Šta je novo?

Planinarenje?

Nisam išla na feratu, išla sam grebenom do Malog Vukana. Isto grebenom na Borački krš, krst i sve po redu bez ikakvih problema. :)
E pa onda nozevi su tezi jer si isla "teskom"od 4lule preko grebena. Ona je "teska" zbog te vertikalice na pocetku i lanac su stavili zimi da neko ne gekne kad se spusta. Sama staza nije teska Kablar je suroviji od Gornjaka.

Nije mi bila teška staza, bar ne taj deo do Kudelinove tvrđave, ja se na stenu lako penjem, ali ne bih da se precenim, zato pitam. Svakako ako i budem išla pre toga ću još nešto lakše da isprobam. Meni je i Borački krš bio super, još nema markacije, milina. Jedino sam se malo mučila da siđem sa krsta, ostalo smo prošli lako i bez problema. Doduše ona stena je savršena.

Po preporuci @marko_ns kupljene Lowa renegade gtx mid. Mislio sam da su cizme mnogo teze i nezgrapnije a u stvari sve suprotno. Jos sam naleteo na 20% popusta radnji i cena za ovakve cizme ispadne odlicna. Prodavacica je neka iskusna planinarka i imala je super savete u vezi cizama, carapa, odrzavanja pa ako neko zeli info koja je radnja neka pise u pm..da ne ispadne da reklamiram.

Po preporuci @marko_ns kupljene Lowa renegade gtx mid. Mislio sam da su cizme mnogo teze i nezgrapnije a u stvari sve suprotno. Jos sam naleteo na 20% popusta radnji i cena za ovakve cizme ispadne odlicna. Prodavacica je neka iskusna planinarka i imala je super savete u vezi cizama, carapa, odrzavanja pa ako neko zeli info koja je radnja neka pise u pm..da ne ispadne da reklamiram.
Nisi pogrešio, odlična je to cipela za nezahtevne ture, vrlo udobna i stvarno nepromočiva, iako ne deluje baš tako na prvu loptu. Samo ih nosi relativno regularno, barem jednom u par meseci da lepak ne popusti. Ja sam svoje ostavio par godina na polici i vrlo brzo posle ponovnog korišćenja su se odlepile. A trajale su poprilično, to je drugi par. Prvi sam nosio verovatno 10-ak godina dok se nisu raspale, ali su stvarno maltretirane.

U Beosport-u, pretpostavljam
Nije nikakva reklama, malo njih ih prodaje, u toku je akcija.

Slobodno napiši u kojoj prodavnici su iskusni prodavci. To svima koristi.

Kad sam već tu, godinama nemam zimsku obuću, nije bilo potrebe. Sad bi mogle da se vrate neke snežne zime, a i nešto računam da krenem na brdske šetnje, trekinge ili što bi neki rekli planinarenje.

Ako odem po te Lowa Renegade cipele, kako da izaberem broj?

Za trčanje mi je uvek bila potrebna obuća 1/2 broja veća, ali u poslednjih godinu dana, mi se redovna obuća povećala za pola broja, a za trčanje još pola broja na to. Što neko reče, "rasšljampavila" ti se noga od trčanja.

Navuči debele zimske sportske čarape (meni uvek najprijatnije) i probaj :) Neko nosi i dva para čarapa. Neko voli ove moderne materijale a ja ne mogu da ih smislim

Dakle, prvo u kupovinu čarapa 😄

Hmm, kako bi se ponašale ski čarape? Imam one sa vunom, a imam i sintetiku. Različite debljine, ali sve rade dobro na istu pancericu...koju prošle zime nisam obuo, možda mi to sada treba broj veće 😳

Вуна је закон, чарапе, дуге гаће, горњи делови, све од вуне користим зими.

Pamucne carape za ovaj tip nisu preporucljive nego miks sintetika i vuna, prema recima prodavacice. Mozes da obuces obicne (ne suvise tanke) pamucne carape i uzmes broj vece.
Inace, cipele kupljenje u SportDepou u Zemunu. Izbor Lowa-e je jako slab kod nas, kod njih je bas dobar.

Пластика је ради чврстине, вуна треба да је основа. Не знам продаје ли се Devold у Србији, имају сјајне колекције за све услове.

Mislim da ne, znam da ih iima kod komšija.
Imam mlađeg kolegu koji je zaluđen za norveške brendove 😁 A sada već imam i dobar broj drugara tamo. Samo baš retko tražim da mi donesu nešto odozgo, ipak je ovo roba koju treba probati.

Ми смо то годинама доносили. углавном дечије комплете. Има овде доста брендова, и буду ок цене кад су распродаје.

Znam
Prijatelj mi je uglavnom donosio jakne za decu :)

Iz mog iskustva Merino vunene čarape su teška prevara jer su nenormalno osetljive, peta ode posle 1 sezone, imam sve moguće najbolje svetske brendove, Darn Tough, Icebreaker, Smartwool, mada je meni peta baš specifična uništava mi sve patike pogotovo leva noga, sve bude bušno posle godinu dana.
Merino mi s jedino sviđaju za ekstremno zimske uslove ovi modeli, što bi rekli baba štrikala.

Ispostavilo ovog neka tanka sintetika i ovo preko za bolju izolaciju.

Generalno meni se ne sviđa ništa od čiste vune jer se mnogo znojim, a vuna kad se nakvasi neće se nikad osušiti.
Najbolje je mix tipa 30% vuna ostalo sintetika da ojača čarapu. Od ovog brenda nema dalje jedino još njih nisam uništio.
Daju lifetime warranty Na čarape to nema nigde. 😃

Sve ove čarape imaju kraće, srednje, duže modele, različite debljine gazište - cushion, kad probate full cushion modele nećete pogledati druge čarape.
Imate na KP neki prodaju to povoljno.
Пластика је ради чврстине, вуна треба да је основа. Не знам продаје ли се Devold у Србији, имају сјајне колекције за све услове.
Uzeo sam jedan model za probu i najblaže rečeno ne sviđa mi se kao ni naš Merino world.
Vuna skoro 100% rasteže se previše ko slina, nema efekta baselayer ako nije uz telo
Ako bi uzimao Devold samo ove active mix vuna sintetika varijante, unutra je sintetika da kupi znoj i suši se, a spolja vuna.
Vunu Jovica Spajić nosi kao drugi sloj ispod ide onaj striper veš
Prvo to pa preko tanka vuna da greje
Mislim da ne, znam da ih iima kod komšija.
Imam mlađeg kolegu koji je zaluđen za norveške brendove 😁 A sada već imam i dobar broj drugara tamo. Samo baš retko tražim da mi donesu nešto odozgo, ipak je ovo roba koju treba probati.
Imaš npr EU brend Thermowave, prodaje ga naš Kamino samo jadan izbor modela i veličina uglavnom.
Ovaj komplet sam zadnje uzeo preko i sve je top brzo se relativno suši jer je unutra neka vrsta plastike, spolja vuna
Mada ovo je bolesno preko toplo pretoplo za većinu uslova, pogotovo ako se ide uzbrdo.

Zimske akcije do -10° idem u nekom najtanjem baselayer koji se brzo suši i samo hardshell.

Ortovox ima vrhunske baselayer modele samo kidaju sa cenama i mnogima se nece svideti te boje

Poslednja izmena:
Kad sam već tu, godinama nemam zimsku obuću, nije bilo potrebe. Sad bi mogle da se vrate neke snežne zime, a i nešto računam da krenem na brdske šetnje, trekinge ili što bi neki rekli planinarenje.

Ako odem po te Lowa Renegade cipele, kako da izaberem broj?

Za trčanje mi je uvek bila potrebna obuća 1/2 broja veća, ali u poslednjih godinu dana, mi se redovna obuća povećala za pola broja, a za trčanje još pola broja na to. Što neko reče, "rasšljampavila" ti se noga od trčanja.
Računaj da Lowa renegade nisu baš nešto tople, tj uopšte nemaju toplotnu izolaciju, zato postoji zaseban model Renegade warm ili Lowa Renegade Ice
Warm ima krzno unutra, Ice je duboka kao čizma
Rusi npr jako često nose Ice model
Oba modela imaju Vibram Arctic đon koji se ne kliza skoro uopšte ni na ledu.
Ja sam ozbiljno bacio oko na Ice model, deluje ozbiljna priča za ne tehničke akcije.
Naravno sve ovo zavisi oko modela kakva ti je cirkualcija u stopalima, ima ljudi koji mogu bosi u sneg na -10° i budu im vrele noge.
Ako uzmeš nešto toplo imaš top cirkualciju računaj da su ti noge mokre uvek.
Zato u ranac 2,3 para čarapa posle penjanja uzbrdo ako vreme dozvoli zamene se čarape, odmah se ugreju noge

Ako si bas
Вуна је закон, чарапе, дуге гаће, горњи делови, све од вуне користим зими.
Ako si baš aktivan zimi probaj ovo javi nam utiske, uzeo bi ovo sebi i nas par iz ekipe
Navodno ovo je nešto old-school za arktičke ekspedicije i ne postoji ništa što se bolje suši na telu i odvlači vlagu na sledeći sloj.
Deluje glupo ali koga briga ako ti je toplo i nisi mokar. 😃

Za bilo koga ko nije profi - ponesite na šetnje, uspone, rezervne majice - kad dodjete do "vrha" i budete mokri, skinite mokre majice i obucite rezervne koje nosite u rancu uz rakiju, šuškavac...

Ako si baš aktivan zimi probaj ovo javi nam utiske, uzeo bi ovo sebi i nas par iz ekipe
Нисам посебно активан, просто сам открио да се у вуни не знојим и да је далеко пријатнија од тих поли-материјала у којима се осећам као у кеси. Ово је слој уз тело, преко иду стандардне панталоне и јакне у складу са временским условима.

30% vuna i ostatak plastika :)

gledaj nesto sto ima barem 50% merino vune

Poslednja izmena:
Ih...za moje šetnje ove su top...

Kupio sam cve što je bilo u radnji,
Ostale samo žemske...veličine.

Sto se tice brendova čarapa koje su top kvalitet zaboravih pomenuti UYN, ja bolje nisam našao za trail trčanje i sve akcije kad nije hladno, ovo što imaju na petama zadebljanja je genijalno.

Ove za trčanje su napravile oko 1000 km trčanja, hodanja uz moje New Balance More Trail V2 i sve je čitavo, apsolutno neverovatno!

Prilozi

• mtmorct2_2.png
    mtmorct2_2.png
    272.5 KB · Pregleda: 27
  • mtmorct2_4.png
    mtmorct2_4.png
    554.8 KB · Pregleda: 20
  • mtmorct2_6.png
    mtmorct2_6.png
    264.1 KB · Pregleda: 23
Kada sam aktivno planinario, uvek sam voleo više zimske uspone, mučenje po snegu.

Pošto sam fizički bio spreman, kada god sam išao malo jače, oblačio sam se "light" a kada stanem da odmorim, vadim iz ranca jaknu i oblačim je, kada krećem ponovo ,vraćam jaknu u ranac i idem dalje.

Presvlaka obavezna. Waterproof odeća i obuća mada ne znam da li postoji obuća koja će da izdrži u ekstremno teškim uslovima.

Windproof takodje poželjno. Rezervne čarape, majice, rukavice, kape.

Što se tiče hrane i tekućina.

Obavezno hrana koja je jaka i koja vam prija.
Od tečnosti voda ili još bolje limunada bez šećera.

E sada, može i rakija. 💪

Nazad
Vrh Dno