Šta je novo?

Mobilni telefon Pixel 5 ili Pixel 5a

Koji mobilni telefon kupiti

marinko98

Čuven
Učlanjen(a)
17.08.2005
Poena
575
Da ne gušim temu o Pixelu 6, otvaram ovde temu šta kupiti od ova dva telefona Pixel 5 ili Pixel 5a.

Situacija je malko specifična...
Nije mi uopšte kamera presudna na telefonu, ali...uvek postoji neko ali. Imam u avgustu svadbu (ne, ne...ne ženim se ja, dosta je jednom bilo), pa pošto će na njoj biti sva bliža i dalja rodbina, reko ajde malko da se slikujemo...
Naravno ambijent je unutrašnji, pa bi shodno tome trebalo imati neki telefon koji bi mogao da izvuče koliko toliko pristojne fotografije.
Trenutno imam S20, sin ima S21, pa ako ima neki sa primetno boljom kamerom(Pixel 4,5,6...nemam novaca za skuplji od 500€ i to sve kad prodam ili menjam S20 uz moju doplatu) da ga pazarim.

S20 ima skroz ok kameru, neće ti Pixel (ili neki drugi) doneti bolje fotke sa svadbe. Okidaj nekoliko puta u svakoj situaciji, izaberi najbolje fotke iz svake i bićeš zadovoljan.
Kad ima dovoljno svetla većina dobrih telefona su prilično izjednačeni što se kamere tiče.
Ako pazariš telefon i zbog drugih razloga tad samo napred, zbog svadbe nemoj, tu će se lepo pokazati svaki ok telefon sa ois-om, samo škljocaj što više.

Fotke u zatvorenom prostoru će ti sigurno biti bolje na pixelu u odnosu na samsung. Pogotovo fotke ljudi ili predmeta koji su u pokretu, jer pixel ima veću brzinu okidanja. (Shutter speed)
Samsung oduvek ima sporiji shutter speed, i slike dece i kućnih ljubimaca koji obično ne miruju, će ispasti mutne.

Da li je to vredno prelaska sa S20, ta odluka je samo na tebi.

Inače u julu ti izlazi i pixel 6a, čija je početna cena 450€ pa razmisli i o njemu. Hardver kamere će biti isti kao i na petici.

E to mi i treba, pošto ću najčešće slikati ljude u pokretu(ko je reko Žikino kolo...;)), da forografije ne ispadnu mutne...
Evo jedne slike sa S20, slikane iz kola pri ~50km/h...

Prilozi

• rsz_220220621_191237.jpg
    rsz_220220621_191237.jpg
    245.3 KB · Pregleda: 51
Imao sam kratko 5a, odličan mob sem veličine,
zvučnici, izrada, kamera odlični, baterija FENOMENLNA,
greška Gugla je što ga prodavao samo na par tržišta.
Proveri sa nekim ko ga poseduje donosi li najnoviji update
sw sa 6ice, real tone, magic eraser i motion mode.
I proveri pregreva li se i stopira li 4k snimanje.
Ako da, nemaš dilemu.

^I meni se ovako sa "papira" sviđaju njegove specifikacije, naročito baterija.
Reci mi da li su mu starnice/lajsne kockaste kao kod A53 na primer ili zaobljene kao kod S20?
Ako mu je kamera ista kao kod Pixel 5, onda je on bolji izbor od petice(zbog baterije), veličina mi ne smeta, taman(ni premali kao Pixel 4, a ni preveliki kao Nexus 6-imao sam oba).
Jedino ne znam da li su im ekrani istog kvaliteta/prikaza?
Koji ima bolje osvetljenje i prikaz?

@marinko98 deo teksta iz recenzije 5a (gsm arena)
"What's missing from this camera setup is a couple of things. The Pixel 5 and 4a 5G both had a "Spectral sensor" and an added forward-facing microphone. The former is used for the camera to detect flicker in ambient light sources and adjust the shutter speed accordingly. The mic and sensor were probably removed for cost savings and/or to compensate for the component shortage"

^I meni se ovako sa "papira" sviđaju njegove specifikacije, naročito baterija.
Reci mi da li su mu starnice/lajsne kockaste kao kod A53 na primer ili zaobljene kao kod S20?
Ako mu je kamera ista kao kod Pixel 5, onda je on bolji izbor od petice(zbog baterije), veličina mi ne smeta, taman(ni premali kao Pixel 4, a ni preveliki kao Nexus 6-imao sam oba).
Jedino ne znam da li su im ekrani istog kvaliteta/prikaza?
Koji ima bolje osvetljenje i prikaz?
Nisam imao prilike da ga upoređujem sa Pixelom5 i/ili A53, za mene dileme nema, uvek Pixel pre Samsunga :D .
Iskreno, da mi je odgovarala veličina zadržao bih ga, toliko je dobar, ništa specijalno a opet sve dobro ukomponovano.

S20 prodat i kupljen Pixel 5.
E sad, kanda imam problem sa peticom, pokusacu da objasnim...vidjao sam telefone sa burn inom, ali ovakvo nesto jos nisam...
Kao da ima blagi burn in, odmah ispod gornje ivice, na sredini kao jedan beli puni krizic precnika 5mm, i kao da ima jos obrise okrana koji je za par mm manji od fizickog ekrana i koji ide celom duzinom i sirinom ekrana, i jos kad smanjim osvetlenje, sa desne i leve strane u gornjoj polovini ekrana se oko 7,8mm2 jos dodatno ekran zamraci...ovu pojavu je tesko objasniti, moram snimiti video klip da bi se videlo o cemu je rec...kad osvetlim okran na oko 70/80 posto to nestane.
Pitanje glasi, na koji sajt da otpremim/okacim spomenuti video klip, da bi videli o cemu je rec...

Buraz ja bih to vratio bez razmišljanja ukoliko si u mogućnosti, očigledno je hardverski problem i pitanje je da li će se širiti vremenom.. niti mi deluje da je bio eksponat model.. u svakom slučaju možeš baciti pogled na xda forum i raspitati se..

U tvojoj situaciji bih možda probao sa pixel 4 XL, šta znam (jedan od boljih flagship procesora ikada, izgled, veličina, unlimited google photos etc etc).. nije loš ni ovaj moj 4a ali je neobično dosta skuplji nego ranije (mislim na vakum pakovanje).. uglavnom, srećna kupovina :)

Nazad
Vrh Dno