Šta je novo?

Plasma vs LCD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ta se oprema testira sa recimo Konica/Minolta light i spectrometrima a ne necijim "ostrim okom".
Nadji na internetu jedan takav skup gdje je bilo suceljavanje plasem i LCD-a i da je pobjedio LCD.
Nadji bilo koju relevantnu stranicu koja prica da je LCD bolji. Jednu jedinu. Svi oni imaju katarakte na ocima samo vas 6-orica imate eagle eye u glavama sa 20/20 vidom i vidite sve sto za proteklih 10 godina je promaklo i instrumentima i Davidu Ketzmeiru i Vincentu i svim ostalim likovima koji su istestirali 500 setova u porteklim godinama.

6 ljudi setovalo plasmu, pa mogli ste kucu uzgraditi koliko vas je bilo. Znas ono koliko je plavusa potrebno da promjene sijalicu :D

Ma da bre, treba mi teleskop i mikroskop da testiram plazmu i LCD, KAZEM DA JE RAZLIKA OCIGLEDNA i zasto se ne bi okupili iz hobia cisto i iz zezanja pogledali i posle otisli na kafu i sredili utiske onako grupno. Ako mi trebaju specijalni uslovi da bih koristio TV sta ce mi onda takav isti. Branite kvalitet plazme svetlom i spec uslovima a napadate LCD malim uglom vidljivosti, moras da nadjes tkz *sweet spot* . Smesno. Nisi uopste ni malo objektivan Nani, da jesi pokazao bi u realnosti ostrinu plazme nego nisi ni video vec samo pricas napamet i sta mogu da saznam novo od tebe sto vec ne znam, odgovor - APSOLUTNO NISTA. Nemam sta vise da ti kazem sto ti nisam vec rekao. Ne vredjam se, vreme ce da pokaze svoje a linkove ka ovoj temi kada bude doslo vreme postovacu kao klasican primer ljudske naivnosti i *slepe* lakovernosti u reklamu proizvodjaca i obmanu korisnika sa Naniem na celu i njegovom teorijom relativiteta. PoZz i sve najbolje.

e sad:trust:, nikad te nije zabolela glava ili oci dok sedis recimo par sati i buljis u monitor pogotovo nocu dok igras igre
Nije da je sve dobro ako je zasiceno, deluje nekako liciderski:d
probaj da ugasis svetlo i pusti film.

Stalno to radim, cak stavise idem dotle da primenjujem posebne video filtere u Crystal Playeru radi jace ostrine i jacih boja bez ikakvog gubitka detalja. I HD rip propusten kroz moja setovanja dobija 10-15% na kvalitetu a divX 15-25%. Volim da gledam, godinama se zanimam i uporedjujem i pokusavam da izvucem MAX iz source-a.

Poslednja izmena:
hajde da se nadjemo, posle mozemo da nabodemo nesto na cackalicu.

Cool ja sam za, neko vreme kada svi imaju vremena, gde god kazete. Cisto iz hobia, niko ne dokazuje nista, opusteno odemo i pogledamo. Bez tenzije da definisemo neke stvari. Definitivno postoji velika razlika i zasto se ne bismo i druzili malo usput.

Boardslide definitivno nisi sam :D
meni lcdtv radi ceo dan i celu noc, preko dana ga gnjave klinci a preko noci ja.
meni licno mnogo znaci da uredjaj bude univerzalno koristan jel se koristi ceo dan, a ne samo 3-4h da pogledam neki film.
ako se pogleda mogucnost univerzalne primene bez ikakvih ogranicenja tipa pazi staticka slika pazi film pazi desktop, ej pazi radi dva dana bez prestanka,ej klinci su ostavili desktop na tv i otisli na bazen ( jujuju ), pazi struja, zapitajmo se sta je korisnije i univerzalno upotrebljivo non stop ? - kvalitetan lcd ili kvalitetna plazma.
ja mislim svakako lcd, koji ce i posle visednevnog neprestanog maltretiranja da radi kao NOV, a isto tako i kroz vise godina bez ikakvog gubljenja na kvalitetu prikaza, sve do trenutka kada mu crkne pozadinka rasveta ( a ja to jos nisam video ni kod 12godina starih hp monitora ) .
neznam u kakvom stanju bi bile moderne plazme kroz desetak godina ( verovatno bi parametri slike i sav taj kvalitet ostao isti kao i kod lcd-a, sta misli hdtvforum o tome ? )
pa shodno tome koriscenje necega kvalitetnog tokom desetak godina kostao bi oko 12000din godisnje ( bez racuna za struju i ocuvanjem kvaliteta prikaza slike.

