Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kao vlasnik plazme 42PV80, mogu reci sve najbolje o njoj :banana:, posto tv stoji u prostoriji od 30 kvadrata, i televizor se gleda otprilike sa 2.5m-3m razdaljine, meni a i ostalim ukucanima, a posebno mojim roditeljima kojima je pre svega i kupljen tv, slika izgleda vise nego odlicno.

Komp nisam prikljucivao posto zivim u drugom stanu, mrzelo me da donosim moj kompjuter, tako da sa te strane ne mogu da iznesem utiske.

Na tv je prikljucen dvd player pioneer 585 preko rgb skarta, slika sa dvd izgleda odlicno, divx tu i tamo ne mogu reci da sam bas odusevljen, tj slika je ok ali ocekivao sam mnogo bolju sliku, btw probao sam vise dvd rip filmova velicine 1.4 gb. Ja predpostavljam da je na pleyerima koji imaju hdmi bolja slika divx (a mozda i gresim), ali nazalost nisam imao prilike da probam.

Uporedjujuci sa sa lcd koji ima moj drugar samsung 37 inci ne znam koji model, ali mislim da je neki malo bolji model (radi kao zamenik direktora u samsungu, tako da ne verujem da bi sebi uzeo nesto lose).

Sto se tice slike obicnih kanala, ima kablovsku sbb, meni to izgleda mnogo lose :S:, signal kablovske je ok, nema suma, ali mi je slike previse mutna i razmrljana, meni je licno mucenje da gledam takvu sliku (on i onako i ne gleda tv uposte, tako da ga to i ne zanima). Cak i moja leadtek pvr2000 u kombinaciji sa dscalerom na samsungu 205bw izgleda bolje :D

Sto se tice povezivanja na kompjuter, tu imam samo reci hvale, meni slika izgleda odlicno :), igrali smo pes i nba 2k9 i call of duty, i to mi izgleda fantasticno, jos mi ide voda na usta:D

Sto se tice filmova, divx mi izgleda podnosljivo, HD mi je odlican dok ne pocnu bas puno mracne scene.

Sve u svemu, ja nisam neki strucnjak za ove stvari, ja sam samo prosecni korisnik koji iznosi svoje utiske po onome sto je video.

Zao mi je sto jos nisam probao plazmu sa kompjuterom, ali po svemu vidjenom lcd meni izgleda odlicno kad se poveze sa kompjuterom.

Kada bih uzimao sebi tv samo za povezivanje sa kompjuterom verovatno bih uzeo lcd, ali kao glavni tv u dnevnoj sobi za sada definitivno plazmu.

:wave:

Ovo postaje sve bolje i bolje hehe. Ko neka sapunica.

Vidim da opet ima nekih odvala o lcd-u al nema veze, kontam da ste gledali modele iz pretprosle godine. Boardslide uzmi Samsung A656 i to je to. Ne postoji bolji tv od njega za te pare. LG,Sharp,Toshiba,Philips nemaju sta tu da traze. Slika na Sony-ju je ista a skuplji je mnogo. Mnogi odavde nisu videli kako dobro kalibrisan A656 izgleda, i ja se usudjujem da ga poredim sa py80 koji mozda ima 10% bolju sliku od njega, kad se gleda sve ukupno_Ostale stvari necu da pominjem. Crna je crna a ne sivkasta kao sto bozha kaze,nema ni traga vidljivog motion blura sa iskljucenom opcijom motion +, boje su veoma veoma dobre, SD je najbolji od svih LCD-ova,desktop je savrseno ostar posto vidim da te to najvise zanima, HD ripovi izgledaju nenormalno dobro, ugao gledanja je veoma dobar, itd itd.Da opet uzimam LCD uzeo bi opet a656. Kad bi uzimao plasmu uzeo bi nesto od ove nove generacije panasonica i to bi bilo to. Ostali modeli nisu ni malo konkurentni.

Elem.Otidoh danas u service menu posle izvesnog vremena i zaprepastio se kolko je tv bio ukljucen. 1037 sati za ovih dva ipo meseca kolko ga imam. To je nekih 14 sati u proseku na dan heh :)

"svidja mi se ova mackica, tvrdoglava je kao bik!" :d
covjek kojem ne odgovara ni 1 jedini panel koji se moze naci na nasem, a i USA trzistu :p

Pored svega recenog zasto je bas bitno da protivnik popusti. Licno rekao sam kako jeste, kako svi zvanicni sajtovi i testeri tvrde i to je to. Zelis lcd pakupi ga, zasto moraju drugi da potvrde?

Ma ja zelim bilo koji TV velike dijagonale koji ce da ispuni zahteve multimedijalnog monitora i zameni 223bw.

TV od 40+ inča ne može da zameni monitor, osim Falconu :) Jednostavno je prevelik, a ako se udaljiš od njega onda native rezolucija postaje previše sitna. Nije bitno da li je u pitanju FullHD plazma ili LCD. Sa koje udaljenosti ti ocenjuješ tu "oštrinu" koju najviše pominješ?

40+ bi već bilo previše za monitor, 40" je taman :D

Ma ja zelim bilo koji TV velike dijagonale koji ce da ispuni zahteve multimedijalnog monitora i zameni 223bw

Da si ovo stavio u naslov teme verovatno bi izbegli 13 strana prepucavanja i ponesto blamiranja.
Ono sto mi nije jasno je zasto postavljas pitanje na forumu oko kojeg imas tako tvrd i formiran stav, tj vec si odlucio koji je tacan odgovor? Zao ti gladnih trolova ili sta?

Aj da probamo ovako...
Mada ne znam šta bi moglo više da se kaže :) a ako neko ima neku ideju kako bi tema eto bila bolje regulisana, PM ili
report.gif

A na dalje, pišite isključivo o temi.

Hajmo ovako; da se ne razgovara sta je bilo vec sta je u ovom momentu i sta ce biti u sto blizoj buducnosti;

Dakle Neo-PDP plasme vs Edge LED LCD-ova;

Ja cu dati par informacija pa se vi ukljucite;

Neo-PDP plasme;
-Po prvi put revolucionaran iskorak u proizvodnji ove tehnologije gdje se zamjenjuju po prvi put 100nm celije sa novim nano-fosfornim celijama velicine 20nm. Zbog pokretljivosti i interakcije sa elektronima ove 5 puta sitnije fosforne celije nece se moci posloziti u grupe da izazovu burn-in efekat.

-Koristi se 600Hz subfield drive umjesto dosadasnjeg 480Hz, ljudsko oko je moglo da primjeti trzanje na 480Hz dok je to sasvim eliminisano sa povecanjem ove vrijednosti na 600Hz;

Panasonic uvodi prikaz 24p sadrzaja na 96Hz sa 4:4 pulldownom ponavljajuci 1 frame 4 puta, Kuro je to radio na 72Hz sa 3:3 pulldownom ponavljajuci 1 frame 3 puta, da bi se izbjegao 24p judder.

Plasme u 2009 su smanjile potrosnju zbog manjeg proizvodnog procesa kako fosfornih celija tako i elektronike na nivo LCD-ova. Dakle za skoro 50% kao i zagrijavanje.

Novi Neo-PDP tehnologija im je omogucila i izradu puno tanjih panela od svega 1 inch. Panasonic Z1 serija.

Da ne bi bilo da konstantno pljujem po LCD tehnologiji, molit cu lijepo da se ukuca u pretrazivac pojam EDGE LED i da pogledate review Sony Bravia KDL-40ZX1 Edge LED LCD TV na ovoj stranici
http://www.trustedreviews.com/tvs/revie ... -LCD-TV/p1
pa da krenemo u dalju prepirku, i molim vas samo argumentovano i tehnickim jezikom.

Poslednja izmena:
znaci u srbiji ce moci da se kupe 2010 plazme koje trose kao lcd monitori iz 2008 ?

Nani , mozes li da postavis spisak tih Neo PDP plasmi ?

Panasonic NeoPDP series, a ovo je ujedno i odgovor na trač koju je izneo LazaNS o obustavljanju proizvodnje Panasonic plazma ekrana.

Poslednja izmena:
@Nani
ne radi ti onaj trustedreviews link

jel ima kod nas tih neo-pdp panela?

Dakle ukratko radi se o sasvim drukcijoj nomenklaturi; Z1, V10 , G10, S1 , X1 serija

Uvodi se Neo PDP panel

Kontrast je povecan sa 30 000:1 na 40 000 :1

Dodana funkcija za AVCHD video sa externih medija

Uvodi se nova dijagonala za plasme 54" (najvjerovatnije konkurirati 52" i 55" LCD-ovima)

Dobavljivost od marta do augusta kako za koji model, vise na prvom linku.

A da ne bude da nema slika i oficijelne stranice evo ga

http://panasonic.net/avc/viera/

Koliko sam pohvatao ovako idu razlike;

PX80 (PV80) = X Serija 42" 50"
720P 600Hz Sub Field Drive
Contrast Ratio 30,000:1
PC Input
Ultra Tough Panel Glass
100,000 Hour Panel

PZ80 (PY80) = S Serija 42" 46" 50" 54"
Dodano na X seriju:
Neo PDP
1080p 600Hz Sub Field drive
Contrast Ratio 40,000:1

PZ85 = G Serija 42" 46" 50" 54"
Dodano na S seriju:
THX
Deep Color
X.V. Color
Viera Cast (Internet Connection)
Game Mode

PZ800 (PY800) = V Serija 50" 54" 58" 65"
Dodano na G seriju:
24p Cinematic Playback
1 Extra Rear HDMI Input
BBE Viva HD 3D Sound
Thin 2" (inch) Design
One-Piece Glass Design

PZ850 = Z Serija 54"
Dodano na V Seriju:
RF daljinski upravljac (Novina vrijedna spomena nevezana za sam panel)
Wireless Connection
Viera Link With Camera Function
Ultra Thin 1" (Inch) Design
Externi TV tuner
Sa Z Serije u odnosu na V skinuti su;
Ultra Tough Panel Glass
100,000 Hour Panel
One-Piece Glass Design

Cijene bi bile ovakve;
Predspotavljene ulicne cijene prije zvanicne objave Panasonica;

Z-series:
TC-P54Z1 = $3999

V-series:
TC-P65V10 = $5499
TC-P58V10 = $3499
TC-P54V10 = $2999
TC-P50V10 = $2299

G-series:
TC-P54G10 = $2799
TC-P50G10 = $1999
TC-P46G10 = $1699
TC-P42G10 = $1299

S-Series:
TC-P65S10 = $3999
TC-P58S10 = $2899
TC-P54S10 = $2499
TC-P50S10 = $1599
TC-P46S10 = $1399
TC-P42S10 = $1099

X-Series:
TC-P50X10 = $1099
TC-P42X10 = $899

Umjesto $ stavite eure za ey-yu prostore i dobit cete cijenu.
Ove cijene odgovaraju i formiranim cijenama u Ronis-u.
Dakle cijena za 42G10 bi bila na samom pocetku oko 1300-1400e.

Jos jedna veoma zanimljiva i bitna caka je sto ima na novim telkama opcija "Skip", dakle ako se ne koristi neki od ulaza da se oznaci kao "skip" i u daljem presaltavanju se ne prikazuje;

Cable: Cable TV
Antenna: Antenna
Not used: Skip TV tuning
Select “Not used” when no wire is connected to the “Antenna/Cable” terminal.
Typical when Cable/Satellite box is connected to a TV

Dodani su novi INPUT LABELS:
Label:
[BLANK]
SKIP
VCR
DVD
CABLE
SATELLITE
DVR
GAME
AUX
RECEIVER
COMPUTER
Blu-ray
CAMERA
DVD REC
HOME THTR
MONITOR
MEDIA CTR
MEDIA EXT
OTHER

Korisni sminkeraj!

Povecan broj Color Temperature settings:
Cool(blue), Normal, or Warm(red) color. (Cool 2/Cool 1/Normal/Warm 1/Warm 2)

Evo prepravljenog linka za Sony 40ZX1
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2009/02/24/Sony-Bravia-KDL-40ZX1-40in-LCD-TV/p1

Poslednja izmena:
Kvaliteta prikaza slike kod plazmi - Plazma vs LCD 2009

Niko nista ne komentarise o novim tehnologijama???

Poslednja izmena:
Boardslide, covek, sta sve napisa. :smash:

Ostrina na plazmi, a ?

KRP-500A:
u7w5jtrg.jpg

6wlofggo.jpg

szvq3ld5.jpg

8uczstlk.jpg

el68rquf.jpg

tpau8xan.jpg

lu29k5jm.jpg

5bqbmqyz.jpg

Poslednja izmena:
A sto se tice tvrdnje da je crna stvarno crna na plazmi, ne slazem se sa time. Ako samo pogledate TV-ove dok su ugaseni videcete da je ekran na 656 crn crncat, dok je na plazmi ekran ne crn nego siv. Samim tim bez obzira na to sta plasma tokom rada emituje, deo ekrana nikako ne moze biti tamniji nego dok je TV ugasen, dakle moze biti samo sivkast, nikako crn. Moguce je da je zaista crna ukoliko se gleda u tamnoj prostoriji, medjutim u dobro osvetljenoj prostoriji (kakva je i prodavnica) crna na plazmi ni teoretski ne moze biti crna. Igrom slucaja kada smo gledali TV okupilo se jos ljudi oko ova dva TV-a i svi smo bili slozni u zakljucima, pogotovo oko toga da je crna u ovom slucaju bila crnja na LCD-u. Nakon toga izbor je lako pao na 40A656.

LMAO.
Jesi ti nekad imao CRT ?

Meni su bitnije sve ostale boje(ima ih mnogo vise) nego li jedna crna boja za koju se svi tako hvataju kao argumentom.

Covek, izvini, ali iz ovoga se vidi da tebi osnovne stvari nisu jasne i svaka dalja diskusija sa tobom na ovu temu nema smisla. Je l' si upoznat sa terminom dinamicki opseg ?

U vezi ostatka posta, PQ (picture quality) je odredjen standardima odredjenih od strane SMPTE organizacije i svaki monitor/TV nezavisno od cenovnog ranga kome pripada treba da bude sto prizblizniji nivoima signala definisanim tim standardima, jer je na njima citava industrija zasnovana. Pravi PQ i "sto je babi milo, to se babi snilo" PQ su dve totalno razlicite stvari i ako ne umes da ih razlikujes, sto je ocigledno iz tvog posta, sta da ti radim. Ja nemam nista protiv da se tebi a i drugima svidja takva "nadrndana" default slika LCD-a u radnji gde backlight curi na sve strane, svaki kanal klipuje, detalji u senkama nepostojeci i uz obavezno ukljucen "sapunica" mod da privuce kupce zeljne "fluidne slike".

Ovo
Plazma ima bolji odziv - ok ima trenutni odziv jeste ali i LCD ima 4ms koje nema sanse da primetis - i sta mi sada znaci sto je kod plazme trenutni a ovde 4ms kada ne vidim razliku ni u jednom ni u drugom slucaju?
i ovo:
Ne nosim naocare, vid mi je dosta dobar, pre 8 meseci sam izvadio americku vozacku dozvolu bez naocara

... su medjusobno iskljucivi. Drugo, nikada nije 4ms, 4/6/8ms je odziv same matrice, i to grey-to-grey, da ne pricamo o pravim T_rise i T_fall vremenima koji ima mnogo vise uticaja u visoko-kontrastnim scenama, a na to dodaj jos lag od zadrzavanja signala u lancu procesiranja pa tek onda dolazi prikaz na ekranu. Trece, kakve veze ima test za vozacku dozvolu ??? Da li ti znas uopste sta predstavljaju brojke 20/20, 20/40 i 20/15 kao ocene za sposobnost razlucivosti ljudskog oka ?

LCD mi deluje ostrijom slikom, drasticno jacih boja i kontrasta sto je meni najbitnije za dozivljaj. Na plazmi mi je to nekako oprano u poredjenju sa LCD-om. Daleko je LCD od savrsenog panela ali ako poredim LCD i plazmu i sve mane i vrline mislim da bih mogao da zivim sa manama LCD za benefit izuzetno zivih boja, kontrasta i ostrine u odnosu na plazmu

Za boldovano, no comment. Cekaj, ti poredis preko svake mere saturisanu sliku LCD-a iz radnje gde se ne zna sta je i kako kalibrisano, gde brightness samo sto nije izasao iz ekrana sa plazmom i koja je isto tako ko zna kako podesena, sto u kompletu sa neonskim osvetljenjem stvara utisak superiornosti LCD-a.

Btw,

mislim da bih mogao da zivim sa manama LCD za benefit izuzetno zivih boja, kontrasta i ostrine u odnosu na plazmu

A mogao bi da zivis sa saznanjem da od 1080 linija BluRay-a dobijas 300 ?

A tek ovaj biser:

Uglove gledanja - plazma ima pun 160 a LCD 90 stepeni - jeste ali ja sam de*il ako buljim ceo dan u panel pod uglom, zasto bih to radio? Najvise volim da gledam direktno u panel

Reci mi da si ozbiljan ? :). Je l' tebi nikada ortaci ne dodju da opikate PES/Fifu ili odgledate neku tekmu na TV-u ? Svi mozete da se "nacrtate" direktno ispred ekrana ?

Onda, ocigledno nisi upoznat ni sa terminom motion resolution. Poseti hdtvtest.co.uk. Idemo redom:

Novi Z4500 sa 200Hz tehnologijom: http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40z4500-20081124136.htm
Motion resolution [Motionflow] “Standard” and “Max“: 1080; “Min“: 750; “Off“: 300, ovde je jos i podnosljivo na Min s obzirom na rezoluciju

55A956 - Samsungov vrh vrhova - http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le55a956-20081106134.htm
Motion resolution 650 with [100hz Motion Plus] engaged; 300 when off

40A786 - http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le40a786-review-20080922131.htm
Motion resolution 600 with [100hz Motion Plus] on Low, 250-300 off

40A656 - http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE40A656/Calibration.htm
Motion resolution 650 with [100Hz Motion Plus] "High"; 300 when off

40A556/8/9 http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-le40a559p-le40a556p-20080618120.htm
Motion resolution 300 regardless of whether [Movie Plus] was engaged or not

40W4500 - http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-kdl40w4500-20081116135.htm[/B]-20081116135.htm
Motion resolution 650 with [Motionflow] engaged; 300 otherwise

40W4000 - http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40W4000/Calibration/
Motion resolution 250-300

40V3000 - http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40V3000/Calibration/
Motion resolution 250

Plazme:

LX-5090 - http://www.hdtvtest.co.uk/Pioneer-PDP-LX5090/Calibration.htm
Motion resolution 1080

42PZ85: http://www.hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PZ85B/Calibration/
Motion resolution 1080 with IFC off; 950 with IFC on, ovde je cini mi se greska, trebalo bi obrnuto - 1080 on, 950 off.

42PZ80 - http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-th42pz80b-review-20080514109.htm

50Z800: http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-th50pz800b-review-20080907128.htm

U prilogu imas primere ozbiljnih opisa TV-a i cemu svaki HDTV na planeti treba da tezi. Da se Pioneer nije povukao, zivo me zanima na sta bi licio Kuro 3rd Gen sa Extreme Contrast Concept-om. Ono da Panasonic prestaje sa proizvodnjom naravno da nije tacno.

Gubitak pokretne rezolucije to se desava zbog jednog jedinog razloga - odziva matrice. Posledica toga je "sample and hold" blur (imate PDF u attachu) koji da bi se eliminisao, morala je biti uvedena tehnologija interpolacije frejmova - AutoMotionPlus kod Samsung-a, MotionFlow kod Sony-a i ostale slicne 100/200Hz tehnologije kod drugih proizvodjaca samo sa razlicitim imenom koje stvaraju efekat da umesto filma u 24fps gledate fakin' sapunicu To nisu dzabe uveli da bi se hvalili sa "ciji je veci" vec je to moralo biti uradjeno da bi se priblizili plazmama jer odziv matrice ne moze vise da se smanjuje, ionako je vec na ivici sa overdrive-om. To je ujedno posledica zasto FullHD LCD u pokretu nije u stanju da razluci ni polovinu linija 720p signala, sto je katastrofalno.

Svaki videofil i gamer, bez obzira na platformu, kome je stalo do ultimativnog IQ-a ce izabrati plazmu zbog neprevazidjenog dinamickog opsega i osecaja dubine slike. Svi parametri koji definisu kvalitet slike su na strani plazme.

Mane plazme su veca potrosnja energije, sto ce ove godine Panasonic znacajno smanjiti sa 5-lumen tehnologijom a istovremeno povecati brightness i overall PQ, i sto ce osobe sa osetljivijim vidom mozda videti "phosphor trails" u pojedinim sitaucijama.

Mare, ko ima vremena(kad god) i ko hoce(ima volje i otvoren je za nove vidike) moze da pomogne u organizovanju jednog ili vise nebitno videofilskog skupa gde bi smo se druzili, diskutovali o kvalitetu prikaza(a ne prepucavali, vredjali jedni druge itd), pili kafu... Kada audiofili to mogu da rade non-stop zasto ne bismo i mi mogli ako ne jednom bar da se organizujemo i prodiskutujemo. Ne kosta to ne znam sta. Bozu sam na PP vec pozvao ali ne odgovara :( . Mislim razlog je toliko razlicitih extremnih stavova, znaci ide se iz krajnosti u krajnost(neko je kategoricki za plazmu a neko za LCD kada se koristi kao multimedijalni monitor a za SD televiziju nema dileme PLAZMA, nikada nisam protivrecio) i UPRAVO JE TO RAZLOG zasto bi morali da malo dublje zagrebemo.

Moze, donosim extended verziju Return of the King. Kad' dolazis po mene ? :d

Mitovi, mitovi... Sve bi to trebalo da postoji, blurring, pozadinsko probijanje svetla,tearing itd..

Nema tu mitova, samo cinjenice. Pogledaj sta sam gore napisao za blur i procitaj PDF iz attachmenta, zasto nastaje i sta je posledica toga, koja je ujedno najveci drawback LCD-a za pokretne slike.

@Mellow: Uz ljubazno pitanje, meni su ljudi u TM na B.Brdu dali da se igram sa podesavanjima u meniju TV-a (letnje vreme, popodne, vrlo malo vestackog svetla u radnji). Mislim da u JVC/Pioneer prodavnici u K. Milosa moze da se "zakaze" prezentacija Pioneer-a, mozda cak i sa nekim drugim uredjajima. Barem je takva bila reklama letos. Ici cu ovih dana da proverim.

@Nani: Ta masina prosto mami da je uparis sa min. LX5090. :D

@ Ji4: Je l' mislis na ovo ? Je l' ti ukljucen IFC ?

Ovakvi linkovi nisu merodavni posto nemamo nikakvu informaciju koji su modeli tv-a i koji je setup na svakom od njih.

Upravo. i u opisu videa pise da "kao" pokusavaju da pokazu ovo napisano za gubitak rezolucije u pokretu, a to se nikako ne moze videti na crap YT kvalitetu videa, i jos su nasli da "testiraju" na 3cm od ekrana...

I za kraj, recenica koju sam cuo koja najbolje opisuje sliku dve tehnologije (sala, molim bez uvrede):

Plasma looks like a photograph, LCD looks like a pixilated rendering of a photograph.

Pozdrav.

Prilozi

• Pioneer Elite PRO-111FD Review.pdf
    266.9 KB · Pregleda: 58
  • Pioneer PDP-6020FD Review.pdf
    330.4 KB · Pregleda: 116
  • s&h.pdf
    294.3 KB · Pregleda: 200
Poslednja izmena:
Colt svaka cast,ali Nani mu je sve sto si napisao vise puta vec objasnio, ne znam dal si pratio celu diskusiju :)

A ono sto sam napisao za bluring,tearing, probijanje svetla sam konkretno mislio za svoj model LCD-a, ne za celu tehnologiju i moj a656 ne pati ni od jedne pomenute stvari, barem ne u tolikim granicama da bih ja mogao da primetim.

Colt svaka cast,ali Nani mu je sve sto si napisao vise puta vec objasnio, ne znam dal si pratio celu diskusiju :)

Jesam, post iznad sam napisao jos kad je Boardslide napisao svoj, u medjuvremenu nisam hteo da se mesam, samo sam c/p iz Notepada.

Pozdrav.

A ono sto sam napisao za bluring,tearing, probijanje svetla sam konkretno mislio za svoj model LCD-a, ne za celu tehnologiju i moj a656 ne pati ni od jedne pomenute stvari, barem ne u tolikim granicama da bih ja mogao da primetim.

Svaki LCD ima blur, neki vise, neki manje, neko ga primecuje vise, neko manje, neko ga ne vidi uopste.

It should be emphasized that without fast response (100
ns) and good color spectrum of LEDs, LCDs that
display hitherto unheard of high image quality in terms
of contrast, gray level, motion blur and color gamut are
not possible
.

Iz gornjeg pdf-a.

Poslednja izmena:
Pokusavam da se suzdrzim ali Nani tvoj test je toliko pristrastan da ne mogu da nastavim da ga citam , posle slike http://hdtelevizija.com/wp-content/uploads/2009/02/image005.jpg
jednostavno tekst postaje bezvredan.

Nemoj se ljutiti ja te ne vredjam ali ja licno ne volim pristrasne review-e.

Jednostavno mislim da nisu korektni.

Druga stvar je navodjenje mitova, jednostavno vredja inteligenciju, mozda je takvo navodjenje potrebno za nekog neskolovanog kupca, ili eventualno prodavca, ali za eksperte i videofile je gubljenje vremena.

Evo ja se ne slazem sa tim mitovima, burn-in na plazmama je itekako prisutan i na vrhunskim modelima kako Panasonica tako i Samsunga.
Najcesce a i najlakse se da videti ukoliko se gleda 4:3 u originalnom formatu, ili eventualno u 14:9,, ili ako se cesto gleda cinemascope u originalnom formatu. Nikakav pixel shifting mu nece pomoci da ga izbegne.
Ok ima ljudi koji su spremni da zive sa unistavanjem originalnih formata ali ima ljudi koji nisu, ti spadas u prvu grupu , ja spadam u drugu i to je to. Tu sprovodimo kraj rasprave.

Toliko ogavnosti i vredjanja se desilo u ovom thredu da mi prosto nije jasno zasto.

Jednostavno me zanima zasto neko ima potrebu nekom da kaze, lupetas ili ne lupaj.
Zasto se obraca drugim clanovima u ponizavajucem tonu.

Sto je bitno da li je neko u pravu ili nije. A cak i da nije u pravu zasto bi neko sebi dopustio da ponizi ili uvredi
drugog clana.

Ovde se desava isto ko u sukobima Amd vs Intel.

Jasno je da je Plasma AMD a LCD Intel.

Neko ima privrzenost plasmi neko LCD-u.

Neko voli mrtav brightnes i mrtve boje na plasmi neko ne voli.
Sta sad ti ovde uporno pokusavas, izneo si ne jednom vec oko 40 puta svoje tvrdnje i stavove. Svi su videli, eto sad si otvorio i thread o tome.

Mislim da je vreme da se stane sa obracunima.

I jos jedna stvar, odakle tebi ideja da ti sad procenjujes ili bilo ko, sa koje razdaljine ce se gledati u panel, neko ce gledati sa 1m, neko sa 2 a neko sa 5.
Evo ja ti kazem jasno vidim razliku sa 3m da li je 720p ili 1080p. Jasno vidim razliku u ostrini izmedju LCD-a i Plasme.
Doduse razlika se smanjuje na vecim panelima u fullhd-u zbog smanjivanja grill-a na plasmi, ali porediti stare plazme i nove je druga prica.
Drugo poredis panele od 200k sa panelima od 80k, apsolutno nerealno.

Evo ja licno, pljunuo bih na svaku plazmu ispod 250k u odnosu na seriju 8 Samsunga.

Trece odakle tebi ideja da neka osoba kao posmatrac u nekoj prodavnici je samo nemi posmatrac.
Recimo da vecina ljudi koje znam imaju svoje daljince ili uzimaju u prodavnici, i na licu mesta kalibrisu i setuju ne jedan vec i po 20 komada bez ikakvih problema kako bi na licu mesta testirali sta im dusa zeli. Masa njih nosi svoje lapice sa hdmi izlazima i testira mogucnosti panela na licu mesta.

Cetvrto kuca i jedan primerak na testu nisu test u opste, apsolutno je kontra produktivno testiranje sa jednim primerkom. Covek se lako privikava, tako se lako da svako privici cak i kod kuce sa losijim ili lose nasetovanim panelima.

Plazma ima bolju crnu boju, bolji prikaz tamnih senki, brzi panel, i naravno bolje skalira non-native rezolucije. I to je toliko od plazme. Dalje nemoj ici od toga.
Meni licno ne odgovaraju boje, i contrast plazmi.
I sta sad hoces da saljes tomahawk na mene zato sto mi se ne svidja.

Mani se te rabote, ti ako imas zelju da podelis svoje misljenje sa populacijom, to uradi na normalan i kulturan nacin, ne ponizavaj nikog ni svojim postovima a ni svojim review-ima.
Za**** to tvoje pozivanje na mitove, ispadas smesan.
Velicaj plazmu na drugi nacin.
Pozivaj se na tehnologiju, graficki prikaz, procesore, eventualno na stvarnu komparaciju u kojoj ces tacno naglasiti dva modela lcd-a i plasme sa tacnim servisnim setovanjima i naravno svim kalibrisanim opcijama, gde ces naravno reci photo-aparat koji si koristio.

Kacenje slike http://hdtelevizija.com/wp-content/uploads/2009/02/image005.jpg
je tako nizerazedan pokusaj da nemam reci.

Ako imas dostojanstva skinuces tu sliku i izeditovati test, kako bi doziveo pravu formu.

iliti,

ako zelite da koristite tv u tamnijim prostorijama za gledanje filmova na dijagonalama vecim od 46" i nezelite da na njega kacite komp -OBAVEZNO UZMITE PLAZMU

u svim ostalim situacijama uzmite lcd

:)

A sta fali LCD-u u tamnijoj prostoriji nije mi jasno? Slika je extra na SONY Z4100 seriji 46".
Druga stvar sto u ovom textu pola reci ne razumem toliko se promenio taj takozvani "jezik" sa nekim recima sto nikad u zivotu nisam video niti cuo.
Razvali Plazma ovaj LCD-Intel :d ko beba zvecku na testu a?

Znam Colt sta hoces da kazes, OK ali pokazujes mi video slike kao primer za ostrinu. Ne radi se to tako :( . Daj da vidim ostrinu fonta na osnovu koga mogu da imam prilicno jasnu sliku o ostrini ivica i "preciznoscu" panela, video nije bas merodavan - ne mozes na osnovu videa da zakljucis o ostrini. Ako mi je savrseno ostar font zasto ne bi i slika? OK kazaces da ostrina motion-a mozda zavisi od neceg drugog, nije ni bitno a kod plazme mi je sama staticna slika(font, word, txt, surf, commander - sta mi znaci vrhunske performanse ako ne mogu da procitam imena fajlova i da iskrivim vid pokusavajuci da razaznam slova :( ) mutna u odnosu na LCD(koji uzgred nije savrsen bar ove modele koje sam trenutno gledao, nadam se da je Samsung koga cu tek da pogledam dosta bolji i imam razloga da mislim da jeste) i ona tek ne moze da ima tu potrebnu ostrinu sigurno u motion-u jer je u staticnom nema. Sta kao izostrava se kada krenu da se smenjuju slicice 60-100x u sekundi, whatever, tehnologija me ne interesuje kao krajnjeg kupca i njena evolucija i procesi proizvodnje koji se drasticno razlikuju iz godine u godinu. I da ne zaboravim sve panele koje sam gledao sam licno podesavao da bih dobio optimalnu sliku i proveo sam poprilicno vremena tako, ne kazem da sam dobio MAX iz svakog panela - daleko od toga ali sam 100% dobio rezultat od koga ne moze nista drasticno da ide na bolje tako da sa svojim podesavanjima mogu da imam dosta dobru sliku(misljenje) o kvalitetu praikaza panela koji gledam. Sve najbolje i ne vredjajte me ljudi vise. PoZz

Poslednja izmena:
Ali BoArDsLiDe ti si neverovatno subjektivan pa naravno da ćeš kupiti LCD ako ćeš ga koristiti kao monitor što je za mene lično bzvz, valjda se zna zašta služi TV, a zašta monitor. Budi malo objektivan za promenu pa ćeš uvideti da nisi u pravu za puno stvari.

Lepo kaze HDTV, znaci televizor ne monitor. Drugo je to sto on podrzava PC ali sedeti daleko od tv je neprimerno zbog vitljivosti a preblizu... mora razmestaj da bude drugaciji. Ne mogu licno da se slozim da plazma nema dobre boje i kontrast. Neko slusa Cecu, neko Metallicu ali.... ajde ukusi jesu razliciti. Pitas, dobijes odgovor, proveris u praksi i uradis onako kako tebi prija, cemu dlaje razglabanje? Od mene i slicnih neces cuti da je lcd bolji od plazme jer ne delimo takvo misljenje i obrnuto. Ja sam treba da pljujem recimo Falcona sto ima 40A656 kao monitor ili on mene sto imam 42PX8ES?? U prodavnicu, podesi pa kupi i toliko.

Dakle ukratko radi se o sasvim drukcijoj nomenklaturi; Z1, V10 , G10, S1 , X1 serija

Uvodi se Neo PDP panel

Kontrast je povecan sa 30 000:1 na 40 000 :1

Dodana funkcija za AVCHD video sa externih medija

Uvodi se nova dijagonala za plasme 54" (najvjerovatnije konkurirati 52" i 55" LCD-ovima)

Dobavljivost od marta do augusta kako za koji model, vise na prvom linku.

A da ne bude da nema slika i oficijelne stranice evo ga

http://panasonic.net/avc/viera/

Koliko sam pohvatao ovako idu razlike;

PX80 (PV80) = X Serija 42" 50"
720P 600Hz Sub Field Drive
Contrast Ratio 30,000:1
PC Input
Ultra Tough Panel Glass
100,000 Hour Panel

PZ80 (PY80) = S Serija 42" 46" 50" 54"
Dodano na X seriju:
Neo PDP
1080p 600Hz Sub Field drive
Contrast Ratio 40,000:1

pa da li x serija poseduje Neo PDP panel ili je nestro drugo u pitanju?

@Kapetan
Jedino X serija ne posjeduje Neo-PDP panele, svi modeli pocevsi od S serije do Z imaju Neo-PDP panele.

@Vuk
Prijatelju, tvoje je pravo da imas svoje misljenje koje ja naravno uvazavam.

Sto se tice ostrine, matematicki sam pokazao da to sto neki tvrde je nemoguce. Dakle medicina je dokazala da ljudsko oko sa 3 metra vidi oko 30 pixela po inchu a ta gustina odgovara 720p rezoluciji.

Sto se tice prikaza boje na plasmama, zaista te ne razumijem sta si zelio reci, plasme imaju i uvjek su imale kvaliteniji prikaz RGB spektra jer se ne radi samo o ganjanju D65 skale vec i o kontrastu i o prikazu sjena i puno drugih faktora koji uticu na rezultat krajnje slike.

Slika koja ti se "gadi" na ovom linku http://hdtelevizija.com/wp-content/u...2/image005.jpg je realnost;

Pioneer Kuro 0,0031 cd/m2
Panasonic V10 0,02cd/m2 (Izmjereno na CES-u)
Samsung 52a756 0.03
Pioneer PDP-4280XD 0.03
Panasonic TH50PZ800 0.04
Panasonic TH50PZ80 0.05
Panasonic TH42PX80 0.05
Sony 52V4000 0.05
Panasonic TH42PZ70 0.06
Sony 52Z4500 0.06
Panasonic TH42PX70 0.08
LG 60G7000 0.13

LED uopste ne uvazavam jer proizvodi "halo efekat" i ostvaruje potpupno crnu kad nema sadrzaja na ekranu sto je smijesno (nece se gledati crna povrsina samo ili ugasen ekran)

Dali treba ista dalje raspravljati, da uopste ne uvazavam izbijanje pozadinskog osvijetljenja u manjoj ili vecoj mjeri kod 90% CCFL modela na trzistu.

Ja nemam neku Plasma organizaciju iza sebe koja me placa jer hvalim njenu tehnologiju.
I da sve izuzmemo boju, kontrast, vidljivi ugao, input lag (najgori kod LED modela) ostaje prikaz pokretne rezolucije pa cu taj odgovor da objansim nasem prijatelju;

@Boardslide-u:

mutna u odnosu na LCD(koji uzgred nije savrsen bar ove modele koje sam trenutno gledao, nadam se da je Samsung koga cu tek da pogledam dosta bolji i imam razloga da mislim da jeste) i ona tek ne moze da ima tu potrebnu ostrinu sigurno u motion-u jer je u staticnom nema. Sta kao izostrava se kada krenu da se smenjuju slicice 60-100x u sekundi,

Ne izostrava se nista kod plasme, vec se ne mjenja nista u odnosu na staticnu rezoluciju prilikom prikaza pokretne rezolucije, u pokretu je slika pribilzno ista kao kad je i staticna.
Kod LCD-a ostrina kod staticne slike od 1080 linija pada u pokretnoj resoluciji(prilikom brzih scena) na 30% vrijednosti staticne rezolucije.
Kočega colt ti je u svom postu naveo te izmjerene vrijednosti;
colt je napisao(la):
Novi Z4500 sa 200Hz tehnologijom: http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-...0081124136.htm
Motion resolution [Motionflow] “Standard” and “Max“: 1080; “Min“: 750; “Off“: 300, ovde je jos i podnosljivo na Min s obzirom na rezoluciju

55A956 - Samsungov vrh vrhova - http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsu...0081106134.htm
Motion resolution 650 with [100hz Motion Plus] engaged; 300 when off

40A786 - http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsu...0080922131.htm
Motion resolution 600 with [100hz Motion Plus] on Low, 250-300 off

40A656 - http://www.hdtvtest.co.uk/Samsung-LE...alibration.htm
Motion resolution 650 with [100Hz Motion Plus] "High"; 300 when off

40A556/8/9 http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsu...0080618120.htm
Motion resolution 300 regardless of whether [Movie Plus] was engaged or not

40W4500 - http://www.hdtvtest.co.uk/news/sony-...0081116135.htm
Motion resolution 650 with [Motionflow] engaged; 300 otherwise

40W4000 - http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40W4000/Calibration/
Motion resolution 250-300

40V3000 - http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-KDL40V3000/Calibration/
Motion resolution 250
Zato LCD-ovi bez 100Hz interpolacijskih algoritama imaju oko 300 linija pokretne resolucije.
Prilikom paljenja interpolacije ili ti 100HZ moda ta se vrijednost penje na oko 600 linija pokretne rezolucije sto je i dalje za 50% u odnosu na prikaz pokretne rezolucije kod plasmi.
Nadam se da ti je sad jasno.

Ovo nije moje subjektivno razmisljanje, ovo su cinjenice koje 99% korisnika i potencijalnih kupaca na ovim prostorima ne zna.
Ja tebe pozivam kao i bilo koga druga da argumentovano dokazes da sve sto je napisano u tekstu Plasma vs LCD 2009 oboris cinjenicama.
Ja cu biti presretan da prepravim tekst u bilo kojem momentu.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno