Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

Pazi, prosli put sam se naravno salio, ali sada ne. Ja imam klinku, 3,5 godina, i naucio sam je da je prostor oko plazme nedodirljiv. Elem, obuci klince da je to zabranjena zona. S druge strane, uvek mozes da ga obrises.

Za Drivera pitanje, da li ti posedujes i plasmu i LCD (novije generacije) pa da mozes tako nesto da pricas... ccccccccc
Elem, navrati do mene da vidis kakav je krs plasma......

Ajd

Ne, to sam chitao u politici :D:D

Pa naravno da sam ih uporedio, Plasma se ne moze porediti ni sa 720p, a Bluray film na 1080p LCDu je mama i tata za plasmu :)

Ne znam da li se secash da smo vec prichali o tome kada si tek kupio Plasmu, ali stvari se nisu promenile, samo je sada ljudi sve manje kupuju, LCD je sve jeftiniji :)

JA sam posle duzeg vremena razgledanja i citanja tesktova po internetu kupio pre neki dan Plazma model od 50 inca Samsung 50C91H ,i UBEDLJIVO je nalbolji best buy za tu velicinu ekrana,isto vasi i za model od 42 inca.

Plazma je mnogo bolji izbor za velike dimenzije TVa,a pogotvo je ogromna razlika kod gledanja obicne kablovske televizije gde su bilo koji LCD ekrani skoro nepuoptrebljivi ,a ovaj Samsung model je fenomenalan po tom pitanju.

Svima sacvetume da pre kupvinu idu u radnje i detaljnije pogledaju kvalitet prikaza,i da OBAVEZNO traze da im se pokaze kako izgleda kablvski signal naravno ako ne gledaju samo HD filmove ne njemu vec ga koriste kao vecina ljudi i za obicne TV kanale.

Uglavnom za nase podneblje je Plazma broj jedan izbor za izbor od 37-50inca,to ce potvrditi svako ko je iole ozbiljnije
razmatra kupovnu TVa

Pozdrav

Poslednja izmena:
Sveki, cestitam, veoma pametan izbor. To je model koji je, koliko sam ja uspeo da gledam po netu, slabiji od mog modela samo za 1 HDMI ulaz i jos neku sitnicu (moj je 50C92H).

Driveru, evo poziva da naletis do mene da bacis pogled kako to plasma izgleda, kad god ti odgovara...:):smoke:

Ali kao sto sam i u jednom od prethodnih postova naglasio, sve je stvar licnog izbora i o ukusima se ne raspravlja. I jedna i druga tehnologija se i dalje usavrsavaju, tako da je to dovoljan pokazatelj da i jedna i druga tehnologija imaju svoje poklonike.

Ko ocekuje da mu kablovska na LCDu bude bar upola dobra kao na plazmi taj je looood.!

A sto se tice HD materijala, do jaja je pogledati neki trejler ili neki filmcic , ali budite realni, koliko imate HD materijala kuci? :

20% najvise
a
80% dvd i kablovska

--------------------------------

DALI NEKO IMA AVIA ili DVE disk za kalibraciju?
Bilo bi korisnije malo popricati o tome nego o otiscima prstiju na ekranu...mislim koga zanima...a trebalo bi.

cheers:bottle:

Poslednja izmena:
JA sam posle duzeg vremena razgledanja i citanja tesktova po internetu kupio pre neki dan Plazma model od 50 inca Samsung 50C91H ,i UBEDLJIVO je nalbolji best buy za tu velicinu ekrana,isto vasi i za model od 42 inca.

Plazma je mnogo bolji izbor za velike dimenzije TVa,a pogotvo je ogromna razlika kod gledanja obicne kablovske televizije gde su bilo koji LCD ekrani skoro nepuoptrebljivi ,a ovaj Samsung model je fenomenalan po tom pitanju.

Svima sacvetume da pre kupvinu idu u radnje i detaljnije pogledaju kvalitet prikaza,i da OBAVEZNO traze da im se pokaze kako izgleda kablvski signal naravno ako ne gledaju samo HD filmove ne njemu vec ga koriste kao vecina ljudi i za obicne TV kanale.

Uglavnom za nase podneblje je Plazma broj jedan izbor za izbor od 37-50inca,to ce potvrditi svako ko je iole ozbiljnije
razmatra kupovnu TVa

Pozdrav

Samsung je smesan u odnosu na Panasonic ,a kamoli Pioneer.

Izgleda da se mi ovde ne razumemo. Ja uopshte ne pricham o SDu RTSu i Pinku, to me ne interesuje. Pricham o HD filmovima, HD satelitu i PS3, i Plasma tu nema shanse protiv LCDa.

Poslednja izmena:
LCD - Jelena Karleusa -ostrina bez greske, svaki detalj vestacki napumpan

PLASMA - Jessica Alba - prirodna , izvlaci vam osmeh

Pa vi vidite s kim biste proveli ostatak zivota.

My 50 cents.

Poslednja izmena:
Odnos cena kvalitet je takav da za HD bolji jeste LCD i tu nema kompromisa! Ako se zeli DVD ili SD Plazma preuzima vodjstvo zbog lepseg skaliranja. Plazma moze imati super HD sliku ali ne za isti novac. Audi A6 je super auto i za te pare je odlican ali moze li prici SLR McLarenu?

Dugo sam bio u carstvu CRTa iz cisto finansijskih razloga, ali kako cu morati ovih dana da se otvorim za nov TV, poceo sam da bacam i pogled ka LCD & Plasma.

kako mi je Google prijatelj potrazio sam malo oko osnova LCD TVa i na Wiki sam nashao poredjenje Plasme i LCD ekrana. Ne znam koliko je star tekst, ali me zanima da li su pogodili sustinu?

Takodje, zanima me sta bi ste mi preporucili od Samsung LCDa od 32". Koristio bih ga prvenstveno za gledanje kablovske, DVD/DivX i u nekoj skorijoj buducnosti PS3 ili XBOX360 (opet ce finansije diktirati odluku). Pretpostavljam da treba da bude HD Ready i da ima HDMI prikljucak.
Prvenstveno me zanima Samsung, jer postoji mozda kombinacija da ga dobijem na rate bez kamate.

Samsung 32 shit
jedino R82bx ali i to citiram Vuka

Plazma jeste skuplja ali realnija...i ne znam kako si se odlucio za LCD posle citanja Googla..
Obrati paznju na sporost LCDa i blur efekat. (to su mu sistemske mane) , plazma toga nema.

Kolko sam ja skapirao Samsung LCD jaci modeli,Panasonic od sredine pa navise, LG dovidjenja, Sharp AQuos dobrodosao, Sony izgleda ljudi ne vole itd...

I JEDAN SAVET BIVSEG KUPCA:

malo cete smoriti Tehnomarket ali bole vas visuljak...

UZMETE TV DONESETE GA KUCI, TESTIRATE, PROBATE I AKO VAM SE NE SVIDJA VRATITE GA U ROKU OD 7 DANA, PA UZMETE DRUGI PA OPET VRATITE I UZMETE STA VAM SE SVIDJA.. NE MOGU DA VAS ODBIJU JER JE TO POLITIKA FIRME...SAMO NAVEDITE NEKI SMESAN ARZLOG, KAO EN MOZE DA MI UDJE U OPLICU, SLIKA NIJE KAO U SALONU ITD...

Po onome sto sam citao u topicu 32 inch LCDTV do 800€ Vuk je rekao da je Samsung daleko bolji od vecine drugih proizvodjaca.

Druga stvar, na sajtu www.plasma.com (koji sam i linkovao) stoji da je za velicine od 37" pa nanizhe LCD bolji izbor. To i jeste uticalo na moju odabir. Savetujem ti da procitas detaljno poredjenje pre nego sto nastavis sa svojim favorizovanjem plazme.

Treca stvar, do 17.avg u TM je promotivna akcija za Samsung LCD gde se na 6 meseci daje bez kamate i na 12 meseci sa nekom smesnom kamatom. A nacuo sam i nesto za PS3 tako da mi se otvara mogucnost da obezbedim sebi puno zabave za naredni period sa malim mesecnim opterecenjem racuna.

Bio sam malopre da pogledam malo razlike izmedju LCDova u Nishu. Model SAMSUNG LE-32R82BX za 70k din me nije nesto odusevio. Isao je TV Pink i logo stanice je bio razmrljan. NEO koji je stajao pored mi je naoko davao lepsu sliku.
SAMSUNG LE-32R74BD je emitovao neki sadrzaj preko DVI-V (ako sam dobro zapamtio) i slika mi je bila neverovatno dobra. Nazalost, LG RZ-32LC2R za 74k i SONY KDL-32V2500 za 78k su bili ugaseni (prodavac nije hteo da ih pali jer je bilo 5min do zatvaranja); dok je SAMSUNG LE-32S71B za 52k bio rasprodat.

Inache, kada sam ushao na ulazu je stajao 40" LCD i PS3 na kojem je prodavac vozio formulu. Delovalo je brzo, dobro i sa dosta detalja. Malo dalje je bio Sony BRAVIA i PS2 sa TombRider Legend i bilo je mutno, isprano i maltene deformisano.

I dalje me zanima sta bi od Samsung 32" modela do 65k bilo prihvatljivo uzimati uz PS3 ili Xbox360 i ponekad PC. DVD/DivX i SBB kablovska se podrazumeva.
Hvala unapred.

Po onome sto sam citao u topicu 32 inch LCDTV do 800€ Vuk je rekao da je Samsung daleko bolji od vecine drugih proizvodjaca.

Druga stvar, na sajtu www.plasma.com (koji sam i linkovao) stoji da je za velicine od 37" pa nanizhe LCD bolji izbor. To i jeste uticalo na moju odabir. Savetujem ti da procitas detaljno poredjenje pre nego sto nastavis sa svojim favorizovanjem plazme.

Sinak, procito sam ja mnogo toga pre nego sto sam pljasnuo svog (ne caletovog ) somica i po za TV.
Ovde pomazemo jedni drugima, ukusi su razliciti, nekome se svidja nekome ne..
Tebi ocigledno treba LCD zbog velicine..
Ko sto rekoh taj samsung se i meni svideo al nisam siguran koliko ce ti leci PS3 na losijim modelima a mozda i njemu, probaj prvo...takodje fudbal i basket prenosi...
Logo Pinka je razmrljan na svim uredjajima sem na CRTu, ima nesto veze sa 50hz ;)

LCD je bolji u svetlim prostorijama, kod kuce to izgleda losije...sto se tice kontrasta
Izgleda bolje sto se tice boja i ostrine zbog kablovske koju ne delis sa drugima.

Nemoj nikako da uzimas model (zaboravih) koji sam ja uzeo a prodaje se u beloj boji...***(r62 ilitako nesto)
Pogledaj Sharp
Panasonic je cool ,po meni bolji od samsunga ali modeli 65000 pa navise.Samo vidi da je made in Chech republic, nikako Kina.

Neko ko je gledao po radnjama i imao kuci...ne samo citao na netu.
Uzmi pa zameni ako ti se ne svidja.

Plazma u palacinke, Plazma na zid.

Pozz

@Bananica Izjava da Samsung daleko od Panasonica i Pioneera je u krajnju ruku smesna, i molio bih da se bez argumenata ne izjavljuju ovakve stvari jer to neko cita, pa moze i da pomisli da je to istina. Elem, baci poglede na AVForums i jos neke malo bolje sajtove vezane za ovu problematiku pa se onda javi da delis pravdu. U svakom slucaju, bez argumenata je pogresno iznositi svoje stavove.

@Driver, ko sto rekoh, dodji da vidis HD materijal kod mene pa posle toga iznesi svoje misljenje:wall:

Ukupno gledano, ljudi nemojte se zamajavati time sta je bolje i zasto. Najbolje je da uzmete neki film koji mnogo volite i odnesete ga na mesto u kome planirate kupovinu i gledate ga. Ono sto se vasem oku svidi vise treba da kupite, bez obzira na to sta god vam bilo ko rekao, jer se ukusi razlikuju (neko voli vise ostru sliku, neko vise voli realne boje itd). U svakom slucaju, nasa kablovska ce i na LCDu i na plasmi izgledati shit.

Narode, od danas u Tempu akcija SAMSUNG LE-32R71B za 50k dinara. Danas sam ga zagledao u Nishu, pored njega je bio QUART 32" i LG 32LE2R-ZJ za 54k. Ishao je neki DVD snimak o FIFA. Nekako mi je na Samsungu trava bila najzelenija. Od opcija (samo preko TV - nisu mi dali daljinski) ukljucio sam DNIe (ima opcija demo) i desna polovina ekrana je bila nekako smooth. Dozvolili su mi da ga okrenem i pogledam pozadi. Pred kraj mog gledanja cela gornja ivica ekrana je pocela da beli, pa nestane pa beli pa nestane. Pomislio sam da je do SCARTa pa sam ga malo pritisnuo ali je probijanje belog ostalo.

E sad slede pitanja:
Da li neko zna da li postoji velika razlika izmedju R71B i R74BD modela i da li opravdava razliku od 10.000 dinara (Tempo vs TM - mada u TM postoji na 6 rata bez kamate)? I da li SAMSUNG LE-32R82BX vredi 20.000 dinara razlike

Kako da znam koji je panel u TVu a da ne ulazim u Service meni? Na etiketi pozadi pishe LE32R71BA [R] A, ali negde se spominjalo da to nista ne znaci.

Na sajtu pixelmapping stoji da Samsung xxRyy ostvaruje 1:1 prikaz samo preko VGA prikljucka, dok preko HDMI to nije moguce. DA li se dobija 1:1 preko HDMIa ako se vrsi podesavanja iz Service menija ili ostaju po 3 pixela sa strani tamni?

I na kraju, poneo bi laptop u radnju i pustio neki HD materijal (preko S-Videa). Na sta da obratim paznju?

Hvala unapred

P.S. Nashao sam i neki review na nemackom. Kazu da je Game mode optimizovan za Xbox 360

Poslednja izmena:
@Driver, ko sto rekoh, dodji da vidis HD materijal kod mene pa posle toga iznesi svoje misljenje:wall:

Jel ti to imash neku specijalnu plasmu pa me zato zovesh ? :)

Ne znam kako ne razumesh da me ne interesuje dinamichki raspon na ushtrb oshtrine. Pre nekoliko godina Plasma je stvarno bila mnogo bolja u odnosu na LCD shto se toga tiche, ali LCD napreduje, sve je bolji i jeftiniji i na kraju ce stici plasmu, a ona se nije godinama pomerila.

U HDu je sve u detaljima i oshtrini, i sve dok je kod LCDa jedan pixel na izvoru - jedan pixel na ekranu, slika ce izgledati kao da gledash kroz prozor, dok ce slika na plasmi uvek biti kao da si je propustio kroz neki efekat koji je pobrljavio sliku :) I opet ponavljam, dnevnik RTSa i DVD upscale me ne interesuje, iskljuchivo HD.

Plasme su oduvek jeftinije a sve se manje prodaju u odnosu na LCD, tako da mora da postoji tu neka fora :D

Poslednja izmena:
Ko sto rekoh nekoliko puta, o ukusima se ne raspravlja, i ja dalje prekidam raspravu na temu LCD plasma, sa konstatacijom da mnogo ljudi na ovom forumu daje ne argumentovane zakljucke i bazira svoje stavove na ko zna kojim parametrima. Za sve kojima znaci review jednog od najboljih nezavisnih sajtova za HDTV na netu, pogledajte borbu izmedju 1080p LCDa i Plazme iz marta ove godine, sa sve tehnickim podacima, a ne tipa ovo je ovako ovo je onako....http://www.hdtvtest.co.uk/Sony-LCD-vs-Pioneer-Plasma/.

I da, ovaj review upravo predstavlja situaciju o kojoj ja govorim a to je da se o ukusima ne raspravlja, tj da i dalje svaka od dve tehnoligije ima svoje mane i vrline i da je na krajnjem korisniku da odluci sta zeli....

Pre nekoliko godina Plasma je stvarno bila mnogo bolja u odnosu na LCD shto se toga tiche, ali LCD napreduje, sve je bolji i jeftiniji i na kraju ce stici plasmu, a ona se nije godinama pomerila.

Gluposti, LCD tehnologija vuce iste sushtinske mane koje ima od pocetka do danas. I dalje imaju losiji odziv, losije uglove gledanja (koji vrlo bitno uticu na kvalitet slike, ne treba gubiti iz vida da ovde pricamo o TV-ima, a ne o monitorima za kompjutere), los dinamicki opseg i nemogucnost da se prikaze pun kolorit, ocajno ali ocajno skaliranje u bilo kom smeru, bilo cega sto nije native rezolucija, itd... Na isti nacin na koji LCD napreduje u svojim ogranicenim okvirima, napreduje i plazma u svojim ogranicenim okvirima. Svaka od te dve tehonologije ima svojih prednosti i mana.

Uzgred, sto se teme tice, juce sam svratio do Tempa gde su stigle raznorazne nove plazme (pored raznih lcd-ova), vrteo se neki sadrzaj sa dvd-a i uzasno (po lcd) je koliko bolje izgleda slika na plazmi, pored svog tog "napredovanja" lcd-ova.

Panasonic TH42PV70

Trebao bih za decju sobu da uzmem neki flat panel, da se ne zrace deca :) Odmah sam krenuo da gledam LCD 32" ekrane, posto ce tu vremenom doci i PS3 (ili 4)... Medjutim deluje mi kao da se LCD tehnologija nije mrdnula sa tacke od pre 2 godine? Dobro cene jesu nesto pale, ali gde god vidim normalnu sliku, cena nije ispod 200k din. Planirao sam da dam oko 50-60k ali izbor je ocajan.

TV (SD) signal je i dalje jadan sa ispranim bojama, i sa 4ms se vide ghostovi (pre ce biti da je bio ukljucen neki NR)... znaci bas sam se razocarao. Jeste da je HDTV signal mnogo bolji, o PC konekciji da ne govorim, ali i dalje ostaje cinjenica da ce tu 80% vremena da se vrti TV i SD DVD.

Pre bih dao jos 20k za Panasonic 42PV70, koji mnogo bolje prikazuje SD nego LCD-ovi sto sam gledao. Da li neko ima iskustva sa PS3 ili Xbox konzolama na 42PV70? Rezolucija je 1024x768 a wide format, pa ne znam nasta to lici?

Posto kuci imam staru 42pa60 plazmu, koja je SD interesuje me koliko je losije izgleda obican SD signal na 42pv70?

Trebao bih za decju sobu da uzmem neki flat panel, da se ne zrace deca :) Odmah sam krenuo da gledam LCD 32" ekrane, posto ce tu vremenom doci i PS3 (ili 4)... Medjutim deluje mi kao da se LCD tehnologija nije mrdnula sa tacke od pre 2 godine? Dobro cene jesu nesto pale, ali gde god vidim normalnu sliku, cena nije ispod 200k din. Planirao sam da dam oko 50-60k ali izbor je ocajan.

TV (SD) signal je i dalje jadan sa ispranim bojama, i sa 4ms se vide ghostovi (pre ce biti da je bio ukljucen neki NR)... znaci bas sam se razocarao. Jeste da je HDTV signal mnogo bolji, o PC konekciji da ne govorim, ali i dalje ostaje cinjenica da ce tu 80% vremena da se vrti TV i SD DVD.

Pre bih dao jos 20k za Panasonic 42PV70, koji mnogo bolje prikazuje SD nego LCD-ovi sto sam gledao. Da li neko ima iskustva sa PS3 ili Xbox konzolama na 42PV70? Rezolucija je 1024x768 a wide format, pa ne znam nasta to lici?

Posto kuci imam staru 42pa60 plazmu, koja je SD interesuje me koliko je losije izgleda obican SD signal na 42pv70?

Uzmi panasonic TX-32LM70P http://www.panasonic.co.yu/browseProduct.jsp?entityId=4955
ili 37 inca plazmu TH-37PV70P http://www.panasonic.co.yu/browseProduct.jsp?entityId=4952
ako si na sbb-u uzmi paypal digitalni risiver i za decu deciji paket:) oba su negde oko 80000 dinara i najbolji su pretstavnici oba doma za te pare. Imam panasonic TX-32LX60P koji sam kupio u maju 2006 i dalje sam prezadovoljan njim. Kad mi dodje unuk ionako gledamo samo crtace a oni na lcd-u izgledaju fenomenalno. Zbog obicnog tv signala (ne total tv-a ili paypala koji je sad digitalan) da sad uzimam tv za sebe uzeo bih 37"plazmu.

Bas je jadan sajt... u potpunosti se slazem sa:

bojama:
colour-1-1.jpg

colour-1-2.jpg

contrastom:
contrast-1-1.jpg

contrast-1-2.jpg

response time:
response-1-1.jpg

response-1-2.jpg

vieving angle:
viewing-angle-1-1.jpg

viewing-angle-1-2.jpg

Ali je totalno suludo reci da je ostrina bolja kod Plazme, da je potrosnja manja i ostale stvari. Bukvalno su sebe diskreditovali.

Da se razumemo video sam LCD-ove koji nemaju ove probleme, ali ne u cenovom opsegu oko 1k eur. LCD ce biti neprikosnoven za prikazivanje staticne slike, tj PC out... ono sto mene zanima je kako to izgleda na 1024x768 Panasonic plazmi? Posto je to jedino sto me koci od kupovine 42" plazme umesto 32" lcd-a.... jel PS3 ce doci uskoro

Nazad
Vrh Dno