hmmm ?
lcd definitivno.
kao sto sam spomenuo ranije kvalitetan 24inchni lcd sa s-pva panelom je kostao oko 700e, pa je moje skromno misljenje da je lcdtv sa tim panelom od 40inch pravi POKLON sto se tice cene.
ako nista drugo kupite ga pa ga koristite kao najbolji monitor za komp na svetu ( poklonu se negleda u zube ), to radi i NASA ako ste gledali na tv ( a valjda ljudi znaju nesto )

zao mi je sto nisam toliko strucan da mogu da raspravljan o tehnickim karakteristikama i razlikama izmedju lcd i plazme tipa koliki gamut koliko sekundi koliko celzijusa koliko (kilo)wati koliko sati sme da radi, staticno vs dinamicno,debljina stola na kojem se nalazi zbog tezine raznih dubina crne i kako je to reseno sa puno malih led dioda / stari tip ) naspram kvadrata i pravougaonika u 1366/768 vs 1024/768 ,ali meni je moja mama rekla da je lcd bolji
a ja joj verujem
tako da moj glas definitivno ide lcd-u
:)

Poslednja izmena:
e da lcd panele koristi i vojska i bolnice i aparati za dijagnostiku gde su NIJANSE izuzetno vazne i telefoni i auto uredjaji I milion cuda gde je prikaz slike izuzetno vazan, ma gde god se okrenes svugde neki lcd paneli

Ajde da se jos neko javi da nas bude bar 5-6 da posle ne bude kako ne nas je malo bilo.

e da lcd panele koristi i vojska i bolnice i aparati za dijagnostiku gde su NIJANSE izuzetno vazne i telefoni i auto uredjaji I milion cuda gde je prikaz slike izuzetno vazan, ma gde god se okrenes svugde neki lcd paneli

zbog staticne slike, to im je i prvenstveno bila namena.Zamisli da se desi burn in na nekom aparatu u bolnici( za dijagnostiku) ili uredjaju za vojsku, doktor vidi pogresno tumor debelo crevi ili sta vec ili vojniku se nesto ucini sumljivo na displeju, ode pogresna kuca ili ceo grad.

Pazi, stiče se utisak da ti nisi video pošten TV u normalnim uslovima korišćenja (a ne u prodavnici uz pomoć i pojašnjenja prodavca).
Ja sam video od obe vrste dobrih do odličnih modela i svaki je bio dobar, i LCD i plazma.

Pazi, stiče se utisak da ti nisi video pošten TV u normalnim uslovima korišćenja (a ne u prodavnici uz pomoć i pojašnjenja prodavca).

Ma taj prodavac meni ne prodaje nista vec me zvao jer je i njega interesovalo a nikakvi uslovi ne mogu da promene drasticno ostrinu i velicinu celije mislim ne mogu uopste da budem precizniji.

Ne možeš da budeš precizniji jer ne znaš ni šta pričaš, treba da vidiš ispravno podešen TV (i jedan tip i drugi) u ispravnim uslovima (prodavnica to svakako nije) da bi znao.

Prodavac da zna, verovatno ne bi bio prodavac.

Ne možeš da budeš precizniji jer ne znaš ni šta pričaš, treba da vidiš ispravno podešen TV (i jedan tip i drugi) u ispravnim uslovima (prodavnica to svakako nije) da bi znao.

Prodavac da zna, verovatno ne bi bio prodavac.

Pa dobro kad vec kazes da ne znam, mozemo li onda da racunamo na tebe na skupu videofila?

Poslednja izmena:
zbog staticne slike, to im je i prvenstveno bila namena.Zamisli da se desi burn in na nekom aparatu u bolnici( za dijagnostiku) ili uredjaju za vojsku, doktor vidi pogresno tumor debelo crevi ili sta vec ili vojniku se nesto ucini sumljivo na displeju, ode pogresna kuca ili ceo grad.

upravo tako.

A šta ću ja tamo, nisam videofil. Meni plazma služi za TV, filmove i malo igranja a za desktop i PC - LCD.
Kada sam kupovao TV, trebalo mi je prvo par dana da pohvatam oznake i specifičnosti, pogledao par tema na forumu, video neke modele koji su popularni uživo i u sobi i prodavnici i plazmu i LCD.
Lako je odlučiti kada znaš šta hoćeš, može npr. u samoj radnji cena konkretnog modela da te zbuni i da ti pokoleba odluku.

Prodavce uglavnom ne slušaš šta pričaju, jer njima je pre svega posao da prodaju a ne da edukuju. S druge strane, na forumu nema nešto prodavaca, imaš i prosečne korisnike i savetodavce i zaluđenike, pa ti sam izaberi od koga prihvataš savet :)

A šta ću ja tamo, nisam videofil. Meni plazma služi za TV, filmove i malo igranja a za desktop i PC - LCD.
Kada sam kupovao TV, trebalo mi je prvo par dana da pohvatam oznake i specifičnosti, pogledao par tema na forumu, video neke modele koji su popularni uživo i u sobi i prodavnici i plazmu i LCD.
Lako je odlučiti kada znaš šta hoćeš, može npr. u samoj radnji cena konkretnog modela da te zbuni i da ti pokoleba odluku.

Prodavce uglavnom ne slušaš šta pričaju, jer njima je pre svega posao da prodaju a ne da edukuju. S druge strane, na forumu nema nešto prodavaca, imaš i prosečne korisnike i savetodavce i zaluđenike, pa ti sam izaberi od koga prihvataš savet :)

Pa da se druzimo malo ako nista drugo, kada gledam to sto treba da gledam cenu zapostavljam i gledam i najskuplje modele. Prodavce ne slusam jer nema sta da cujem sto vec nisam procitao, mogu oni mene malo da slusaju ali nemam ambicija da bilo koga poducavam cak ni svoju devojku. Sta ce mi saveti, saveti na koje sam naisao nisu logicni i kose se sa onim sto vidim pa onda da se podruzimo svi jedno prepodne i diskutujemo malo. Bice sigurno interesantno, skupicemo gomilu HD materijala i raznoraznih testova cisto da blejimo malo i vidimo mozda nesto sto do sada nismo videli. Bez ikakvog dokazivanja, cisto da pogledamo moze li neki od velikih dijagonala koliko toliko uspesno da zameni monitor bilo LCD ili plazma a zna se DOBRO sta je potrebno da bi se to postiglo.

Kada covek lista tehnicke podatke zaista plazma izgleda superiornije od lcd-a.Ocigledno je da obe tehnologije napreduju ali jos nisu dovedene do savrsenstva.E sad praksa je nesto drugo.Evo mog razmisljanja i kako sam se odlucio da kupim LCD le 656.

Zahtevi su mi bili otprilike ovakvi.Prvi i najvazniji zahtev je bio:TV mora da radi non stop dok sam u kuci(citaj 8-10 sati),gadna navika ali tako je sta cu.Dalje,plan je bio da se tv veze na komp u kojem je ss2 hd ,gledanje filmova ripovanih sa br-a ,obavezno full hd 1080p (tv kupujem bar na 5 godina) i surf iz fotelje bezicni mis i tastatura tj bacanje tft monitora i kompa iz sobe,budzet oko 1100€.

SD signal na flat panel tv-u uopste nisam uzimao u razmatranje.Zasto?.Po meni ko uzme bilo koji model flat tv-a bilo plazmu bilo lcd da bi gledao domaci SD taj ili zeli da impresionira komsije svojim "ravnim" tv-om ili je mazohista.Najveci problem SD signala je format(uglavnom 4:3 vrlo retko wide) ako tome dodamo i kvalitet nasih kablovskih operatera dolazimo do toga da je gledanje tih signala na dobrom panelu blago receno mazohizam.I da dodam jos nisam video da bilo ko gleda SD signal u 4:3 formatu sa crnim borderima sa strane jer se smanjuje dijagonala.Znaci SD ostaviti CRT-u.

Dosao sam do onoga sto mene interesuje.

Plazma:
+Bolji prikaz crnog,bolji kontrast,nesto prirodnije boje,trenutni odziv,bolji ugao gledanja
-Burn in,refleks stakla panela preko dana,ostina slike

LCD:
+tesko je napraviti burn-in,nema reflexa danju,ostrina slike,manja potrosnja struje
-Losiji odziv,kontrast,moduce pozadinsko probijanje svetla,input lag,nesto neprirodnije boje,losije crno

Posto nisam gamer input lag je otpao kao mana lcd-a,probijanje pozadinskog svetla na lcd-u koji sam kupio nisam primetio a i da se pojavi u toku upotrebe meni to manje smeta nego refleks od sunca u sobi preko dana jer mi je prozor sa strane tv-a(roletne zbog tv-a nemam nameru da spustam),ugao gledanja me nije interesovao jer mi je takav raspored u sobi da sedim ispred tv-a,odziv na le 656 je vrlo dobar blur na filmovima nisam primetio),ostalo je kao plus kod plazme nesto bolji(ovde mislim prirodniji) prikaz boja ,nesto bolji prikaz crnog i bolji kontrast(ovo su minimalne razlike po mom licnom ubedjenju barem u klasi od oko 1000€) a kao minus burn in(desktop) ,ostrina slike(sta god neki pricali o ostrini na hd plazmama meni desktop izgleda ostrije na lcd-u) i nesto veca potrosnja stuje.

Posle svega neki kompromis je morao da padne,ja uopste nisam imao dilemu.

Poslednja izmena:

Da li ti je pre pisanja ove recenice palo na pamet da plasma tehnologija "ne ide" na male povrsine tipa ekrana za dijagnostiku, telefona i ostalog? Da li si ti ikad video dijagnosticki panel uredjaja za ultrazvuk ili CT recimo, o kakvim nijansama ti pricas...tu je bitno KO to gleda a ne na CEMU to gleda, niti ce tom lekaru pomoci neka uber-rezolucija ako nema pojma o poslu

Jedna od malo pominjanih cinjenica oko LCD tehnologije je jeftinija proizvodnja sto ce na kraju dovesti do klasicne pobede kvantiteta nad kvalitetom

1.potpuno se slazem sa tobom, i sve sto si rekao vidim kao + za lcd.
2.naravno da sam razmisljao inace ne bih uzeo samsung 686 za 100 i nesto hiljada.

@mishkooo: i A656 ima priličan refleks od Ultra Clear Panela :)

Pola posta ti je lupanje ali ovo što sam kvotovao je teška glupost, a u tvom slučaju neznanje. Kakav crni burn in? Jesi li video uopšte kako izgleda SD signal na plazmi? Burn in je postojao kod predhodnih serija plazmi, to više ne postoji, a ako te zanima kako su to rešili pogledaj malo na netu. Refleks stakla? Pa ko će namerno uperiti TV prema suncu? U prodavnici ima 150 neonki pa ni crni dvd plejer koji je na polici ne deluje crno....malo preterujem sa plejerom ali kontaš poentu,)
burn in sam licno vidio bas na modelu plazme koji ja mislim da kupim (Samsung PS50 A410 or sth), ucrtao se logo TV stanice jer su uvijek nju drzali upaljenu, i nije nestao ni posle 5-10 min, zivo me interesuje koliko vremena mora da radi na istom kanalu da bi se to desilo i kolika je shansa za oporavak kasnije, sto naravno u radnji ne mogu da ocijenim...

Dakle da rezimiramo, proizvodjaci plasmi namerno namestaju sto gora moguca podesenja za prodavnicu kako bi rasterali sve nestrucne kupce. Mislim da je prica da su takva podesenja da se plasma ne bi ostetila tokom pocetnog perioda rada (ali naravno sa druge strane ne pati ni od burn in-a ni od nikakvih drugih problema). Kako bi slika na plasmi valjala treba je gledati u mraku, nocu ugasiti svetlo a danju navlaciti zavese.

Naravno vidno preterujem, ali namerno. Nista manje nego kad neko zameri LCD-u los ugao gledanja, teska glupost. Ko da niste videli neki noviji LCD, pa slika izgubi na kvalitetu tek kada toliko zadjete pored ekrana da vise svakako ne mozete gledati.

Da li verujem da plasma u idealnim uslovima kada se idealno nasteluje moze da daje bolju sliku od isto tako podesenog LCD-a, vrlo je moguce, uopste ne sporim. Samo sto neko nema ni vremena ni zelje da stalno obezbedjuje te uslove, da provede nedelju dana podesavajuci plasmu, da je kupuje u radnji i veruje na rec da ce to izgledati dobro kuci... Nema nista protiv plasmi, al kad neko tvrdi da je LCD teski krs naspram nje onda mi prosto nije pravo.

Kada sam pre dosta postova rekao da ce Panasonic verovatno prestati proizvodnju plasmi, da mislio sam bas na Panasonic, ne na Pioneer, ovo jos uvek nigde necete naci zvanicno(a nije ni 100% sigurno), ali mozete da progooglate o problemima panasonica, otpustanju radnika, zatvaranjem 27 fabrika, odlaganjem otvaranja novih i privremenom prestanku proizvodnje plasmi u nekim fabrikama. Nadam se da se ovo nece desiti, ali na zalost vrlo moguc scenario.
Isto tako crna na TV-u ne moze biti crnja kad je TV upaljen nego kad je ugasen, te plasma po danu ni ne moze imati idealno crnu nikako, bez obzira na tehnologiju, fosfor i sl.

I jos jedna stvar, vrlo nebitna, al cisto da primetim, Samsung 656 izgleda 5x lepse Panasonicovih plasmi.

@Boarslide
Prijatelju hajmo ovako, prvo si rekao da je ostrina najvaznija za tebe a drugo je bilo upuceno pitanje Maretu oko motion resolution-a;

Pa hajmo redom;

Ostrina je po NIC specifikacijama na zadnjem mjestu;

1.Kontrast (Stvarni ne dinamički)
2.Zasičenje bojama ili reprodukcija boja(mogučnost TV-a da bude sto bliže D65 skali)
3.Osvijetljenje
4.Rezolucija - ovo solobodno prevedi kao ostrina

Naime, kontrast predstavlja razliku izmedju najbjelije bjele i najtamnije crne boje laicki receno, dakle ako je TV u mogučnosti da u isto vrijeme prikaže „svijetlo bijelu boju“ i „tamno crnu“ slika će biti realna i živa, kontrast utiče i na reprodukciju i prikaz ostalih boja, jer čitava paleta boja zavisi od mogučnosti TV-a kako će uklopiti bijelu odnosno crnu u ostale spektre. Sto je kontrast manji bjela je tamnija a crna je blijedja i nema te oštrine koja može ispraviti takav nedostatak slike.
Ako pogledate specifikacije pojedinih plasmi i LCD-a jasno je da plasme imaju veči kontrast, razlog je u tehnologiji na kojoj plasme rade i samim tim imaju veče vrijednosti kad je u pitanju najvažnija stavka kvaliteta slike.

2. Zasičenost boja je po važnosti na 2 mjestu, i predstavlja mogučnost TV-a da prikaze boje onako kako izgledaju u prirodi po danjem svijetlu koje se mjeri sa D65 skalom koja predstavlja 6500K topline spektra.

3. Svijetlina ili mogučnost TV-a da pravilno osvijetljava pojedine dijelove panela je na 3 mjestu, ova stavka je jako vezana za samo tehnologiju izrade LCD-a i Plasmi. Naime kod Plasmi svaki pixel je jedinica za sebe koji se pali i gasi po potrebi, proizvodi svijetlost i spectar boja. Kod LCD tehnologija (iza matrice na kojoj se nalaze svi tranzistori ciji broj odgovara fizičkoj rezoluciji) se nalazi ploča sa pozadinskim osvijetljenjem, koja gori svo vrijeme. Dakle svi pixeli su osvijetljenji u svakom momentu i crna boja se stvara tako sto tranzistori blokiraju prolaz pozadinskog osvijetljenja. Naravno da je skoro nemoguće blokirati svijetlost i to je razlog zbog čega LCD nema dobru reprodukciju crne boje na nivou plasmi.

Jasno je da LCD-ovi kojima je največa mana pozadinsko ovijetljenje nemaju dobru ni uniformnost, laički rečeno sposobnost da podjednako na svakom djelu panela se prikazuje slika sa istim kvalitetom osvijetljenja.
Dobru uniformnost LCD-ova ponajvise kvari pozadinsko osvijetljenje, medjutim uniformnost kod novijih panela sa Back Lightom takodjer nije na nekom zavidnom nivou.
Ovde je takodjer potrebno naglasiti da se pozadisnko osvijetljenje moze smanjiti u korisničkom meniu, medjutim smanjivanjem vrijednosti pozadinskog osvijetljenja gubi se na deklariranom kontrastu.
Mač sa dvije ostrice, za skupo plačeni uredjaj. Čitajući komentare mnogih vlasnika LCD-ova, sa foruma jasno je da se ne radi o anomalijama kod pojedinih modela već o pravilu da crne boje, uniformnost kao i na kraju krajeva loš vidljivi ugao koji je opet posljedica tehnologije korištenja ploče sa pozadinskim osvijetljenjem koja je ograničena sa disipacijom svijetlosti u svim smjerovima.
Dakle osvijetljenje je jako važno iz mnogih aspekata a ne samo kao dekleracija koja stoji na papiru, sa kontrastom i vjerodostojnosti boja čini da sto slika bude vjerodostojnija. Tako npr. baš zbog pretjerane osvijetljenosti panela kod LCD-a gubi se mogučnost vjerodostojnog prikaza sjena u filmovima.

Jasno vam je sad zašto je rezolucija na zadnjem mjestu po važnosti, kriteriji koji se primjenjuju kod ocjenjivanja slike po HD standardima su jos rigorozniji, tek posljednja generacija Panasonicovih plasmi je dobila THX certifikat za svoje display-e, poslije godina i godina usavršavanja plasma tehnologije.
Jasno vam je gdje u svoj ovoj priči onda stoji LCD tehnologija i zašto se napušta pozadinsko osvijetljenje i prelazi na LED osvijetljenje ili na potpuno nove OLED ili Laserske tehnologije.

4. I na kraju dolazi rezolucija sto je ako razmislite i vise nego logično jer ako ste pažljivo čitali do sad rekao sam da tek 50“ televizori imaju beneficiju od 1080p rezolucije, što znači da Full HD rezolucija uopste nije presudan faktor jer svi HDTV imaju već HD ready panele 720p ili 768p koji daju odličnu oštrinu do 46“ dijagonala.

Nadalje razlike u ostrini izmedju 1080p plasme i 1080p LCD-a nema.
Prijatelju, kada dodjes u neku radnju slobodno im reci da ti daju daljinac od PV80 plasme i ako imaju promo materijal koji pustaju u HD signalu, sa daljincem povecaj shaprness na Pani-i na 100%.
Pogledaj ostrinu i sve je jasno.

Za ove stvari koje sam napisao, nazovi te svoje prijatelje, ni jedan ti nece reci nista ni priblizno ovome.
Ovo su osnovni postulati koji se ako ce se pricati plasma vs. LCD moraju znati.

Sto se tice motion resolutiona;

Ne bitno o kojem se pozadisnkom osvijetljenju kod LCD-a raidlo, CCFL, LED ili EDGE LED, tranzistorima treba vremena da propuste ili blokiraju svijetlost pozadinskog osvijetljenja. Tranzistori kod LCD-a u fizickom smislu zakrecu i zato im treba do 8ms. Plasma celije kako sam i prije rekao su jedinice za sebe proizvode boju i svijetlost i to rade za 0,0001s, dakle trenunto.

LCD je navise pogeodjen odzivom kada dolazi do prikaza sa bijele na crnu podlogu jer treba od najveceg propustanja osvijetljenja da se prebaci u apsolutni off za crni boju.

Kada postoje brze scene, ovakvih je dogadjanja po ciklusu puno vise nego sto su tranzistori u stanju pravovremeno da reaguju. Zato se javlja blur.
Zato se implementiraju 100 i 200Hz algoritmi koji se nazivaju interpolacija. Interpolacija kod LCD-ova je djelo procesora koji na osnovu postojecih frame-ova izracunava nove koje dodaje izmedju postojecih. Predvidja dakle gdje bi se mogao nalaziti brzi objekat u pokretu.

Bez 100Hz moda LCD-ovi su ustanju prikazati do 300 linija pokretne resolucije, sa ukljucenim 100Hz modom (obicno na vrijednost low ili normal jer high izaziva artefakte) ta se vrijednost penje na 650 linija.

Plasme kad ih se upali imaju minimum (bez ikakvog setinga dakle out of the box) 900 linija pokretne rezoluicje - G11 paneli, ovo je posljedica 480Hz sub fileda koji se do sad ugradjivao.
Od 2009 godine se ugradjuje 600Hz sub-field engine koji obezbjedjuje punih 1080p linija pokretne rezolucije naravno za Full HD plasme.
Najvaznija je cinjenica u svoj ovoj prici sto plasme ne stvaraju "video" efekat filma(kao da je snimljen amaterskom kamerom) da bi postigle savrsenu ostrinu prilikom brzih scena, kaos to to LCD-ovi rade kad se upali interpolacija.

To je sva prica, ne da LCD nije pandan plasmi vec se LCD ne moze uzeti uopste u razmatranje za bilo kakav sadrzaj koji ce prikazivati brze scene osim i osim za 0-24 rad na desktopu. Za takve stvari imas PC monitor.
Pozdrav

Nani svaka cast za ovo! Lepo sazeta sustina. Ovo pametnim ljudima moze ustedeti gomilu vremena i guglanja, i pomoci da donesu odluku pri izboru. Nas karakter odredjuje gomilu stvari u nashem zivotu, te kao sto tvrdoglavi i povrshni ljudi ne mogu biti recimo - vodje programerskih timova, tako ne mogu imati ni najbolju sliku. Sto kaze nash narod: - nije svacije kraj puta. Uostalom, bilo bi glupo da sad svi imaju najbolju sliku. Pa gde je onda satisfakcija kad ti komshija, koji fura LCD-a dodje u goste, i kad mu vilica padne na pod kad vidi sliku na lepo podeshenoj plazmi :).

Ako izuzmemo misljenja nas, zar nije malo sumnjivo, onako zdravorazumski gledano, da svi svetski testovi tvrde da plazma ima bolju sliku, i da je plazma pioneer kuro trenutno najbolji HDTV na planeti? Zar isto tako nije sumnjivo, da ceo admin tim AVS foruma fura plazme? Zar nije sumnjivo da testeri sa Benchmarka, koji su do juce furali LCD, pokupovashe plazme? Kako majku mu, svi koji nisu average users furaju plazme koje su po min 40.000 din skuplje od konkurentnog LCD modela? Sto bi oni, koji imaju prilike da detaljno istestiraju licno svaki tv u prodaji, pukli pare na plazme, ako vec, kako neko odvali, imaju vodenu sliku (LOL), burn in, itd? Zar to nije onako malo sve sumnjivo ;). Toliko TV-a im proslo kroz ruke, a oni pokupovashe plazme koje su em skuplje em "loshije". Svasta od njih...

Ovako, josh jednom da utvrdimo - uglovi gledanja ne postoje, i ortak skroz desno od TV-a ce savrsheno videti sve, kod full hd plazme tabele, word, deskop - savrshen, ostar ali kao zilet, kasnjenje 00001ms - zamislite kao da igre igrate na mega dzinovskom CRT-u - savrshenstvo, lcd tehnologija ionako nikada nije bila blagonaklona prema igrama zbog odziva matrice. Kad na plazmi poterate igru koja ima oko 60fps, i kad vidite kako plazma odradjuje sliku, zaboravice te LCD iz momenta. Crna je crna. To sto je u radnji osvetljenje 1000W, i to sto neobavesteni prodavci po navici ubijaju kontraste na plazmi jer i plazmu iz izloga treba prodati, po 1000ti put ponavljam, nema blage veze sa osvetljenjem u stanu i crnom bojom kad se zatamni svetlo. Na plazmi je crna-crna na LCD-u sivkasta, tj probija pozadinsko osvetljenje. Ukoliko zelite da vam plazma shljasti ko LCD u "shop modu" nasvirajte joj dinamicki, osvetljenje, kontrast, i dobice te LCD "zive boje" spaljenu sliku bez problema. To sto necete moci da izdrzite pri normalnom kucnom osvetljenju da u tako nasvirani TV gledate duze od 15minuta, nema veze. O prirodnosti boja, suvishno je trositi reci. Zaboravite native rezolucije, sve rezolucije na plazmi su native. Najlakse mozete sebi predstaviti plazmu ako ste ikada imali CRT monitore. Sve je jako slicno, stim sto plazma ima ostriju sliku, mnogostruko je veca, tanka je, i ne zamara oci. Ako niste videli plazme najnovije generacije, zaboravite sve sto ste videli/culi o plazmama starijih generacija.

Toliko od mene.

Poslednja izmena:
U pravu si Bozha, gdje bi bila satisfakcija kad bi svi imali plasme ;)

Da dodam jos nesto;

Ostrina koju toliko spominjete;

1.42" plasma ima 1024x768 rezoluciju koja je 4:3
- 40" (ili 42") LCD ima 1366x768 rezoluciju koja je 16:9

Ovo je ako govorimo o HD ready modelima.

Naravno da ce iz ovog razloga desktop izgledati ostrije na LCD-u.
Ako se neko pita zasto plasma koristi 4:3 rezoluciju to je iz razloga sto su celije kod hd ready plasme pravougaonog oblika (to je i jedan od razloga boljeg prikaza SD signala). Dok LCD ima tranzistore u obliku kvadrata.

Kada poredimo 1080p plasmu i 1080p LCD bilo koje dijagonale, LCD ne prikazuje ostriju sliku.

Sada ovo je sve pri staticnoj slici i ovo je najvaznije spomenuti!!!

Cim su u pitanju brze scene hd ready plasma ima bolju ostrinu od svakog ali svakog ful HD televizora jer joj je veca pokretna rezolucija.

Ovde nema potrebe uvoditi uopste Full HD plasmu pogotovo Neo PDP modele jer oni nemaju konkurencije.

Dakle ne razumijem o cemu se ovde dalje raspravlja.
Ako ce neko kupiti LCD da mu stoji kao picture frame samo naprijed.

Da ne pricamo o input lagu za gamere koji strasan pogotovo kod LED modela.

Dakle ne razumijem zasto se i dalje pominje ostrina LCD-a kad LCD nije u stanju u bilo kojem filmu ili igri da isporuci u potpunosti lag-free, blur-free sliku.
Plasma jeste, moze se to nekome svidjati ili ne, ali najbitnije je ponasanje panela u brzim scenama ako govorimo o ostrini a tu kao ni na kojem drugom polju osim staticne desktop slike LCD nema prednost.

LCD nema vise prednost ni nad potrsonjom ele. energije.
Neo-PDP modeli trose ele.energiju na nivou LCD-ova.

Boarslide ja te opet prozivam da nadjes jedan jedini clanak na relevantim stranicama koji govori da je LCD superiorniji nad plasmom. Jedan jedini, pa kad to odradis i kad naucis stivo koje ti je strano i nepoznato, pa kad budes imao argumente onda mozemo razgovarati ovako ispadas neozbiljan i spamas ovu temu iz posta u post.

Poslednja izmena:
Hahhahaa, kaze covjek koji u posljednjih 20 postova dijeli brojeve telefona obicnih prodavaca (da ne uvrijedim nikoga) i koji ne zna povecat vrijednost ostrine na plasmi.

Covjece iskuliraj ;)

Pa i ti da imas pojma o plazmi znao bi da veca vrednost sharpness-a samo degradira ostrinu i to extremno. Neko te naucio da govoris to sto govoris i to je to. Nisi ni ti nista video a da jesi ne bi ovako nesto napisao i ZNAM DA OVO STO SAM REKAO JE 100% TACNO. JA PROBAO I VIDEO!!! Neka potvrde posteni vlasnici ako ih uopste ima.

Poslednja izmena:
:D
Kako se vidi iz prilozenog ja pojma nemam.

Veca vrijednost sharpnessa na plasmi ne degradira sliku kod HD signala ;)
Ovako imao sam PV70, pa PZ800 trenutno pored Samsunga a786 LCD-a kojeg sam dobio pa cekam V10 model. Pored testiranih televizora osim ovih koje sam i koje posjedujem da ipak znam o cemu pricam za razliku od tebe.
Odi sutra u radnju, ponesi bilo koji mkv ili ako imas blu-ray naslov ili cak nasnimi HD 1080 trailer u MPEG4 i pusti ga preko PS3 na plasmi i povecaj sharpness na maximum na ovom HD signalu. Ti si neki smijesan cikica :) koji i ne zna kako da pusti HD signal na plasmi a ne sta dalje pricati.
Povecavanje sharpnessa i degradacije slike je specificna za LCD-ove, prijatelju moj ali to je jos jedna stvar koju nisi znao.

Pitaj slobodno sve cu ti reci, samo se nemoj nervirati, nista se ne moze promjeniti jer ti to zelis ;)

Poslednja izmena:
Pa i ti da imas pojma o plazmi znao bi da veca vrednost sharpness-a samo degradira ostrinu i to extremno. Neko te naucio da govoris to sto govoris i to je to. Nisi ni ti nista video a da jesi ne bi ovako nesto napisao i ZNAM DA OVO STO SAM REKAO JE 100% TACNO. JA PROBAO I VIDEO!!! Neka potvrde posteni vlasnici ako ih uopste ima.

Posten vlasnik plazme ti kaze da nemas pojma. Kraj. Posto licno imam ovaj model, pusti hd film na Samsung PS42A410, povecaj sharpness na 100, ukljuchi edge enhancement. Onda u desktopu stavi rezoluciju 1024x768. Zatim, idi u svoj profil na benchmarku i klikni dugme "permanently delete my account". Vlasnici full hd lcd-a nisu mogli da veruju da je to samo 1024x768...

Poslednja izmena:
Ma ja zelim bilo koji TV velike dijagonale koji ce da ispuni zahteve multimedijalnog monitora i zameni 223bw, ne savetujem nikoga da kupi bilo sta, ni sam nisam naisao jos na panel da kazem e TO JE TO. A ta plazma o kojoj govoris sigurno unistava ostrinu povecanjem sharpness-a. Boze zasto jos nekoliko ljudi ne ode do radnji i ponese svoj PC, ne mogu sam sa ovim likovima, dizem ruke, neumorni ste. Samo se prepucavate, nista korisno iz tvojih i Bozinih postova. Da stvarno nesto testirate pa da imate iskustva iz "prve ruke" nego pricate napamet i jedan i drugi. Kako moze covek koji je prosao sve te panele(kao sto kazes da jesi) da odvali tako nesto kao sto si sad odvalio za ostrinu. Ako nesto LCD ima bolje onda je to definitivno ostrina desktopa, worda itd a ti ubedjujes da je tu plazma bolja, cak ti ni to nije dosta vec ubedjujes(ne znam kako bilo ko normalan sa koeficijentom preko 95 moze da poveruje u ovako nesto) da staticna slika koja je mutnija vidno(i moja baba ce da potvrdi bez naocara) moze da bude ostrija u pokretu. Kakva besmislica, bice jos mutnija nego sto je bila. I ti govoris covece nesto o relevantnosti necijih postova i ovog foruma uopste. Nije da ti ne verujem da si vlasnik bilo kog TV-a nego ti ne verujem nista sto pises. Ti si se pokazao.

(ne znam kako bilo ko normalan sa koeficijentom preko 95 moze da poveruje u ovako nesto) da staticna slika koja je mutnija vidno(i moja baba ce da potvrdi bez naocara) moze da bude ostrija u pokretu. Kakva besmislica, bice jos mutnija nego sto je bila.

Znam ja da je tebi nesto ovako nepojmljivo ali nema potrebe da se bilo ko prepucava sa tobom, upravo si dokazao sa kim razgovaramo!
Uzivaj u LCD-u ;)

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno