou ili elektroworld-u gledao sa odredjene daljine u zid sa puno klasicnih crt tv-a koji su ukljuceni.
tada se to vidi kao blago treperenje na ivicama " zida " .
pa su onda uveli tv-e sa 100hz ( mislim da je 2xpedeset poluslika ) kako bi taj efekat nestao.
ovo ne vazi za lcd ekrane posto je njihova tehnologija prikaza slike drugacija tj. nema fosfora koji mora da se osvezava jako cesto " da bi bilo slike tj da ekran nebude savrseno crn " posto fosforne ćelije jako brzo tamne bez nadrazaja-energije.
znaci kod lcd-a i na mnogo manjim osvezavanjima nema trzanje slike.
druga stvar je ta da "moderne" plazme jos uvek imaju fosfornu matricu ( to je ta slicnost sa klasicnim tv-om), samo se fosforne tacke ne pobudjuju snopom elektrona sa katode kao kod obicnog tv-a nego drugacije, tj energijom koja nastaje elektricnim praznjenjima u malim komoricama sa razlicitim vrstama plemenitog gasa.

odatle i nastaje ( bar po mom laickom misljenju ) pad osvetljenja i kontrasta kod svih plazmi ( fosfor izgara vremenom ), kao i sve ostale osobine klasicnog crt-a, kao brzina odziva,izgled slike "kao na tv ali bolje ", grejanje (ne zaboravimo da kod plazme u ekranu stalno pucaju gromovi na mikro skali ) pa i mora da bude vruce :),
dok je stvaranje slike kod lcd-a SASVIM DRUGACIJA TEHNOLOGIJA.

e da i kod lcd-a nema " zracenja " ekrana kao kod klasicnih tv-a i plazmi , tj izbijanje fotona iz fosfora emituje i alfa zracenje ( koje nekom znaci a nekom ne ),
sto bi rekli ako zaspite i glava vam slucajno padne na tv gledajte da to nebude plazma ekran nego lcd.

,)

tako je orange47,
s tim da oko ne razlikuje vise od 24slike u sec I to mu je vec dovoljno tecno da se nevidi stucanje.
Uh... hajde nemojmo opet o ovome na ovaj način. Tačno je da 24p pokretna slika izleda ok, ali daleko od toga da oko ne razlikuje više.
Ja primetim u roku od par sekundi razliku između 25fps i 30fps, tj. između PAL i NTSC source-a, a kamoli kada su u pitanju neke veće frejmaže tipa 60fps. Takođe sam na CRT monitoru vrlo lako video razliku između 60fps i 100fps kada je radio na 100Hz.

tako je orange47,

Mislio sam da smo ovu nebulozu davno prevazisli, barem na ovom forumu.
Ko ne vidi razliku, pa... ne znam sta da kazem.

http://www.100fps.com/how_many_frames_can_humans_see.htm

odatle i nastaje ( bar po mom laickom misljenju ) pad osvetljenja i kontrasta kod svih plazmi ( fosfor izgara vremenom ), kao i sve ostale osobine klasicnog crt-a, kao brzina odziva,izgled slike "kao na tv ali bolje ", grejanje (ne zaboravimo da kod plazme u ekranu stalno pucaju gromovi na mikro skali ) pa i mora da bude vruce :),
dok je stvaranje slike kod lcd-a SASVIM DRUGACIJA TEHNOLOGIJA.

I CCF lampe imaju vek trajanja, kao i LED. Kao da ce vam TV trajati 20 godina ***...

Poslednja izmena:
Nisu interlaced CRT-like linije, vec linija kao red/kolona pixela.
http://www.semi.org/cms/groups/public/documents/web_content/ctr_026932.pdf
Iščitao sam na brzinu ovaj tekst i nigde ne vidim da se pominje manja rezolucija u pokretu.

Citiram:
MPRT and Motion resolution are the index to judge motion quality.

Što znači da se motion resolution samo koristi kao neki indeks koji bi trebalo da služi za rangiranje stepena blura koji nastaje zbog tromosti displeja i efekta koji doživljavamo kada naše oko posmatra hold-type displeje tipa LCD-a.
Koliko vidim koriste se suštinski dve različite metode za zaobilaženje tog problema, aproksimacija međufrejmova i ubacivanje crnih/sivih/plavih međufrejmova koji zapravo simuliraju efekat CRT-a.

Poslednja izmena:
E stvarno nikako da se setim da pitam za zracenje. Od kada koristim LCD vise me uopste ne bole oci a ni glava od celodnevnog blejanja u ekran. A za monitore Nani nikako da odgovoris, nevesto pokusavas da izbegnes pitanje. Cela prica u korist plazme mi je mnoooogoooo sumnjiva kao krajnjem kupcu, nema sanse da se vratim na CRT posle LCD cija slika miruje a ne treperi non-stop(savsenstvo za oci - ne umara) a plazma me neodoljivo podseca na sve mane CRT-a, SoRrY ovo je samo moj utisak i nista vise. A za monitor Nani nikako da "izbacis" odgovor, posto moram 1000x da se ponavljam ne bi li odgovorio pitanja koja su skatljiva - da li mi sa LCD monitorima kada igramo igre u native rez-u ili gledamo full HD filmove i 720p filmove gubimo 60-70% detalja - tj ne vidimo pa za malo pa NISTA i koje su to brze scene(one koje cine 1% filma ili svaka scena u kojoj postoji "kretanje"), nemam snage vise da se ponavljam svega mi na svetu!

P.S.

I OK ako si u pravu i ako je tacno sve sto kazes, cekam jos 2,3,5 godina dok se ne usavrsi LCD ili OLED jer stvarno ne mogu posle LCD-a da se vracam na sve one mane CRT-a od koga mi se stavlja prst u usta. Opet ovo je samo moje misljenje i cenim i pozdravljam bilo koje drugo. Bez uvreda. PoZz

Poslednja izmena:
Odgovorio sam ti na to pitanje u jednom od proslih postova.

Poslednja izmena:
Uh... hajde nemojmo opet o ovome na ovaj način. Tačno je da 24p pokretna slika izleda ok, ali daleko od toga da oko ne razlikuje više.
Ja primetim u roku od par sekundi razliku između 25fps i 30fps, tj. između PAL i NTSC source-a, a kamoli kada su u pitanju neke veće frejmaže tipa 60fps. Takođe sam na CRT monitoru vrlo lako video razliku između 60fps i 100fps kada je radio na 100Hz.

naravno da si video kada se radi o tehnologiji sa FOSFOROM.
ako si pazljivo citao moj post i ja sam rekao da se vidi kod klasicnih crt-a.

a ako vidis na lcd razliku izmedju 60 i 100 frejma svaka ti cast !

nije sve jedno na cemu gledas 60 frejmova.
mislio sam da smo tu temu odavno prevazisli.

Poslednja izmena:
Odgovorio sam ti na to pitanje u jednom od proslih postova.

Gde si napisao? Budi hrabar i JASNO napisi ovako - svi vi koji imate LCD monitore(koji god modeli da su) ne vidite 60-70% detalja kada se odvija bilo kakvo kretanje bilo da su igrice ili filmovi. Da znamo lepo sta imamo ispred sebe i sta sve propustamo a ne tu kao sisoje neki izbegavas i dajes polovicne trosmislene odgovore sa DA i sa NE. Kada nekima od nas nije tesko da pisu kilometarske postove ne teba ni tebi da bude tesko da napises par recenica u kojima je jasno objasnjeno za sta stojis. Nemoj da mislis da pokusavam da te vredjam ili slicno, ja sam samo iskren i kazem ti u lice sta mislim svidelo se tebi to ili ne(nisam od onih koji se dodvoravaju niti cu to ikad da budem - stojim iza onoga sto kazem jer stvarno verujem u to sto kazem). Nema sta vise da postujem na ovu temu jer ako je tako onda sam razocaran i ne interesuju me vise desavanja samo me zanima koliko propustam(ne vidim - nazovi kako hoces) detalja sa monitorom kod kuce? Jos jednom, samo me suva realnost interesuje, nista tipa ono nesto kao u zavijenoj formi itd. Cemu ukljuceni svi najmoderniji efekti u naslovima ako u pokretu koji cini 90% video igre ja od toga svega vidim pa za malo pa NISTA(kazes 60-70%) jer pokret je pokret i tu je i Bog rekao amin, bio film ili video igrica - SvEjEdNo. PoZz

naravno da si video kada se radi o tehnologiji sa FOSFOROM.
ako si pazljivo citao moj post i ja sam rekao da se vidi kod klasicnih crt-a.

a ako vidis na lcd razliku izmedju 60 i 100 frejma svaka ti cast !

nije sve jedno na cemu gledas 60 frejmova.
mislio sam da smo tu temu odavno prevazisli.
Nisam rekao da vidim na LCD-u razliku između 60 i 100fps jer znamo obojica da trenutni LCD-ovi rade na 60Hz, ali itekako vidim razliku između 24/25/30 i 60fps.

colt gledao sam slike sa tvog linka i mislim da stvari nemozemo uzimati zdravo za gotovo.

mislim prikazana je palica od bubnjara koja je razmazana na slici.
sta to dokazuje ? meni nista jer znam fotografe koji su smimili i NLO u savrsenoj jasnoci, a kamoli bubnjara sa " razmazanom palicom "
sve je stvar ekspozicije po meni.

mislim da se i ti slazes sa onim sto sam napisao za "fosforni " ekran kao i za lcd ekran , ili mozda ne ?

Znaci da bismo videli pun rez igrica u native rez recimo F.E.A.R. 2 ja moram da imam "plazma" tehnologiju jer cu inace propustiti 2/3 materijala(video podataka) jer je pokretna slika(motion) - pokretna slika - bilo da gledas film ili igras video igru - nisam li u pravu - to je valjda svima na planeti Zemlji jasno?

Ne moze se dati tacan u % odgovor, jer zavisi od igre do igre, ali DA, gubi se ostrina u brzim scenama spram staticnih zbog odziva matrice, po stoti put ! Pored toga, gomila igara koristi blur kao dizajnersku odluku ili da sakrije nedostatke engine-a.
Prvi i (ako se ne varam jedini) LCD monitor sa BFI (Black Frame Insertion) tehonologijom:
http://www.behardware.com/articles/646-2/benq-fp241wz-1rst-lcd-with-screening.html

Iščitao sam na brzinu ovaj tekst i nigde ne vidim da se pominje manja rezolucija u pokretu.

Strane 11, 18 i 19. Ne znam kako bi ti to drugacije nazvao, pogledaj pogotovo str. 11, blur je evidentan.

Što znači da se motion resolution samo koristi kao neki indeks koji bi trebalo da služi za rangiranje stepena blura koji nastaje zbog tromosti displeja i efekta koji doživljavamo kada naše oko posmatra hold-type displeje tipa LCD-a.

Upravo to.

Koliko vidim koriste se suštinski dve različite metode za zaobilaženje tog problema, aproksimacija međufrejmova i ubacivanje crnih/sivih/plavih međufrejmova koji zapravo simuliraju efekat CRT-a.

Da, samo sto vecina koristi interpolacijsku metodu:
http://www.behardware.com/articles/641-1/1rst-lcd-at-100-hz-the-end-of-afterglow.html. Prvi clanak koji je izasao na ovu temu i jedan od najboljih.

colt gledao sam slike sa tvog linka i mislim da stvari nemozemo uzimati zdravo za gotovo.

Vidi, ako ti ne mozes da vidis razliku 24fps i 60, to je tvoj problem. Dao sam ti link koji argumentovano navodi moguce uticaje, ti ako neces da verujes, takodje tvoj problem.

mislim da se i ti slazes sa onim sto sam napisao za "fosforni " ekran kao i za lcd ekran , ili mozda ne ?

Tehnologije se razlikuju, normalno. Da se ne razlikuju, ne bismo vodili ovu diskusiju.

Cela prica u korist plazme mi je mnoooogoooo sumnjiva kao krajnjem kupcu

Zasto nisam iznenadjen. Uvek neka zavera u Srba.

SoRrY ovo je samo moj utisak i nista vise

Bas tako, subjektivni utisak.

nemam snage vise da se ponavljam svega mi na svetu!

A ja stvarno nemam vise snage da ti objasnjavam osnovne stvari !

Poslednja izmena:
@Boardslide
Nani je napisao(la):
LCD-ovi bez 100 moda, oko 250 do 300 linija
LCD-ovi sa 100Hz modom oko 650 linija
LCD-ovi sa 200Hz oko 750 linija

100 Hz i 200Hz mod postavljen na medium.
Svako setovanje 100/200Hz moda na high uzrokuje artefakte i pucanje slike.
Cak i da ovi modovi rade bez ikakvih artifakta punih 1080p linija pokretne rezolucije, oni i dlaje uzrokuju da film izgleda kao da je snimljne amaterskom kamerom.

HDTV LCD-ovi imaju interpolacijske algoritme 100Hz-ne i 200Hz-ne.
LCD PC monitori rade na 60Hz i nemaju ugradjene u sebe procesore za interpolaciju.TNT matrice kao najbrze matrice za igrace imaju najmanji response time pa prikaz filmova na njima ne nalikuje po kvaliteti prikazu filmova na HDTV LCD-u.
Naravno takve matrice se ne mogu ugradjivati u HDTV tbog svoji losih karaktersitika, ugla gledanja i prikaza boje, zato se ugradjuju procesori za interpolaciju slike koji kompenziraju tromost IPS, PVA panela kod HDTV-a.

Nauci procitat post kako treba a ne preljetat ocima preko onoga sta je napisano!!!

Poslednja izmena:
TNT matrice kao najbrze matrice za igrace imaju najmanji response time pa prikaz filmova na njima ne nalikuje po kvaliteti prikazu filmova na HDTV LCD-u.

A na sta nalikuje, budi malo odredjeniji? Da ne moram da qotujem svaki cas? Bolje, gore, nemam pojma sta si hteo da kazes? Verovatno gore karakteristike ali nisam siguran, napisi sta mislis koncizno.

Poslednja izmena:
FoRgEt AbOuT iT

Poslednja izmena:
colt porcitao sam clanke na linkovima koje si naveo.
vrlo interesantni clanci narocito ako se uzme u obzir da su pisani 2006.
odluka o kupovini novoga tv-a ni meni nije bila laka, ali sticajem okolnosti uzeo sam 40" samsung 686, jer prilikom odabira nisam nasao plazmu ( mozda nedostatak modela ) koja bi me generalno odusevila narocito zbog :

potrosnje
grejanja ( mislim stao sam u tm-u na pola metra od plazme i zapljusnuo me je talas topline ) a posto je kod mene u stanu uvek toplo a narocito leti ( bez obzira na klimu ) glupo mi je da se preznojavam dok gledam tv
buke-broja ventilatora koji se nalaze na zadnjem delu plazme, koliko sam video 4-5 kom samo u gornjem delu tv-a, a posto se neradi o kucistu kompa ne bih bas da otvaram svake godine tv da cistim ventilatore
tezine i mogucnosti manipulacije
gubitka kvaliteta slike-osvetljenja vremenom koja ocigledno postoji
mogucnosti burn in ( d )efekta

nemojte me pogresno razumeti svi bi zeleli flowless sliku, i verovatno cu i ja za koju godinu uzeti plazmu kada se okolnosti promene i kada se gore navedene osobine promene u stepenu meni prihvatljivim ( nadam se sto pre jer naravno da svi mi zelimo najbolje za nase novce ), a do tada cu se zadovoljiti sa fullhd s-pva panelom sa svim njegovim manama i prednostima

Sta si ti sad sa wikipediom brate mili hteo da kazes??? Da ne znam osnovne stvari, mislis da ako imas taj moderator status od 2006 da si neki Bog ovde i da mozes da vredjas raju. Ti si lud. Idi obrati se psihijatriju.

Taj link je odgovor na tvoje pitanje na razlike TN matrica u odnosu na one u TV-ima. To sto si ga pogresno protumacio je tvoja stvar.
Sto se tice ovog drugog, ne znam ko preteruje i vredja. Smatraj ovo upozorenjem pre bodova.

Zar je moguce da jos vrsite diskusiju oko ovoga,sve je prezvakano 100 puta..

Ja sam ispravio svoj post a tek sad ne razumem zasto si qotovao nesto sto je ispravljeno, da jos vise ponizavas predpostavljam. Pa svako ko ima takav level moze da pravi raznorazne zvrcke sa postovima a negativnih bodova imam za izvoz :p . Najpostenije bi bilo da izbrises ovaj moj post i svoj poslednji post koji se odnosio na ono sto sam editovaoa mozes i editovan. ChAnGe ThE PaSt FoR ThE FuTuRe.

Poslednja izmena:
Napisano je sta je napisano, nem moze decenetnije i preciznije, na kraju krajeva ovde se ne prica o LCD PC monitorima, vec o HDTV uredjajima, pa ces se morati zadovoljiti sa gore prikazanim odgovorom.

Poslednja izmena:
@Bornslow - niko nije preplacen da tebi crta svaku recenicu na forumu. Ljudi su ti 15x najkulturnije moguce, sa sve linkovima, sazvakano objasnili. Mislim da treba da se vratite od pocetka teme, i umesto samo da prelecete preko postova, ukljucite mozak, polako i skoncentrisano procitate. Mnogo cete nauciti i manje se blamirati. Stvarno smara da 15x pisheh jedno te isto i ostavljash najrazumnije linkove a niko to nece da procita kako treba, i uvek se iznova vraca sa istim maltane islednickim pitanjima. Najbolje da svi oni linkovi na internetu lazu. Uostalom, nije svakom dato da mu bude jasno.

Full HD lcd ima ostriju sliku od full hd plazme - nije tacno.

Lcd iste rezolucije ima bolju sliku u odnosu na plazmu iste rezolucije - nije tacno - obratno.

Full hd LCD kupuju baje, a full hd plazmu vune - obratno.

Plazme burninuju - nove generacije imune na to, ali za svaki slucaj imate nekoliko mehanizama u samom enginu tv-a koji to sprecavaju.

Plazme se preterano greju - mozda one iz 2001. Probajte da pipnete plazmu najnovije generacije. Plazma tehnologija konstantno napreduje. Te tako stariji modeli nemaju puno dodirnih tacaka sa najnovim modelima.

Slika je sastavljena od svetlecih tackica - pixela, da li su to male tackice od tecnog kristala LCD, ili su to male tackice od celija ispenjenih gasom Plazma, samo njihov broj definishe ostrinu slike. Medjutim, pri brzim scenama, zbog tromosti odziva lcd (inace plazmin odziv je trenutan 00001 ms) matrice (na HDTV-u se ne mogu koristiti brze TN matrice zbog katastrofalnih horizontalnih/vertikalnih uglova gledanja TN matrica), dolazi do pada rezolucije. Te tako umesto 1080 linija, nekad imate i 300 linija. Neko ima dioptriju, dao zadnje pare na skupoceni LCD, njemu sve leti i sve mu lepo. Ne zeli ni da cuje o nekakvih 300 linija, probijanju pozadinskog svetla, crnoj boji, dinamickom opsegu, uglovima, odzivu, itd. Neko ima malo ostriji vid, pa uocava u cemu je problematika. Sve u svemu, za ulozen novac, plazma nudi mnogo vishe. I upravo iz razloga sto je skuplja, i sto je kupuju uglavnom istinski postovaoci home theatre ugodjaja, ce propasti na trzistu koje diktiraju domacini i domacice, mp3 kvalitet zvuka, LCD shop mode slika, ATP3 forever zvucnici, itd.

Poslednja izmena:
Boardslide ne razumes jednostavno "kvalitetu" slike i to je to.
Nani ja mislim da si nas sve ubedio sa tvoji sajtom koji cemo TV da kupimo a ja cak i pored svog tog objasnjenja ne bih prihvatio savet nego bih verovao svojim ocima.
Kao sto sam i naveo ranije gledao sam plazme i LCD-ove i jednostavno za neki budzet do 2000$ LCD je zakon.Primer Sony-vi 46" Z,XBR serija, Samsung 7. Jednostavno nema plazme koja za ovaj user friendly budzet daje vise od ponudjenog.
Zasto kazem 2000 jer je to neka sredina koju dosta ljudi moze da priusti i dostigne.

46PY8, 46PZ8, 46PY80, 46PZ80, 46PZ85, 46PY800, 46PZ800, Sve ove nabrojane Panasonic plasme (PY su bez digitalnog tunera), su oko te cifre i daju superiorinju sliku u odnosu na bilo koji LCD.

ahhahahah pa cekaj da li da ti vadim cenovnik ili ces sam? Superiorniju sliku u kom smislu? Gledao sam i poredio PZ80, PZ85 i nijedan ne moze ni da prismrdi SONY46Z seriji. Osim toga cena je veca u svakom slucaju od ostala 2 koje sam naveo.
Pokazi mi cene u lepoj vasoj a ja cu ti reci odavde pa da uporedimo iako sam 0 od coveka kao sto si me izvredjao al nema veze.

Boardslide ne razumes jednostavno "kvalitetu" slike i to je to.

Jel to provokacija...jer izgleda kao jedna pa da te pitam da ne bude da posle da nisam lepo shvatio.

Poslednja izmena:
ahhahahah pa cekaj da li da ti vadim cenovnik ili ces sam? Superiorniju sliku u kom smislu? Gledao sam i poredio PZ80, PZ85 i nijedan ne moze ni da prismrdi SONY46Z seriji. Osim toga cena je veca u svakom slucaju od ostala 2 koje sam naveo.
Pokazi mi cene u lepoj vasoj a ja cu ti reci odavde pa da uporedimo iako sam 0 od coveka kao sto si me izvredjao al nema veze.

Ja nisam iz "lijepe nase" pod jedan, a pod 2 imas sve relevantne svjetske forume pa te molim da se patrioto iz dijasopre maknes na domacih jer oni za tebe nisu relevantni.
Postaj na av forum ili na avs forum 46pz80 vs 46z4500 (4100).

Evo i tebe da pitam kao što sam i Nanija pitao da li postoji negde na netu poredjenje plazme i LCD-a posle 3 godne dobrog korišćenja i ako nema postoji li mogućnost da neko odavde odradi tako nešto.

naravno da postoji: kupite mi 1 plazmu i 1 LCD, full hd 50", i cujemo se 2013-e :d

Ja sam ispravio svoj post a tek sad ne razumem zasto si qotovao nesto sto je ispravljeno, da jos vise ponizavas predpostavljam. Pa svako ko ima takav level moze da pravi raznorazne zvrcke sa postovima a negativnih bodova imam za izvoz :p . Najpostenije bi bilo da izbrises ovaj moj post i svoj poslednji post koji se odnosio na ono sto sam editovaoa mozes i editovan. ChAnGe ThE PaSt FoR ThE FuTuRe.

Ma LOL. Prvo si vredjao pa sad kad si se "predomislio", editovao si post, a sad hoces da se obrise ? Hmm...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno